resah posted on 2-6-2011 04:07 PM

Berapa bulan bayi anda start makan???

Salam,

Saja nak tanya sikit brapa bulan ye baby sebenarnya bole start makan bukannya apa takut dengar kebelakangan ni banyak kes baby yang tersumbat masa makan....... mintak simpang le......

Mak resah kata dulu-dulu beranak je dah suap pisang lenyek le, ubi lenyek le.... tapi sekarang ni macam tak leh plak... mengapa yea.....:shakehead3: :shakehead3: :shakehead3:

Sebenarnya, Baby resah dah nak masuk 5 bulan. Hubby tak bagi makan lg. Dia cakap seelok-eloknya 6 bulan baru start bagi dia makan. Okay le baby resah x lg le nampak meragam sbb lapar. Cuma kesian dia asyik nak makan tangan dia, tangan orang yg dukung dia, bak kata pepatah, apa yang dia nampak semua nak dibahangnya (macam kebuluran le....;P ;P ;P )

Ada sesekali tu, keluar ngan aunty, curi-curi suap mash potato kfc (without kuahnye) tanpa pengetahuan hubby. Malam tu start 11pm je dia meragam every 1 hour... Resah punya le takut.. semalam tak tidoq...... nangis yang teramat sangat sampai susah nak pujuk dia diam....... mungkin tak sesuai ngan perut dia kot... Ni bukan anak pertama resah. dah masuk no. 3 dah... Abang ngan kakak dia dulu ok je.....   {:3_99:} {:3_99:}

Mai le semua kita bincang psl topik ni yea.....

esbestos posted on 3-6-2011 10:56 AM

ank sy yg fes kurang sehari nk 6 bulan da bagi makan..tp x brapa nk la gak mungkin sbb bnda baru bg dia kot....yg kedua dan ketiga ni nk tunggu btul2 6 bulan la br bg..skrang br 5 bulan lebih..sama gak kes mcm TT ni ..smua bnda dia nk isap..jari kaki pn nk isap gak..tp x meragam sbb lapar la..skrang ni bg susu je da kenyang...tp jiran sblh rumah mak ni x smpai 2 bulan lg da bg nestum..baby meragam lapar katanya...nth ler...

resah posted on 3-6-2011 11:37 AM

Tu le pasal esbestos. Tengok anak orang keciq-keciq dah bagi makan. Tapi biar le... sebulan je lagi. Tapi anak resah suap le apa pun dibahamnya. :lol::lol::lol:

Anak resah pun sama. jari kakipun dibahamnya. Tapi kekadang difikir takut juga sebab orang tua-tua kata klu isap jari kaki dia nak adik....... :o:dizzy: !!!!!!!!!!

hairanaz posted on 3-6-2011 06:00 PM

perut baby ni..hanya akan matang dan sedia menerima makanan pejal ketika umur mereka 4 bulan, namun, adalah lebih baik jika tunggu sehingga anak berumur 6 bulan, ketika ini perut baby sudah semakin kuat dan matang.

Jika anda tidak kesian dgn perut anak, jika anda tidak kisah perut anak anda yg kecil itu bekerja keras untuk menghadam makanan pejal, anda bagi jelah makanan pejal, anak omo sehari pon kalau anda kesian konon takut anak tak kenyang..bagi jelah....kesannya, kalau boleh nampak sekarang bagus lah....tetapi kalau yg tak nampak sekarang kesannye hanya boleh nampak esok2,perut anak mudah kena gastrik, tidak tahan makan pedas,mudah sakit perut, mudah cirit birit, ulcer...malah lebih teruk mungkin cancer.

kalau anda nak anak anda mempunyai masalah dalam perut di kemudian hari...beri aje anak anda yg berumur 6 bulan ke bawa makan makanan pejal.

jualjamu posted on 3-6-2011 07:06 PM

Reply 1# resah

sebaik2nya bagi mkn bila umur baby 6bulan ke atas....

jualjamu posted on 3-6-2011 07:08 PM

Reply 4# hairanaz


   {:1_132:}{:1_132:}{:1_132:}

amwer12345 posted on 3-6-2011 07:49 PM

Salam,

Saja nak tanya sikit brapa bulan ye baby sebenarnya bole start makan bukannya apa takut de ...
resah Post at 2-6-2011 16:07 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


mak saya selaku baby sitter menasihatkan bagi makan benda lenyek ni dalam 6 bulan keatas, tapi biskut merry letak air boleh diberikan makan dalm 2 bulan lagi..

