Annemuhd posted on 11-7-2011 03:34 PM

bekas gigitan nyamuk & serangga

hi mommies ....

bole bagi pendapat x mcm mane nak menghilangkan kesan gigitan nyamuk & serangga pada kulit bayi? Or any suggesstion utk apply cream or etc ...

TQ

juita posted on 11-7-2011 04:27 PM

petua paklong sapukan kapur makan..dah try, ok
petua makcik sapukan vicks..pun dah try, ok gak.....tapi me prefer kapur makan, calit sket je tak le smpi putih2 kawan tu....

nana_mate5 posted on 11-7-2011 04:58 PM

p klinik mntk ubat sapu arnica. mmg elok utk kesan gigitan d samping preventing parut hitam akibat kesan gigitan tu. i dh try this cream 4 my baby. mmg berkesan. pkai mlm ni, sok pg xde dh merah2 tu. trus hilang. try la!

waneeda1904 posted on 12-7-2011 09:32 AM

mil suruh bubuh kapur makan... letak skit biar dia kering... elok letak time tido nnt xde la budak tu dok cuit2 :lol:
eda plak ada beli earth mama angel balm... time rajin sapu jek...
lepas tu if tak jalan angel balm letak krim a-bite.. beli kt guardian je

TapaiMasam posted on 18-7-2011 04:40 PM

Reply 2# juita


Petua bbsitter me pon sama..sapu vicks...alhamdulillah ok..

mclaren posted on 18-7-2011 06:05 PM

saya kecik2 dulu pun everytime nyamuk gigit sapu kapur makan. tapi these days bukan semua kedai runcit jual kapur makan (leceh betul).

selain drp sapu itu ini, satu lagi petua is, tak payah sapu apa2 he he he... kulit bayi cepat sembuh, nanti akan hilang jugak. saya tak pernah sapu apa2 pun lepas nyamuk gigit, so far semua anak tak de pun parut2 nyamuk gigit bila dah besar.

cayunk posted on 19-7-2011 02:01 PM

try letak krim ZUMBUK..tapi kena letak segera kat tpt gigitan tu..gerenti x de bekas..so far pakaikan kat bby cayunk mmg bekesan..lebih2 lg bby cayunk ni putih gebu hihi, kalu kena gigitan nyamuk mmg berbekas n lebam jd smpi biru pn ada..krim ni blh dapat kat farmasi...cubalahh:D

fire_place posted on 19-7-2011 05:12 PM

aku sapu vicks atau mopiko..mmg xda bekas2 pun akibat gigitan.

eyradanira posted on 20-7-2011 09:09 AM

eyra sapu mopiko ja,sgat berkesan n xtingal parut pun..next time nk try sapu kapur lak..

DARSITA posted on 21-7-2011 02:12 AM

gi klinik minta ubat sapu - cream tu warna putih lepas sapu tampal tempat gigitan dgn bandage -  kalau tak tampal nanti anak garu garu tempat tu terus luka dan bertambah teruk,
Page: [1]
View full: bekas gigitan nyamuk & serangga