Asid posted on 15-1-2011 12:12 PM

nak beli barang di Courts Mammoth? baca sini dulu

Salam, nak minta pendapat..

Tahun 2003 sy beli home teatre dr court mamoth byr ansuran.harga dlm 4k.masa beli sy tanya salesman kalu x suka ngan sound h/teater tu nanti leh tukar ke...dia kata boleh..so sy pakai la lam 2 bln pastu amik kptsn nk tkr..sbb sound xbest..bila kol depa ckp xleh tkr..so sypun ckp dtg la amik blk brg tu sy tanak dh..depa pun dtg amik..so lps tu sy x dpt surat atau notis apapun..

then pada taun 2008,sy beli peti ais cash kat court mammth tp kbtln lak peti ais tu rosak..so sy komplen minta tkr..dri situ depa dpt trace nama n ic sy..dan depa tetiba suh sy bayar utk brg h/teater yg di tarik dulu..sy heran la sbb xpnh dpt apa2 surat suh byr pun..dia kata bayar harga nilai yg depa rugi (maknanya brg tu bila dh tarik jdi second hand so tolak ngan harga baru kot sy kna byr diferent tu)..so masa tu sy tanak la byr sbb dia caj beribu2 campur interest bagai..sy ckp la brg dh tarik napa nk kena byr..masa tarik xde ckp kena byr mana saya taw..kalau taw camni baik xyah tarik dh la brg xde dh kt sya..so dia kata..awk betul2 xleh byr ke..sy ckp ye sbb sy x mampu..so dia kata akan note kt situ sy x mampu byr..

sy ingat dh settle tp smlm ada org pjbt lawyer kol..kt opis lak tu...ntah mana dia dpt number...suh byr 6 ribu lebih..kalu tak, nk amik tindakan mahkamah nk sita brg2 kt umh sya ..so sy ckp knp x hantar notis ke hapa dlm masa 7 tahun tu..dia kata no fon xdpt..mmg sy dh tukar no fon 4 taun lps tp stay umh yg sma sejak 8 taun dulu napa x anta surat?ni tetiba kol suh byr ribu2 mcm org keje director..dia bagi masa 7 hari nanti rabu dpn dia kol blk..sy ckp sy nk cek dulu breakdown kebenda yg caj smpi 6k..sy mmg xkan byr semua tu sbb segala interest yg dia caj selama 7 tahun tuh bkn slh sy,depa yg xkontek sy kenapa..

so kemusykilan sy,dia ckp nk bw org lawyer n polis dtg umh amik gambar then nilai brg2 kt umah sy pastu nk sita brg tu...ni dia kena p naik makhkamah dulu bru leh buat tindakan tu kan?..sy pun kena hadir sekali ke?atau depa bat pandai2 depa..sbb sy takut tetiba lak dtg nk sita brg naya lah..

pastu ada kwn ckp...klu sy tanak byr,depa akan trus tindakan naik mahkamah..then hakim yg tentukan nk sita brg ka atau saya setuju byr secara ansuran mana yg sy mampu let say rm5o sbln..kalu mcmni dh xda jln lain tpaksa la byr...tp kalu nk sita tu mmg berat la skit kan..sbb bkn byk pun brg kt umh..dh tu kalu sita x cukup kna lagi byr cash...pastu kos naik mahkamah kita gak kena tanggung..nk pasang lawyer sendiri jgn ckplah sendiri mkn pun x cukup..

sy juga nk taw ada ka lam clause agreement byran ansuran tu kata boleh sita brg..ka depa nk gempak sy ja..sy bkn xnak byr sy cuma x puas ati sbb napa lps tarik xckp suh byr..ni tgu lama2 baru nk cari n then nk caj interest lebih2 padahal brg tu depa definitely dh jual kt org pun...kalu nk suh byr beza harga brg tu iaitu harga baru tolak harga brg dh jadi 2nd hand ok lagi...ni smpi 6k pa kejadah nya...brg xdak kt kita pun.

habih satu masalah dtg masalah lain..xbleh la nk senang sikit hidup aku ni..haiiiiiiii...dh la ibu tunggal...kesihan sungguh..

