jaja25 posted on 25-5-2010 12:08 PM

Berniaga dlm Giant, Tesco, Carrefour DLL

Salam, jaja nk tny la pd kwn2..mcm mana ye pendapat kalo dpt tapak n berniaga lam Giant, tesco or Carrefour nih?
ok ke pendapatan atau rugi sbb sewa nya mmg mahal gilerr..
ada pg giant tny td, sewa nya by weekly,monthly.. mahal jugak yer.. nk amik weekly pun rm1k..
boleh ke wat sale seminggu dpt cover modal n untung?

mintak pendapat kwn2 yer.. sape2 yg ade pengalaman pun sgt dialu2 kan... :-)

zaidi_MZZ posted on 25-5-2010 12:32 PM

kalau waktu bulan biasa ni, tak tahu le camne demand dia...

tapi...kalau waktu bulan Ramadan, mungkin boleh beri sale yang tinggi...try booking untuk bulan Ramadan...

jaja25 posted on 25-5-2010 12:58 PM

tu la abg zaidi.. sy tgk kat giant tu fenusss je manusia..
rasa jugak nk cuba kan.. mana tau ade rezeki kat situ.. ramai jugak walk in customer..

zaidi_MZZ posted on 25-5-2010 01:06 PM

kalau weekly RM1 ribu...try minggu masa orang dapat gaji...

faridali posted on 25-5-2010 02:38 PM

Post Last Edit by faridali at 25-5-2010 14:59

jaja kena tgk hit pengunjung...dan lokasi premis tu...

wlpn sewa dia agak mahal sikit..tp kalo kena pd lokasi..pulangan dia pon tinggi...


Info Permohonan Ruang Niaga :

GIANT Hypermarket :

GIANT Sec 13 Shah Alam : Alan Soong 012-6132713
GIANT Kuala Terengganu : Azrul 013-9861373
GIANT Plentong,JB          : Muhamad Jiwa 012-3553935

Carrefour Wangsa Maju dan Bukit Kemuning Shah Alam :

Ms Michelle : 016-3362986

Mydin Hypermarket Kuala Terengganu : En Kamro 013-9010021
Mydin Hypermarket Kubang Kerian :      En Yusri   012-3642654

Tesco Kota Bharu                      :         Cik Rohida 019-2717897

KB Mall Kota Bharu                    :          Cik Farah 017-9249590

Alamanda Putrajaya                    :        Melissa Chia 03-23823361

semoga membantu dan selamat berniaga.....

jaja25 posted on 25-5-2010 04:39 PM

jaja kena tgk hit pengunjung...dan lokasi premis tu...

wlpn sewa dia agak mahal sikit..tp kalo ke ...
faridali Post at 25-5-2010 14:38 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

Terima kasihhh sgt2 abg farid..mmg membantu sgt2.. terima kasih ye sudi kongsi2 no fon mereka..
InsyaAllah boleh membantu jaja.. :D

ambok posted on 25-5-2010 08:58 PM

mahalnya sewa...

sewa untuk lokasi..

card_reader posted on 25-5-2010 09:30 PM

kalo nak amek better amek dalam 10 hari je, itu pun time gaji dan time cuti...sebab pengalaman aku duk menyewa di tesco dan giant, hari isnin sampai rabu mmg kurang org. silap2 bleh melangut je xde org

faridali posted on 26-5-2010 12:39 AM

terpulang pd business plan masing2..ada yg target sales secara seasoning..ada yang tak...

yg penting product blh reach target market...lokasi kiosk/ space lot pon kena strategik...klu blh biarlah dkt dgn pintu masuk/keluar...atau dekat dgn premis makanan...

kerusi_malas posted on 26-5-2010 12:48 AM

brape gaji yang sesuai untuk bagi kat promoter pushcart ek? sy mungkin dapat 1 pushcart ni...ingatkan nak jual accesories...tapi takut jugak kalau fokus pada satu produk...ada 3 soalan ni...

1) Brape orang sesuai untuk jaga 1 pushcart?
2) Brape gaji nak bagi?
3) Produk apa yang selamat dan sentiasa ada pembeli?

Sy kemungkinan dapat 1 pushcart di Giant Lembah Klang.

Alt-F4 posted on 26-5-2010 01:15 AM

erm.. kalo lembah klang.. gaji minimum selalu berapa ratus??

faridali posted on 26-5-2010 01:46 AM

saya biasanya bagi basic RM 700-800 tak termasuk komisyen...kerja 6 hari seminggu...10 am -10 pm..klu dia nak keje hari cuti..saya bayar double..biasanya 1 push cart saya guna 1 - 2 org pekerja..depend pd lokasi premis...dan season..kalo peak season ( weekend n cuti sekolah ) saya guna 2 orang..hari biasa sy guna sorang jek....

mhloke posted on 26-5-2010 09:45 AM

kawan i pernah buka kat Carre4 Tropicana, teruk. I think best kat Lembah Klang : Tesco Shah Alam, Giant Shah Alam.

kerusi_malas posted on 26-5-2010 10:34 AM

saya biasanya bagi basic RM 700-800 tak termasuk komisyen...kerja 6 hari seminggu...10 am -10 pm..kl ...
faridali Post at 26-5-2010 01:46 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif thanks...komisyen tu dalam brape? bagi bila capai target ke macamane?

Sy ada survey di Giant bandar kinrara & Jusco Taman Equine...Pushcart dan promotion place semuanya penuh...mungkin ada yang nak keluar akhir bulan ni, tapi belum confirm...sepanjang saya duk survey, hari bekerja Isnin sampai Jumaat, memang lengang sangat...dengan sewa yang between 1800-3000, nampak ramai yang bertahan...mungkin mereka dapat cover dengan sales hujung minggu kot...Giant Kelana Jaya pun berderet mereka yang jual, tapi ramai lah jugak nampak yang bertahan...

