freekey posted on 18-7-2011 08:46 AM

Jangka Hayat Bateri Kering..

Assalamualaikum.

Pagi semalam lepas aku start kereta, aku notice jam aku dah reset balik ke pukul 12.00

Pastu plak, bila turn on radio, semua channel pun dah reset jugak.

So I thought it maybe due to the car battery yg dah mmg lama gila aku tak ganti.. huhuhu..

So aku bawa lah pegi kedai aksesori kereta sbb aku nak beli car mats tu :$

Jadi diorg pun tolonglah juga checkkan bateri aku tu, masih OK lagi atau dah kong.

To my surprise, org bengkel tu kata bateri aku OK lagi.. Siap kata CONFIRM.. huhu.

So balik umah aku check lah balik resit aku beli bateri tu dulu.. 23 Mac 2009 :ohmy3: :ohmy3:

Then aku sms arr abg ipar aku tanya.. Bukan patut dah kena ganti ke? So abg ipar aku kata sepatutnya lah..

So apa kata survey? :o

assaffah posted on 18-7-2011 08:52 AM

Memang biasanya 2 tahun lebih bateri akan rosak dan kena ganti baru. Tapi dah kedai tu periksa dan kata elok lagi mungkin boleh tangguhkan. Kereta ko manual ke auto? kalau manual bateri kong pun senang nak start, cari orang tolak aje utk start kalau bateri dah kong.

neotoxin posted on 18-7-2011 08:56 AM

semua reset sbb terminal bateri ikat tak kuat kot

cikgu_cikgi posted on 18-7-2011 09:00 AM

haku pun sama kene cam ko.......terminal batery tk ikat kuat.....

KingNepTune posted on 18-7-2011 09:15 AM

kira ok lagi tu.... dah ada tanda2...gi la tukar.... 2 minggu lepas aku kena bateri kong (tahun 2009 jugak bulan mac) .... xde tanda2 pun.... nsib baik dekat2 situ ada kedai kete....

la ni sampai skrg volume speaker aku mcm tak kuat compare sebelum ni... kene psang 20 bru dgr tu pun xsekuat volume takat 17 sebelum nih...

freekey posted on 18-7-2011 09:17 AM

Memang biasanya 2 tahun lebih bateri akan rosak dan kena ganti baru. Tapi dah kedai tu periksa dan k ...
assaffah Post at 18-7-2011 08:52 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

terima kasih..

aku kereta auto..

ermm... so belum perlu ganti lah ya?

dah 2 tahun 4 bulan ler bateri aku ni.. huhuh..
   

freekey posted on 18-7-2011 09:18 AM

semua reset sbb terminal bateri ikat tak kuat kot
neotoxin Post at 18-7-2011 08:56 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
ooo.. ntah ler.. semalam diorg check takda plak kata mcmtu..

tp one of the staff kata mungkin sebab player tu sendiri? :o

   

freekey posted on 18-7-2011 09:19 AM

kira ok lagi tu.... dah ada tanda2...gi la tukar.... 2 minggu lepas aku kena bateri kong (tahun 2009 ...
KingNepTune Post at 18-7-2011 09:15 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

ermm tu lah kan..

actually apa tanda2 ajal bateri kering ni eh? :lol:

aku nya bateri tu 21st Century.. Harga masa Mac 2009 tu RM155.

sekarang agak2 baper eh?

freekey posted on 18-7-2011 09:19 AM

pastu kan.. napa dekat bateri aku tu takda tarikh eh? diorg cari semalam tak jumpa... huhu..

assaffah posted on 18-7-2011 10:41 AM

ermm tu lah kan..

actually apa tanda2 ajal bateri kering ni eh?

aku nya bateri tu 21 ...
freekey Post at 18-7-2011 09:19 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif


    Masalahnya bateri maintainance free ni selalunya tak tunjuk tanda sebelum kong, tak macam bateri biasa. Tetiba aje bateri maintainance free ni, kereta tak boleh start.

swotworld posted on 18-7-2011 11:09 AM

Aku pernah kena dengan bateri kering ni...tapi dulu aku x jaga sangat. Aircond x pernah tutup, radio x pernah tutup...setahun ngam2 je terus kong. Yang best plak kena ari Isnin..nak pegi keja..terus ambil cuti emergency ari tuh...

