chedems posted on 11-6-2010 04:46 PM

Peminat MTB(Mountain Bike), Fixie bike, dan pelbagai jenis basikal.

Salam,

Saya ni peminat sukan basikal. Basikal yang saya tunggang adalah MTB a.k.a Mountain Bike.

Saya dah tengok kebanyakan thread mengenai basikal tapi kebanyakan tidak berbicara mengenai kenapa anda minat sukan berbasikal dan kenapa ia menjadi pilihan sukan anda.

Marilah berkongsi pengalaman menaiki basikal sama ada suka,duka,1st time naik basikal,menyertai Jamboree basikal,jelajah basikal dan juga cara-cara membaiki basikal.

Kalo ader perkara lain yang berkaitan basikal amatlah dialu-alukan.

Berbasikal untuk KESERONOKAN, KESIHATAN dan KECERGASAN.

Che Dem

perantau_79 posted on 11-6-2010 05:05 PM

aku ni nak beli mountain bike tak terbeli2 lagi...huhu

danedzya posted on 11-6-2010 11:29 PM

Che Dem,
Hang pakai basikal MTB jenis apa?Softtail @ Hardtail?Apa brand??Kasi tepek gambor laa kat sini..Baru syok sket nak sembang....:D

chedems posted on 12-6-2010 02:21 PM

Aku pakai hardtail jer....Gambar...
Sat sat aku pi amik.Malam kang tunjuk.
Tak power pun.
Pakai Fuji Tahoe 2009 jer

dune1989 posted on 12-6-2010 02:27 PM

alamak, aku baru je angkut basikal MTB aku dari Ipoh ke sungai petani,
tgh anta repair bg awek aku pakai..
malam ni ambil..esok teman tangkap gmbar post dekat sini..:$

Topet posted on 13-6-2010 01:20 AM

hari tu ada jugak rasa nak beli MTB tapi tak terbeli pun....

cari giant xtc sekenhen kat sabah tak jumpak...

dune1989 posted on 14-6-2010 09:58 AM

Post Last Edit by dune1989 at 14-6-2010 11:33

Ini basikal pertama teman, dan teman beli kat Ipoh..banyak kenangan basikal nih sebab inilah first transportation teman di Ipoh..tiap2 hari ulang-alik kolej kayuh dekat 12 KM..best nye.. gear pon tukar ke gear shimano dimana ada lajak tapi top takde..haha..tapi naek bukit ringan hehe..tak berat.. gear standard dulu berat tapi ada top.. skang teman handover sekat awek teman sebab dia nak pakai..

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs508.snc3/26701_130653463620599_100000278371595_278202_4748355_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs488.ash1/26701_130653460287266_100000278371595_278201_7797112_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs488.snc3/26701_130653453620600_100000278371595_278200_3195713_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs508.snc3/26701_130653443620601_100000278371595_278199_7901248_n.jpg

kalau la beli SBK macam beli beskal..perghh..bestnye...:mad:

ryo_takahashi1 posted on 14-6-2010 11:31 AM

Ini basikal pertama teman, dan teman beli kat Ipoh..banyak kenanganbasikal nih sebab inilah first transportation teman di Ipoh..tiap2 hariulang-alik kolej kayuh dekat 12 KM..best nye.. gear pon tukar ke gearshimani dimana ada lajak tapi top takde..haha..
dune1989 Post at 14-6-2010 09:58 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

1st time dengar shimani... mana punya brand ni.. :o


































aku punya shimano ;P

chedems posted on 14-6-2010 11:35 AM

Reply 7# dune1989


    Janji MTB boleh kayuh offroad. Lagi2 kayuh bersama awek fuh memang bahagia.

dune1989 posted on 14-6-2010 11:36 AM

1st time dengar shimani... mana punya brand ni..






















...
ryo_takahashi1 Post at 14-6-2010 11:31 AM http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

errr....teman dah tukar dah hehe..
adeh..brand shimano bukan shimani..;P

dune1989 posted on 14-6-2010 11:41 AM

Reply  dune1989


    Janji MTB boleh kayuh offroad. Lagi2 kayuh bersama awek fuh memang bahagia ...
chedems Post at 14-6-2010 11:35 AM http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

hehe..tapi teman kayuh onroad hehe..rasanye itu la sebab tayar cepat botak kot hehe..
penah la kayuh pusing satu ipoh dulu..
takla satu ipoh cemana eh nak cakap...
ermm camni lah antara paling jauh teman kayuh..

