kiki009 posted on 3-5-2010 12:15 PM

Bengkak di ketiak

Post Last Edit by kiki009 at 3-5-2010 21:44

salam uols..
penah x ada bende bengkak kat betul2 celah ketiak? mcm mana rasa?
ada sakit  tak .. sakit tu mcm lenguh2 n x selesa...
kat breast pun ada mcm sakit sbb urat tangan ketiak sambung ke breast?

utk pengetahuan korang aku single x menyusukan sesapa.. x penah pakai deodorant sbb aku penah bace yg ubat ketiak tu x bagus... n boleh menyebabkan bengkak2. mcm ni la..

nape ek? tp lately aku stress.. cuaca panas..

Temantidox posted on 3-5-2010 12:28 PM

Itu namanya benketiak..tak de pe, cuma gumpalan deodorant yang terkumpul sejak dua tahun dulu di bawah kulit...tak de pe, tak caya tanya doktor.

Ina_pk posted on 3-5-2010 12:35 PM

hang pandai jah...dik jgn dengaq cakap dia....pi jumpa doktor...kita tak tahu kan...benda2 macam nih sukar diramal

kiki009 posted on 3-5-2010 12:35 PM

kalau x penah pakai deodorant?
xde letak bedak kat situ... sbb memang x suke n x perlu pun.. kita xde masalah bau badan

Temantidox posted on 3-5-2010 01:14 PM

Reply 3# Ina_pk

Ye laa....bukan ke aku tulis...tak caya tanya doktor..ape la ko ni, menjatuhkan air pipi ku di khalayak ramai jer..

ZiraHashim posted on 3-5-2010 01:33 PM

g jumpe dokter..mane tau lump ke hape?cegah sblum merebak..

kiki009 posted on 3-5-2010 02:27 PM

dah jumpa.. makan ubat dahh.. huhuh... korang penah kene tak? dok kata biase je..
bende tu mengecut...

Ina_pk posted on 3-5-2010 02:43 PM

Reply  Ina_pk

Ye laa....bukan ke aku tulis...tak caya tanya doktor..ape la ko ni, menjatuhkan ai ...
Temantidox Post at 3-5-2010 13:14 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif

bro...relax la...tak ada niat pun...Maaf no......{:1_14

marumaru posted on 3-5-2010 03:03 PM

aku tak pernah kena...

awinpj posted on 3-5-2010 03:06 PM

my sis i think when she was 13 penah kena...tapi masa bengkak tu agak teruk la sbb ada nanah.. abis berair smp dia kena angkat ketiak dpn kipas for few days..tapi seingatla..doc cuma kasik krim sapu dan ubat antibiotik mkn pas2 dia surut. dia ckp sakit smp demam2x..mungkin sebab peluh kut sbb masa tu dia mmg kuat berpeluh...mungkin kena infection...ntahla x too sure

afsyah_densah posted on 3-5-2010 03:16 PM

aku pernah kena,
tapi cm jerawat,
sakit..:L

kiki009 posted on 3-5-2010 03:57 PM

hmm tu la mcm bisul.. ada nanah n darah kuar.. dah makan ubat.. n kecut...
adakah effcet dr kita suke meniarap?

zacks posted on 3-5-2010 04:26 PM

Tu mmg common kalau tempat tido kita tu tak berapa bersih, lagi2 kalau kita cepat berpeluh. Cuba beli anti bacteria spray mcm Dettol spray tu, spray kat tilam, area bilik tido kita.

Pastu kalau nak kata deodorant punya pasal pun, mgkn ada gak la. Cuba tukar pakai yg jenis spray punya, instead of pakai yg roll-on tu.

Aku pernah kena dulu. Dia mcm jenis bisul & kalau dah bengkak teruk, dia akan keluaq nanah. Pi jumpa doktor & doktor akan bagi ubat antibiotik, ubat kecutkan bisul tu + ubat krim sapu kat tempat bengkak tu. Insyallah dlm masa seminggu dia akan kecut.

