mentollica posted on 21-11-2010 09:02 PM

Berminat buka perniagaan homestay...bagaimana cara?

Assalamualaikum...
saya mempunyai sebiji rumah apartment yg sekarang sedang disewakan. Saya sangat berminat nak jadikan rumah saya tu homestay.. lokasi memang strategik...bersebelahan politeknik dan uitm, masjid dan pusat bandar.
Tapi masalahnya saya takut homestay saya tu tak laku..heheh
kalau tak laku teruklah saya nak bayar loan rumah tu sebanyak Rm500 sebulan...
saya nak minta pendapat kawan2, kalau ada kawan2 yg dah buka homestay lagi baik..tolonglah bagi sedikit pendapat...
saya masih takut nak cuba walau saya tengok org lain yg buat homestay macam maju ja...
dan saya juga nak tahu bagai mana cara nak buka homestay ni...kena daftar perniagaan dulu ke?
terimakasih:)

zaidi_MZZ posted on 23-11-2010 12:00 AM

dan saya juga nak tahu bagai mana cara nak buka homestay ni...kena daftar perniagaan dulu ke?
terimakasih:)mentollica Post at 21-11-2010 21:02 http://eforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

setahu aku, lesen untuk homestay ni dah dibekukan...

so...kalau ko nak buat homestay, takyah daftar, jalankan aje terus...cuma, ko tak boleh letak papan iklan kat depan umah...itu je...

ctredzuan posted on 23-11-2010 05:43 PM

topik yg bagus.. saya pun minat

khg posted on 24-11-2010 06:59 AM

kena modal la sikit.. beli perabot semua... pas tu iklan kat internet... insyAllah...klu 100 pernight.. target minimum untuk lepaskan bayaran monthly, 5 nights per month.

peachRose posted on 24-11-2010 08:46 AM

dah penah wat..tapi stop sbb tak larat nak maintain sengsorang..hehe...income boleh le lepas ansuran umah bulan2...skrg sewakan jer...

yowaza posted on 24-11-2010 12:52 PM

ko bukak jer.... spend sikit dalam 3K nak beli perabot then teruskan .....
anyway nak bukak tang mana nih !

an2toncit posted on 25-11-2010 02:41 AM

member aku ada buat bisnes homestay nih....mula ngan sebijik aparment dia punya sendiri now dah jadi 4 (sewa dr orang).......memang masyuk nak2 time cuti sekolah.....fully furnished siap astro semua bagai.....rm200 sehari....yg rumah double storey RM700 sehari.....semua iklan online jek....penah gak shooting drama buat kat homestay dia.....ok la maintain je income dia

MrsJohn posted on 25-11-2010 09:47 AM

dah penah wat..tapi stop sbb tak larat nak maintain sengsorang..hehe...income boleh le lepas ansuran ...
peachRose Post at 24-11-2010 08:46 AM http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


    kat Melaka dah byk sgt homestay tak? rase cam nak beli umah & buat gini...but still in doubts...kalo area bukit katil ok tak agak2? dekat dgn byk attractions & kedai makan......

peachRose posted on 25-11-2010 10:30 AM

kat Melaka dah byk sgt homestay tak? rase cam nak beli umah & buat gini...but still in dou ...
MrsJohn Post at 25-11-2010 09:47 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

hehe..kena wat survey jugak kut utk tahu sama ada worth or not..kira berapa hari weekend dan cuti skolah yg ada dan berapa % estimation occupancy yg kita blh dapat...tgklah bleh untung ke tak...
kalau bukak mudah.com.my..berderet iklan homestay melaka ni..
umah saya tu area bukit beruang..dekat MMU..so kalau wat homestay ok jugak la..area bukit katil pun rasanya ok...still dekat dgn destinasi pelancongan..cuma saya tak larat nak maintain sorang2..nak gajikan org utk housekeeping plak rasa tak berbaloi..so saya dcide utk sewakan je...sewa kira perhead so monthly positive cashflow la jugak...
kalau baru nk beli umah..mmmm..mostly yg area melaka tgh ni dalam 120K ke atas dah...
maybe boleh cari umah sewa n buat homestay ni..tapi kena la kawtim dgn tuan umah plak...

MrsJohn posted on 25-11-2010 11:01 AM


hehe..kena wat survey jugak kut utk tahu sama ada worth or not..kira berapa hari weekend dan cuti skolah yg ada dan berapa % estimation occupancy yg kita blh dapat...tgklah bleh untung ke tak...
kalau bukak mudah.com.my..berderet iklan homestay melaka ni..
umah saya tu area bukit beruang..dekat MMU..so kalau wat homestay ok jugak la..area bukit katil pun rasanya ok...still dekat dgn destinasi pelancongan..cuma saya tak larat nak maintain sorang2..nak gajikan org utk housekeeping plak rasa tak berbaloi..so saya dcide utk sewakan je...sewa kira perhead so monthly positive cashflow la jugak...
kalau baru nk beli umah..mmmm..mostly yg area melaka tgh ni dalam 120K ke atas dah...
maybe boleh cari umah sewa n buat homestay ni..tapi kena la kawtim dgn tuan umah plak...
peachRose Post at 25-11-2010 10:30 AM http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

thanks for the feedback...
tu la dok berkira2..area sy ni dekat dgn watercity, pastu bakal naik bayou lagoon waterpark resort plak.....
ingat nak beli townhouse kat area sini, murah sket ....(cari yg lelong ke)....

