Delifrance posted on 14-7-2003 12:51 PM

jenis dan harga susu

anak2 korang minum susu apa ye?

anak aku sekarang ni..sorang tu minum enfagrow...teramat la lasak nye..ingat nak tukar susu dumex1+ or essential or gain... termurah pernah dpt kat kedai ubat cina tin besar - RM57.00 (honey/vanilla)

sorang lagi minum frisolac 1 - setakat ni harga termurah pernah dpt is RM26


lain kedai runcit lain harga susu....pernah tak survey kat mana boleh dpt harga susu yg murah2?

juita posted on 14-7-2003 02:22 PM

isomil - 900gm RM40++
paling murah jumpa RM41 kat satu parmacy tu paling mahal RM44
rasa pelik gak bila banyak variasi harga dia....

riss_1688 posted on 14-7-2003 02:26 PM

Originally posted by Delifrance at 2003-7-14 12:51 PM:
anak2 korang minum susu apa ye?

anak aku sekarang ni..sorang tu minum enfagrow...teramat la lasak nye..ingat nak tukar susu dumex1+ or essential or gain... termurah pernah dpt kat kedai ubat cin ...

anak aku mujurla minum susu murah2 jer...heheheh...kalau tak parah jugek...
yg pompuan tu nak masuk 2 tahun..sekarang minum susu dutch baby 123-madu...selalu beli pack refill tu RM 17.80..paling murah la boleh dapat..tapi sebulan boleh sampai 3 pack..hehehhe...kalau beli dalam tin besar tu..kira2 balik..murah dan byk skit lagi yg refillnyer..

yg kecik sekarang ni 10 bulan..minum susu dutch lady formula no.2...tin besar sekali tu RM 33.90, selalu dalam sebulan dia minum 1 tin besar dan 1 tin sederhana tu RM 16.90...
hehhehe..tunggu cukup setahun ni..kira sekali ngan kakak dia jer...senang skit...!

yg abang pulak, sebelum ni minum Dumex 3 Plus-coklat...sebulan dua ni..asyik nak milo jer....
:D

cendana posted on 14-7-2003 03:26 PM

anak cendana minum susu growth harga dia lebih kurang Rm40-42. Tengok pada kedai jugak.

dewi posted on 15-7-2003 09:47 AM

byk sgt susu formula sekarang...

anak dewi tak minum susu dah ler dah besar ... tapi dulu minum susu mahal ni dia tak suai , susah nak buang air besar. habih2 minum susu neslac jer. Dia mmg suka sgt susu neslac ngan madu tu. kalau beli susu lain yg tak der madu tu dia tak mau minum.

bingkai posted on 15-7-2003 03:26 PM

anak bingkai...
0-8 bulan minum Similac ~ RM34-RM37, 900 gm
8-12 bulan minum Promil ~ RM39.90, 900gm
1 tahun- sampai now (1 tahun 4 bulan) minum Paediasure ~ RM40-RM44, 900gm
Baru 2 hari lepas saja try beli Progress Gold ~ RM37++, 900gm (jusco).
So far anak bingkai alhamdulillah minum susu apa pun tak pernah ada problem.

LostSoul posted on 16-7-2003 04:23 PM

first baby dulu minum s26, naik kering jugakle poket membeli, tapi lepas 1 thn, minum susu 1+

yg 2nd ni, baby murah. minum lactogen je, about RM32.00 2 kg. so happy le siket mak bapak dia?

puteriseroja posted on 17-7-2003 09:53 AM

delifrance...mana u beli susu Enfagrow harga tu (RM57)???I paling murah dpt RM59.90....now dah naik jadi RM62.50.Mahal tu...nak pulak i yg kena beli n kuar duit....Kedai ubat cina mana???

Delifrance posted on 17-7-2003 11:16 AM

kedai ubat cina kat kosas..... kawan i kta dia beli lagi murah..kedia ubat cina dekat area2 OUG....tapi tatau exactly kat mana..

aja_cute posted on 18-7-2003 01:45 PM

Aja pulak, Hariz (2 yrs ++) minum susu Essential, yg 2.5 k tuh lebih kurang RM46 - RM 51 ++.. Kadang pelik gak, jauh benar beza harga dia biler tgk kedai tuh!

