arenis posted on 26-5-2010 06:57 PM

Loan Kereta - MAYBANK

Salam,

aku nak tanya korang semua sape yg buat car loan dgn maybank..pernah tak tertunggak sehingga 2 bulan
pehtu...kena blok dan tak bole bayar melalui mb2u dan juga atm ...

straight nya maybank...dulu aku rasa tak pula ..sbb aku pernah la 2 atau 3 hari terlambat bayar...

aku rasa masa beli kereta ni dulu at least 3 bulan tak bayar baru bole di beri peringatan...kalu lebih 4 bulan kuar surat tarik keta..

aku rasa bank2 lain bole je bayar sebulan dulu...tak blok pun acc no...

ke benda ni dh lama ...aku yang tak perasan...

rdzaccess posted on 26-5-2010 09:32 PM

Salam,

straight nya maybank...dulu aku rasa tak pula ..sbb aku pernah la 2 atau 3 hari terlambat bayar...
arenis Post at 26-5-2010 18:57 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

Bukan 'straight' tapi "strict" ...sorry...

cm_gagahperkasa posted on 26-5-2010 09:35 PM

jom
kita boikot MayBank

medangmru posted on 26-5-2010 09:43 PM

Salam,

aku nak tanya korang semua sape yg buat car loan dgn maybank..pernah tak tertunggak sehing ...
arenis Post at 26-5-2010 06:57 PM http://eforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

maybank mmg strict.....apa2 pun.....kalau loan tak bayar tu dia dia pi tarik duit dalam akaun....huhuuhuh

medangmru posted on 26-5-2010 09:45 PM

Post Last Edit by medangmru at 27-5-2010 08:37

jom
kita boikot MayBank
cm_gagahperkasa Post at 26-5-2010 09:35 PM http://eforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

aku nak boikot Bank rimau ni payah skit sbb gaji masuk Bank ni....apa yg boleh aku buat....gaji masuk terus kasik kuar masuk dlm Bank Lain...

hirai_saza posted on 26-5-2010 10:40 PM

a ah
aku pernah kena sekali
terlewat bayar..mmg maybank block no acct kat atm dn maybank2u
kalo terjd camni..sila laa bayar kat kaunter yee:$

midar posted on 27-5-2010 08:18 AM

heard byk kali abt maybank lock account ni..
husband my colleague.. gaji dia masuk bank ni..
pastu.. ader cc yg dh due tp diaorg x bayar..
bank in dgn selamba nyer memfreeze kn semua transaction..
pastu suka suki amik duit terus dr account owner cc ni...

my question...
blh ke bank buat mcm tu?
apa hak bank tu pada account owner tersebut?
ader ke t&c masa kiter buka account or amik loan yang bank blh amik duit kiter bl2 masa & at any amount yg bank suka jika kiter x bayar hutang dgn bank tersebut?

meh tlg jwb sat mn2 bank officer...

arenis posted on 27-5-2010 08:27 AM

Bukan 'straight' tapi "strict" ...sorry...
rdzaccess Post at 26-5-2010 21:32 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


  ekekeke...no hal

medangmru posted on 27-5-2010 08:38 AM

heard byk kali abt maybank lock account ni..
husband my colleague.. gaji dia masuk bank ni..
pastu ...
midar Post at 27-5-2010 08:18 AM http://eforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

Bank negara tak ambik apa2 Action ke??( pasal Bank rimau Lock Account...) atau Bank Rimau ni lebih Besar dan "garang" dr Bank negara..:lol:

midar posted on 27-5-2010 08:44 AM

Reply 9# medangmru

midar rs yg no 2 tu betul..
bank rimau lagi garang dr bank negara..
:lol::lol::lol:

arenis posted on 27-5-2010 08:45 AM

a ah
aku pernah kena sekali
terlewat bayar..mmg maybank block no acct kat atm dn maybank2u
kalo t ...
hirai_saza Post at 26-5-2010 22:40 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


ler kena bayar kat kaunter ke....emm nak kena gi bank la pulak...
kemudahan yg ada dh di blok...

okeh...aku punya due date 22 tp gaji aku 25 baru dpt...tp sbb dah tertunggak sbulan...
mmg aku nak bayar bulan ni tp sbb dah terlepas 22hb tu yg depa blok acc loan tu...
tp aku nak quote sikit dia punya syarat...