Cherry Apartment-->Medan-->Gopeng-->Pekan Razaki-->Taman Cempaka--> Hospital Pantai Puteri-->depan taman POlO-->Greentown Mall--> Taman DR Seenivasagam-->Cherry Apartment

Cherry Apartment-->Medan Kidd-->Lahat(kena kejar anjing, cam siot aje..ramai lak tuh)-->apentah aku takingat nama tempat-->silibin-->cyber cafe silibin(main game sat hehe)-->Cherry Apartment

zaman-zaman kayuh jauh2 nih zaman aku putus cinta pertama..nak ilangkan frust..
klu tak mau sampai bote aku kayuh basikal hehe;P

zana811 posted on 14-6-2010 05:01 PM

skang harga mountain bike brp ye.................. :o

dune1989 posted on 14-6-2010 05:15 PM

skang harga mountain bike brp ye..................
zana811 Post at 14-6-2010 05:01 PM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

jangan cari dekat tesco, giant, carrefour...
mahal gile..
price untuk basikal cam saya tuh dekat RM350++,
padahal kedai biasa klu pandai cari yang biasa aje leh dapat RM250-RM300(besar sket),
klu nak yang branded leh cecah RM700-RM2000:'(

danedzya posted on 15-6-2010 11:57 PM

Reply 12# zana811


beli magazine cycling malaysia...kat situ ada banyak review dan price utk MTB..

paling murah dlm RM3K dan ada juga yg cecah sampai RM30K....:D

t0m posted on 17-6-2010 11:08 AM

basikal punye rim aku tgk ari tu...rm 12000...amcm..berani..pusing tak benti2...siap pegi mkn roti canai dok pusing lagi..tatau la kot..tokey tu pusing lagi nk try aku ke..

dune1989 posted on 18-6-2010 05:07 PM

basikal punye rim aku tgk ari tu...rm 12000...amcm..berani..pusing tak benti2...siap pegi mkn roti c ...
t0m Post at 17-6-2010 11:08 AM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

kalau reger RM12000 la tom,
sanggup lagi aku wat downpayment ninja huhu:mad:

dainese posted on 21-6-2010 10:57 AM

teman macam nak berjinak2 dengan beskal MTB nih...bajet rm2k, beskal ape bleh dpt???

dainese posted on 21-6-2010 11:00 AM

Post Last Edit by dainese at 21-6-2010 11:02

nih ada nak jual nih
http://www.bicyclebuysell.com/images/2010/06/1277083891-0.jpg
NEW 2008 TREK Fuel
rm2400

ryo_takahashi1 posted on 21-6-2010 11:02 AM

teman macam nak berjinak2 dengan beskal MTB nih...bajet rm2k, beskal ape bleh dpt???
dainese Post at 21-6-2010 10:57 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

ko betoi ke nak main beskal ni... ada member nak jual beskal dia... sbb dia beli beskal lain...
member ni siap ada fazer & versys kat umah dia.. fuhhh...
kalo ko berminat boleh aku tanyakan...

dune1989 posted on 21-6-2010 11:08 AM

teman macam nak berjinak2 dengan beskal MTB nih...bajet rm2k, beskal ape bleh dpt???
dainese Post at 21-6-2010 10:57 AM http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

komer kate nak hapgred ke muto besar hehe:$
lah nih jadi beskal ke?:loveliness:

dainese posted on 21-6-2010 11:11 AM

ko betoi ke nak main beskal ni... ada member nak jual beskal dia... sbb dia beli beskal lain...  ...
ryo_takahashi1 Post at 21-6-2010 11:02 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


BETUI NIH YOP..TRY TANYA, BERAPE DIA NAK JUAI..
kondisinyer ok ke tak..huhuuh

dainese posted on 21-6-2010 11:12 AM

komer kate nak hapgred ke muto besar hehe
lah nih jadi beskal ke?
dune1989 Post at 21-6-2010 11:08 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


entah le yop...
minat muto tuh ade, tapi nak berbeskal dulu kot..hehehe...

dune1989 posted on 21-6-2010 11:32 AM

entah le yop...
minat muto tuh ade, tapi nak berbeskal dulu kot..hehehe...
dainese Post at 21-6-2010 11:12 AM http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

hehe..komer nih..
komer minat basikal yg atas trek tuh ke?
bukan mountaing bike eh..
cemana la rasanye eh..
moutain bike berat sket klu nak kayuh..
tapi cepat la muscle naik hehe;P

dainese posted on 21-6-2010 11:49 AM

Reply 23# dune1989


teman minat MTB...
tapi yg boleh masuk lumpor, redah pasyior naik bukit tuh semue..ateh track x syiok kot..
;P

dune1989 posted on 21-6-2010 12:31 PM

Reply  dune1989


teman minat MTB...
tapi yg boleh masuk lumpor, redah pasyior naik bukit tuh s ...
dainese Post at 21-6-2010 11:49 AM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

ini kena beli ATV nih yeop hehe..
ganas komer nih hehe:p
ermm..MTB ape eh yg terbaik...
teman pon idok le tahu..
lama dah tinggalkan dunia perbasikalan..:$
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: Peminat MTB(Mountain Bike), Fixie bike, dan pelbagai jenis basikal.