Bornbaby posted on 10-7-2010 01:19 PM

Mohanadas dan Magendran Dapat Gelaran Datuk

Lepas 13 tahun panjat gunung everest

akhirnya dapat gelaran datuk dari Yang Di Pertua Pulau Pinang

Syabas {:1_152:}

http://www.themalaysianinsider.com/images/uploads/07/10/everest.jpg

chewan posted on 10-7-2010 01:20 PM

oo tahniah :loveliness:

Muntz posted on 10-7-2010 01:24 PM

Kesian kan? Yg Melayu lepas tu pulak dpt gelaran Datuk tak silap aku. Mamak yg berenang merentasi selat English yg sempit tu pun dpt Datuk. Azhar Mansur yg keliling dunia tak habis tu pun dpt Datuk. Tapi Malaysian pertama yg mendaki gunung Everest tak dpt Datuk. So kesian. :re: :re:

Bornbaby posted on 10-7-2010 01:24 PM

Mt Everest climbers get Datukships
By K. SUTHAKAR
sut@thestar.com.my

GEORGE TOWN: Malaysia¡¯s first Mount Everest conquerers N. Mohanadas and M. Magendran have been conferred Datukships in conjunction with the Yang di-Pertua Negri Tun Abdul Rahman Abbas¡¯ 72nd birthday celebration .

The two, who reached the peak of the mountain in 1997, were among 47 individuals who will receive the Darjah Setia Pangkuan Negeri (DSPN).

Heading the Yang di-Pertua¡¯s list is Armed Forces chief Jen Tan Sri Azizan Ariffin who will be conferred the Darjah Gemilang Pangkuan Negeri (DGPN), which carries the title Datuk Seri.

The other recipients of the award are former Penang Development Corporation (PDC) general manager Datuk Chet Singh and Health Ministry¡¯s former senior consultant Datuk Dr Lim Yu Hoe.

Nine people will receive the Darjah Yang Mulia Pangkuan Negeri (DMPN), which carries the title Datuk.
High achievement: M. Magendran and N. Mohandas seen savouring their successful climb to the peak of Mount Everest upon their return to Kuala Lumpur in this 1997 file picture.

They are former Gerakan leader Dr Goh Cheng Teik, Penang Deputy Chief Minister I Mansor Othman and Tourism Ministry secretary-general Datuk Dr Ong Hong Peng.

The others are businessman Datuk Abdul Rafique Abdul Karim, Malaysian Financial Planning council member Datuk Ahmad Rodzi Pawanteh, Lt-Jen Datuk Wira Allatif Mohd Noor, businessmen Tan Sri Lim Ewe Jin and Datuk Dr Ong Kean Lee, and Penang Council of Datuk-Datuk president Datuk Markend Dalpatram Joshi.

Among others getting the DSPN are former Bar Council president Yeo Yang Poh, St Xavier¡¯s Institution in Penang Brother Di-rector Charles Levin@Brother Karl Wolff and urban planner Dr Goh Ban Lee.

Others include Penang deputy police chief SAC I Datuk Tun Hisan Tun Hamzah, Penang CID chief SAC II Wan Abdullah Tuanku Said, former Berapit assemblyman Wong Hang Yoke, Penang PKR secretary Senator Mustafa Kamal Mohd Yusoff, Penang State Assembly deputy speaker Tan Hock Leong and former Penang Hindu Endowment Board secretary K. Bala Singam.

A total of 186 recipients will be conferred the Pingat Kelakuan Terpuji (PKT), 337 for Pingkat Jasa Kebaktian (PJK), 150 for Pingat Jasa Masyarakat (PJM) and 84 for Pingat Bakti Setia (PBS).

The Star news editor (Penang) Eddie Chua receives the PKT while Malaysian Nanban reporter T. Mathews receives the PJK. The Star circulation executive N. Thanaventhiran receives the PJM.

