PerKasa posted on 7-5-2011 10:46 PM

Perlukan nasihat Cara menanam Pokok Keperluan Harian

seperti pokok 1 Serai
                    2 Timun
                    3 Tomato
                    4 Kari
                    5 Chili
                    6 Langkuas
                    7 Pandan
                    8 Peraga
                    9 Kacang Botol
                  10 Halia
                  11 Dan sebagainya untuk keperluan harian

moga suri rumah atau Suri kebun sudi memberi nasihat dan tunjuk ajar

http://arifinzainal12.files.wordpress.com/2009/04/sri-bahgia.jpg?w=500&h=375

areenarena posted on 8-5-2011 12:57 AM

sy ada grape tomato(cherry tomato) baru bunga,daun kari  hidup segan mati tak mau,serai ok la,pegaga (pegaga minyak kot)dah jadik rumpai cabut cam mane pon xmati mati,kunyit,...senang buat rendang:laugh3: febret... bayam kampung,pon dah jadi rumpai bagi ayam makan ,ubi n pisang ..raya boleh buat kerepek:drool3:

shiina posted on 8-5-2011 09:38 AM

1 Serai...ambik je serai yang beli tu...korek lubang kat tanah...masukkan bahagian hujung ubi serai (akarnya) tu ke dalam tanah dan timbus balik...biar je...siram sehari sekali pun cukup...kejap je ia membesar nanti...kalau rajin taruklah baja...tapi i tanam serai...tak baja2 pun...

2 Timun...Tanam timun dari bijinya yang tua...semai je kat tanah gembur...tutup sikit dengan tanah...biar je tumbuh anaknya...baru alihkan supaya tak rapat sangat pokok2nya...maybe kena buat pancang juga untuk pokok2 timun tu....

3 Tomato...tanam dar bijinya yang tua...semai je kat tanah gembur...tutup sikit dengan tanah...biar je tumbuh anaknya...baru alihkan supaya tak rapat sangat pokok2nya...maybe kena buat pancang juga untuk pokok2 tomato tu....

4 Kari...ambil anak pokok kari yang selalu tumbuh di pangkal2 induk pokok kari...tapi anak tu mesti ada akar...tanam macam biasa...

5 Chili...semai bijinya...sama macam method tanam tomato...cuma tak payah buat pancang cos ia bukan jenis pokok memanjat...

6 Langkuas...ambik ubinya yang dah tua (keras)...korek tanah...masukkan dan timbus balik...siram sehari sekali...

7 Pandan...ambik anak pokoknya yang berakar...yang banyak tumbuh kat pangkal2 ibunya...tanam macam biasa...siram selalu...cos pokok pandan suka air...

8 Peraga...rasanya u maksudkan pegaga ni...ni i tak pasti sangat...tapi rasanya ada biji benih atau ambik pokoknya yang menjalar di tanah tu bersama akarnya sekali...gembur2kan tanah...tak payah dalam sangat...jalarkan akarnya dalam tanah tu...siram sehari sekali...

9 Kacang Botol...tanam menggunakan biji benih yang tua...taburkan kat tanah yang dah digemburkan...timbus2 sikit...siram sehari sekali...kena buat pancang untuknya memanjat...

10 Halia...ambil halia tua...timbuskan dalam tanah...dan biar pokoknya tumbuh...nanti ubinya juga akan membiak dan membesar di dalam tanah tu...

11 Dan sebagainya untuk keperluan harian...

Pokok kantan tanamnya macam lengkus juga...pokok ulam raja...tanam macam kacang botol juga...tapi tak payah pancang...pokok limau purut atau apa2 jenis limau...tanam dengan biji...tanam dengan biji lambat berbuah...so beli pokok tut saja...tapi kalau nak guna daun...macam daun limau purut...boleh je guna biji benih...kunyit ditanam guna method tanam halia juga...kesum tanam dengan keratan batangnya yang tua...cucuk je kat tanah...dan siram selalu cos ia suka air...tu jelah yang i ingat...cubalah buat EDIBLE GARDEN ni...memang berbaloi2...:D{:1_132:}...

