hybridity posted on 7-2-2011 06:23 PM

Agen pembantu rumah yang tak boleh pakai...

salam semua.

sapa2 yang nak ambik pembantu rumah, di harap janganlah ambik dengan agen bernama Yuli no telefon 010-2941479, tinggal kat flat pinggiran, gombak. kalau ambik kat makcik nie memang lah murah,tapi lepas tu tanggunglah akibatnya. dah dua keluarga terkena, taktik yang dia akan gunakan, dia akan telefon kalau ada maid dah sampai.lepas tu bila dah sampai dia suh kita datang gombak di alamat u0, no 30, jalan pinggiran 2/7, pinggiran batu caves, gombak, selangor. bila majikan baru nak tengok pasport, dia bagi alasan, pasport dipegang tekong, kalau nak, maid tu kena jelaskan semua hutang. makcik nie cakap, kalau tak sesuai boleh tukar, tapi garenti cuma dua bulan. banyak pulak syarat2 nak amik maid dengan makcik nie. gaji tak boleh potong, cuti 1 kali sebulan dan di hantar ke gombak. bagi pakai hp.mudah maid tu berhubung dengan saudara. lepas tue, bila dah masuk bulan ke dua, dan lepas bayar gaji, maid terus lesap!! bila telefon makcik tu, no tu dah bagi kat indon lain. dia dah balik indon.macam2 alasan la plak!! kalau ada sesiapa yang nak rekemenkan korang dengan pompuan nie, baik jangan! aku rasa sindiket yang dia jalankan nie dah lama.banyak lagi orang terkena. nama bibik kawan aku yang lari tu Nur Halimah,asal Pontianak, umur 22 tahun. no telefon 016 9824881. dan pakciknya Solleh no telefon 016 2943428. yang aku tau budak nur halimah tu memang takde permit datang malaysia.

kalau ada sesiapa yang ada pengalaman pahit deal ngan agen yang kaki tembelang/putar belit sila la bagi details kat sini. mudah-mudahan kita dapat menyelamatkan duit orang2 kita.

ada satu lagi, yang kat internet kat klang, pun tak leh pakai jugak. nanti aku bagi info lagi.

iedora posted on 7-2-2011 10:11 PM

good info, i tak pernah pakai maid, tapi bgs info2 camni..

nurun04 posted on 8-2-2011 12:08 AM

tq..gd info...brp rm u byr kat makcik tu?..

joe_qlate posted on 8-2-2011 11:12 AM

hheheh cari maid sendiri kat indonesia, pilipine and buat permit sendiri senang bukan susah pun...

joe_qlate posted on 8-2-2011 11:13 AM

agen and dalang kat malaysia nie banyak jenis penipu..kawan i dah kena dah bayar 4k tup2 1 bulan hilang

nurryn posted on 8-2-2011 02:33 PM

kawan aku bebaru ni kena gak..
someone PM dier frm forum ni laa... lelaki..
then, dh amik deposit, terus x jwb call..
skang ni ramai jer yg amik kesempatan.. so, hati2 yer kengkawan...
permintaan tinggi, supply kurang... :(

misy posted on 8-2-2011 09:58 PM

skrg ni ramai yg ambik kesempatan, sbb dia tahu kita desperate

my sil kena, dgn bibik yg kerjakat sini, konon nak rekemen kakak dia datang sini, mintak rm1.2 utk kos dtg, alih2 senyap, pastu bibik yg kat sini buat2 cerita tak dapat contact, konon marah dgn kakak dia sampai nak putus sedara...sinetron sungguh

hybridity posted on 9-2-2011 11:04 AM

Reply 3# nurun04


    member aku tu bayar below market price.

hybridity posted on 9-2-2011 11:19 AM

ada lagi satu kes, ada hamba allah nie menjalankan cari maid di klang. kalau nak yang dari jawa mahal sikit, kalau dari medan dalam 5 ribu lebih. yang dia bagi cuma pasport. permit semua kena buat sendiri. maid tu datang atas visa pelancong. ambik cara nie memang rugi. sebab kena buat jp visa. dan kos untuk jp visa dalam 900 lebih, termasuk levi dan sbbnya. kawan aku sorang lagi nie, memang time tu terdesak sangat nak cari pembantu rumah, so dia pergi yang ke rumah agen nie, nasib baik time tu maid baru sampai.dari medan. kawan aku dapat makcik umur dalam 40 katanya.tapi nampak macam 60 lebih.rambut beruban mengalahkan nenek aku plak.

bila nak suh buat keje, sakit itu laa sakit ini laa...tapi time makan wah! selera mengalahkan raja siam!! bila kena tegur, taknak mengaku kesalahan, pastu buat2 pengsan, lumpuh sebelah tangan laa..kawan aku tak tahan, terus hantar balik kat agen tu, padahal ambik baru 20 hari. itu pun 14 hari dia tak buat keje, bibik lama kawan aku tu yang buat keje semua.dia tolong tengok dan makan!

pada mulanya agen tu cakap gaji potong 3 bulan, gaji 450. tapi bila dah jadi cam nie, dia suh bayar gaji ikut hari pulak, 1 hari 30 ringgit...last last kena bayar RM600 kat makcik tu. potong dari duit 5 ribu tue. tak ke hangin kawan aku!!!

