shahtar posted on 18-6-2011 12:48 AM

Nak Upgrade PC Untuk Gaming

Hello...aku sebenarnye nak upgrade PC aku nih...aku rase x cukup lagi bagi aku spec die...sesetengah game dapat run ultra settings dengan 40 fps average,tapi setengah game yang aku main sekarang macam Company of Heroes aku tengok lagging plak...sangkut2...btw ni spec pc aku...

MSI 870-G45 MoBo
AMD Athlon II X4 635 2.9 GHz
Sapphire Vapor-X HD5750 1GB GDDR5
4GB RAM
Hitachi 500GB 7200rpm
Window XP SP3


Aku rase Win XP xde kena mengena ngan masalah ni...aku nak suggestion yang akan up lagi pc aku...better frame rates laa....kalau tambah RAM ok tak? And kalau beli satu lagi graphic card buat Crossfire ok? TQ

halimi78 posted on 18-6-2011 12:53 AM

Reply 1# shahtar

monitor brp resolusi?

shahtar posted on 18-6-2011 12:54 AM

Reply  shahtar

monitor brp resolusi?
halimi78 Post at 18-6-2011 00:53 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


1600x900...

halimi78 posted on 18-6-2011 12:59 AM

Reply 3# shahtar

nak squeeze sket lagi.. phenomII x4 @ x6..

win jgn guna winxp.. gn win7.. tp patchkan directx dgn sume patch release..
shud get better frame rate wp guna dx9..

shahtar posted on 18-6-2011 01:02 AM

Reply  shahtar

nak squeeze sket lagi.. phenomII x4 @ x6..

win jgn guna winxp.. gn win7.. tp p ...
halimi78 Post at 18-6-2011 00:59 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
Err..macam mane nak patchkan directx dgn sume patch release? Kalau tambah lagi RAM x cukup eh? Jauh ke beza Athlon ngan Phenom?

adie82 posted on 18-6-2011 01:11 AM



Hello...aku sebenarnye nak upgrade PC aku nih...aku rase x cukup lagi bagi aku spec die...sesetengah game dapat run ultra settings dengan 40 fps average,tapi setengah game yang aku main sekarang macam Company of Heroes aku tengok lagging plak...sangkut2...btw ni spec pc aku...

MSI 870-G45 MoBo
AMD Athlon II X4 635 2.9 GHz
Sapphire Vapor-X HD5750 1GB GDDR5
4GB RAM
Hitachi 500GB 7200rpm
Window XP SP3


Aku rase Win XP xde kena mengena ngan masalah ni...aku nak suggestion yang akan up lagi pc aku...better frame rates laa....kalau tambah RAM ok tak? And kalau beli satu lagi graphic card buat Crossfire ok? TQ

shahtar Post at 18-6-2011 12:48 AM http://eforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

-mobo OK
-Processor upgrade ker Phenom 2 X4 955BE la... (RM 370+-)  perfomance gain refer sini http://www.anandtech.com/bench/Product/88?vs=122

atau upgrade ke X6 1055T (RM540+-) refer sini http://www.anandtech.com/bench/Product/147?vs=122

* tapi kalau utk game, ada kelebihan kalau amik 955BE... refer sini http://www.anandtech.com/bench/Product/147?vs=88

- grafik kad OK lagi tu! tapi upgrade processor vs upgrade grafix, better upgrade grafix kad... amik la HD6790 keatas tak pun GTX 550 keatas

- Ram masih relevan

- Windows XP.... er.... tukar la ker Win7

adie82 posted on 18-6-2011 01:12 AM

sebab apa ko masih bertahan ngan Win XP?

halimi78 posted on 18-6-2011 01:15 AM

Reply 5# shahtar

kene donlod nih sume:

directx aug 2008
mac 2009
jun 2010


ram pakai 8gb pong akn bottleneck kat cpu..
advantage guna phenom.. sbb xtra cache.. ada L3 cache..
athlon series (oso phenom II 840) xde L3.. cache kecik..
highest speed athlon = lowest speed utk phenom.. dr sehi speed in general..
tp performance clock to clock basis.. phenom lg power sbb xtra cache tu..

halimi78 posted on 18-6-2011 01:17 AM

Reply 6# adie82

utk reso yg dia guna.. mbazir jah pong tukar gc lain.. proc lagi ptg dr gc..
xtra framerate guna gc sama tp tukar proc lagi mantap..