PerKasa posted on 9-5-2011 05:24 PM

Wah Shiina terima kasih berbanyak banyaklah
sungguh Detail ,amat puas bila membacanya

dah print dan dah edarkan kpd kekawan yg berminat
termasuk Sabah dan Brunei :D

if ada infor yg lelain tempek je kat sini ok:)

shiina posted on 9-5-2011 10:22 PM

Reply 4# PerKasa

Sama2...:)
Btw...wow...macam info yang hebat pulak...siap print dan edar kat kawan2 sampai ke sabah dan brunei...;P

PerKasa posted on 10-5-2011 10:00 AM

infor yg berguna perlulah disharekan
ramai yg tak tau sebenarnya  cara menanam pokok tersebut
terutamanya yg dilahirkan di bandar

PerKasa posted on 13-5-2011 03:34 PM

Reply 3# shiina


    shiina, bgman nak dapatkan ' menggunakan biji benih yang tua'

afja posted on 13-5-2011 04:14 PM

Reply 7# PerKasa


beli yg benyek2 la.... yg hampir busuk tu ;P

shiina posted on 14-5-2011 12:01 AM

Reply 7# PerKasa

Biji benih yang tua ada kat dalam buah/sayur yang dah tua/keras/matang...

MakYun posted on 15-5-2011 08:48 AM

Reply  PerKasa

Biji benih yang tua ada kat dalam buah/sayur yang dah tua/keras/matang...
shiina Post at 14-5-2011 00:01 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

shiina tunjuklah edible garden kt rumah u tu...
tingat dulu dah panggil kawan suh designkan nak wat edible garden ni cantik2...dak tolak tanah dan siap pindahkan pokok kantan yang merimbun...tup2 pindah rumah pulak:(

tapi takpe...kan kuusahakan angan2ku itu.

shiina posted on 15-5-2011 09:08 AM

Reply 10# MakYun

Owh...buat masa ni...i takde edible garden...cuma tanam edible plants yang diselit2 kat tepi pasu2 pokok bunga dan kat belakang rumah...takde specific space for edible plants...so nothing to show...:P

cikgutuition posted on 16-5-2011 10:16 PM

Reply 1# PerKasa

Ni jawapan saya dengan pengetahuan yg x seberapa.Saya jawab berdasarkan pengalaman saya tanam sendiri dan tengok org lain tanam.

                     1 Serai - Saya ada tanam serai kg n serai peha ayam.Serai kg yg kecik2 tu n serai peha ayam besar sikit. Mudah nak merebak dan tanam cucuk kat tanah je.Kalau nak sihat leh letak baja sikit.Cuma kena rajin ambik serai ni untuk galakkan pembesaran dia.Kalaux lama2 dia cam tua n reput.

                    2 Timun - tak pernah tanam tapi ni jenis pokok yang menjalar.

                    3 Tomato - Agak payah sikit.pernah tanam tapi kluar pokok tapi buah x.Pernah tanam dulu2 mmg sihat2 buah dia tapi di Australia le.. he he

                    4 Kari - Ada tanam n  udah nak hidup.

                    5 Chili - Cili suka di serang oleh lalat putih. pernah tanam cili besar dengan jayanya tapi pakai ada satu baja cecair yg saya beli di pasar tani yg juga leh halau lalat putih tu.Now dah ada org jual n cilipun payah hidup.Cili padi senang nak hidup.

                    6 Langkuas -x tanam

                    7 Pandan - ni pun senang nak tanam tapi jgn rimbun sgt sbb ular suka lepak situ.

                    8 Pegaga - Saya tanam kat tanah je n mmg cepat merebak.Cuma saya tengok kalau tanam dalam pasu lagi gemuk.ni pun kena selalu gak ambik utk bagi dia cepat merebak.

