inspektor_bas posted on 16-12-2010 11:17 AM

Isu pakaian Operasi polis

sekarang ni,Pasukan PDRM kita ada uniform baru,yg dilihat smart n dan segak bila di pakai,pakaian ni lebih mirip kepada uniform FRU,ianya juga menampilkan imej bersih pasukan dan ketegasan dlm pakain ini,namun sikap meng'anak tiri' kan pasukan simpanan polis sukerelawan(pvr)dlm memakai pakaian ini adalah sgt mengecewakan,pvr(bukan RELA or JPAM)tidak di benarkan memakai pakaian ini tanpa sebarang alasan kukuh,mungkin juga bermaksud utk membezakan yg mana 'regular' atau 'pvr',tidakkah nombor badan sudah dpt membezakan antara satu sama lain??
Inilah yg di katakan sistem 'kasta" dlm organisasi,walhal pvr juga membantu pasukan dlm pelbagai aspek kerja2 am,namun ianya dilihat sebagai satu titik pemisah diantara satu sama lain,sayangnya,pihak atasan tidak mampu melihat ianya juga satu penampilan yg boleh membantu kerajaan dlm mencapai wawasan zero jenayah....luahan ini datang nya dari anggota PVR.
saya juga lihat PVR sering berada bersama2 anggota regular dlm cegah jenayah,namun bila dilihat perbezaan pakaian...saya lihat seperti ada sistem 'kasta' dlm organisasi tersebut

ADIWIRA posted on 23-12-2010 08:01 PM

tapi, kuasa polis tu kan dah ada pada PVR atau SP semasa keluar bertugas dgn sarung uniform tu.. tak perlu la buang duit, beli baju operasi yang nak sama dengan polis regular.. apa tujuan sebenarnya ?  motif sebenar? kdg2, ada tujuan tertentu.. kdg2 pd anggota SPPDRM nak pakai lencana di lengan baju pun dah malu.. takut orang awam tahu yg diorang cuma SP bukan anggota regular.. Why? kije perlu ikhlas tak kisah la kena pakai lencana atau orang pandang sebelah mata..   

no. badan tu bukan semua org awam perasan dan mahu membaca yg tertera di badannya.. apa yang dilihat ialah warna uniform dan penugasan yang dijalankan..

wawasan zero crime bukan terletak pada pakai uniform baru pdrm.. tapi terletak pada kerja2 bit... jangan mengular ... kalau kata incharge yg regular mengular, tegur dgn baik , saya nak bekerja dengan ikhlas sbb dapat gaji dot dot..  kalau ada yg nak buat tak baik, jangan ikut... jgn jadi tali barut penjenayah.. jgn pecah lubang..  tukar imej baru.. bukan jalan mendada..

Komrade posted on 23-12-2010 10:19 PM

maybe tak cukup bajet lg kot??

gubra posted on 25-12-2010 06:55 PM

Ow.... ni rupa2nya kes PVR kecik hati pasal status tak sama dgn polis regular... hehehe.... Nanti mai plak Polis Bantuan tak sedar diri komplen & demand nak unifom sebijik sama macam polis regular.... hehehe....... gurau je... jgn marah......

Takda gambar beza unifom2 kategori polis ni... ada sesiapa boleh tlg???? Camana nak bezakan polis regular, SP, PB... Rela & JPAM?..... keliru ler..... tolong pakar2 polis.... tq

sauffie posted on 25-12-2010 09:01 PM

Reply 2# ADIWIRA

Hanya "orang" tertentu sahaja yang boleh bezakan mana satu simpanan polis dan mana satu anggota tetap polis. Bukan semua orang boleh baca. Jadi kepada simpanan polis di luar sana, janganlah malu menyarung uniform anda seperti mana askar simpanan menyarung uniform mereka. Orang awam mana tahu pasal kita.

sauffie posted on 25-12-2010 09:03 PM

Reply 4# gubra

Untuk anggota polis simpanan, dekat uniform belah kanan dia ada tulis "SP", untuk suksis "KS" . Untuk pegawai simpanan polis, ada jalur putih di pangkat dia( betulkan jika saya silap), pasal pernah borak dengan seorang pegawai suksis.

gubra posted on 28-12-2010 03:21 PM

Reply 6# sauffie


    Dan utk polis bantuan ada PB kan dgn lencana agensi drg macam ADDK, Majlis Perbandaran, PLUS dll kat lengan kan.... tu yg kwn tau ler.... tapi masalahnya yg pdrm sendiri pun tau.....  ramai geng2 SP & lebih2 lagi PB tak sedar diri ni buat hal ..... menyamar polis tetap... klentong dorang tu polis tetap... berlagak drg tu polis tetap... sama ada untuk berlagak atau pun infeority complex drg bukan polis tetap dan lebih teruk lagi ada niat jahat terlindung utk menyamar .... ni menjatuhkan imej dan integriti polis...

