capiloton posted on 6-7-2010 12:22 AM

share info tentang SAKA Harimau..

Post Last Edit by capiloton at 6-7-2010 00:26

salam..

boleh tak sapa2 citer pasai saka harimau?
aku ni baru tau keturunan aku ada saka ni..
esok pagi adik aku nak berubat dgn harun din kat darul syifa..

yg aku tau, saka harimau ni org minang jer yg bela..
lagi, setahu aku pewaris saka rimau ni belah pompuan..
sebab guna adat perpatih..

adik aku nak kawin kena buang saka ni..
nak pulak bakal suami org kelantan pun ada saka gak (buaya putih)..

aku tak tau apa2 pasai saka harimau ni..
mintak sapa2 yg pandai bab ni citer sket pasai saka ni..

p/s : mod, aku dah cari dalam forum ni takde thread eksklusif pasai saka Harimau, so aku bukak satu yer..

billionman78 posted on 6-7-2010 10:34 AM

waa....panas tu beb...harimau lawan buaya...raja di hutan belantara vs raja di air tenang..

biasanya saka susah nak buang melainkan turun pada pewaris atau orang yang sanggup terima saka tu..

capiloton posted on 6-7-2010 11:08 AM

Post Last Edit by capiloton at 6-7-2010 11:12

waa....panas tu beb...harimau lawan buaya...raja di hutan belantara vs raja di air tenang..

biasanya saka susah nak buang melainkan turun pada pewaris atau orang yang sanggup terima saka tu..
billionman78 Post at 6-7-2010 10:34 http://eforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

memang panas pun..
tak bole bertentang mata rasa macam nak bergaduh manjang..
masa mula2 kenal adik aku n bakal laki dia ok jer..
tapi bila dah nak sampai masa nak kawin ni, dua2 panas semacam jer..
kalo bergaduh adik aku siap mencakar2 macam rimau..

pas ada org alim tengok kan.. baru tau ada saka..
sebelah laki sana, memang dah bagitau diaorg ada saka buaya..
n the best part is, bila dah terjadi benda2 macam ni..
baru mak aku mengaku citer keturunan aku mmg ada saka harimau..
cuma mak aku tak amik port n malas nak hebahkan..
sebab mak aku pun tak sangka akan sampai jadi camni..
haihh.. :dizzy:

budakbaru posted on 6-7-2010 11:13 AM

erm...bukan ke kalo nak turunkan tu kena mintak izin kan.....adik tu dulu mmg sanggup tima ker?..... setahu sy pun saka ni kena diturun kan...tak leh nak buang2 jer...sebab die perlukan tuan utk jaga....yg saka buaya tu tk tau lah pulak wpun sy ni org kelantan...

billionman78 posted on 6-7-2010 11:15 AM

adik ko pernah "menurun" tak? biasanya kalau saka ni dia akan jaga tuan or rumah dia daripada sebarang gangguan makhluk lain yang nak masuk rumah tuan dia..

mungkin sebab nak kawin ni..saka vs saka..maksudnya saka harimau ni tak ngam ngan saka buaya...

kalau nak senang kena buang la dua2...belah laki buang saka dia, belah pempuan buang saka dia..bukannya bagus pun simpan saka ni..zaman tok nenek kita dulu bolehla...sebab nak tolong jaga rumah, tolong menebas kebun, tolong jaga kebun etc..

zaman skang ni kebun pun takde..nak nebas jauh sekali..huhuh

junkredish posted on 6-7-2010 11:17 AM

tak semestinya saka rimau dpt kat pompuan je. dan takde masalah klu nak bela saka rimau dgn saka buaya skaligus

dulu2 bapak aku ada saka rimau putih ngan saka buaya putih. dia ambik jah, tak bela pon. warisan keturunan. alhamdulillah, akhirnya dia buang gak saka2 tu. yg herannya org yg tukang buang tu siap offer lagi suruh jgn buang, "kamu tak nak ke?" kata dia klu ambik boleh jd pawang besar

dibuang ke laut. guna baju bapak aku. lbh kurang mcm cter JPB la. yg part last dia suruh jaga jagung tu smpi tumbuh

tp yg tukang buang siap pesan. dia jauhkan je. tak mustahil akan datang saka2 tu dtg balik

budakbaru posted on 6-7-2010 11:32 AM

kalo saka2 ni kena kasi mkn gak ker? kan ada setengah2 tu yg kita bela ni kena bg makan....wonder gak makanan mcm mana ek...