halimi78 posted on 18-6-2011 01:19 AM

lg satu.. kalau COH.. setting physx jgn tinggi sangat..
wp engine havok.. masih gak ada penalti utk ati based..

shahtar posted on 18-6-2011 01:22 AM

lg satu.. kalau COH.. setting physx jgn tinggi sangat..
wp engine havok.. masih gak ada penalti utk ...
halimi78 Post at 18-6-2011 01:19 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif


   Ooooooooooo....ye ke? So upgrade processor lagi banyak bagi effect la...btw kenapa tak recommend Intel processor? MoBo x ngam ngan intel ker?

adie82 posted on 18-6-2011 01:22 AM

sedap jer kita sebut harga yer!:lol:

adie82 posted on 18-6-2011 01:23 AM

HD 5750 perfomance +- HD6670!:loveliness:

shahtar posted on 18-6-2011 01:24 AM

sebab apa ko masih bertahan ngan Win XP?
adie82 Post at 18-6-2011 01:12 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif


   Ntah la...sebab aku rase OS baru macam Win7 x bagi advantage sangat dari segi gaming compared to XP ( x masuk directx )...or,i'm wrong?

halimi78 posted on 18-6-2011 01:27 AM

Reply 11# shahtar

x sama soket.. intel soket lain amd soket lain..
so.. leh rekemen yg compatible dgn soket yg ada jah..
kang nak tukau ke intel mahal lagik.. bod pong mahal..

halimi78 posted on 18-6-2011 01:28 AM

Reply 12# adie82

takat sebut.. mmg best.. bkn kene kuar duit..:lol:

halimi78 posted on 18-6-2011 01:29 AM

Reply 14# shahtar

hehehehe.. gaming experience lots better using win7..

adie82 posted on 18-6-2011 01:29 AM

Reply 14# shahtar


    totally wrong!.. ada kat mana ntah benchmark WinXP vs Vista vs 7...
hampir sama kesemuanya tapi ada kelebihan kat win7

shahtar posted on 18-6-2011 01:35 AM

Reply  shahtar


    totally wrong!.. ada kat mana ntah benchmark WinXP vs Vista vs 7...
hampir ...
adie82 Post at 18-6-2011 01:29 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif


   Adoyaiiii...nak kena wat windows 7 lagi....data aku...:'(

shahtar posted on 18-6-2011 01:36 AM

Reply  shahtar

hehehehe.. gaming experience lots better using win7..
halimi78 Post at 18-6-2011 01:29 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif


   Bro,sume game gune directx ke? sebab some games jer yang support directx10/11 kat display settings...

halimi78 posted on 18-6-2011 01:36 AM

Reply 19# shahtar

bekap la dulu data.. pastu tenyeh la boh win7..

haku dok format slalu xde kesah pong pasal data..:lol:

shahtar posted on 18-6-2011 01:39 AM

Reply  shahtar

bekap la dulu data.. pastu tenyeh la boh win7..

haku dok format slalu xde kesa ...
halimi78 Post at 18-6-2011 01:36 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif


   Tapi bekap data aku lebih 100GB bai...memang muat masuk xternal tapi besar giler wooooooo...:dizzy:

halimi78 posted on 18-6-2011 01:40 AM

Reply 20# shahtar

game yg glemer2 yg ada arini majoriti directx.. payah bebenor nak cari yg openGL..

kbykn game support dx9 pong... bkn dx10/11 jah...
mau tgolek dog grafik kad kalo sume cuma sapot dx10/11..
berat gaban nak bawak...:lol:
dx11 card pong lom tentu leh bawak dx10 game dgn maximum settng...
kecuali........................ yg riban2 sketul... hahahahaha...

adie82 posted on 18-6-2011 01:40 AM

Reply 20# shahtar


    Direct X memang perlu la utk game...

tapi kalau guna windows 7 walau pun dia sapot sampai Dx 10-DX11, tak bermakna dia tak sapot DX9... win7 sapot dx9 games takder masalah!

halimi78 posted on 18-6-2011 01:42 AM

Reply 22# shahtar


    aku ada 3 partition utk data ngan mende merepek..
tiap kali nak tukau harddisk.. hazab gile.. sbb setiap partition cecah 100gb..

tp kan... apa data yg byk ko simpan kat c:?
kan ke data simpan kat partition lain.. bkn efek pong kalo format..
Page: [1] 2
View full: Nak Upgrade PC Untuk Gaming