Yg Firhan (6 months) now minum susu Dumex 2kg tu around RM33.. murah sikit bcoz sebelum nih dia minum Snow, sekilo punyer tuh around RM30.. bkn aper, my  Firhan nih mmg kuat menyusu.. beli Snow sebulan terpaksa beli 2 tin sekali sbb Snow takder yg tin besar. Kadang penah gak seminggu satu tin.. pehh... :cf: belum lagik ngan food dia,( Farley's Rusk, Gerber - juice, rice, wheat flour etc)... maintenance utk Firhan kalau nak diikutkan lebih mahal nak compare ngan abang dia sbb dia nih selera gajah, suap aper pun dia nak termasuk aper yg ader kat dlm mulut org!:lol:

Delifrance posted on 18-7-2003 04:25 PM

eh i pernah nampak essential harga 41..kat mana yeaa..lupa laaa

DoRae` posted on 23-7-2003 02:30 PM

aja, mahalnya Snow sekilo RM 30?? Dorae beli kat sini, Snow dapat RM 24.90. Ni yg termurahla..kedai2 lain ada yg RM 26.90

valkries posted on 24-7-2003 03:28 PM

anak mula-mula sebelum umur dia 6 bulan minum susu enfalac tak ingat harga berapa sebab sekarang umur dia sebelas bulan tukar minum susu Enfapro...dulu enfapro ni 900gm harga dia RM30.90(selalu beli kat kedai cina GINSHOP sungai buloh)..tapi sekarang dah naik harga jadik RM 33.90..tension betul..senang-senag je naik harga...harga ni yang paling murah le..kalau kat kedai lain harga dia RM35.90..walaupun aku duduk seremban tapi kalu gi KL tu sanggup pegi kedai cina tu sebab nak dapat murah punya hal...

coco_crunch posted on 24-7-2003 04:15 PM

anak sedara coco crunch dulu mula-mula minum susu S26 kemudian tukar plak minum susu enfa. mesti campur dengan nestum. ibu dia selalunya beli kat kedai ubat cina. lebih murah kalau comparekan dengan harga kat pasar raya.

melati-putih posted on 24-7-2003 05:05 PM

perkh..

enfagrow tue mahal ek... bayangkan ler rege dia 60 hengget..
dua minggu dua tin....
sebulan dah 120 hengget..
hadoih!!

melati-putih posted on 24-7-2003 05:07 PM

ler...

memang hampeh tul matematik Melati nieh..
nak kata dua minggu setin..silap teknik...ekekekek :D

Juju posted on 25-7-2003 09:38 AM

anak juju minum susu Essential 1+.....2.5kg for RM 47.50. Beli kat kedai Cina...dulu harga dia RM 46.90.....tak tahu kenapa naik....cuma hari tu sale kat Bintang supermarket dapat dlm RM 44.90.....kat Tesco RM 48.90....kat tempat lain lebih kurang sama harga dia ...around RM 48.00 - RM 50.00


sebab share 3 org...so sebulan 5 tin 2.5kg Essential which cost nearly RM 250 permonth....nasib baik si kecik tu campur...coz still breast feed.

white pearl posted on 25-7-2003 10:26 AM

essential

hai juju,

anak pearl pun minum susu essential gak... terpengaruh ngan si aja la niii.. tapi mmg anak pearl sesuai minum essential.. bagi susu lain semua tak nak.. nak essential jugak... pearl beli yang 2.5 kgs tu kat Billion Kajang.. situ jer yang paling murah... RM44.90, kalau kat tesco, RM48.90.. kekadang tu sampai RM50 pun ada.. kat kedai runcit biasa, lagila mahal.. cekik darah betul.. sebulan si kembar pearl at least kena beli 3 tin 2.5 kg.. tu pun kekadang tak sampai hujung bulan.. kalau nak selamat, kena beli extra yang tin sederhana tu satu.. parah jugak.. tapi nak buat cemana..

white pearl posted on 25-7-2003 10:29 AM

Originally posted by aja_cute at 2003-7-18 01:45 PM:
Aja pulak, Hariz (2 yrs ++) minum susu Essential, yg 2.5 k tuh lebih kurang RM46 - RM 51 ++.. Kadang pelik gak, jauh benar beza harga dia biler tgk kedai tuh!