BAYARAN ANSURAN BOLE DILAKUKAN DI MANA-MANA CAWANGAN KAMI YANG BERHAMPIRAN, MESIN ATM MBB ATAU MELALUI PERBANKAN INTERNET MAYBANK2U.
KAMI JUGA INGIN MENGAMBIL KESEMPATAN INI UNTUK MEMAKLUMKAN BAHAWA AKTA SEWA BELI, 1967 ANTARA LAINYA MENYATAKAN BAHAWA:-

I) MAYBANK BERHAK MENGAMBIL KEMBALI KENDERAAN DI BAWAH PERJANJIAN SEWA BELI SEKIRANYA BAYARAN BULANAN TIDAK DIJELASKAN SELAMA 2 BULAN BERTURUT-TURUT DAN SETELAH NOTIS JADUAL KEEMPAT YANG DISERAHKAN TAMAT TEMPOHNYA. WALAUBAGAIMANAPUN KENDERAAN TERSEBUT BOLE DITEBUS SEMULA DALAM MASA 21 HARI SELEPAS NOTIS JADUAL KELIMA DISERAHKAN KEPADA TUAN/PUAN. SEKIRANYA KENDERAAN TERSEBUT TIDAK DITEBUS DI DALAM JANGKAMASA DITETAPKAN KENDERAAN TERSEBUT AKAN DIJUAL DAN TUAN/PUAN ADALAH BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS JUMLAH MASIH TERHUTANG.

ok...sekarang sbb dah tertunggak 2 bulan tu mmg salah aku ler...tp yg aku tak puas hati dlm syarat ni takder la pulak mengatakan
kalu tak bayar 2 bulan berturut-turut tu akan di blok acc dh tak boleh bayar melalui mesin atm atau mb2u...

kalu dia nak blok puan dia kena buat syarat baru ler...tu pun setelah kita menerima notis ...yg tu aku puas hati la ...
kalu mbb nak buat mcm tu...

hirai_saza posted on 28-5-2010 12:56 AM

Reply 7# midar
dasat jgak mbb ni yee
nasib baik aku tak dek cc mbb
aku cuma berhutang keter aje dan gaji masuk acct mbb

medangmru posted on 28-5-2010 10:09 AM

pada aku semua Bank punya T& C yg sama....polisi yg serupa ...cuma yg membezakan adalah lkadar toleransi Sesuatu bank tu berbeza...ada yg kadar toleransi yg tinggi  dan byk T&C boleh diubah saat akhir utk customer tertentu ...mcm Mebeng ni...kadar tolerandi yg tinggi....tu yg susah kita nak deal ngan Mebeng ni....

kalaulah semua Bank betul2 strict dengan T&C depa....gamaknya dah byk kete kene tarik akibat tak bayar ....:$

sosimple posted on 28-5-2010 05:51 PM

owh jadi betul la cerita ni...

br ingt nak tny.. rupanya dah ada org tnykn psl hal ni.. thanks tuan tanah

arituh sepupu sosi mintak pnjm duit.. dia ckp akaun dia kene lock ngan mybank

dia keje gomen.. pttnya loan kete bukan potong terus ke dr akaun>???

sosi ingtkn dia tipu sbb sebelum ni x pernah lg dengar psl bank freeze akaun ni.. sbb sosi sndiri penah x byr kete 2 bulan.. tp dengan ambank la.. x derla strict sgt mcmni..

ingtkn dia tipu...

tp musykil lg ni.. bukan ke org gomen duit loan.. apa2 loan pun dia potong trus dr gaji???

kuzaime posted on 28-5-2010 08:50 PM

Reply 14# sosimple


    gomen staff yg nk wat loan keta, biasa melalui bank rakyat, memang bayaran bulanan melalui potongan gaji..tp spanjang me jual keta nih, x ada sorangpon gomen staff yg nk buat melalui potongan gaji..huhu..pasal interest tnggi skit tp loan boleh dipanjangkan lebih dr 9 tahun..

pd tt sory nk mencelah skit..maybank maybe strict dlm bab pembayaran, tp cimb lg suweyy..lg2 kalo geran dah patut kluar means tempoh pembayaran dh habis tp ada sebulan dua terlajak..:@

medangmru posted on 28-5-2010 08:55 PM

pelik gak citer ko ni kuzaime.:o....Loan kete aku dgn CIMB br masuk 2 tahun ari tuh  Geran dah boleh ambik ( senang nak renew road Tax )......pernah gak terlajak tp derang cuma bg nasihat bayar sekian2 amaun....no problem punyyoo...:)

sapuhabis posted on 31-5-2010 12:06 AM

Mayban ni kalau buat hal ko report dengan Bank Negara je..
Tulis surat dengan bank negara elok2..cita masaalah ko elok2..dan komplen..
Jangan cakap kat phone..tulis surat..biar ada black and white..
Pastu follow up dengan bank negara komplen yang dibuat..
Nanti bank negara akan bagi tau la feedback..
Buat sekarang..

kucingpia posted on 3-6-2010 05:46 PM

Reply 1# arenis

salam TT,

as informed by reliable sources...maybank policy ni, kalau acc kete 0,1 & 2 bln tertunggak,
bole aje byr kat cash machine tuh, xde hal

tp kalo dah 2 bln ke atas, kene byr kat kaunter, sbbnye
- acc blocked utk elakkan terima payment yg x cukup dari cust, kalau kat machine tu leh je masukkn bape2 yg kite ada
   tp bile dah tertunggak byk ni kene la masukkan jumlah yg sepatutnye..