JP visa dah apply, bila nak kensel, dah tak boleh.so memang burn jer 900 lebih tue!! bertambah lah api kemarahan kawan aku tue!!! so memang dia dah serik nak ambik maid dari agen kat kelang tue.

misy posted on 10-2-2011 09:43 AM

Reply 9# hybridity


    memang. kalua lihat pada bayaran dan syarat yg dikenakan oleh agen2 ni esp yg tak bertauliah (bukan semua la, ada 2-3 kerat yg i tgk), mcm mcm kena. bayar itu bayar ni, syart tu syart ni, in return , dia bagi kita maid yg tak berkualiti,, tua gayut, perangai buruk...pastu boleh plak pakai statement, dia tak boleh gerenti dgn kualiti maid....:shutup:
at least biar la adil, majikan dah bagi bayaran mcm2, sekurang2 nya agen [embekal tu kena la bagi sikit tarbiyah kat maid tu, mcmana nak kerja, bukannya masuk side maid plak .... untung atas angin la mcm ni, stakat jadi pembekal.

setuju dgn pendapat sapa ntah kat atas tu, pegi cari sendiri kat sana

nurryn posted on 10-2-2011 11:42 AM

Reply  hybridity


    memang. kalua lihat pada bayaran dan syarat yg dikenakan oleh agen2 ni es ...
misy Post at 10-2-2011 09:43 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif

skang ni rmai jer agent komplot ngn maid... tu yg risau ni..
sajer jer kasi maid tu keje jap sana, jap sini... sure la rejected coz kualiti hampes..
yg untung, agen mkn duit atas angin..
biasa yg terkena melayu la coz kiter jenis lmbut hati..
cam kwn aku chines, x puas ati kalu.. sumer xpenses dier tolak blk dr gaji..
aku igt lps ni nk wat camtu gak, x larat aa dok brlebh kurang ngn indon ni...

misy posted on 10-2-2011 12:03 PM

Reply 11# nurryn


    my maid yg hantar balik hari tu, agent tu bagi tau gak kitorang kenan bayar gaji dia rm25 sehari, on top of tiket balik dia..
kitaorang  berkeras ckp tak mo bayar sbb, dlm bayaran hari tu dah ada avance gaji 4 bulan, nape plak nak kena bayar lagi rm25, kecuali la kita ambik yg temporary maid

btw, tt cite yg kawan dia kena bayar gaji hari rm30...i think that was too high, sbb dari agent yg besar2 pun diorang caj dlm rm25 ajek, plg tinggi i dgr dari satu agent cina ni dia caj rm28...tak penah sampai rm30...ambik kesempatan sungguh:o

nurryn posted on 10-2-2011 01:50 PM

Reply 12# misy

i rsa agent tu sajer try... nk tgk u nk kasi ke x..
if u kasi, then diorg untung..
luckily u brilliant enuf x ikot ckp dier kn..
dh ler byr byk, tiket lgi nk kena tanggung... :(

misy posted on 10-2-2011 04:43 PM

Reply 13# nurryn


    ntahla ..agaknya kot
tak logik kan sbb kita dah bayar advance gaji 4 bulan, so kira kalau within gerenti, agent bayar gaji balik pakai duit advance tu la...melainkan dia return balik duit tu kat kita

jambu_batu posted on 10-2-2011 05:00 PM

kalo yang kat klang ni mmg ramai agen penipu...hati2 ya..

jambu_batu posted on 10-2-2011 05:06 PM

cuba u all buat aduan kat imigresen..since dah ada alamat agen penipu tu kan..call aje imigresen ni ..ni no nya 88801294- unit aduan. kalo kebetulan masa tu diaorang simpan PATI jawabnya ke lockup ler..:funk:

misy posted on 10-2-2011 06:04 PM

Reply 16# jambu_batu


    stuju sgt

hybridity posted on 11-2-2011 09:10 AM

Reply 12# misy


    yang kawan aku tu, dia tolak rm600 daripada duit 5 ribu tu laa..katanya memang agen kat klang tu refund balik duit tapi dapat rm4,400 jer laa. yang kawan aku kesalkan dalam masa 20 hari/ 14 tak keje sangat dia dapat 600 ringgit!! nasib baik tambang balik maid tu agen tu tanggung.

hybridity posted on 11-2-2011 09:12 AM

Reply 16# jambu_batu


    member aku tu dah buat aduan dah pun, tapi online jer laa. harap2 pihak imigresen pantau kawasan pinggiran gombak yang semakin banyak warga asing.ntah halal, ntah tak....

hybridity posted on 11-2-2011 09:15 AM

Reply 6# nurryn


    nuryn, agen mana kawan ko deal tu? bagitau la nama agen tu, boleh kita yang lain nie boikot agen tu.

misy posted on 11-2-2011 09:26 AM

Reply 18# hybridity


    oo kira ok la dia pulangkan 4,400 tu..tapi burn 600 la ek. my case ni tak tahu la camana, burn 7.5 dah:(

nurryn posted on 12-2-2011 01:09 PM

Reply 20# hybridity
Nnti aku tanyer dier saper nama agent tu..

nurryn posted on 12-2-2011 01:11 PM

Reply  hybridity


    oo kira ok la dia pulangkan 4,400 tu..tapi burn 600 la ek. my case ni tak ...
misy Post at 11-2-2011 09:26 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

Misy, ni u amik ngn agensi betul ek? Aku survey2, agensi tu byk hidden agreement yg more on their side... Adeh..

misy posted on 13-2-2011 09:46 AM

Reply 23# nurryn


    ha ah,..agent yg sah...banyak sgt syarat dnapkejnya, kena baca betul betul boleh konpius...in the end, memang syarat tumelindungi dernag je

hybridity posted on 14-2-2011 10:51 AM

http://img254.imageshack.us/img254/5959/dec20102011049.jpg

kalau ada yang nak menawarkan orang ni jadi pembantu rumah, jangan ambik, sebaiknya laporkan kepada pihak polis. tq.
Page: [1] 2 3 4 5 6
View full: Agen pembantu rumah yang tak boleh pakai...