mozaiakis posted on 18-7-2011 02:04 PM

better tuko.. aku dah kena dulu ngam2 2tahun terus kong mujur duk kat umah lagi.. bleh r tepon member ajak g beli bateri siot betul bagi la had terima 2 ke 3 bulan ke ni ngam2 dia bagi kat aku isk2

masterixs posted on 19-7-2011 10:08 AM

Post Last Edit by masterixs at 19-7-2011 10:21

Sy pun dah terkena bateri kering mcm tak da tanda2 dia weak....suka2 dia kong tak boleh start bila dah betul2 kong mmg takde chance nak recharge balik mcm bateri basah. Bateri basah pulak walaupun dah weak tapi bila tambah air bateri kdg2 tunggu sekejap dlm 15 minit keta masih boleh start lagi. Sebenarnya bateri kering yg sudah weak tak bole bagi kuasa yg cukup utk start enjin walaupun kalau ukur voltagenya masih ada 12volts dan masih bole digunakan utk hidupkan sebiji lampu kalimantang sejam 2....tapi tak cukup amp utk start enjin keta...:(

Sagoo posted on 19-7-2011 02:18 PM

tunggu lg sebulan dua...sah kong king kong...

md.jie posted on 19-7-2011 03:58 PM

haku pon dah terpakai bateri kering:L

Senyum86 posted on 19-7-2011 07:20 PM

Untuk prestasi bateri yang maksimum, tukar bateri 2 tahun sekali {:3_93:}

medangmru posted on 19-7-2011 08:06 PM

ermm tu lah kan..

actually apa tanda2 ajal bateri kering ni eh?

aku nya bateri tu 21 ...
freekey Post at 18-7-2011 09:19 AM http://eforum6.cari.com.my/images/common/back.gif


    imagine time ko nak balik raya nanti.....bateri kong...huuhuhuhu...cpat selamatkan sebelum terlambat...;P

fcl29 posted on 20-7-2011 09:57 PM

dah tanda da tu priki... pengalaman aku, mmbr aku, opismet aku... pakai bateri kering... cukup 2 thn cmtu mmg kong... so better tukar sebelum diri kesusahan :$

Senyum86 posted on 21-7-2011 07:47 AM

Beli bateri Spare, letak kat dalam kereta, guna sampai bateri kong lepas tu tukar saja on the sport {:3_80:}

mozaiakis posted on 21-7-2011 08:41 AM

Beli bateri Spare, letak kat dalam kereta, guna sampai bateri kong lepas tu tukar saja on the sport  ...
Senyum86 Post at 21-7-2011 07:47 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    ada tali persaudaraan ke antara senyum86 dan takumi86 :o

suargh posted on 21-7-2011 09:00 AM

aku pun terkena gak ngan kete viva bini aku...sehari sebelum kejadian siap pegi jalan2 kat Johor...hari kejadian tu aku pi tesco...dah siap soping masuk reta takbley stat...lampu apa pun tak menyala...pedal jadi keras tekan tak buleh...nasib ada mamat sorang tu tolong jumper...kalu tak mati2 aku ingat reta dah rosak...rupa2nya bateri problem...

zulka posted on 21-7-2011 10:10 AM

aku tak pernah pakai bateri kering ni.....aku lebih suka pakai bateri basah...
masa pakai kete wira dulu aku pakai bateri basah tahan sampai 4 tahun lebih.... tapi kena pandaila jaga...

sipac posted on 21-7-2011 04:28 PM

mmg bateri basah lebih lama tahan..  satria aku dulu pun 4thn++ baru tukar..... baru2 ni avanza aku baru jer batt kong itu pun tahun 2008.... tp aku tukar batt kering jugak.. sajer nak test :lol:

assaffah posted on 21-7-2011 10:35 PM

ada tali persaudaraan ke antara senyum86 dan takumi86
mozaiakis Post at 21-7-2011 08:41 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif


    Mereka sama2 lahir tahun 1986:lol:

jerangkoong posted on 3-8-2011 11:18 AM

kalau pakai bateri kering ni, boleh jumpstart tak?
Page: [1] 2 3
View full: Jangka Hayat Bateri Kering..