qiqi877 posted on 23-9-2010 10:40 AM

Kesan pakai contact lens

hyee uols...:)
qiqi nak tanye ni...ape ek kesan pakai contact lens?? means,yg nk melaram tu laa..
qiqi baru beli kat tenet...mmg murah..rm35 tp lasting setahun...
cm xpecaye kann??tp mmg btol ponn..tp from korea la xsilap qiqi...:o
aritu syok2 pakai time braye..
ade plak kua paper citer psl contact lens yg beli kt tenet ni bahaye..:funk:
Pe lagi,membebel laa mak...adoiii...:dizzy:
skang ni rase syg nk buang lens tuu...baru je pki bape kali...
hurmm...org kate kalo pki lens ni mata leh buta??n ulser kornea?? yeke??:L
qiqi nak tau sejauh mana bahaye nye pakai lens nii??

martiena posted on 23-9-2010 11:02 AM

kalo kt berita kuar tu means dorg dh wat kajian la...
kalo haga rm35 tp leh lasting smpi setahun mmg cam pelik jew....ipakai c.l. yg mmg beli kt optical jew....lgpun mata mmg rabun....pening kepala kalo pakai spec...kalo takat pakai kt umah blh la...
yg colour tu kt optical harga 130 utk 3 pasang wrna apa nak...kalo beli sepasang je dlm 50...beza 15 jew...tp kalo takat nk melaram xkan la hari2 pakai kan...jarang sgt pakai...
beli je kt optical tu...dr beli rm35 tp blh buta or mata rosak nnt nk kena cari duit "repair" mata tu...puluh2 riban jugak....

kikuri posted on 23-9-2010 11:08 AM

baik beli kat optical jek...kiku pon pakai lens tp yg biase2 je sbb mmg rabun...pakai spec mcm mengganggu skit...itu pon beli yg pakai sebulan....nasihat saya beli la kat optical jek

nazhidd posted on 23-9-2010 11:14 AM

hyee uols...
qiqi nak tanye ni...ape ek kesan pakai contact lens?? means,yg nk melaram tu laa..
...
qiqi877 Post at 23-9-2010 10:40 AM http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

tu la ade gak dgr2 kal0 nk lasting smpai setahun kne beli protein ke ape ntah kat farmasi untuk pjg kn tempoh hayat CL tu..
hehehe..:lol:

qiqi877 posted on 23-9-2010 11:42 AM

masalahnyer kann..qiqi da beli kt tenet tuuu baru r kua kt paper...huhuhuhuh...;P

fiqa_sofia posted on 23-9-2010 09:15 PM

ade yg palsula uols....fiqa pun ade beli jugak..

carpet posted on 23-9-2010 11:37 PM

salam wbt..

knp pkai contact lens? memang ade rabun ke saje nk pkai?
klu saje nk pkai...better not. Tuhan jadikan mata kita ni cukup cntik da sbnrnye =)
lagipun, contact lens ni bahayanye adalah kerana stiap hr kita duk pakai tanggal gune tangan kita tu..mungkin menyebabkan ade contact antara mata ngn jari kita tu..so that it can be a source of infection..

dan lagi, possibility untuk kornea kita calar pun ade..

klu yg rabun, pendapat saya, eloklah guna glasses instead of contact lens =)

mysweetisha posted on 24-9-2010 01:30 AM

memang ada kuar berita sal contact lens palsu nih...

fariepari posted on 24-9-2010 09:43 AM

aku tak tahan bile pakai contact lens...
mata aku rasa mcm x selesa
rasa mcm nk genyeh2 aje
kenapa ekkk?
dh 3-4 jenis contact lens aku try - satu pun tak selesa
sudahnya pakai glasses jugak

voizze posted on 24-9-2010 11:09 AM

ade memiliki sepasang cm qiqi.. koreannye...
mate tak leh terima... perit.. lnsg tak pakai...

