momma posted on 2-12-2010 10:55 AM

Perut Buncit Lepas Bersalin Ceaser

Nak mintak tolong kepada forumers kalau ada yang mengalami masalah sama...Macamana nak mengatasi masalah kebuncitan perut ni....skarang dah 7 bulan, perut macam orang tengah pregnan 4 bulan. saya bersalin ceaser, dalam tempoh berpantang orang cakap tak le pakai bengkung.tapi masa berpantang saya ada la jugak pakai bengkung untuk orang ceaser walaupun tak konsisten. tak konsisten bukan sebab saya malas nak pakai, tapi tiap kali nak pakai tu rasa pedih kat tempat operation tu.jadi saya tak berani nak berkasar kat area tu. saya tengok kawan2 yang deliver normal dah dapat balik body shape diorang sebelum pregnant. tapi saya slalu diusik, "ada sorang lagi ke tertinggal dalam perut tu?''.skarang banyak baju dah x leh pakai, ketara sangat buncitnye....tolong saya :cry:

assakinah posted on 2-12-2010 11:27 AM

Reply 1# momma


    susah ckit kot nak reverse buncit yang disebabkan pas bersalin.
tapi ada gak tgk kenalan yang buncit pas bersalin tapi pas makan High Fiber dgn soya protein jadi kurus.

juneazry posted on 2-12-2010 02:30 PM

suggestkan la produk/brand pe yg bagus..
sy pun ade prob sama gak..:'(

tucenmeow posted on 2-12-2010 03:07 PM

saya pun sama......anak dh 7 bln lebih..tp perut saya mcm peknen 5 bln...sedih woooo....

assakinah posted on 2-12-2010 10:10 PM

Reply 3# juneazry


    nak cuba high fibre n soya?

assakinah posted on 2-12-2010 10:11 PM

Reply 4# tucenmeow


    cubalah high fiber n soya protein.nak?

zanadz posted on 4-12-2010 12:34 AM

http://1health2beauty.blogspot.com/

momma posted on 5-12-2010 04:59 PM

Reply 5# assakinah


  brand apa?

assakinah posted on 5-12-2010 08:44 PM

Reply 8# momma


    shuang hor=)

miafarhan posted on 6-12-2010 10:51 PM

i pun nak tau produk yg bkesan selain bersenam huhuhuuuu

momma posted on 7-12-2010 12:18 AM

Reply 9# assakinah


   shuang hor? nama macam produk China jer. takut lak nak try. saya nih bab pemakanan tak berani sket takut ada side efek. pernah nak cuba produk slimming dr rozmey, tp pun penakut gak sebab macam drastik jer penurunannyer.susahnyer jadi orang penakut ni.huhu...

assakinah posted on 7-12-2010 05:47 PM

Reply  assakinah


   shuang hor? nama macam produk China jer. takut lak nak try. saya nih bab p ...
momma Post at 7-12-2010 00:18 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    x de side effect la.serius! nama cna tapi maksudnyer DUA EKOR BURUNG=)

farahbatrisyia posted on 8-12-2010 01:49 PM

saya pun mengalami masalah yg sama. dah 2 bulan delivered tapi perut masih nampak mcm pompuan mengandung. :rf:

comot85 posted on 10-12-2010 04:32 PM

comot pun sama... :dizzy:

AHMADVW posted on 11-12-2010 01:53 PM

tread jual beli please:lol:

skeletonkey posted on 18-12-2010 02:09 AM

Reply 1# momma

wat senaman perut..plg brkesan sit up n crunches..
klau bz try pkai premium beautiful korset..
mse bkerja or relax leh shape bdn..

aireesya posted on 23-12-2010 09:46 AM

breastfeed anak xclusive...blh bantu...

UmmuRifqii posted on 19-1-2011 04:19 PM

me too.. anak dah 7 bulan but perut macam org peknen 4 bulan,huhuhu.... cmane nak wat neh... nak senam takut.. aritu jogging, balik umah tmpat ceaser rasa pedih... terus stop senam..  mcmane senaman utk org yg bersalin ceaser? any suggestion?

AcIkaNnA posted on 24-1-2011 04:24 PM

sama ler....:(
shuang hor tu jual kat kedai ke??

jela_jolie posted on 7-7-2011 05:28 PM

saya pon brsalin c-sect perut buncit.. sib baik kwn kenalkan premium beautiful..alhamdulillah, flattt je skang =)
Last edited by jela_jolie on 7-8-2014 01:46 PM

jo_je posted on 1-8-2011 09:29 AM

camni lah bila dalam pantang ceaser yg penting jangan minum air sejuk untuk beberapa bulan.
insyallah perut tak buncit.. lahir ceaser memang sakit kalau kita berbekung jadi lebih baik
jangan sentuh air sejuk.. saya dah melahirkan anak 3 kali ceaser syukur perut tak buncit..
dan saya tak berbekung langsung serta kurang makan jamu.. dan yang penting saya memang
berpantang minum air sejuk dan makanan yg sejuk dalam jangkamasa yg panjang..

momma posted on 3-8-2011 03:16 AM

Reply 21# jo_je


   dulu berpantang gak tak minum air sejuk. hari  ke 90+ baru start minum, tu pun dh tahap kronik mmg x tahan sgt dh.tp agaknya saya ni kurang berbengkung kut...sebab sakit la kalo kene tempat ceaser.pastu dah anak kembar lak tu, x sempat nak berbengkung2 bagai ni.tp ni dah buncit, dah terlambat dah ke?huhu...sekarang baru kesah nak berkorset semua

jo_je posted on 3-8-2011 01:00 PM

Reply  jo_je


   dulu berpantang gak tak minum air sejuk. hari  ke 90+ baru start minum, tu pun ...
momma Post at 3-8-2011 03:16 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
anak kembar lagi.. mau tak buncit perut.. memang sakit kalau berbekung..
cubalah apa-apa yg termampu janji perut flattt kan.. semoga berjaya

kuzaime posted on 9-8-2011 08:39 AM

alahaiii..ramai yg senasib rupanya..huhuuu..nih lah risiko bersalin czer kan..perut buncit mmg x bole nk elak..kakak ipar yg badan kerempeng pun ttap nmpak skit perut buncit dia..lg2 aku yg mmg agak beso nih..:'(

bengkung mmg prnah pakai, ikat ketat baik pnya..natijahnyer mengelisat sakit, mcm sakit kalo peranakan jatuh..:mad: smpai skrg, pakai sluar yg ketat skit pun x bole..mmg akan sakit..hurmm..

lov_mia posted on 9-8-2011 09:41 AM

saya pun ceaser jugak.....tapi perut tak buncit pun. sy still leh pakai baju kurung saiz 36 atau pun s.  masa dlm tempoh pantang memang buncit..husband slalu tanya ada lagi ank dlm perut ke? bengang jugak....tapi lama2 perut makin kempas dgn sendirinya.....
Page: [1] 2
View full: Perut Buncit Lepas Bersalin Ceaser