harap dpt jawapan dr anda semua...tkasih.. Last edited by trunks on 21-9-2013 07:36 PM

medangmru posted on 15-1-2011 12:51 PM

lawyer tu gempak jer....nak suh kita bayar......nt aku sambung

medangmru posted on 15-1-2011 12:51 PM

lawyer tu gempak jer....nak suh kita bayar......nt aku sambung

Asid posted on 15-1-2011 01:18 PM

sy  rasa pun dia nk gempak dulu..ingat nanti rabu dia kol nk lengah2 kan dulu..or apa patut sy buat..?

amir_70014 posted on 15-1-2011 01:34 PM

Kalau ikut kes di mahkamah, courts mamoth ni memang kejam giler coz suka saman orang, di kota bharu, hampir every week ada kes courts ni.. Better blacklist je courts ni, pedajal punya company. Aku beli guna seng heng..ok je..no problem.

KimoraHakim posted on 15-1-2011 01:49 PM

lepas dia ambik barang2 tu dia tak notify apa ke? surat pemulangan ke apa ke? aduh teruk betul dia org nih....

otai_g posted on 15-1-2011 02:03 PM

Post Last Edit by otai_g at 15-1-2011 14:04

aku x baca abis thread ttt.
tp aku rs kalo ko beli home teater dan return after 2 month sbb bunyi x sedap ni serupa tipu punya org style.

patutnya kalo ko rs home teater tu bunyi x  sedap x pyh la beli awal2.

kalo semua org mcm tt bleh bengkrap kedai2 kat msia ni.

Asid posted on 15-1-2011 02:08 PM

otai_g..masa pilih sy dh tanya boleh tukar ke klu x sedap..dia kata boleh tu yg angkat tuh..xde niat pun nk menipu..neway tq..

kimora..tu mslhnya takde notify papepun...

medangmru posted on 15-1-2011 02:24 PM

Kalau ikut kes di mahkamah, courts mamoth ni memang kejam giler coz suka saman orang, di kota bharu, ...
amir_70014 Post at 15-1-2011 01:34 PM http://eforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

dah namanya pun Courts mammoth...dibantainya sumer org kene pergi court..:shakehead3::mad:

medangmru posted on 15-1-2011 02:26 PM

aku x baca abis thread ttt.
tp aku rs kalo ko beli home teater dan return after 2 month sbb bunyi x ...
otai_g Post at 15-1-2011 02:03 PM http://eforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

setuju....

cuma salesman tu x sepatutnya dgn kejam sinis bgtahu yg boleh tukar kalau x sedap....menganiaya org betul.....mungkin dia nakkan komisen ke haper....of course dia akan bgtahu boleh tukar.....:mad:

medangmru posted on 15-1-2011 02:32 PM

Post Last Edit by medangmru at 15-1-2011 14:34

apa yg aku tahu.....setiap barang yang dibeli ada waranti dalam satu tempoh tertentu...dan penukaran barang dalam tempoh waranti adalah dibenarkan ( ataupun kedai akan repair ) jika part2 brg tu rosak ( waranti yang dicover sajer lah )...namun dalam kes TT....brg boleh ditukar jika sound home theatre tak sedap tak pernah plak aku dengar....dan apa yg aku tahu dalam ks TT mmg sah2 takleh tukar ....

Saesman tu kalau jujur dia boleh bgtahu tak boleh tukar....dan TT sepatutnya pd masa tu amik masa dengar mutu sound dr speaker home theatre tu seblum buat keputusan...

mebe TT belum pernah beli set home theatre sebelum ni kot...:$

cuma aku nak tahu seperkara lagi.....kalau dulu Court ni amalkan sistem pembelian dengan beri kad kepada pembeli ( jika buat ansuran )...dan setiap payment akan dicop atau sebagainya....so aku assume mebe pd tahun 2003 tu sistem yg sama masih diamalkan....so..pada masa TT pulangkan balik set home theatre tu..takder ke apa2 cop pengesahan drpd pihak Court kat atas kad tersebut....atau apa2 sajer verification /pengesahan bertulis ( hitam putih ) kat atas kertas etc.....kalau setakat bgtahu dengan mult ( verbal) ...rsnya mmg tak boleh dan tak sah...:sweat3:

