sofeaz posted on 20-10-2010 10:27 AM

PAGAR RUMAH...JENIS KAYU..OK TAK..??

aku ade cite2 nk buat pagar rumah yg jenis kayu..cat warna putih..ape pendpt korang senang ker nak maintain jenis kayu nie.,,sbb pada aku jenis macam nie evergreen..n long lasting..

kairizal posted on 20-10-2010 10:51 AM

kalo pakai kayu getah.. kjeap jeh reput... kayu quality x tau le bape ringgitttttt hangus

minah_potpet posted on 20-10-2010 11:20 AM

mmg cantik kalau buat pagar kayu...rumahku pn belum buat letak lg kayu2 pagar tu lg...temboknya dh ada,,,huhu

naaim posted on 20-10-2010 02:00 PM

Post Last Edit by naaim at 20-10-2010 14:23

Reply 1# sofeaz


    kayu mmg evergreen tp seriously TAK long lasting langsung..

pagar  kayu warna putih? picket fences org panggil... kayu ni leceh, sebab high maintenance. kene repaint, check selalu kalu ade yg reput, kalo reput kene ganti, cos kalo x ganti, reput tu akan berjangkit. n utk buat pagar kene guna yg jenis tahan air.... cth Chengal / bakau

kayu chengal pulaaaaaaak sangaaaaaaaaaaaat la mahal, tu pon kalo boleh beli ler... n banyak pulak kes customer kene tipu, penjual claim chengal, tp dapat kayu murah spt resak dll.... mahal2 beli, dapat yg ori okler....

so saya cadangakn sedara guna ler composit material utk buat pagar, rupa mcm kayu, rasa pegang pon cam kayu, rege murah sikit. n yg paling penting.... mentenen free... composit material ni ade banyak kat kedai2 hardware yg bagus2....

ni contoh yg guna composite material neh

http://www.fibersit.com/gal-decking.html

http://www.fibersit.com/Images/Decking-DSC01021.jpg

tukul posted on 20-10-2010 06:29 PM

Reply 4# naaim


    wahhh...bernasnya idea...bijak2...leh buat penghadang kiri kanan mcm ni...

akubaik3 posted on 20-10-2010 07:04 PM

pagar kayu akan reput dimakan anai2 atau kene panas hujan panas hujan

AnisSuraya posted on 21-10-2010 08:53 AM

Rumah anis yang anis tinggal sekarang buat pagar guna kayu....maintenance?..seriusly, mmg tinggi KECUALI komer tak kisah tengok pagar2 kayu rumah komer semakin pudar warnanya n reput sana sini....Anis yang sentiasa jaga pun, ada jugak satu dua yang reput terutama yang selalu kena air/hujan...nak guna kayu cengal?..mak aiiii, kosnya terlalu tinggi, tak mampu den...pilihan kedua sebab minat guna kayu gred B sahaja lah....tapi itu lah...sentiasa mencabar nak menjaganya....

naaim posted on 21-10-2010 10:22 AM

Reply 7# AnisSuraya


    yaaa betol anis... kayu chengal amat lah MAHAL...... dan paling banyak potensi kene TIPU....
n kalo pakai kayu gred B plak, mentenen kenelah double gred A......

mas5780 posted on 21-10-2010 11:15 AM

alahai..dh terbekenan plk ide naaim tu..agak2 ado tak tukang area serembannya aek..

dealova77 posted on 21-10-2010 11:44 AM

Post Last Edit by dealova77 at 21-10-2010 11:45

http://i101.photobucket.com/albums/m59/miracle7577/Picture687-1.jpg

pagar ni buat dari simen... precast.. nampak macam kayu jugak..

kalau kreatif dan rajin boleh buat sendiri.. maintainance pun ok sangat kalau banding ngan kayu..

sofeaz posted on 22-10-2010 04:55 PM

Reply  sofeaz


    kayu mmg evergreen tp seriously TAK long lasting langsung..