                    9 Kacang Botol - amat senang nak tumbuh n membiak tapi kena buat para atau kalau kat pagar pun boleh.kena rajin betulkan penjalaran dia agar x berbelit2. Kalau berbelit2 buah tak banyak.

cikgutuition posted on 16-5-2011 10:20 PM

http://i1222.photobucket.com/albums/dd492/cikgutuition/DSC_0252.jpg
Ni gbr taken hari ni, 16 Mei

      10.Kangkung - amat mudah nak tanam.x perlu semai n leh terus letak kat tanah je.Cuma masa bercambah tu kdg2 kena betulkan sebab kdg2 akar kat atas..Kalau nka gemuk pastikan tanah cantik n letakle baja sebab kalau idak dia kurus2 je.Kalau ambik hasil x cabut pokok akan bertunas kangkung baru.. :)

cikgutuition posted on 16-5-2011 10:23 PM

Post Last Edit by cikgutuition at 16-5-2011 22:25

http://i1222.photobucket.com/albums/dd492/cikgutuition/DSC_0254.jpg

11. Terung panjang - Very versatile sebab leh masak pajeri, masak goreng cabai n goreng cam tu je. Saya tanam dalam poly bags je n ada dalam 10 bags. Serangan ulat adalah sikit2 n saya tenyeh scara manual je. Biasa yg dtg lalat putih yg halus2 n jugak yg cam ulat bulu tapi kecik tu. Saya x pakai racun serangga. Letakle baja tahi ayamke 2-3 minggu sekali n kalau dalam bags dia kena siram sekurang2nya sekali sehari or dua kalai kalau panas sgt.

Pokokni tahan lasak gak n pokok dalam gbrni rasanya dah 3 bulan berbuah..Saiz x le besar bagak cam di pasartu tapi saya puas hati sebab ni 100% organik n x ada guna racun.Alhamdulillah.

cikgutuition posted on 16-5-2011 10:28 PM

http://i1222.photobucket.com/albums/dd492/cikgutuition/DSC_0253.jpg

12. Bendi - Atas ni anak bendi yg rasanya seminggu lebih baru semai.Mmg cepat membesar n cepat berbuah. Tanam dalam 5-7 pokok leh le tuai sekali dapat 5-6 biji.Serangan ulat agak kurang.Tanam kat tanah nampak lebih besar pokok dia jika dibandingkan dengan ditanam dalam poly bags.bendi tua leh simpan buat semaian in future.

cikgutuition posted on 18-5-2011 02:24 PM

http://i1222.photobucket.com/albums/dd492/cikgutuition/DSC_0289.jpg

Ni serai Peha Ayam...Serai dia gemuk2 tapi org kata x sesedap serai kampung biasa tu..

http://i1222.photobucket.com/albums/dd492/cikgutuition/DSC_0290.jpg
Ni serai kampung.Kurus2 n daun dia pun halus tak setebal serai peha ayam tu..

cikgutuition posted on 18-5-2011 02:26 PM

http://i1222.photobucket.com/albums/dd492/cikgutuition/DSC_0292.jpg

Ni tgh semai terung bulat yang ungu tu..x pasti nak pindahkan ke tanah atau poly bag..Ikut pengalaman lepas, tanam dalam poly bag lagi elok..tanak kat tanah sebab tanah kat rumah saya x cantik so lembab sikit tumbesaran dia..

xette posted on 18-5-2011 04:44 PM

Nak jwab gak...huhuhu

1. Serai
- aku tanam dlm pasu je...gemburkan tanah..pastu korek lobang sikit..then cucuk kan 4-5 btg serai....timbus balik ..then baja and siram pg ptg..(aku kdg2 siram sekali je..)
                  
2. Timun
- hubby beli biji benih kat tesco..hak dlm peket2.. mula2 hubby semai dlm pasu yg mcm tray tu.. yg byk lobang2 kecik tu..Masukkan tanah dlm lobang2 tray tu..then masukkan sebiji biji benih dlm each lobang..then tabur2 tanah utk tutup biji benih tu...bila dah kuar anak pokok..then pindahkan ke polibeg..dlm 2-3 beg je and pokok tu dibiarkan menjalar kat pagar rumah..hehehe. Hasil nyer ..timun tu jenis pendek tp gebu..dpt la dlm 4-5 biji..pastu pokok mati plak...adoii la..