nikita posted on 24-9-2010 11:34 AM

i pun ader jual jgk lens tu...
wat mse skrg nie customer i yg bli semua ok jer...
puas hati laa...u dah pernah pakai lens tu kn mse raya so xda prob u leh continue laa pakai...
rugi jgk klu nk buang...duit tu...
hahaha...{:1_152:}

afira posted on 24-9-2010 12:08 PM

cam kes fira punye sil..die ni rabun agak teruk gak
kirenye kalau x pakai glasses memang x nmpk la
mase baru2 kawin die pakai lense tapi abg fira hangin je ngan wife die ni
sebab nye die ni pelupa tahap gaban hahahaha
tiap kali nk kuar umah ade je yg tertinggal..solution la..case die la
so abg fira wat keputusan xnak bg die pakai lense lagi sebab kalau die pakai glasses lagi senang..kalau x pakai x nmpk therefor x bleh kuar umah senang! hahahahah

fafalurvely posted on 24-9-2010 12:13 PM

Reply 1# qiqi877


    i pun ada beli masa raya tu tp da tak pakai n da buang sbb CL tu buat mata i sakit n panas..before ni pakai freshkon,okay jer..ni gatal nak try konon2nye mata barbie la..tp serius since i pakai CL tu mata i jd agak2 rabun plak sikit n tak fokus..sungguh pedih n panas!!..tak tahu pun ada keluar berita pasal CL ni..huwaa takut la plak tetiber..

Elisya posted on 24-9-2010 12:28 PM

aku ada cotex line tapi dah lama tak pakai..aku beli blh tahan jugak hrga die..
tapi bkn di internet aku beli..beli kat kedai contex line lah..
so contex line ada limit die biler pakai..yg aku beli nie limit 3bln jer blh..
tapi aku pakai pn time ada function jer..jarang2 lah pakai..
so x tahu dah bape bln x kire..so ada lah ari tuh aku pakai..mata aku dah gatal2..merah2..
so bf aku ckp dah jgn pakai lama2 mata rosak..contex tuh dh lama..so aku pun buang lah..walaupun syg giler nak buang kan..

girlpower posted on 24-9-2010 12:42 PM

hyee uols...
qiqi nak tanye ni...ape ek kesan pakai contact lens?? means,yg nk melaram tu laa..
...
qiqi877 Post at 23-9-2010 10:40 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


iye betul.....

klu nk pakai kena beli yg betul2 jual kt kedai cermin mata...
digalakkannya hanya pakai utk tempoh 8 jam sahaja.. selepas itu mesti tanggal.....
cukup masa expiringnya mst buang....

kerana rajin cuci juga....








- pengalaman ku yg pakai lens more than 5 years... skrg tpaksa pakai cermin mata semula sbb doktor kata lens senang dijangkiti kuman......

VirginLady posted on 25-9-2010 01:16 AM

JANGAN JANGAN JANGAN
me dah merah2 mata siap pegi HUKM lagi kena bebel pot pet ngan doc n student dia
dah lebih 10 tahun la kornea dah nipis la kena pakai spek je xyah cun2 la bla bla bla
pelik jugak naper mata sampai cadi camtu selama ni pakai elok je..org tengok pun takut

beli je kat opto, kalau nak jimat beli brand Tutti RM80 stock utk 3 bulan

DIK JANGAN PAKAI DIK..BUANG YANG TU!!
apa la sangat RM35 tu banding ngan sepasang mata yang Tuhan bagi?

mizzLara posted on 26-9-2010 02:54 PM

Brand Bausch & Lomb pn murah gak rm50 utk 3bln :)

zafira posted on 27-9-2010 04:26 PM

dah pakai CL lebih dari 8 tahun dah... cuma serasi dengan freshkon & acuvue aje.... lain2 brand memang tak boleh... so far so good sebab selalu check mata kat optometrist...maklumlah rabun tahap gaban... tak pernah cuba yang korean lense tu walaupun rege murah... silap pakai boleh buta woooooo..... TAKUTTTT...

purple_orchid posted on 28-9-2010 02:37 PM

aku penah hampir buta sbb CL nih..so, berhati2....jgn simpan di toilet......jgn pakai more than 8hours.....aper2pun, mata kiri dah rosak ( kebetulan ade scar sbb lain, then pakai CL) so tak tahu nak cerita mcm maner..

org depan kita pun tak nampak apatah lg yg jauh..hebat penangan CL...akhirnya, pakai spek ajelah..lupakanlah kes nak melaram nyer pasal.......

qiqi877 posted on 28-9-2010 03:09 PM

whooooooaaaaaaaaaaa!!!!
takotnyerrr bace komen2 uols!!!:funk:
btol ckp uols...nilai mata anugerah ALLAH ni xternilai dr hrge CL yg hanye rm35 tu kannn....:L
hurmm...:sweat3:
Page: [1]
View full: Kesan pakai contact lens