pagar  kayu w ...
naaim Post at 20-10-2010 14:00 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    ok2...thnx for d gd info..i bekenan laa sgt..agaknye brape kos bagi ukuran rumah cam i 20'x brape yek jenis teres lot tengah.?

naaim posted on 22-10-2010 05:46 PM

Reply 11# sofeaz


    costing kalo kene la tanya co tuh... ni website dia, try lah contact
http://www.fibersit.com/contactus.html

naaim posted on 22-10-2010 05:48 PM

Reply 10# dealova77


    ni LSK precast punye rproduct, co melaka... dedulu buat tiang hiasan jer... ni websitenyer
http://www.precast.my/photogallery.html

http://www.precast.my/images/photogallery/14r.jpg

http://www.precast.my/images/photogallery/3r.jpg

dealova77 posted on 22-10-2010 11:42 PM

Reply 13# naaim

yup.. betul tu naaim..

pagar ni produk lsk precast..

memang berkenan pagar cam ni sebab nampak cam kayu gak.

ada mod kat sini yang kreatif buat sendiri pagar rumah dia.. lebih kurang cam ni..   

tapi kalau dapat kayu cengal ke memang cantik.. tapi harga lak.. emmmm...

meya posted on 24-10-2010 08:17 PM

Teringin jugak nak buat pagar kayu tapi bila ngenangkan nak mentenkan cun selalu tuh terus tak kesampaian.

Menarik jugak fibersit tuh...em..CTWood pun ada buat deck but not sure pagar diorang buat ker tidak.

naaim posted on 25-10-2010 11:52 PM

leh try wp pro gak... tp product line dia x se comprehensive lah
http://www.wppro.com.my/Products.html

puteri_has posted on 26-10-2010 07:05 PM

kalau wat pagar guna kayu jati, cenggal tahan kot. tapi kayu2 ni mahal sangat.

naaim posted on 27-10-2010 11:38 AM

sesapa ade bran nak try aluminium?? kamco ade woodgrain / texture kayu... try laaa. aluminium pon almost 100% mentenen free..... kalo rajin sikit, bleh design sendiri, cos Kamco ni manufacturer... so sendiri design, hantar drawings je ke Kamco, rege? ahaaaaaaaaaaaaaaaa murah giler woo kalo di banding dgn contractor luar tu jual.....

dah siap design, panggil je contractor pasang... jimat ler dalam 20 - 30 %

http://www.kamcoaluminium.com/index.php?mid=3618&p=products-item&id=1743

azima_ posted on 28-10-2010 01:40 PM

sy dok google2 cari kedai jual kayu resak.. ingat sabtu nie br nak cari area banting..
BTW.. ada siapa yg tau mana murah?

naaim posted on 28-10-2010 09:28 PM

resak? nak buat pagar? tggi mentenen nnt. resak ni kayu utk pintu boleh la

Ariys21 posted on 16-6-2011 11:22 PM

kalau nak buat cengal, kat mana nak cari? yg kena tipu tu, boleh bgtau tak sapa2 or contractor mana yg confirm tipu customer?

i tgk org yg either pakai resak or yg cam kayu but not kayu tu, my neighbors la.baru 2-3 years, mmg tak cantik dahle..nak kena maintain..

what is cengal average price now per sq foot?

buzzbuzz posted on 17-6-2011 12:50 PM

kalau nak cantik, mmg cengal tp kosnya yg buat org pikir banyak kali

lynalin10 posted on 17-6-2011 01:10 PM

kalau cengal, kalau x silap saya, tryla NBS kat semenyih.. org kata, sumer cengal..

Ariys21 posted on 17-6-2011 06:27 PM

hehehhe..dah pergi NBS..tgh cari gak kot2 ada yg lain..dh dpt quotation dia..tp nak compare gak..

ieman47 posted on 21-6-2011 09:35 AM

saya dah buat pagar fibersit baru je siap, harga dia ok gak, sape nak contact no. sila pm
Page: [1] 2
View full: PAGAR RUMAH...JENIS KAYU..OK TAK..??