stars83 posted on 31-8-2010 05:14 PM

susu kambing karihome....

baru2 ni star ada tbaca mgenai susu kambing karihome ni.....ramai org mengakui bahawa susu karihome ni sgt elok utk bby...terutama utk bby yg mpunyai masalah sensitif pada perut,paru2 dan kulit....malah bby yg mudah kna jangkitan batuk,selsema pun elok guna susu ni....so,disebabkan pgetahuan star kurang mgenai susu ni,jd star nak tanya para ibubapa yg layan forum ni,bg pandangan mgenai susu karihome ni....sekian,terima kasih....hehehhehe

shaznurul80 posted on 3-9-2010 11:38 AM

tak penah try lagi...tapi setahu aku susu kambing adalah susu kedua terbaik selepas susu ibu...
but apa pun susu ibu adalah yg terbaik...

puanlina posted on 6-9-2010 02:21 PM

saya mmg bagi anak susu ni since dia umur setahun (sekarang dah nak masuk 2 tahun dah my boy)

basically, mmg ok susu ni..
dulu saya tukar sebab dia asik kena ruam jer... sejak tukar adalah nampak perubahan sikit..

cuma yang agak sakit sikit, rege dia yang agak mahal compared to susu2 lain..
tapi kt farmasi umah saya ni, since saya dah jadi regular customer harga dia RM75.. kt luar range dlm RM80-RM89 utk 900gm.

sweet_alya posted on 6-9-2010 03:10 PM

tumpang tny..susu ni ada jual kat farmasi saje ke? sy cr kat tesco xde pon..dr segi rs mcm mana?rs sama ke ngn susu lembu?or lebih kpd rs susu ibu?

ilham_ryana posted on 8-9-2010 10:25 AM

boleh tak bagi susu ni sekali sekala je?

stars83 posted on 13-9-2010 09:26 AM

itulah....ingat nak bg bby minum susu tu selang seli ngan susu formula lain..
kalo 1 tin tu berapa ekk harga nye...

sygabg1 posted on 15-11-2010 03:16 PM

i bagi my son malam je susu karihome (susu kambing)ni, siang bagi susu lembu(enfagrow)..kalau bagi susu lembu mlm2, anak i suka berkahak..skrg ni dah okay...susu ni kat carrefour pun ade...

yachiru posted on 8-12-2010 04:36 PM

baby sy ex-bf dekat2 9bln..bile first time nak convert tu punyer lah payah..start dgn anmum..terberak2..pastu husbnd suggest susu kambeng sbb katanye lebih halus utk dicernakn..so kami run pegi farmasi..start beli yg step 2..masa pgg tin susu karihome ni..mata terpandang gak enfa..masa tu mcm tak yakin dgn karihome sbb maybe 'jrg kuar iklan kat tv kot'..hehehe..tp try jugak ar sbb hubby beria2..
start nak convert tu mmg payah..nak abeskn 3oz pun dekat sejam nak dipujuk2..tu pun mesti ade baki dlm botol..tp tgk pencernaan najis mcm ok..kami teruskn jer..maybe sbb baby ngada2 dah biasa bf..
start totally bertukar bile tgglkn baby kat kpg..karihome step 2 setin semggu..adoi la parah gak tp utk dia kami bekorban..rm38.90setin (setakat ni yg termurah sy jumpa kat bt pahat)..semggu yg lepas br convert ke step 3..beli kat carefour..rm72 setin 900gm..rasanyer klu kat baby shop BP dpt dlm rm68..
kesan meminum karihome stakat ni sy perhatikn..
no sembelit..alhamdulillah..n perkembangan ok jer..tp bby tak montel sgt..maybe sbb tgh lasak kot..
harap2 jgn ar naik harga susu lg...rasa mcm dah serasi dgn susu ni..

icayen posted on 10-2-2011 09:50 AM

susu ni kalo baby 2bln leh mnum x..sbb my twin asik kene ruam bile mnum susu lembu n soya..sian diaorg :(

umi_akim posted on 16-3-2011 08:57 PM

hai....i nk tanya yachiru @ anyone beli kt kedai mana susu karihome tu kt b.pahat?...i ingt nk g cari jgk la sbb harga yg u bgtau tu murah..can get rm68.. nnt u bgtau la nama kedai@farmasi tu n address yer skali kt i...

MistrezHermanaz posted on 18-3-2011 04:43 PM

my son sekrg batuk+selsema+kahak,so bila bg susu je automatically akan muntah..mkn lagila xnk..kalau tgh mlm nangis,rase cam sampai hati x bg susu (gainplus) tp lepas minum,bila dia batuk je sume sekali kuar balik..serupa mcm x mkn la..badan dh kurus kering..nk bg air masak je dia mmg xnk..nk susu jgk..elok ke karihome ni kalau keadaan dia yg mcm sekrg ni ye..please advice

nana_nofat posted on 18-3-2011 04:44 PM

dulu saya pernah kasi baby saya masa dia kena kuning masa baru lahir dulu..guna tin kecik je pastu stop sbb x mampu..tp ok la kuning berkurangan setiap hari

MistrezHermanaz posted on 18-3-2011 04:58 PM

kalau kasi hi goat boleh ke?ade org ckp susu kambing mmg bagus kalau baby jaundice

umi_akim posted on 19-3-2011 09:52 PM

Reply 8# yachiru


    u bli kt b.pahat kedai @ farmasi maner yer? aritu i bli kt farmasi kt parit jawa tin kecil jer rm45.

