cherry_nerry posted on 27-6-2010 08:20 PM

selamat tak makan spirulina kalau mengandung

hi..im new here... dah selak sampai page 8 tapi tak jumpa pon jawapan yang saya cari....
baru- baru ni saya disahkan hamil 7 minggu oleh doktor... sebelum saya peknen saya telah mengamalkan mengambil
tablet spirulina(ELKEN) dalam 5 biji pagi dan 5 biji pada malam hari semenjak awal jan tahun 2010.... kesannya sangat bagus...
ia memberi tenaga yang mencukupi semasa saya bekerja berbanding jika saya tidak memakanannya....(pernah buat ujikaji if saya tidak makan saya akan jadi cepat letih)....
so the problem is... semasa di awal minggu saya detect im peknen (saya stop mkn spirulina).... saya tidak ada daya upaya untuk bangun kerana badan sangat lemah dan terhuyung-hayang + seluruh badan menggeletar selama 3 hari (simptom biasa awal peknen sebab ni dah masuk yang ketiga sebelum ni x makan spirulina)...masuk hari keempat pagi2 lagi saya ambik 7 biji spirulina dan alhamdulilah segar sepanjang hari dan rasa loya pon kurang....
saya dah tanya kepada kawan saya yang jual kepada saya dan she said that ianya selamat diambil semasa peknen and even kulit baby akan jadi sangat halus dan cantik...so saya percaya kata-kata my friend tu besides her husband adalah doktor pakar from USM...
tapi i nak tanya juga opinion kawan-kawan kat sini macam mana bole tak i makan spirulina while im peknen...tu saja tq

makadek posted on 28-6-2010 03:22 PM

stg kata trisemester last peknen elok makan..tapi tataw lah....cube google.....

rama2 posted on 28-6-2010 04:35 PM

bagusnye makan spirulina... hai sis...sy ade mendapat nasihat dari kawan supaya makan spirulina semasa mengandung... die bagi contoh anak buah die makan masa mengandung ...then bile budak tu besar, die cepat belajar dan cpt dalam segala hal... tp klu nak kepastian cube la tny yg lagi pakar...

mysweetisha posted on 28-6-2010 10:45 PM

better ask doktor pakar kan...but this product memg bgus sgt...

hadi1978 posted on 29-6-2010 08:25 AM

trisemester pertama x elok makan apa2 supplement kecuali asid folik je.. trisemester pertama tu baby baru nak terbentuk..elakkanlah, takut jadi apa2.. orang boleh cadang macam2, tapi kalau jadi apa2 kat kandungan kita, orang hanya akan kata ...kesian..

mbhcsf posted on 29-6-2010 11:30 AM

Post Last Edit by mbhcsf at 29-6-2010 11:33

ntahlah  i tak der lah tahu  effectiveness benda ni kot kot yg bakal ibu  ada 5 org daripada / 12233582999000 penduduk malaysia yg hamil dan dia canang ke seantero alam kata itu ini dan semua 123448800 org percaya

tak tahulah pulak...u rasa logik tak> depa claim cam tu  hehehhehheheh

tapi kalau hamil, AVOID mkn yg tak perlu, ambil APA YG PAKAR DIET  doktor Puan suruh lah lebih baik

you call jer pakar  website nutrisi  memana ambil consultataion dari para PROFESIONAL yg bertauliah. ITU paling baik you know.
Anda ada cara lakukan yang baik dan logik.


secara prinsipnya / logiknya tidak ada siapa BERANI reccomend apa apa yg tak pasti sebab bukti lemah dan atas rasa tanggungjawab pada anak bayi puan dan poun sendiri akan ADVOCATE suruh ambil supplement itu.

apa apa jadi kat baby sapa tanggung ? adakah mereka itu atau ANDA sendiri?
hmm...

wassalam.