billionman78 posted on 6-7-2010 11:37 AM

setau aku saka ni tak payah dibagi makan..dia lain dengan belaan macam toyol ke, pelesit ke...itu kena bagi makan..wallahualam

junkredish posted on 6-7-2010 11:48 AM

saka rimau ada yg makan bertih beras

suatumasa posted on 6-7-2010 12:09 PM

belah mak aku pun ada saka rimau gak...moyang lelaki aku keturunan minang.....pahlawan dulu2...moyang pompuan lak keturunan guru agama patani....aku ada gak dgr2 citer pasal saka ni...mak aku adik beradik sumer pompuan...4org...masa mak aku kecik2 penah la tgk org dulu2 berjamu bertih la...wat kue tepung,letak depan laman la...tapi mak aku tak terfikir pun nak tanya nape...(ni kalo anak aku dah bertalu2 tanya..nape...nape...nape...bezanya org dulu2 dgn budak jaman sekarang...:lol:)

mak dgn makcik2 aku mmg wat tak reti jek dgn saka2 ni sumer...lama2 lupe begitu saje seiring dgn peredaran masa...tapi,yg perasannya,saka ni akan mengganggu @ 'memanaskan' hubungan seseorang itu...cthnyer adik beradik...suami isteri...sering berantakan...kdg2 benda2 kecik jek leh mengaum....
lama2...diringkaskan citer (malas nak taip pjg)...mak aku dgn adik2 nyer sepakat jumpa ustaz yg boleh buangkan saka ni...saka ni,org zaman sekarang mana ada nak jaga dah...takde jamu2 nye..tu yg dia panas...org yg ada saka ni tak sedar atau tak mengaku dia ada saka...tapi sifat2 saka tersebut akan menyamai sifat org tu...cthnyer saka rimau,keturunan tu akan jd panas baran...cepat nak marah...garang...camtu la kekdahnyer...

capiloton posted on 6-7-2010 12:17 PM

Post Last Edit by capiloton at 6-7-2010 12:26

saka belah aku takde org jaga.. takde sape pun bagi makan..
aku rasa dia carik makanan sendiri kot.. :lol:
n takde yg di turunkan secara langsung pada sapa2 pun..
mak aku kata dia cuma jaga anak cucu dan harta benda jer..
dia tak kaco sapa2..

yg kes adik aku ni, mungkin betoi la billionman78 cakap..
saka vs saka.. saka harimau vs saka buaya..
si harimau ni tak suka pada buaya kot..
takut nanti keluar anak alien kacuk buaya n rimau..
rupa pun dah tak hensem lagi.. :lol:

btw, selepas aku selidik asal usul keturunan..
ropa2 nya.. moyang aku dulu2 hulubalang raja..
no wonder ada saka harimau.. :mad:

jAck666 posted on 6-7-2010 12:20 PM

bkn org minang jer ade saka harimau...org jawa pun ade..

akak aku ade la bwk sorg budak lelaki, kire mcm anak buah tp saudara jauh2 la berubat kat harun din...kesian tgk budak ni..dia x kuat semangat...klau nmpk jer saka tu dia pengsan..kemane dia gi saka tu ikut jer...ade sekali akak aku cerita..tgh mkn kat restaurant, budak tu pergi ke dapur tmpt masak dan bersilat sorg2 dlm 15minit...dah kali ke 2 pun same..cume kat kedai mkn lain..bersilat sorg2 dlm 5 minit ade sorg brother join dia bersilap..seolah mereka tgh bergado dgn sesuatu...ade la dekat setengah jam..

pelik pelik

bterflylah posted on 6-7-2010 12:35 PM

Reply 11# capiloton

hmmmm..saka gimau..
Hb pnh ckp arwah atok die ade saka gimau..
Die pernah npk gimau tu panjang dn beso lalu bwh umah (umah kg la katakan). Penah tesuluh mate gimau tu gak..:funk:
Tp atok die ckp "xdo apo do..dio xdo ngacau org do" kalo nk kuar umah die akan pesan "jago yo umah den..den poie kojap yo"... (org tmpin).
Bende tu cam jaga die la..
Tp adik TT nyer saka nih ganaz aa...kot mmg die x leh ngm ngn boye tula..

richard303 posted on 6-7-2010 02:22 PM

saka boleh diturunkan jika waris tu buat something mcm ritual,
contoh ambik tanah kubur tabur keliling rumah,,,
buat pulut kuning dgn telur goreng,,,

p/s: kalo salah tolong betulkan...{:3_99:}

budakbaru posted on 6-7-2010 03:22 PM

tak syirik ke ek buat ritual tuh...