Asid posted on 15-1-2011 02:35 PM

cuma sign kat surat masa depa mai angkt brg balik tu je la..masa tu bodo2 piang lagi..tak pikir panjang..pdn la muka aku..gatai nk berhutang sgt..neway tq 4 info..

medangmru posted on 15-1-2011 02:44 PM

cuma sign kat surat masa depa mai angkt brg balik tu je la..masa tu bodo2 piang lagi..tak pikir panj ...
Asid Post at 15-1-2011 02:35 PM http://eforum6.cari.com.my/images/common/back.gif


    surat yg disign tu masih simpan tak asid??

Asid posted on 15-1-2011 03:09 PM

surat tu x dak dh..taun 2003 dah lama...

oneders posted on 15-1-2011 05:10 PM

dari kefahaman ku tentang kes ni, kesalahan beratnya lebih kepada pengguna kerana lalai atau lupa untuk mendapatkan pengesahan tentang perkara ini . Ia adalah berkenaan hutang dan agreement, dan walaupun pengguna claimed yang barang sudah tiada ditangan, hutang masih berjalan dan agreement masih belum mati. sepatutnya, penghutang perlu memastikan perkara ini diselesaikan dahulu.

penghutang mungkin sukar nak lawan kes ni kerana tiada bukti cukup. even, surat yang penghutang sign pun dah hilang.

apa yang boleh cuba dilakukan, merayu. pergi aa ke pejabat diorang, jumpa pegawai yang berkenaan dan bawa berbincang. mungkin ada jalan penyelesaian yang akan menguntungkan kedua pihak.
itu pendapat ku.

jadi, kena ingatlah, kita hidup dikelilingi kapitalis.. bila dah nama kapitalis, once kita sudah ada connection atau sign agreement, mereka akan cuba sedut poket kita sehingga ke syiling yang terakhir... samada kita guna atau tidak barang atau perkhidmatan mereka...!!

medangmru posted on 15-1-2011 07:02 PM

dari kefahaman ku tentang kes ni, kesalahan beratnya lebih kepada pengguna kerana lalai atau lupa un ...
oneders Post at 15-1-2011 05:10 PM http://eforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

cadangan yg bagus....{:1_132:}

oneders posted on 15-1-2011 07:10 PM

terima kasih... sekadar cuba membantu.

amir_70014 posted on 16-1-2011 01:34 PM

Reply 9# medangmru

Sangat setuju..memang niat dia letak nama ''COURTS'' kat depan dah warning orang yang syarikat ni hobinya bawa orang ke mahkamah (court)...hoho :sweat3::sweat3:

medangmru posted on 16-1-2011 03:18 PM

Reply  medangmru

Sangat setuju..memang niat dia letak nama ''COURTS'' kat depan dah warning orang yang syarikat ni hobinya bawa orang ke mahkamah (court)...hoho
amir_70014 Post at 16-1-2011 01:34 PM http://eforum6.cari.com.my/images/common/back.gif\


hehehehehehe........ayat ni yg tak tahannya...:lol:

shiro_gunners posted on 16-1-2011 08:13 PM

banned court mammoth!!!! aaa geram!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

amir_70014 posted on 16-1-2011 11:38 PM

Reply 19# medangmru

Hehehehe.... :D:D:D

sadiq_segaraga posted on 17-1-2011 01:41 PM

Aku pun terkena camni gak.. zaman aku remaja dulu.. tahun 90an adik aku beli walkman guna nama aku. Tapi adik aku ni tak bayarlah pulak lepas dia pakai 2-3 bulan. Masa akhir 90an aku dah kawin nak beli barang kat courts mamud ni.. sekali dia detect nama aku tak bayar .. so aku dipaksa bayar atau pulang barang tu.. aku pun call adik aku dan nasib baik adik aku masih simpan walkman tu.

