zulnis posted on 11-7-2011 05:03 PM

sample susu baby 0-12 bulan

saya nak tukar susu baby. Tapi bila nak request sample dari website mana2 produk susu, xleh nak request untuk infant formula nih.
Dia tulis hanya untuk professional, jadi di mana boleh saya dapatkan sample susu bagi bayi bawah 12 bulan? Ada sapa2 tau?

Terima kasih!

nana_mate5 posted on 11-7-2011 05:17 PM

skrg baby minum susu ape?

zulnis posted on 11-7-2011 10:48 PM

dutch lady langkah 1

zazreen^80 posted on 12-7-2011 07:23 AM

klu g hypermarket/supermarket try tny kat promoter susu baby tu..........x pun time g check up kat clinic leh gak mintak sample kat doc.......

zulnis posted on 12-7-2011 09:31 AM

oh, nanti try tanya ngan promoter lah! KKIA ada bagi sample jugak ka? Atau kat klinik kanak2 swasta?

hyldia posted on 12-7-2011 10:29 AM

kalo x de sample,ko beli jek pek/tin  kecik.tp x semua jenis susu ada pek kecik.kalo sample,biasa nya org bagi paket yg kecik2 je,hanya 3-4 kali bancuhan.so,kita x pasti sama ada susu tu sesuai dgn bb @ tak..

hyldia posted on 12-7-2011 10:34 AM

dulu,anak sulung haku payah sgt nk jumpa susu yg btl2 sesuai dgn dia..yg pernah aku try & x serasi dgn anak aku ialah 0-12 bln & 1 thn ke atas(anmum,snow,dumex-dulu tin merah kalo x silap haku...dutch lady...dan aku rasa byk lagi tp haku dah lupa.ada jek masalah nya cirit birit laa,sembelit laa.akhirnya haku try similac IQ advanced yg tin kaler biru tuh.mmg serasi dgn perut dia.tp dari segi harga mahal skit kot bg aku yg x berapa nk berduit nih...:P

hyldia posted on 12-7-2011 10:35 AM

untuk anak haku yg no 2 nih haku terus kan bagi similac gak...tp similac yg tin kaler hijau,tutup coklat.

hyldia posted on 12-7-2011 10:38 AM

ko try la lactogen ke...anak member haku minum lactogen..ok jek.payah nk cari susu yg btl2 serasi dgn baby nih!utk anak sulung,haku pernah bagi minum anmum (1 thn)...sembelit jek hampir setiap hari....hingga kan aku pernah beli ubat montot(utk sembelit).sian wooo..tgk ank nangis..

hyldia posted on 12-7-2011 10:39 AM

dulu,anak sulung haku payah sgt nk jumpa susu yg btl2 sesuai dgn dia..yg pernah aku try & x serasi dgn anak aku ialah 0-12 bln & 1 thn ke atas(anmum,snow,dumex-dulu tin merah kalo x silap haku...dutch lady...dan aku rasa byk lagi tp haku dah lupa.ada jek masalah nya cirit birit laa,sembelit laa.akhirnya haku try similac IQ advanced yg tin kaler biru tuh.mmg serasi dgn perut dia.tp dari segi harga mahal skit kot bg aku yg x berapa nk berduit nih...:P

hyldia posted on 12-7-2011 10:41 AM

ko try la lactogen.anak member haku minum lactogen..ok jek.

zulnis posted on 12-7-2011 11:33 AM

okay, nanti try lactogen jugak la! Thanks!

Anmum da penah try, and betul! memang baby sembelit, maybe susu tu panas kot, xtahn, bila nak membuang jer, cian tgk dia meneran kuat dengan muka2 skali! da cairkan susu pun, tetap sembelit jugak ish2...

Ni nak try susu formula lain, sebab baby asyik demam ja bulan lepas, dr suggest tukar susu frisolac tapi tengok xda pek kecik XC

nanti leh tgk lactogen kat hypermarket!

zulnis posted on 12-7-2011 11:34 AM

similac IQ ? ooo nanti google tgk XD TQ!

nana_mate5 posted on 12-7-2011 11:40 AM

aku pn guna similac ms baby bru lahir. mmg mahal. huhu.. now dh tukar isomil since aku nk bg susu soya kt baby. but stil under da same co which is abot. tin pn sama ada gmbo bear.

yazmeen posted on 12-7-2011 11:48 AM

saya nak tukar susu baby. Tapi bila nak request sample dari website mana2 produk susu, xleh nak requ ...
zulnis Post at 11-7-2011 17:03 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

setahu saya sample susu utk infant (0-12mths) dah x dikeluarkan..
dulu2 mmg ada dlm tin2 kecik..x ingat berapa gm..blh didpti kat hosp. swasta, klinik2 @ farmasi.

pernah tanya kat specialist, klinik biasa @ custumer serv. dumex, enfa..mereka kata x boleh supply..sbbnya kerajaan nak menggalakkan BF..

kalo 1 thn ke atas baru mereka keluarkan sample..dlm sachet tu

kalo tin paling kecik pun mostly packaging 400gm rasanya..dlm kotak @ plastik tu tatau la pulak

zulnis posted on 13-7-2011 10:16 AM

setahu saya sample susu utk infant (0-12mths) dah x dikeluarkan..
dulu2 mmg ada dlm tin2 kecik. ...
yazmeen Post at 12-7-2011 11:48 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


    Ohh yaka, rupanya kerajaan nak menggalakkan BF, patutla semua website pun tak keluarkan sample infant formula nih, emm kalau mcm ni, memang kena beli pek paling kecik la utk try! terima kasih banyak2 semua atas nasihat and cadangan!

momi86 posted on 13-7-2011 11:11 AM

Reply 15# yazmeen


ya betul...
mmg dah xde sample2 kecik utk 0-12bulan...

tapi utk susu mamex gold ade pek kecik harga dalam rm5 sekotak utk try....

carly_lah posted on 13-7-2011 12:12 PM

anak carly yg sulong... bg ler susu apa pun,.... semua serasi... tp yg 2nd nie... bg anmum & snow... mmg susah nak berak... tp bila tukar ke nespray... ok jer.. so carly maintain nespray sampai ler skg....

Prettylady posted on 19-7-2011 11:42 AM

saya tiap kali check up anak dpt sekotak (200gm) susu S26-GOLD dari doctor...
my baby minum susu tu... dah cuba yg lain dia tak nak...samada bfeed or minum susu tu je.. dia umur 4 bulan.. cuma beli setin kat luar tak sampai 1kg RM139.90..:'(

hyldia posted on 22-7-2011 11:11 AM

similac iq advanced tuh tutup dia kaler biru!!:lol:

hyldia posted on 22-7-2011 11:12 AM

anak ke 2 haku bagi similac tutup kaler coklat...tp sekali tgk cam kaler gold pn ye jugakkk.

hyldia posted on 22-7-2011 11:12 AM

frisolac tuh anak buah haku minum...serasi dgn dia..

zulnis posted on 12-8-2011 03:21 PM

terima kasih semua, saya sudah pun dapat sample susu saya! Di klinik pakar kanak2! XD

Masa baby gi cucuk 5 bulan, receptionist tanya anak minum susu apa? Jadi saya cakap nak minta sample susu Friso, dia bagi fisolac and similac XD

UMMI_MAI posted on 15-8-2011 03:45 PM

ada tak sape2 yang pernah bagi anak dia minum susu NAN dari nestle tu
Page: [1]
View full: sample susu baby 0-12 bulan