gubra posted on 28-12-2010 03:29 PM

Reply 4# gubra


    Mereka ni kalau malu je tak per lagi...  tapi ramai SP & PB ni bukan sajer malu nak tunjuk unifom.... malahan suka menyamar.... masa bertugas pon tak berani nak tayang unifom... pakai jaket selindungkan no badan dan lencana agensi....  pastu berlagak lebih...... harap2 PDRM buat unifom yang berlainan untuk mereka ni... biar semua org boleh tgk dgn terang dan jelas supaya SP & PB ni tak boleh selindung2 mengelirukan org ramai....

gubra posted on 28-12-2010 05:14 PM

terlintas coretan blog pegawai polis tetap ni pasal masalah keselekehan unifom SP-Rela,Jpam/PB...
link : http://faizuljournal.blogspot.com/2010/05/uniform-polis-hati-awam.html

Thursday, May 27, 2010
UNIFORM POLIS... HATI AWAM........
mungkin kawan kawan taktau lagi aku baru di tukarkan sebagai Peg Hot Spot di kawasan Jinjang Utara Kuala Lumpur...

sebelum apa apa aku nak jelaskan apa maksud hotspot... seperti kita tahu PM kita sekarang sering membicarakan isu NKRA(nationl key result area).. di mana tiap tiap jabatan dalam kerajaan ada KPInya sendiri yang menjadi kayu ukur prestasi setiap jabatan.. tak terkecuali juga polis... dimana salah satu KPI dalam polis adalah menurunkan Jenayah jalanan hingga 20%..

dan salah satu usaha yang polis lakukan adalah mengenalpasti kawasan panas dengan jenayah (hotspot) dan di tumpukan segala kekuatan PDRM yang ada di kawasan berkenaan.
seperti yang kita tahun nisbah seorang polis dalam Kuala Lumpur ni amat sedikit jika nak di bandingkan dengan orang awam... jadi bantuan dari PB(polis bantuan, Rela/Jpam di perlukan dalam penugasan di bawah... jadi untuk tujuan "omni present" pihak polis melantik Rela/Jpam sebagai SP(Sukarelawan Polis.

Alhamdulillah sepanjang perlaksanaan hotspot berlaku penurunan yang melebihi tahap yang di letakkan...

Cuma kebelakangan ini ada beberapa kes yang melibatkan SP yang agak kurang menyenangkan aku sendiri sebagai Pegawai Zon Hot Spot... di mana di bawah aku juga ada anggota GD/PGA dan SP...
Seperti tajuk di atas.. uniform polis.. tetapi kelakuan, tatacara pakaian, tatacara kendiri tidak mengambarkan seorang anggota polis... ada juga yang seolah olah kera mendapat bunga... terlalu gairah dengan kuasa yang baru di dapati tanpa memikir setiap kuasa yang kita ada disertakan dengan tanggungjawab yang amat berat untuk di pikul...
tiap kali aku ambil ROLLCALL ada saja yang kurang menyenangkan mata aku pada SP.. dari segi pakaiannya yang "selekeh" di mata aku... groomingnya yang tidak terurus... ada juga aku pernah halau balik kerana muka di penuhi jambang dan rambut yang panjang.. bila buat sport check ada yang tidak pernah ada lesen memandu tetapi buat rondaan denan m/sikal... ada juga yang di tahan kerana positif dadah...
selain itu ada yang mempunyai matlamat/kepentingan sendiri bila masuk SP.. banyak anggota SP yang bila dapat uniform dan kad kuasa terus menghilangkan diri... hal ini memungkinkan kejadian menyamar polis berlaku (sek 170kk) seterusnya memburukkan nama polis...
pernah satu masa SP yang bekerja sebagai penarik kereta bawak walkie talkie sendiri "menyelam minum air" sambil meronda dengan uniform polis sambil ambil kesempatan tarik kereta... pernah juga rakan seperjuangan aku kejar anggota SP yang entah dari mana datang buat pemerisaan tanpa anggota GD/PGA...

kesimpulan yang aku nak sampaikan di sini.. aku bukan anti SP... malah aku bersyukur mereka membantu menurunkan kadar jenayah, dan bukan semua SP yang bermasalah... tapi kebanyakkan masalah yang berlaku berpunca dari kekurangan latihan dan penerapan ilmu kepolisian... dimana sedangkan anggota/pegawai PDRM sendiri yang di latih berbulan bulan lama juga melakukan kesilapan... inikan pula yang daftar SP terus dapat uniform...