So aku pulangkan balik walkman tu. Aku tak gi dah court mammoth lepas tu. Tapi entah akhir tahun lepas aku nak beli camera DLSR.. tengok courts ada bayar ansur yang kira ok lah. So aku pun email kat court tanya if aku still blacklisted ke tak sebab menda ni dah lama dan aku dah pulangkan walkman tu.

Sekali dia siasat sampai lubang cacing beb... sekali diorang call aku suruh aku bayar RM700 lebih.. gile ke apa.. RM700 lebih? walkman tu aku rasa tak sampai RM300 masa tu.

medangmru posted on 17-1-2011 02:36 PM

Aku pun terkena camni gak.. zaman aku remaja dulu.. tahun 90an adik aku beli walkman guna nama aku.  ...
sadiq_segaraga Post at 17-1-2011 01:41 PM http://eforum6.cari.com.my/images/common/back.gif


    udah dicampur dengan bunga la harga tu....mcm syiaaalll kan..:mad:

nurmarsya posted on 17-1-2011 03:38 PM

huhh..dasat betui courts ni..aku dl pon pernah post thread courts nie...kes aku lain sket la...thn 2007..sign agreement 2 years..tp dlm 6 bln aku wat settlement...

lps 1 thn lbh courts call kata ader lg tunggakan..fuhh..berapi la gaks!...aku siap fax kt dia org salinan resit settlement tu..terus senyap..tp 5-6 bln lps tu...dia org call soh bayor tunggakan... aku ckp da settle...aku fax lg resit tu..senyap blik...5-6 bln lg..pejabat lawyer lak call...aku ckp mender yg sama lg...dia soh aku bg copy resit..aku bg...senyap balik...3-4 bln lg ader org wakil court nk jmpa kt maner2..nk nengok resit ori..pesal pulak kan...x mo aku..aku ckp aku fax jer...

then, smpai skang awal thn 2011..kes ni senyap...x tau la plop esok lusa dia call lg... (kes aku, dia org ckp aku wat settlement utk 1 brg jerk..pd hal no account yg sama utk 2 brg...dia org silap key in dlm system. dia key- in 1 brg lg slps aku wat settlement..x ker kelakor bunyinye...beli 2 brg hr, tarikh dan agreement yg sama..tp keyin brg hr yg lain..da 5 kali wat installment. n kali ke 6 nk wat settlement...huh..gilo apo??!;P..pastu segala surat atau notis x pernah smpai kt tgn aku...

*moral of the story:- simpan resit/document smpai bila2...mender ni akan buktikan kita salah @ tak?..

Asid posted on 17-1-2011 03:38 PM

wah mmg malang nasib saya..tadi kol courts mammoth setapak nk tanya statement details kebenda yg smpi 6k tuh..dia boleh kata brg tu dia x penah tarik??bih tu sapa yg dtg umah aku mlm tu, lelaki n anak bini dia dtg amik brg tuh..mesti org dia kalu tak camana dia taw aku suh tarik brg tu n mn taw umah aku..mmg aku xdpt surat papapun lps tu..so aku pikir dh settle..lagipun,kalau courts kata dia tak tarik brg, knp aku x dpt surat ke hapa reminder suh byr instalmen..jgn nk ckp aku x dpt dikesan lak..umah tu duduk dr taun 2002 smpi la ni..

skrg ni kata aku beli brg x byr..bknnya kes brg aku dh tarik x byr..aku pakai 2 bln ja brg tu p mana??bila aku tya jumlah harga masa mula2 beli dia bat kata pc hanged la pulak..aku nk repot polis pun xdak itamputih surat apa pun..benda lak taun 2003..camna ni..rabu ni lawyer tu nk kol tya nk byr ke tak..kalu tak naik mahkamah ...nk sita brg kt umah aku..x kisah la brg apa janji byr utang lahanat tuh..

yg bengangnya brg aku tu mana????selama ni buta2 aku ingat dh tarik...tapi masa 2-3 taun lps depa kontek aku,tak da lak sebut brg x kena tarik..mana satu nih..ingat sikit ke 6k tuh..mintak breakdown statement tanak kasi...
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
View full: nak beli barang di Courts Mammoth? baca sini dulu