RedDevils posted on 10-7-2010 05:27 PM

Kesian kan? Yg Melayu lepas tu pulak dpt gelaran Datuk tak silap aku. Mamak yg berenang merentasi se ...
Muntz Post at 10-7-2010 13:24 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    Menyanyi pun dapat Datuk....agaknya lagi susah menyanyi dari panjat Everest.:re:

hzln posted on 10-7-2010 06:08 PM

ungku aziz jugak yg takde apa2 title....dan tak hingin apa2 title :re:

highcastle posted on 10-7-2010 06:35 PM

Lain kali lepas panjat Everest pi la jadi penyanyi atau pelakon...baru senang dapat datok..:lol:

jejakamiang posted on 10-7-2010 06:35 PM

Sapa2 dapat cucu automatik la dapat datuk jugak!

cyclotron posted on 10-7-2010 08:08 PM

ungku aziz jugak yg takde apa2 title....dan tak hingin apa2 title
hzln Post at 10-7-2010 18:08 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

"ungku" tu sendiri bukan gelaran ke?atau sebab keturunan?:o

matamata posted on 10-7-2010 08:34 PM

korang ingat lagi kes feri tioman yg terbakar tak lama dulu..?
ada sorang budah India yg berjaya selamatkan beberapa org mangsa, dia berenang ulang alik dari bot penyelamat utk resque mangsa yg hampir lemas....apa2 pun tak dpt (MIC kata nak bg sumbangan/ dari kerajaan persekutuan aku rasa tarak apa) ...bg aku dia layak dpt PGB...

matamata posted on 10-7-2010 08:35 PM

"ungku" tu sendiri bukan gelaran ke?atau sebab keturunan?
cyclotron Post at 10-7-2010 20:08 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif

keturunan...tp dia ada "lebel" Profesor DiRaja

lkick2113 posted on 10-7-2010 08:53 PM

retis pon ramai dapat datukship....

Mek_Kelate posted on 10-7-2010 08:56 PM

kalu dio melayu lamo doh buleh datukship nih

AHMADVW posted on 10-7-2010 08:59 PM

ape nak heran ameng spring dan ella pun dpt juga pingat :lol:

RedDevils posted on 10-7-2010 09:00 PM

korang ingat lagi kes feri tioman yg terbakar tak lama dulu..?
ada sorang budah India yg berjaya se ...
matamata Post at 10-7-2010 20:34 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    Moga Allah sahaja yg membalas perbuatan baiknya...{:3_89:}

RedDevils posted on 10-7-2010 09:01 PM

ape nak heran ameng spring dan ella pun dpt juga pingat
AHMADVW Post at 10-7-2010 20:59 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    Kot Ella tu aku boleh maafkan jugaklah, ada nyanyi lagu Komanwel..;P;P
Tang Ameng Spring tu..;P;P

AHMADVW posted on 10-7-2010 09:04 PM

Kot Ella tu aku boleh maafkan jugaklah, ada nyanyi lagu Komanwel..
Tang Ameng Spring  ...
RedDevils Post at 10-7-2010 21:01 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

sampai nya hati muu:lol:

RedDevils posted on 10-7-2010 09:40 PM

sampai nya hati muu
AHMADVW Post at 10-7-2010 21:04 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif


    Mad ni peminat fanatik Ameng Spring ya??? :o

Maaflah jikalau kata kata I tadi mengguris hati Mad...:$;P

AHMADVW posted on 10-7-2010 09:42 PM

Reply 18# RedDevils

dok eaa
tu rasenye tajuk  lagu hits dier gamaknye:sleepy:

Muntz posted on 11-7-2010 01:31 AM

korang ingat lagi kes feri tioman yg terbakar tak lama dulu..?
ada sorang budah India yg berjaya se ...
matamata Post at 10-7-2010 20:34 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


    Nok.. orang kita mana reti bagi penghargaan pada org yg layak? Tak perlu fikir jauh sangat... tengok jer kat nama jalan. Balik2 nama raja atau ahli politik. Ko nak tengok nama saintis, nama doktor, nama jurutera, nama orang yg dah mengharumkan nama negara, org yg byk tolong dlm kesusahan... sorry lah uols. Mintak mahap bebanyak! Sat lagi berebut org nak bagi nama Mahathir kat jalan2 besar. Ko jgn pikir ler nama mcm Mahendran ker, Nicol David ker, Chong Wei ker, Jimmy Choo ker jadi nama jalan nok! Kirim salam katanya! ;P ;P

peYno posted on 11-7-2010 01:34 AM

nak bodek MIC.. sanggup UMNO bagi pangkat datuk

totokreturn posted on 11-7-2010 02:41 AM

negeri yg bawah PR jugak nak bagi title pada yg layak.. nak harap negeri yg BN, selagi tak hulur 200-300k atau retis2 kaberet atau dah mampus, jgn harap la nak merasa dapat datuk bagi kenang jasa....:lol:
Page: [1]
View full: Mohanadas dan Magendran Dapat Gelaran Datuk