ini sekadar luahan perasaan aku sendiri tiada berkaitan dengan mana mana pendapat dan ini bukan kenyataan rasmi....

ps: sekadar berkongsi pendapat dan pengalaman...
Posted by Mohd Faizul Bin Mat Isa at 3:10 AM

sauffie posted on 29-12-2010 05:52 PM

Reply 9# gubra

Samalah dengan bebrapa anggota perajurit muda wataniah yang pakai uniform selekeh, ada tu tak bercukur bila pakai uniform. Yang kena pegawai sukarela, CO "tembak" pegawai dulu.

Anda pernah dengar kes, anggota wataniah buat kes jalanraya, bila ditahan, tunjuk kad bat c20(sukarela) dan kata ini terhad depan polis.

Polis pun benggang la, dah sah-sah tulis angkatan sukarela.

gubra posted on 31-12-2010 10:53 AM

ohh .... tak sama... berbeza... masalah disiplin & keterampilan lain drpd kes Polis Bantuan / Sukarelawan Polis / Suksis / Kadet Polis  tak sedar diri nak pakai serupa dgn polis tetap yg kita bincangkan dlm thread ni ..... bdk2 askar wataniah tak pernah lg jumpa sengaja pakai jaket nak tutup baju unifom pastu tayangkan seluar dan but dorang saja utk menyamar askar tetap seperti anggota Polis Bantuan / Sukarelawan Polis / Suksis / Kadet Polis  selalu buat sbb malu org lain tahu dorang bukan polis tetap..... tapi bdk wataniah sebaliknya bangga dgn identiti wataniah dorang sehingga..... melilau kat shopping kompleks dan naik pengangkutan awam, naik moto pon pakai unifom penuh dorang..... sebabnya mereka bangga sbg sbhg drpd angkatan tentera.... unifom dorang sama je dgn askar tetap.... sehingga nyamar pon terang2 tayang seluruh unifom...... hehehe... binawe betul....
  

  pasal prosedur kad pengenalan tentera ni (BAT C 10/20) termasuk utk angkatan simpanan bagi kaedah pengenalan diri .. sama je dgn agensi keselamatan lain.... rasanya selagi ianya diisukan/dikeluarkan secara sah oleh ATM.... polis pon kena ikut lah prosedurnya... apa ingat tak laku ke BAT C askar.....  hak dan juga tggjwb anggota ATM termasuk wataniah yg diasuh utk setakat tunjuk tapi bukan serah..... atas sebab prosedur keselamatan, bukan sbbnya ianya berdarjah 'terhad'.... tentera ni tak kisah selagi polis betul, bukan saja kat polis, kat pegawai loan bank atau kredit kad, askar pon boleh tunjuk dan serah BAT C untuk urusan betul..  dan rasanya bagi kes anggota simpanan spt wataniah tunjuk BAT C 20 sbg pengenalan diri kpd polis, senang ajer, kalau kes kesalahan awam, mintak kad pengenalan awam/mykad ler... gagal, tahan jerla.... senang cerita kan, apa nak susah dan benggang polis tu... tapi ni kes terpencil jerla, polis zaman skrg ni hormat kat tentera, bukan lagi zaman dulu tentera cordon balai polis pasal polis kurang ajar dgn tentera, lain ler SP yg tak terlatih buat tugas bit.....

  ni lari tajuk da... masalah disiplin & keterampilan Polis Bantuan / Sukarelawan Polis / Suksis / Kadet Polis tak sedar diri nak pakai serupa dgn polis tetap yg kita bincangkan dlm thread ni woi...

cloud_hardcore posted on 2-1-2011 08:38 PM

salam....

isu uniform pon jadi hal...polis sukarela bg pendapat aku uniform sama dgn regular mmg ptt...sbb sebahagian dari polis..tp badge nye xkan nk same kan...so jgn la nk demand...and if nk badge same ng regular join la regular...

pasal isu askar wataniah...berpakaian selekeh??? itu personal la bro...bukan sume wataniah wat cmtu...regular pon kadang2 selekeh gak...tu masing2 punye displin...

askar wataniah pun same je uniform dgn regular...yg membezakan badge...

so jgn la terasa di anak tirikan....^^

gubra posted on 2-1-2011 09:57 PM

Reply 12# cloud_hardcore


    tu la pasal.... org tgh diskus pasal jenis SP/PB pakai macm polis tetap.... dia libat pulak wataniah.... hehehehe... mana nak sama buah busuk dgn buah elok... hehehe..