nana_nofat posted on 21-3-2011 07:35 AM

mahalnye tin kecik rm45..kat farmasi kat pontian tin kesik rm37 aje

nana_nofat posted on 21-3-2011 07:35 AM

mahalnye tin kecik rm45..kat farmasi kat pontian tin kecik rm37 aje

meesiput posted on 29-3-2011 12:33 PM

ada sesiapa yg bagi karihome utk anak yg ada asthma?
leh share tak perkembangan asthma tu...makin ok ke atau sama aje?

sy skang baru guna HI-Goat...
tapi baru 2 wks...
katanya susu kambing bagus utk asthma....tak tau pulak ada karihome ni...

mumyrose posted on 3-4-2011 11:34 AM

boleh tahan jugak susu karihome ni ye, mcm sy anak sulung memang ada asma.. biasa tiap2 malam sebelum tido sy bagi dia minum susu kambing higoat, baru2 ni dia batuk so sy bg dia minum pg n malam (mlm memang wajib bg).. nasib baik tk melarat, biasa klu batuk mesti akan kena asma, so nasib baikla baik mcm tu je.. kalu ada yg dlm tin mcm susu karihome lg ok, sbb sy bg dia mnum mlm je..

KaramSingWalea posted on 4-4-2011 03:44 PM

pernah bagi anak makan susu ni dlm bentuk tablet.. sesuai juga untuk kanak2 dan dewasa. anak makan aku pun makan sekali..hahahha.. mmg sedap dan berkhasiat. masalahnya sekarang dah tak tau nk beli kat mana.. dulu beli kat midvaley masa expo bayi tahun lepas. rugi plak tak beli 10 tin.. tak silap aku setin dlm 40 hengget++ (200 BIJI KOT)....

yachiru posted on 7-5-2011 07:39 PM

hai....i nk tanya yachiru @ anyone beli kt kedai mana susu karihome tu kt b.pahat?...i ingt nk g car ...
umi_akim Post at 16-3-2011 20:57 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


iyee saya sorry lambat reply..dah lama tak menjengah....bizi sket 2,3 menjak neh..

kat batu pahat..ada satu tempat nama nyer parit raja..kat parit raja ade satu kedai baby namanyer baby shop..lokasi nya tak berapa jauh dari welward n KFC..before jejambat menghala ke ayer hitam...pandang arah kanan..tp skang regenyer dah naik..RM74.50 step 3 (sy guna step 3 dah skang)..tp compare tempat len..ni yg termurah sy jumpa setakat ni..sape tau tempat lebih murah roger2 lah ye...


memandangkn sy student sepenuh masa..keje takat2 part time..nanhadoi..sy telah mencampur susu anak dgn jayanya..psl anak sy makin kuat menyusu..so sehari 180ml 3-4 kali utk susu karihome n 180ml 2-3 kali utk anmum sehari...so far alhamdulillah no cirit or ape2 kesan..harap2nyer takde pe2 lah...


berharap pas keje balik sok..dapat fully karihome balik...

sayang_pjan posted on 3-5-2013 12:12 PM

kt kl area mne yg susu karihome step 1 murah...
skrg baby mnum s-26...mase awal lahir mmg bg susu ni..sbb time tu xde susu bdn..
skrg cmpur s-26 dgn bf...so igt nk bg balik dia mnum karihome..
hrga nan hadoiii.....tu cri yg tmpt murah

ctmimi860922 posted on 2-10-2013 06:10 PM

sayang_pjan posted on 3-5-2013 12:12 PM static/image/common/back.gif
kt kl area mne yg susu karihome step 1 murah...
skrg baby mnum s-26...mase awal lahir mmg bg susu n ...

saya ada jual susu kambing untuk baby 8 bulan ke atas....anak saya minu boleh call saya siti 0137976318
produk muslim 1kg rm70.00 lebih murah berbanding karihome...boleh cuba 500g..murah dan khasiatnya sama:D

sayang_pjan posted on 3-10-2013 11:24 AM

ctmimi860922 posted on 2-10-2013 06:10 PM static/image/common/back.gif
saya ada jual susu kambing untuk baby 8 bulan ke atas....anak saya minu boleh call saya siti 01379 ...

brand ape ni???

kaogi posted on 10-10-2013 07:19 PM

Baby iols baru 22 hari..
Kena prolonged jaundice.. alhamdulillah, hari ni test darah dah turun 8.9

Iols ada beli susu Karihome step 1. Harga RM48 setin kecik tu.
Tp baby cuma minum 1oz jer sehari sbb baby prefer direct breastfeed.

Dan iols pun ada makan pil susu kambeng dari cosway..
Anak2 iols sebelum ni masa baby, iols bagi enfalac..
Cuma baby no.3 ni iols nak bg susu kambeng sbb khasiatnya lebih dari susu lembu..
And ofkoz lah susu ibu adalah yg terbaik...

isms posted on 12-12-2013 12:45 PM

off topik jap
anak saya dah 2tahun 4 bulan
ms dia bf, mmg x pernah demam
kalau ada pun sket2 jer
tp bila sy dah stokan susu badan n bg dia susu dugro
dia jadi mudah demam, batuk berkahak, selesema
adakah itu bermaksud, anak sy x sesuai dgn susu dugro?

sebelum ne pernah cuba susu2 lain sebelum dugro
isomil, pedisure, anmum, tp anak sy reject
mebi sbb rs yg x bp sedap kot
so opismate rekemen dugro
try bg dugro, nampak ler dia nak minum sikit
cuma masalahnya skang ne, anak plak nampak tak serasi

eh adakah kalau budak tak serasi simptom macam tuh
yg sy tahu kalau budak x serasi simptom dia sama ada cirit birit or sembelit jer

harap ada yg sudi membantu.
Page: [1] 2
View full: susu kambing karihome....