Tapi better kalau bagi bisul tu pecah & keluar nanah, sebab nanti bisul tu akan kecut dgn kadar yg cepat. :sweat3:

ZiraHashim posted on 3-5-2010 08:37 PM

Reply 12# kiki009


    baik ko g spital balek..kawan aku pon kes macam ni..sampai susu(dia myusukan anak) n darah n nanah bcampur kuar ikot nipple..dia dah wat I&D nak kuarkan nanah tu..n on antibiotik for 2weeks..tapi tak cure la..berulang lagi..dia dah give up..btukar ke homeopati plak..dia bengang sb doktor kate pas buat ok..tgk2 recurrent plak..dah sebulan amek mc..arini ni baru naik keje..tapi aku tak tanye plak dia wat rawatan homeopati kat mane..(ni citer member sekolah aku..dia kat KL,aku kat JB..jadi aku taktau kisah sedetail2nye)

Amirdaa posted on 3-5-2010 09:20 PM

kalau masih berlarutan...baik pi jumpa specialist...jgn biarkan...!

shazuyi posted on 3-5-2010 10:22 PM

pompuan kalo ade bengkak2 kat ketiak trus pi jumpe doktor.bahaye!

adaraish posted on 3-5-2010 10:52 PM

Biasalah tu TT, perubahan hormon dalam badan. Itu namanya bisul. Adik beradik juga dgn jerawat. Makn antibiotik  insyaallah hilang lah nanti.

valeo86 posted on 3-5-2010 11:38 PM

bengkak kt nodus limfa sbb ade jangkitan kt badan, bese la aku pun bengkak gak kdg2 kt tiak

kiki009 posted on 4-5-2010 12:00 PM

uhhh.. ramai gak experience mcm ni.. aku dah jumpa doktor dah.. hari ni susut.. sgt kecik je tinggalll.. uuhh. lega gak la..
so maknannye ni normal ekk..

aku dah plan nak buat bekam je ...

nadiswake posted on 4-5-2010 08:45 PM

mcm2 kan!!?? kiter plak kalau salah pakai deodorant mesti jadi gitu bengkak2. setakat ni 1 jenis je yg bole pakai, sanex, yg laen semua x leh...

babygoku posted on 5-5-2010 03:17 AM

baby plak skrg nie mcm ade biji ker kat ktiak tuhh.. tekan2 sakit.... kat belah kanan.. belah kiri ade gak tpi xsakit bila tekan.. biji tu kecik jer... hmmmpppffff risau gakk..

dillakhairi posted on 5-5-2010 12:11 PM

ermmmm kdg2 takot gak kene cam nie,,pompuan kn bab breast n sekitar ketiak ni sensetif,, tp slalu kalu ko muda lg doc jrng suspect cancer,,ak dlu pnh d specialist lg wat ujian bagai semua,,coz takot ak adew mslh kd breast,,takot gak tp tetap g jmpe doc utk kesihtn kn,,ciap wat ultrasound lg klu xclap ak,,malu gak ngn doc,,heeee,,

ak slalu gak kne bengkak or jrwt kd ketik,,kdg2 mb dlm bdn panas,,sooo far bnda 2 akn surut,,tp tok lg kepastian,,better jmpe doc lah okeih,,take care

overhear posted on 5-5-2010 01:59 PM

aku p0n mengalami masalah yg sama..tp aku punye ketiak bengkak time peri0d je...abes peri0d,da xbengkak..bile aku tnye d0c,d0c ckp tu kalenjar breast..bile peri0d kan breast membengkak s0 sm la ngan ketiak gak..

kudajantan77 posted on 5-5-2010 03:17 PM

ada banyak punca .. salah satunya mungkin teknik mencukur bulu ketiak yg salah .. biasakan mencukur bulu ketiak mengikut arah bulu tu tumbuh .. kalau cukur arah berlawanan ada kemungkinan luka dan kena jangkitan atau bulu ketiak tuh akan tumbuh arah ke dalam dan menyebabkan bengkak ..

biasanya rawatan menerusi antibiotik dah ok .. tapi kalo berulang dan teruk .. doktor akan buat I&D .. kalo masih berulang jugak, kena la buat pembedahan untuk buang nodus limfa yg dijangkiti ..

cmf_lie posted on 5-5-2010 05:36 PM

aku pernah kena..sakit gak la...sengal2..nk angkat susah...

tp lepas tue ok je....:)....amik masa skit nk sembuh...tp dun worry... insyaAllah ok
Page: [1] 2
View full: Bengkak di ketiak