inspektor_bas posted on 4-1-2011 08:50 AM

pernah mendengar keluhan dari anggota Sp sediri,memang ada di antara SP yg bermasalah,semua kan manusia,jgn kata SP,regular sendiri pun ada masalah,ada yg lagi teruk dari SP,namun...regular dah menjadi kebiasaan utk memandang sebelah mata jasa dan pengorbanan anggota SP,soal attitude seseorg...xsemua nya sempurna...cuba kita lihat ke gagalan anggota SP/PB/wataniah/JPAM/RELA dan regular sendiri...sapa yg di antara mereka mempunya masalah disiplin...bukan utk menilai...attitude itu sendiri memburukkan nama PDRM

gubra posted on 7-1-2011 09:21 AM

Baru je kita diskus SP ni.. ni da msk berita SP buat naya.... macam sial...
Link : http://www.thestaronline.com/news/story.asp?file=/2011/1/7/nation/7751951&sec=nation

The Star Friday January 7, 2011
Volunteer cop held with stolen bike

JOHOR BARU: Police have arrested a member of the Police Volunteer Reserve Corps for possessing a stolen motorcycle.

Johor police chief Deputy Comm Datuk Mokhtar Shariff said the 37-year-old suspect was detained by a police officer at a petrol station in Jalan Datin Halimah here on Dec 30 at a 7.33pm.

¡°The suspect was wearing a jacket with a police logo,¡± he said at the state police headquarters here yesterday.

DCP Mokhtar said that further checks on the vehicle revealed that the Yamaha motorcycle had a fake registration number and was reported stolen in Larkin in 2006.

He added the case is being investigated under Section 379A of the Penal Code for stealing a vehicle.

In an unrelated case, the police arrested three men, aged between 28 and 41, for involvement in more than seven robberies here.

DCP Mokhtar said police were conducting routine checks in Jalan Sutera in Taman Pelangi at 3.30am on Jan 4 when they spotted a vehicle with suspicious characters.

Among the items recovered were two parang, two knives, a saw, two black ski masks, a spanner, two pairs of gloves, and seven mobile phones.

¡°The suspects have been remanded until Jan 10 for investigations and two have previous records,¡± he said.

delimaputih posted on 26-4-2011 09:52 PM

nak tanya, aku prasan topi polis, ade yg logo die wrna kuning, mksud aku keliling logo tu de line wrna kuning,, ada yg mcm berkilat, ade yg logo kain biasa je, errr, ada beza ke? beza dari segi apa ye?

jazim posted on 27-4-2011 02:05 PM

Reply 16# delimaputih

Warna2 tu melambangkan unit2 yg berbeza. Contohnya warna kuning pada pelapik lencana beret melambangkan si pemakai adalah dari PGA. Warna merah pada lencana kolar & beret pula melambangkan FRU, hitam melambangkan trafik dan biru cerah melambangkan unit udara.

delimaputih posted on 27-4-2011 02:23 PM

Reply 17# jazim


    ooohh.. trima kasih...
kalau warna coklat?

jazim posted on 27-4-2011 07:04 PM

Reply 18# delimaputih

Warna coklat rasanya takde... yg pakai uniform warna coklat ni Jabatan Penjara..

delimaputih posted on 27-4-2011 09:39 PM

Post Last Edit by delimaputih at 27-4-2011 21:41

Reply 19# jazim


    bukan mksd sy kt uniform..
kat beret tu, awk ckp de line wrna kuning, dgn merah, kalau 69 line wrna ape ye?
klau yg ade wing kt uniform tu dr unit mane lak?
sorry byk tanya, sbb dgr banyak version, so xtau mane betul..

jazim posted on 28-4-2011 01:29 PM

Reply 20# delimaputih

Kalau VAT69, x salah saya dia ada 2 warna pelapik lencana beret - satu kuning dan satu lagi hitam. Dia ada makna tersendiri tapi saya dah lupa. nangti nak rujuk kat kawan yg lebih arif. VAT69 ni beret dia warna kuning pasir. Kalau pakai sayap penerjunan maksudnya polis tu sama ada VAT69 atau UTK. Sayap juruterbang dgn sayap pemerhati udara Unit Udara PDRM pun ada tapi bagi unit udara saja.

delimaputih posted on 28-4-2011 02:14 PM

Reply 21# jazim


    ok, terima kasih..
saya konfius warna kuning dgn kuning pasir yg awak mention..
ade beza ek dua wrna tu.. huhu
btw, saya da paham sikit2, nnti nak usha la beret abg2 polis yg wat roadblock.. hehe
Page: [1]
View full: Isu pakaian Operasi polis