Duta lover posted on 30-6-2010 01:43 AM

kalau aku la
aku rasa no problem
sbb setahu aku..sprulina ni..kalau org tak suka makan sayur
mcm replacement la

tapi...as i tak blajar pharmacy
i tataula kalau dalam pembuatan kapsul/pil spirulina ni
ada bahan2 yang merbahayakan...

cherry_nerry posted on 30-6-2010 01:32 PM

ok.... tq to those yg reply my thread... x pe la... i've decided utk tanya dengan my gynea nanti2 la.... buat masa ni i dah stop makan dulu... badan pon dah ok... cuma loya sikit2 mcm biasa tahan je lar.... ok tq guys

mamat2009 posted on 30-6-2010 09:13 PM

Post Last Edit by mamat2009 at 30-6-2010 21:20

cuma nk share dgn cherry mcm mana nk kurang kan rasa loya dan letih awal2 mengandung ni.. :)
isteri saya pun baru mengandung lbh kurang sama dgn cherry..
loya2 sampai x larat nk bangun..
my doc doesnt prescribed any medicines for her because she said let the nausea heals naturally..unless kalo vomit non stop teruk sangat2 baru dia bg ubat..
then my doc asked her to keep eating in small amount..
keep foods in handbag everytime and everywhere she goes..
dont eat oily,fatty,spicy foods at this moment..
try la makan dried fruit mcm prune, apricot, kismis, kurma..
eat a lot of fruit especially sweet fruits..yg masam2 elak dulu sbb worsen the nausea..
drink alot of water..
bangun2 pagi jgn terus bangun..makan dulu snack mcm potato chips..lepas dalam 15min baru bangun..
minum air teh halia atau makan biskut halia pun dapat kurangkan loya, ni disarankan oleh doc saya..

seminggu lbh gak isteri saya loya n melepek atas katil..
dia ikut apa nasihat doc and alhamdulillah rasa loya dan letih sangat2 kurang..
tapi mulut mmg asik mengunyah la..haha

littleangelbb78 posted on 27-9-2010 07:04 PM

hai..just to share my 2cent experience...

masa hamil saya der amik elken spirulina...badan saya masa tu pon  sama cam cherry masa trisemester pertama...3 bulan pertama kehamilan....loya,letih...xbrape sihat n x selera makan apapon...then somi saya beli elken spirulina ni wat saya...mmg la doc ader bg minum ubat pengurang nausea...pi not much effect...even my nausea getting worse...jd saya pon stop minum vitamin doctor tu...only take elken spirulina 28 tablets sehari+air ro ditambah minuman halia.....i bersalin dg selamat n bb pon sihat...i pagi melahirkan, malam dah bole balik rumah ...saya punya 2 anak perempuan...dua2 lahir dg selamat & sihat sbb saya amalkan makan elken spirulina sebelum & selepas melahirkan.
cik cherry, elken spirulina selamat dimakan sbb dia pure organic processed in pure organic pool.

neomorpheus posted on 27-9-2010 09:21 PM

Spirulina ni sekadar alga biru and therefore in other words sayur. Bukannya benda2 yg mcm synthetic supplement yg jual2 kat farmasi tu. Jgn benda2 yg organik plak takut makan tapi benda2 yg synthetic tu berani plak..hehe

Spirulina ni sekadar makanan tambahan yg amat kaya dgn nutrients yg badan kita perlukan dlm nisbah yg amat seimbang.
Some of the worldwide organization has recommended Spirulina as:

Spirulina is the most ideal pollution-free food of mankind of the 21st century.
   - Recommended by Food and Agriculture Origination of the United Nations, FAO

Spirulina is the most ideal and most perfect food of tomorrow
   - Recommended by United Nations Educational, Scientific and Cultural
     Organization, UNESCO

Spirulina is the best health food of the 21st century of mankind.
   - Recommended by World Health Organization, WHO

Spirulina is the super nutrient food for the future.
   - Recommended by The International Protein of Microorganism Conference held
     in 1973 A.D.

Spirulina is one of the best resources of protein.
   - Recommended by U.S. Food and Drug Administration, FDA
Page: [1]
View full: selamat tak makan spirulina kalau mengandung