3.Tomato
-Sama mcm timun, beli biji benih kat tesco..also same method mcm timun..dlm 4-5 beg mengantikan pokok timun. Batang pokok ni lembut..so hubby biarkan dia merayap kat pagar jugak..Hasil nyer mcm tomato kat pasar tu la..tp idak la byk..1 pokok dlm 4-5 biji...Selepas 2 kali hasil..pokok mula melayukan diri...ermmmmmm..:(

4. Kari
Kidnap anak pokok kari kat umah nenek...hehehe...Tanam dlm pasu jugak..Hidup subur..tp kecik je pokok nyer..then hubby pindah kan ke kotak pollisterin yg beso tu...Maka pokok nyer pon membeso dgn jaya nyer....Pokok ni kdg2 ada penyakit..kdg2 ok je daun nyer..Bila kene penyakit nye..daun dia jd separuh kering/coklat...separuh hijau..

5. Chili Besar and Cili Api
- Biji cili tu..hubby semai dlm pasu yg mcm tray tu..pastu pindahkan ke pasu and polibeg..Cili ni..dpt 1st hasil je..pastu mati jugak..

6. Langkuas
Tak tanam..tp ingat nak tanam 1 hari nati...bole tanam dlm pasu ke ek???
                    
7. Pandan
-Anak pokok amik kat umah mak...jenis daun kecik je..pastu tanam dlm pasu kecik jugak..Maka hasil nyer kecik jugak la kan..Pastu hubby transfer ke kotak polistrin yg beso..maka sekrg daun nyer jd beso la pulak...and now tgh membiak2 dgn jaya nyer..
                    
8. Peraga/Pegaga
-tak tanam..
                    
9. Kacang Botol
-pon tak tanam
                  
10. Halia and Kunyit
amik ubi dia yg dah bertunas..then korek tanah takyah dlm sgt..then letakkan ubi dia tu...then timbus2 sikit..
Halia ku...ubi nyer tak beso2 walau dah bertahun tanam..
Kunyit..ubi dia ok la..tak beso sgt..daun nyer..selalu di mkn dek belalang..:vmad3:
pastu layu...tp umo nyer tetap pjg sbb sokmo tumbuh daun/tunas baru..

12. Bendi and terung
- biji benih beli kat tesco..semai dlm tray..then pindah ke pasu..

hereana posted on 23-5-2011 09:42 PM

geramnya sy nengok pic pokok korang..

btw, kat sini boleh share tak info psal nak menten pokok yg dan berbuah..
cth mcm pokok mangga,longan, delima..sy tak mu pokok tu rimbun..so pertanyaan..
- bila kah masa sesuai utk potong/cantas pokok tuh..selepas berbuah..or sebelum berbuah..
- bgmanakan nak cantas, hujung2 ker,bghgn atas ker, dahan2 ker..
- apakah memberi kesan kpd tumbesaran pokok iu sendiri..adakah penghasilan buah akan terbantut..

sori ek..kalu ada link yg bersesuaian bg ye..tak pun sy kena buka tred baru ker..:$

hereana posted on 23-5-2011 09:48 PM

Reply 3# shiina


    sifu..nanti tlg jawapkn yer..kalu tau apa2 info...:$

shiina posted on 23-5-2011 10:07 PM

Reply 20# hereana

Aaaa???...sifu???...bukan sifu...siput...:lol:...