Kebabomb posted on 4-6-2011 12:17 AM

Reply 7# amwer12345


    Tumpang Tanya, your mother babysitter bertauliah ke? Sebab setahu saya, biskut juga dikategorikan sebagai solid food.. Baby 6 bukan ke bawah tidak digalakkan diberi makanan pejal ( walaupun biskut telah di hancurkan dengan air )

amwer12345 posted on 4-6-2011 01:52 AM

yup.. walaupun begitu, biskut meri berbeza dengan lain2 solid food. Biskut merri mudah di digest... kalau kita beri baby makan, die boleh digest macam nestum. tpi tadi ada typing error, bukan 2 bulan tpi lepas 3 bulan baru boleh... hahaha..

lil_sparky posted on 4-6-2011 07:29 AM

bgsnya info akak2 ni
anak akak lil skrg dok ngan fmly lil
akak lil n suami keje jauh
so, wat sementara mak jaga dl sbb xjumpa pengasuh
ktorg bg mam susu biolac (dr azizan examo)
skrg dh 2bln lebih...asik minum susu je;P

lil br taw rupanya susu bby nk wat cair2 ea..
n 6 bln br bg mam pejal..
owh ye..nestum tu bgs ke utk bby?
kandungan gula dlm nestum ok ke tok bby?

AereszEzra posted on 4-6-2011 09:12 PM

anak saya 4 bulan setengah..start ajar dia makan..mmg elokla br mkn 6 bln k atas...tp mama zaman kta kck2 dulu da start bg makn anak umur 4 bulan..cuma skang ni bnyk kes yg tercekik tu jd had umur d hosp kerajaan da sarankn start mkn baby d usia 6 bln...

juz bg opinion je...salam knl wat forumer semua...

Ucu posted on 5-6-2011 12:53 AM

Baby ku sebulan je lagi nak 6 bln. Masa umo dia 4 bulan ada gak tanya doktor boleh tak bagi makanan yg lembut2, dia jwp jgn, tunggu 6 bulan. 2 kali dia repeat - maknanye aku ni jgn degil & gatal2 bagi makan masa 4 bulan. Sbb apa - aku jumpe ada food tuk baby 4 bln, tu yg aku tanya, kutlah doktor tu jwp - boleh :P

Ni ada sebulan lagi ni, bolehlah aku riki apa yg boleh baby ku makan. Selain nestum apa cap lagi ye? Anyone - care to share?

lalakiller posted on 5-6-2011 01:14 AM

bby sy lagi 2 hari 6 month da bg mam... 1st bg product heinz tp ada mmber kt x de tnda halal pas tu bf nasi rebus ngam ayam n sayur n blend dan tapis... ms time keje bg nestum jer...

ThuLE posted on 5-6-2011 02:11 PM

masa first baby.. nurse kat klinik kesihatan tu ckp 'ok bulan dpn dah boleh bg mkn baby'.. masa tu baby 3 bulan.. so boleh kasik mkn mase 4 bulan la kan??..

the next month dtg check lagi.. nurse yang same ckp.. 'ok, nnti 6 bulan dah boleh start kasik mkn'.... haaa... konpiuss aku jap.. then aku carik alternatif lain.. baca articles kat internet pasal feeding your baby...

rumusannya, apa yang aku faham dan dapat :

1.  sekurang-kurangnya kasik baby mkn at least masa umo 6 bulan.. tapi kalu susu badan cukup utk keperluan baby.. tak payah la kasik solid food.. sbb dlm susu ibu nutrisi dah lengkap..

2.  kalu nak sediakan mknan baby.. seelok-eloknya ubi kentan or keledek, carrot di kukus.. utk lock nutrisi .. sebelum di blend or lenyek..

so this time round.. 2nd baby.. thule kasik susu badan je sampai la stock dah tak cukup.. baru kasik  mkn solid food.

shima_tsr posted on 6-6-2011 11:54 AM

Reply 7# amwer12345


    biskut merry pon saya rasa tidak boleh diberikan.biskut merry tak sesuai untuk baby.
doc pediatric pun tak bg slagi blum 6 bulan.baby masih blum blh hadam dgn baik lg pada umur bawah 6 bulan.
tisu perut nye masih blum matang.
just nk kongsi pendapat jer...

libra_gurlz posted on 6-6-2011 01:44 PM

LG bagi baby mkn solid food bile dia genap 6 bulan...
bagi dlm kuantiti yang sedikit... bukan nak bg dia kenyang tp bagi baby tu rasa tekstur mknan tu.... and teruskan breastfeed baby hingga umur 2 tahun (insyaallah if di izinkan)..