maintenance ape selain dr bersihkan rumah, tgk ape2 yg rosak & bayar utilities bill ye? kene register dgn ssm tak?
kalo boleh mmg tak nak sewakan bulan2...hmm....

mentollica posted on 30-11-2010 09:50 AM

InsyaAllah masuk tahun 2011 rumah tu nak dijadikan homestay... sekarang tengah dalam proses... terimakasih semua yg bagi pendapat.

matakucing posted on 7-12-2010 10:50 PM

aku pun ada gak terpk nak buat homestay kat kampung aku...kat langkawi
Kalau jadi , dlm planning nk buat rumah kayu jenis tradisional (jenis rumah zaman dulu)
Hari tu masa balik kampung,mak aku ada gitau ada tanah kat area rumah mak aku nak dijual...(atas bukit), mak aku gitau memang cantik kalau nak buat rumah kat tanah tu sebab ats bukit dan sejuk.

Korang doakanlah agar impian aku jadi kenyataan...kalau jadi blhlah aku bagi diskaun kat korang yg g bercuti kat kampung aku nanti...huhu:lol:

mentollica posted on 8-12-2010 10:09 AM

bagus tu... langkawi memang tempat pelancongan...kalau buat homestay atau chalet memang laku tu.... untungnya sapa ada tanah kat sana......

sirapros posted on 10-12-2010 09:59 AM

sape ade bentuk pamplet homestay..saya ade 6 lot teres baru untuk dibuat homestay kat sg.besar.. Dekat dah tu dgn "Pekan kerepek dan kain baju". :)

jaafar1414 posted on 29-5-2012 02:07 PM

ha ha ha

saya baru bka 1

ni tgh reapir rumah
nak wat yang ke 2
Seremban

rajawali1712 posted on 28-7-2012 01:17 PM

jaafar1414 posted on 29-5-2012 02:07 PM static/image/common/back.gif
ha ha ha

saya baru bka 1


salam.. ok ke buka home stay ni? boleh cerita sikit detail homestay tuan? saya berminat

one_piece posted on 30-7-2012 09:16 PM

aah la..nk tau gak.. sebagai tuan punyer homestay apa yg perlu kite buat... cthnyer dr segi penyediaan kemudahan dlm rumah,apa patut ada, bayaran ikut mcm mn.. dan lain2 ..

Kamen_rider posted on 1-8-2012 01:11 PM

renovate rumah cantik2..pasang ekon..tv..ade astro,katil..bersih2kan..dah siap..pastu iklan kan jek...

noorzza posted on 27-11-2012 08:40 AM

Saya pun baru buka satu homestay di batu Pahat, kalau sesiapa yang ada kenduri kawin ke..cari tempat menginap..datang lah ke homestay ibunda di batu pahat...dekat kawasan bandar, Mahtab Perguruan Batu Pahat, UTHM BP Mall ( 5 minit je) atau hubungi saya di talian 012 7489445..Puan nora. http://www.ibilik.my/rooms/342081/homestay-ibunda-di-batu-pahat .

Last edited by noorzza on 27-11-2012 08:44 AM

pisangxxx posted on 29-11-2012 02:55 PM

salam nak tumpang komen..saya buat homestay sebab pertama.rumah ni rumah lama.kalau bg sewa byk sangat peel nak kena repair.tak selesa la.rumah plak dekat sangat dengan rumah saya.kalau tenet yg jelek tak larat nak hadap muka hari2..

so.plan pertama beli perabut seken hand org nak pindah rumah..set target sebulan dari tarikh kosong paling lewat 3 bulan sahaja..lagi lama simpan sapa nak bayar bulan2.masuk katil dan aircond paling mustahak..dapur pinggan tak penting..lengkapkan dengan towel,sabun mandi,...decorate dgn gambar roses ala-ala clasic english.

tangkap gambar .iklan di mudah..dan di fb.blog.and join la persatuan homestay.

kedaibiasa posted on 18-1-2013 12:21 PM

saya buat homestay di Sumatera Barat.. ok jer..

poklang posted on 15-3-2013 12:44 PM

Kalau buat kat KL ok? Macam mana nak menguruskannya kalau buat part time? ada pendapat atau cadangan...lama dah pikir

jeeshenlee posted on 28-1-2014 08:20 PM

boleh cuba blogspot, weebly untuk homestay website. Lepas to boleh pasang Softinn booking system untuk customer booking.

jeeshenlee posted on 28-1-2014 08:21 PM

boleh hantar listing ke iBilik, Agoda, homestayatmelaka.com dan banyak lagi untuk memperkenalkan homestay.

sayni@yahoo.com posted on 20-2-2014 12:55 PM

Untuk info Homestay

http://bookplanet.com.my/index.php?target=products&product_id=258

Page: [1]
View full: Berminat buka perniagaan homestay...bagaimana cara?