I belum layak menjadi sifu dalam bercucuk tanam ni hereana...edible garden pun belum ada lagi...tuu...cikgutuition tu yang sifu dalam hal menanam edible plants ni...{:1_132:}

tamalian posted on 25-5-2011 02:14 PM

1 Serai...ambik je serai yang beli tu...korek lubang kat tanah...masukkan bahagian hujung ubi serai  ...
shiina Post at 8-5-2011 09:38 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    Kak Shina,

saya dh tanam dalam pasu, pakai tanah hitam yg jual kt nursery RM 3/ bag, tp naper x tumbuh2 lagi, dh 2 minggu dh, sy tanam kt depan rumah..
tapi tanam kt blkg umah (tanah merah, tanah perumahan) hidup pulak, tp susah nk kluar ke blkg, harapkan cuti semingu skali baru dpt tgk..
ingtkn tanam dlm pasu letak depan umah, sambil nk g keje pepagi buta tuh buleh laa siram ..

tlg bagi pendapat yer..terima kasih daun pandan wangi..nanti tak tau tanyer lagi..

tamalian posted on 25-5-2011 02:17 PM

Haa..lupe nak tanya lagi satu bende,

sy nak tanam cherry tomato ngn timun kecik , tak buleh ker beli then amik biji dia tanam terus ?

mekasih

tamalian posted on 25-5-2011 02:21 PM

Reply 12# cikgutuition


    tak sangka cikgu pon terer menanam jugek..ingtkn sibuk2 handle kelas x sempat berkebun! salute kat cikgu!

shiina posted on 25-5-2011 11:19 PM

Kak Shina,
saya dh tanam dalam pasu, pakai tanah hitam yg jual kt nursery RM 3/ bag, tp naper x tumbuh2 lagi, dh 2 minggu dh, sy tanam kt depan rumah..
tapi tanam kt blkg umah (tanah merah, tanah perumahan) hidup pulak, tp susah nk kluar ke blkg, harapkan cuti semingu skali baru dpt tgk..
ingtkn tanam dlm pasu letak depan umah, sambil nk g keje pepagi buta tuh buleh laa siram ..
tamalian Post at 25-5-2011 14:14

Baru2 ni...i pun ada try tanam serai dalam bekas guna tanah yang beli kat nursery...tanah macam yang u guna tulah...memang tak tumbuh2 anaknya...i pun tak tahulah nak jawab soalan u...kenapa tak tumbuh anaknya tu...dan akhirnya...i cabut...tanam terus ke tanah...tapi dulu...i dah pernah tanam serai dalam pasu...juga guna tanah yang beli di nursery...elok pulak tumbuh anak2 serai kat tepi2 ibunya tu...i even tanam serai wangi dalam pasu...menjadi2 serai tu...so maybe faktor tanah agaknya...maybe serai tak sesuai ditanam dalam certain tanah yang jual di nursery tu...i rasa dia tak suka tanah gembur...yang dicampur habuk kayu dan arang semua tu...dia nak tanah padat...so apakata u cuba beli tanah lain...atau cuba campur tanah nursery tu...dengan tanah kat rumah...campurkan ratio 1:1...mana tahu...dia mau membiakkan anak2 nanti...kadang2 kita kena try and error...untuk dapatkan penyelesaian sesuatu perkara...

Haa..lupe nak tanya lagi satu bende,
sy nak tanam cherry tomato ngn timun kecik , tak buleh ker beli then amik biji dia tanam terus ?
mekasih
tamalian Post at 25-5-2011 14:17

Boleh tanam biji dari tomato dan timun kecik yang beli tu...tapi biasanya biarkan bijinya kering dulu...tomato yang dah merah...maknanya dah tua...oklah tu...boleh ambil bijinya buat benih...tapi keringkan dulu...timun tu kena beli buah yang tua...rasanya jarang jual buah timun tua...sebab biasanya buah yang tua...bijinya dah keras...orang tak mau makan timun tua yang biji keras tu...tapi timun besar ada juga sesekali terjumpa yang tua...biji dah keras...seeloknya...timun tu dibiarkan lama2...nanti ia jadi kuning...ambil bijinya...keringkan...baru semai...i belum pernah tanam timun...so nantikan jawapan cikgutuition...maybe dia ada cara/tips yang lebih baik untuk tanam tomato dan timun...
Page: [1] 2 3 4
View full: Perlukan nasihat Cara menanam Pokok Keperluan Harian