itsfaz posted on 6-6-2011 02:56 PM

Mmg 6 bln, saya bg baby makan masa dkt2 umur 4 bln , bkn bagi makan full pun, just campur dlm botol susu. tup2 dua minggu lepas tu, kene operate pasal intesesuption aka usus berlapis. cian kat anak da berparut perut dia, doctor kata every month ada jer kes cam gini, biasa baby melayu. Kes nie klu sampai usus rosak n kene buang then sambung tu boleh bawak maut. alhamdulillah baby kita punya usus tak kene buang, dia betulkan yg berlapis tu & buang apendix skali. Masa kat ward ada baby bilik sebelah tu critical, kes sama dengar2 meninggal 2 bln lepas tu. innalillah

pendek kata, ikut saranan pead. Tgu jer lah 6 bln. klu baby cepat lapar, bagi jer minum sampai kenyang

makadek posted on 6-6-2011 04:00 PM

ku bgi anak umor 6bln  lebeh..wajib blend kismis n kurma...sampai skang umo dia dah 11bln.and letak mcm2 sayuran..labu kuning..tak letak sgt kentang sbb nasik dan kentang tuh da karbo..kang telebeh karbo lak..anak aku yg umor 6thn pon suka mkn bubur adik dia..ader rasa manis2 lemak..

chicmushroom posted on 7-6-2011 12:21 AM

Reply 17# itsfaz

tbeliak2 mata ai baca cite itsfaz...siannye baby 4bln lebey da kena operate.trauma la jadik parent skang.
pasal mkn pun kena take precaution...
ai stakat ni mmg breastfeed baby.baby 5bln..dlm seminggu lepas adala bagi dia fruit puree+breastmilk.xla tiap2 hari,
bagi pun dlm dua tiga sudu je.bg dia rasa2 dulu..mula2 mmg dia cm nk tmuntah2,tp after dua tiga kali tu
okla..saje train dia before bg secara rutin ms umur dia 6bln nnti.tp ai mmg nk kasik fruit/vege puree je dulu.xmola nestum2..bubur nasik pun tgula da 7/8 bln ke...ni pun sbb baca suggestion kt blog breastfeeding mums.
nnti ai nak kena kasik warning la kat babysitter jgn kasik mkn dulu kt baby.bkn apa my babysitter suka mandai2 buat dulu baru dia bgtau.mcm tidur berbuai..ai ni sakan train baby tidur men tepuk2 je.alih2 dia masukkan lam buai yg siap ada mesin auto tu..
da sminggu baru bgtau..geram btol.eh,sori...off topic plak

darkness posted on 7-6-2011 08:46 AM

anak saya dulu 5 bulan lebih start mkn :) ..Alhamdulillah, anak sihat..buat bubur lenyek, sangat halus jer dulu..

eyfaamsyar posted on 7-6-2011 10:40 AM

Salam,

Saja nak tanya sikit brapa bulan ye baby sebenarnya bole start makan bukannya apa takut de ...
resah Post at 2-6-2011 16:07 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    saya penah study dlm bidang nursing dulu,mengikut ape yg sy blajar,seelok2 nye baby diberi makanan tambahan
    seawal umo 6 bln....sbb pert baby blm matang utk terima makanan tambahan....susu ibu sudah memadai bagi
    baby umo 0-5 bln...baby efa 5 bulan pn tak bg mkn pape lg....6 bln nnti bru bg....:loveliness: :loveliness:

eyfaamsyar posted on 7-6-2011 10:43 AM

Mmg 6 bln, saya bg baby makan masa dkt2 umur 4 bln , bkn bagi makan full pun, just campur dlm botol  ...
itsfaz Post at 6-6-2011 14:56 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    iols stuju ngan saranan itsfaz....

lady_yuna posted on 7-6-2011 10:54 AM

paed ckp kalau bby dah 6 bln..dah boleh bg solid food utk baby,

orinaoren posted on 7-6-2011 03:24 PM

klu ikut paed mmg start umur 6 bln br leh bg makan..bubur nasi pun dah bleh bagi.. tp anak oren tak mau mkn bubur nasi tu... asal bg jer dia nk muntah... nak paksa2 pun x leh nti dia lg tension... klu dh dlm mulut dia x nak telan sanggup kemam jer..... anak oren skrg ni dah nk masuk 7bln ujung bln ni.. try bg nestum pun sama gak... tp klu bancuh nestum tu cair2 letak dlm botol susu nk pulak dia telan.... mgkn dia ingat tu susu kot..:P, pening dok pikir cara lain lg ni..

LiliSam posted on 8-6-2011 08:29 AM

6 bulan baru bg mkn..bg aku tak yah nk kalut la nk bg anak mkn..tak sabar la...heran gak aku..awat la tak sabar sangat...

lps 6 bulan tu.bg la anak mkn puas puas sampai besar....tak yah nk kalut
Page: [1] 2 3
View full: Berapa bulan bayi anda start makan???