cempro81 posted on 17-8-2010 04:38 PM

Betul ker tak leh claim socso dgn insurance

nak tanya sesiapa yang tahu. kawan aku dia accidetn dan tulang rusuk dia 6 batang patah.
masa accident tu dia gi kerja jadi dia claim socso. dah dapat claim dari socso. bila nak claim utk insurance, insurance tak layan. dia ckp dah claim dgn socso tak leh claim lagi dgn insurance......
betuoi ker.......???????????????:dizzy:

jenglut posted on 17-8-2010 05:10 PM

Reply 1# cempro81


    tak betul sbb penah buat klien claim socso & insuran serentak..ok jek..

waksir posted on 17-8-2010 05:55 PM

Reply 1# cempro81

insuran mane tu?? adakah insuran dia tu mmg ada cover utk kecederaan kemalangan atau hanya cover utk cacat kekal je???
kalau semua ada cover & insuran tu tak layan ... kasi report la kt Biro pengaduan awam

medangmru posted on 17-8-2010 08:16 PM

bak kat waksir..kene tgk T&C insurance tu...

an2toncit posted on 18-8-2010 10:25 AM

bole jek....dulu aku xcident 3 tempat aku claim

socso - dpt RM7K lebih.....mc 3 bulan....sehari mc dikira RM80 lebih kalo x silap
insurans - dpt ratus2 je coz bukan kecacatan kekal
insurans keta yg langgar aku - RM4K....ni fight kat court dpt 7K.....lawyer amik sampai 3K.....tapi ok la aku x yah gi court pon .....pegi lawyer opis 2 kali jek....sign surat setuju utk meka fightkan utk pastu lagi sekali utk amik cek.......tapi lama la.....4 tahun fight kat court ....member aku 6 tahun dapat 12K tapi lawyer amik 20% jek......ni selalu runner insurans dah standby kat hospital tgk org x cident jek meka approach la offerkan diri utk fightkan ke court

medangmru posted on 18-8-2010 10:28 AM

bole jek....dulu aku xcident 3 tempat aku claim

socso - dpt RM7K lebih.....mc 3 bulan....sehari m ...
an2toncit Post at 18-8-2010 10:25 AM http://eforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

socso ni dibayar mengikut gaji hari atau camner???nilainya berbeza mengikut gaji kan....

an2toncit posted on 18-8-2010 10:53 AM

socso ni dibayar mengikut gaji hari atau camner???nilainya berbeza mengikut gaji kan....
medangmru Post at 18-8-2010 10:28 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

tgk gaji and tgk contribution every month baper......
kalo meninggal pon bole dapat kat waris asalkan lebih 60 kali caruman dibuat.....akak aku dapat monthly fr socso walaupon masa arwah abg ipar aku meninggal masa dah keja sendiri and x mencarum kat socso lagi....disebabkan dia dah penah bekerja and caruman ada 60 kali yg bole dapat tu

midar posted on 18-8-2010 10:56 AM

Reply 6# medangmru

bang medang..

berbeza mengikut gaji & jugak mengikut tuntutan..
either kemalangan or kecacatan kekal atau ilang upaya terus
like my brother in law... kena stroke..
so, perkeso bayar monthly dlm rm 1500-2000 ( x sure exact amount)
then, my sis plak ader elaun rm500/month..
yg ni kalo x salah.. namanyer elaun layanan sentiasa..
but, kena ader panel doktor yg buat penilaian..
biasanyer doktor gomen la..
kes abg ipar midar.. blh dikatakan cpt la..
sbb w/in 1 year dh dpt semua dh..
mungkin sbb semua document lengkap & ader report dr doktor pakar....
siap diaorg kasi wheelchair & pampers lg..

an2toncit posted on 18-8-2010 11:05 AM

Reply  medangmru

bang medang..

berbeza mengikut gaji & jugak mengikut tuntutan..
either kema ...
midar Post at 18-8-2010 10:56 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

ha lupa lak...tgk tuntutan gak......akak aku penah handle case staff dia dapat 3 kali socso claim.......mula2 10K, pastu 20 lebih last skali 48K......tu kecacatan kekal.....ada yg bayar lump sum ada yg bayar monthly....tgk doktor nye recommendation


kalo keje kilang kenkadang ada gak staff meka yg saje masukkan tangan meka dlm mesin tu utk claim socso

medangmru posted on 18-8-2010 12:15 PM

tQ FOR THE INFO..

jenglut posted on 18-8-2010 02:44 PM

biasa kalau gaji bwh RM2,000 baru majikan di wajibkan byr socso ahli kan??

cempro81 posted on 18-8-2010 03:01 PM

terima kasih kekawan ....
akan aku suruh member ku pergi mengadu dgn biro pengaduan awam

anieszack posted on 18-8-2010 04:55 PM

biasa kalau gaji bwh RM2,000 baru majikan di wajibkan byr socso ahli kan??
jenglut Post at 18-8-2010 14:44 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif

rasanya fakta tu tak tepat,
selama saya kt hr ni,
caruman socso ne pekerja mula bekerja pun tak kira gaji berapa dan belum comform,
majikan memang dah wajib memcarum tuk pekerja tersebut...

aku_blur posted on 18-8-2010 06:31 PM

biasa kalau gaji bwh RM2,000 baru majikan di wajibkan byr socso ahli kan??
jenglut Post at 18-8-2010 14:44 http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif


takla...kawan husband tu ok je dapat pencen socso...gaji die 6K++...pastu dapat pencen dalam 3K++...

die kena strok...masa org socso datang cek, kemain lagi berkerusi roda...pastu bile dah confirm dapat claim socso elok pulak aku tengok jalan sana sini....aku siap jumpa kat RNR sungai buloh tengah makan sate kajang haji samuri....ehehehhe....tapi tongkat stand by la kat tangan....tak guna pun tongkat time nak jalan sebab kitorang dah tau die boleh jalan sebenarnya...

rosemary70 posted on 23-8-2010 11:49 PM

takde masalah nak claim insurans klu dh claim socso....tp insurans tu kene depend ngan ape yg dia coverlh...
Page: [1]
View full: Betul ker tak leh claim socso dgn insurance