Adakah mereka ni benar-benar untung? atau terlalu ramai mereka yang nak masuk menjual dalam Giant , Carefour, Tesco ,menyebabkan kita lihat puschcart dan promotion space selalu penuh tapi actually sebenarnya owner yang berbeza baru nak mencuba nasib? Shoplot kat Giant Bandar Kinrara dan Jaya Jusco pun ada kosong...yang berniaga dulu dah stop...tak laku kot...

jaja25 posted on 26-5-2010 12:54 PM

kalo nak amek better amek dalam 10 hari je, itu pun time gaji dan time cuti...sebab pengalaman aku d ...
card_reader Post at 25-5-2010 21:30 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

card_reader dulu meniaga apa?

mhloke posted on 26-5-2010 10:52 PM

thanks...komisyen tu dalam brape? bagi bila capai target ke macamane?

Sy ada survey di Giant ba ...
kerusi_malas Post at 26-5-2010 10:34 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


    My advise jangan pergi Jusco Equine, lot kedai pun dah start tutup. I ada kawan kat Jusco leasing, dia kata sewa kat Jusco Equine very low (biz tak baik) compare Jusco lain. Jusco Wangsa Maju paling HOT dulu sampai sekarang. Jusco AU2 pun tak berapa baik.

mhloke posted on 26-5-2010 10:52 PM

thanks...komisyen tu dalam brape? bagi bila capai target ke macamane?

Sy ada survey di Giant ba ...
kerusi_malas Post at 26-5-2010 10:34 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


    My advise jangan pergi Jusco Equine, lot kedai pun dah start tutup. I ada kawan kat Jusco leasing, dia kata sewa kat Jusco Equine very low (biz tak baik) compare Jusco lain. Jusco Wangsa Maju paling HOT dulu sampai sekarang. Jusco AU2 pun tak berapa baik.

mhloke posted on 26-5-2010 10:52 PM

thanks...komisyen tu dalam brape? bagi bila capai target ke macamane?

Sy ada survey di Giant ba ...
kerusi_malas Post at 26-5-2010 10:34 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


    My advise jangan pergi Jusco Equine, lot kedai pun dah start tutup. I ada kawan kat Jusco leasing, dia kata sewa kat Jusco Equine very low (biz tak baik) compare Jusco lain. Jusco Wangsa Maju paling HOT dulu sampai sekarang. Jusco AU2 pun tak berapa baik.

card_reader posted on 27-5-2010 08:52 AM

dulu wat meniaga kek......la nie dah stop dah

izzuddin posted on 27-5-2010 01:29 PM

ni ada dua rahsia kenapa kau nampak orang tak ramai datang tapi push cart atau promotional space orang tu tahan lama.

1. money laundering
- yang ni aku sedar sangat...aku pernah berniaga di hypermarket....dan aku sedar ada satu promotional space (PS) ni dah tiga tahun bukak.....80% daripadanya tiada orang bekerja.....memang takde orang jaga dan barang lama.....orang cakap cha ya nun alif ni mungkin buat bisnes jahat dan PS ini hanya untuk membersihkan duit jahat....pelik giler takd pekerja dan takde orang beli.......selama 3 tahun tu,....PS dia tu orang sebelah bukakkan...mungkin dia bayar sebulan RM200 kot untuk bukak dan tutup. dah le sewa sebulan RM2200

2. pride
yang ni selalu terjadi pada orang melayu.....selalunya owner dia ialah pegawai kerajaan atau mereka yang masih bekerja tapi nak cari duit lebih.....nak buat bisnes dah canang satu kampung tapi bila bisnes teruk malu nak tutup nanti orang kampung cakap apa....benda ni amamt selalu terjadi...lebih2 lagi tahun lepas...kadang2 jiran2 aku kat dalam hypermakret ni sebulan pun takde sale...kadang2 seminggu sale RM20.....tapi segan nak tutup sebab malu

izzuddin posted on 27-5-2010 01:32 PM

Reply 13# mhloke

tesco shah alam pun dah teruk...tak sehebat dua tahun lepas....dia start merudum awal tahun lepas....lengang aje

kerusi_malas posted on 27-5-2010 02:11 PM

ada tak mereka2 yang betul2 niaga pushcart atau promotion space dlm giant, carefour dan tesco...nak dengar pengalaman empunya diri sendiri...stakat sy bincang dgn kakitangan leasing, dorang kate laku...tapi sy tanye kenapa mereka keluar? dia jawab sebab masalah pekerja...bukan masalah laku ke tak...ntah la...

zaidi_MZZ posted on 27-5-2010 02:49 PM

tesco shah alam pun dah teruk...tak sehebat dua tahun lepas....dia start merudum awal tahun lepas....lengang aje

izzuddin Post at 27-5-2010 13:32 http://eforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
ehh ye ke...aku pegi, tengok macam ramai je...

entah le...aku pelanggan je, mungkin peniaga dapat rasa orang tak ramai...

zaidi_MZZ posted on 27-5-2010 02:51 PM

stakat sy bincang dgn kakitangan leasing, dorang kate laku...

kerusi_malas Post at 27-5-2010 14:11 http://eforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
mungkin kena pandai pilih produk...

izzuddin posted on 27-5-2010 07:20 PM

sedar tak kalau di tesco shah alam sampai early last year kalau kita kira ada 4 row promotional space...tapi last year jadi dua row dan sekarang ada 3 row...tak semeriah dulu....
Page: [1] 2 3 4 5
View full: Berniaga dlm Giant, Tesco, Carrefour DLL