Yg Firha ...

aja.. baby firhan tuh.. selera gajah ikut selera mummy dia kotss... hahaha... jgn marah... mummy dia selera besar masa gi shopping jerk.. tak ingat2.. btw.. aja kat mane skang.. dah dapat tukar ker... apsal lama tak call.. windu la nak dengan sore kecik awak tuh..

Munc posted on 26-7-2003 12:23 PM

Eldest minum susu Enfakid...ada ler dekat 60 satu..

Second one minum Enfa Pro (6 -12 months) tu pun dalam 40 lebih jugak

Susu sekarang memang mahal..nak murah minum susu ibu ler..tp Umi dier kerja tu yg susah sikit ler nak kasi susu ibu ni..so..mau tak mau..kena ler melabur duit utk susu2 tin ni.

[ Last edited by Muncung Laser on 28-7-2003 at 12:51 PM ]

kay_m posted on 28-7-2003 05:04 PM

lama dah tak reply kat forum parenting nih...

nak citer jugak...
baby K (6 months) minum susu bebelec...slalunya beli refil pack dlm kotak..
400g=rm 13+ kat giant
kalau beli tin besar 900g plak beli kat kedai ubat cina..boleh dpt rm 27+..kalau kat billion rm 30+...

white pearl posted on 29-7-2003 08:26 AM

pelik jugak yer... kedai ubat ciner yang macam mana ada jual barang2 cam susu ngan pampers nih... kedai ubat yang jual herbs tu ker atau kedai ubat apa yer..  kalau murah blhla pearl gi survey kat kajang nun...

Juju posted on 29-7-2003 09:47 AM

Originally posted by white pearl at 2003-7-25 10:26 AM:
hai juju,

anak pearl pun minum susu essential gak... terpengaruh ngan si aja la niii.. tapi mmg anak pearl sesuai minum essential.. bagi susu lain semua tak nak.. nak essential jugak... pearl b ...


anak juju suka minum susu essential yg perasa vanilla aja.....yg baru ada campur dgn madu diorg tak suka sangat.....yg paling choosy my first son....boleh differenciate between susu essential dgn susu lain...coz umur dia dah 3++...so ingat nak bagi le yg 3++ punya susu tapi dia tak nak....
my second son lak cam anak aja...selera gajah :) semua dia bantai....mana taknya masa lahir dulu 3.8kg...after 1 mths dah 5.4kg....tu yg sekarang no 1 & 2 macam twin dah.....nasib baik muka tak sama....
my little princess nak berkepit dgn mama dia ...still breast feeding at night & weekend....eventhough dah 1 yrs 3 mths...

beside that you all ada bagi glukos tak kat diaorg....

white pearl posted on 29-7-2003 10:07 AM

glukossss..

hai juju, pearl dulu penah gak bagi glukos kat anak2 pearl, tapi diaorang tak suka.. perisa oren ker, anggur ker mmg tak suka.. tapi pearl bagi ribena jerla.. ribena mmg favourite si kembar pearl tu, tak kira siang ke malam ker.. ribena baru sekarang pun ada tambah glukos kan??

Juju posted on 29-7-2003 10:18 AM

Originally posted by white pearl at 2003-7-29 10:07 AM:
hai juju, pearl dulu penah gak bagi glukos kat anak2 pearl, tapi diaorang tak suka.. perisa oren ker, anggur ker mmg tak suka.. tapi pearl bagi ribena jerla.. ribena mmg favourite si kembar pearl t ...


if not mistaken tak elok bagi ribena kat budak2....diorg boleh addicted & kandungan gula pun tinggi....tak ingat boleh menyebabkan penyakit apa....nanti juju check & confirm pesal ribena nie...


glukos juju bagi pun dlm low quantity....kira air lebih le....cuma bagi colouring je buat diorg excited nak minum....tapi my youngest one je minum glukos nie....
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: jenis dan harga susu