- block acc utk dptkan contact no customer..so bile cust dtg kaunter,
   frontliner leh mintak tel no baru / add ke kan..biasela bila dah due for payment
   cust selalu nak lari2, tepon x angkatla, pindah umah x bgtau, x dpt reminder la & so on..

my advice is, better kite call & connected w/ person in charge kat bank tu..x kire la pape bank pun
diorg tu pun human & ada masalah yg sama cam org lain yg makan gaji..:$

sajer posted on 4-6-2010 08:23 AM

sebelum ni masa aku kerja dgn company swasta, aku buat payroll.
payment gaji semua staff melalui maybank.
klu staff yg biasa xde mslh dgn payment melalui maybank tetiba melalak kat aku sbb xdpt gaji, aku akan tanya, ada loan/kredit kad dgn maybank - biasanya jwpnnya xde.
aku jwb, ok, klu camtu sy xbole buat apa2. kena tunggu salary payment advise dr maybank (maybank akan bg report tu dlm masa 7 hari slps gaji dikreditkan dlm akaun)
dlm report tu akan mengatakan sekian2 nama & no. akaun maybank & amaun yg telah maybank absorb.
bila keadaan mcm ni berlaku, mmg diluar bidang kuasa aku. maknanya kesilapan bkn dr pihak aku sbg payroll master tp pekerja tu sendiri sbb xbyr utang.
bayaran gaji bulan berikutnya aku akan tanya staff tu s/ada nak byr by cash cheque atau akaun. biasanya diorg pilih cash cheque klu msh ada hutang. klu yg dah xde hutang, bulan berikutnya mmg maybank dah xabsorb lagi duit gaji diorg.

klu xsilap aku, kebykan bank akan buat mcm ni. kecuali klu gaji melalui maybank tp kad kredit/loan drp bank lain. so far, kes camni xpnh berlaku lagi spjg aku handle payroll lbh kurg 5thn.

kudajantan77 posted on 4-6-2010 11:01 AM

cash payment machine dan online service ialah value added service .. maksudnya bank tak wajib sediakan .. so dorang ada hak tarik balik kemudahan tuh sesuka hati mak bapak dorang ..

puterikhaleeda posted on 3-3-2014 08:49 AM

anak puteri pun baru ada masalah ni.. dia trade in kete dia.. beli kete baru.. dan gune no plat lama... dia kata acc dia kene freeze sbb kedai kete yg trade in kete dia tak wat settlement kat bank... nak tolong pun aku tak tau dah.. sbb tak sama.. rupa rupa nya skang bank bole amik je duit dalam acc anak aku tu ke eh.. nak bayar kete yg dia jual tu? anak aku wat surat dah kat mebeng.. tak tau laa apa kes..

midori888 posted on 3-3-2014 09:36 AM

puterikhaleeda posted on 3-3-2014 08:49 AM static/image/common/back.gif
anak puteri pun baru ada masalah ni.. dia trade in kete dia.. beli kete baru.. dan gune no plat lama ...


really? diorg bole sukahati jer amik duit dari account kita?

midori888 posted on 3-3-2014 09:39 AM

pnh amik loan keta dgn maybank....guna standing instruction, tetiap bulan diorg deduct dari my account....masa loan dah abis, diorg still tolak lagi.....sib baik i cepat notice, took me a month to get my money back....

i ada CC maybank & SA maybank....selama nie tak pernah plak diorg deduct my money to pay for the CC....

puterikhaleeda posted on 3-3-2014 11:44 AM

midori888 posted on 3-3-2014 09:36 AM static/image/common/back.gif
really? diorg bole sukahati jer amik duit dari account kita?

tu aku nak check kat org sini ..... anak aku schema hahahahha.......

dibodiboding posted on 31-3-2014 04:44 PM

loan kereta sy dengan maybank... auto debit. tp last month saya terlupa nk reserve duit kat account. so kena byr kt kaunter sahaja. td pegi kaunter. maaakk aiihh... 2jam menunggu.:huffy lepas tu sy tany kaunter tu, berapa sy kena byr, termasuk surcaj lewat byr. dia kata surcaj tu tambahan 60sen saja... tp misc item, mcm surat menyurat, duti setem, bla bla bla total rm60. :dizzy: tp org kaunter tu kata yg rm60 tu x byr skrg pun xpa lagi nanti dia kira time last installment. so sy x bayar yg rm60 tu. :L sekian.
Page: [1] 2
View full: Loan Kereta - MAYBANK