yummy_yummy_yum posted on 6-7-2010 05:57 PM

zaman sy kecik2 dulu, ada la sorg nenek sedara ni, setiap kali ada buat kenduri, dia akan make sure lauk2 yg dicedok first sekali dr periuk diletakkan dlm satu dulang. tapi takde sapa pun mkn. it's like hidangan pada somebody. dh besar baru sy berani tanya n arwah nenek cerita, tu mcm 'persembahan' utk 'belaan' dia. kalau tak buat mcm tu, nenek sedara tu akan mengamuk n berubah mcm ala2 rimau sikit. masa dia nka meninggal dulu, lama gak dia sakit. sampai hari dia nak 'pegi' tu, org buka papan dinding (rumah kayu) kat tepi tempat dia baring tu. n suddenly org perasan macam ada sekor rimau jengok, mcm tengok nenek tu. tak lama lepas tu baru dia dpt 'pegi'. tak tau la betul ke tak sbb masa tu sy takde kat situ. tapi mak sy mmg pernah cerita, masa zaman2 dia kecik2/anak dara, tiap kali nk ke mana2 (time tu hutan penuh lagi), dia akan rasa mcm ada sekor binatang tgh ikut dia. dia tanya la kat arwah nenek sy, n dia kata 'takpe, jgn takut.. rimau tu tolong jaga keselamatan diorg je..'

satu persoalan: tu SAKA harimau gak ke?

edy137 posted on 6-7-2010 06:08 PM

SAKA BUAYA ngn SAKA RIMAU..... dua2 nihh hamba dah jumpa.... menyusahkan.... masa yg jumpa masa tuhh.... yang RIMAU nye penakut.... tapi yg BUAYA pulak mengganas.... tengah2 pagar rumah.... sebelah rumah tuhh ada sungai, tak pasal2 air berkocak giler2.... masalahnye hanya dua orang ajerr yg dengar.... hamba dan sorang lagi tak dengar pape pon.... member perawat tuh kata berkocak kuat gilerr air sungai tuhh....

sebelum kitorang dtg, ptg tuhh, orang rumah pesakit nampak rimau bertenggek kat atas meja dapur...... ahah....

melinda_gordon posted on 6-7-2010 07:38 PM

yeke owg minang je ada saka rimau?
takdela..mak mel owg minang xde pun saka rimau..
tak tau la...wallahualam

MakYun posted on 6-7-2010 07:46 PM

huiisshh ngeri dohh...tingat citer waris jari hantu..:L

melinda_gordon posted on 6-7-2010 08:03 PM

huiisshh ngeri dohh...tingat citer waris jari hantu..
MakYun Post at 6-7-2010 19:46 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


    hahah..waris jaris antu tuh tak takut sgt sbb saka rimau die hensem..hehehe ;P

halimi78 posted on 6-7-2010 08:09 PM

Reply 18# melinda_gordon


rasanya bkn minang pong ada..

melinda_gordon posted on 6-7-2010 08:12 PM

Reply 21# halimi78


    tula..rase bkn org minang jerk..

halimi78 posted on 6-7-2010 08:15 PM

my fren.. pong ada saka rimau family dia..
tp bkn minang pon.. klate nu ha..

TenangJeeer posted on 6-7-2010 08:23 PM

hamba pun ada saka rimau...ada warna lagi..tapi kat sebelah dia bertenggek nombor lak..kadang2 10..kadang2 50..hehe tp hujung bulan je...saka ni lari lak...hehe kenalah panggil dan masuk balik dalam poket hamba..biasanya awal bulan, datang la ia..

dedaun79 posted on 7-7-2010 01:37 PM

aku asal minang jugak tapi bkn minang negeri 9 tu..
so, aku ade la skit pengalaman pasal rimau2 nih..
dulu arwah atok aku ade la citer rimau ni jage kebun ke ape tah..
tapi masalahnye rimau ni bkn atok aku punyer..tapi adik die..
rimau ni selalu datang bile ade kesusahan, kematian atau sebagainyer..

kes 1 : masa arwah pakcik aku meninggal, kat kubur tu nampak ade tande kuku dan kesan binatang tido..makcik2 aku kate tu kesan rimau tu. ntah la..

kes 2 : pak ngah aku pernah g umah adik atok aku yang bela benda alah nih. kat belakang umah die ade satu kandang besar tapi takde apa-apa benda pun dalam tu, dikatakan adik atok aku ni bela rimau kat dlam tu. so, pakngah aku berpeluang nampak mcm mana daging2 yang dilempar kat dalam tu di makan tanpa nampak rimau2 tu..

kes 3 : arwah atok aku pernah panggil kate kat aku jgn toleh belakang. jalan je terus. mase tu aku tengah main lari2 kat tengah sawah. rupenyer2 ade 7 ekor sedang kedek2 ikot aku..:funk:

kes 4 : mase kenduri ade sorang makcik ni menjerit sebab die rase ade bende berbulu tido sebelah die. tarpakse arwah atok aku tenangkan.

dan dah lebih 10 tahun arwah atok aku takde. die penah pesan kat adik die suruh buang. sejak arwah atok aku meninggal, kiteorg takde pengalaman dah pasal rimau nih..dan mengikut cerita mak aku, bende ni beranak pinak..:mad:

dikatakan rimau ni kaler gelap. soalan aku ni pun SAKA ke?
Page: [1] 2 3 4
View full: share info tentang SAKA Harimau..