Magika posted on 6-8-2011 08:21 PM

Pembantu Rumah Kemboja Didera...

Mad 17-hour shift
Overworked maid claims she was forced to clean two houses every day
THASHA JAYAMANOGARAN
Friday, August 5th, 2011 12:24:00

SENTUL: A maid from Cambodia, who was allegedly abused by a family of three, was reportedly forced to work about 17 hours a day to clean two houses.

She told police she would first finish chores at her employer's apartment in Segambut before heading out to clean his second house in Sungai Buloh.

Sentul deputy police chief Supt Othman Abu Bakar said the maid, Neak Bau, 25, worked from 8am till 8pm at the apartment and then sent to the second house to work from 8pm till 1am the next day.

"Neak said it was her daily routine to clean the two houses resulting in her lack of rest."

The maid alleged the family of three a 52-year-old single dad and his two daughters, aged 20 and 23 were all involved in assaulting her.

Othman said the daughters had chopped off Neak's hair because she allegedly had kutu (lice).

"This went against Neak's wishes but she had no control over it," Othman said.

Neak had been working for her employer since May last year.

Police are investigating if she was abused since then.

While the maid's face was found to be swollen, police are waiting for a full medical report to see if there are further injuries on other parts of her body.

On Wednesday afternoon, police sprung into action at the Segambut apartment after the Women's Aid Organisation (WAO) tipped them off about the alleged abuse.

Police rescued the Cambodian maid and arrested the trio.

The police were told the WAO had received a call from the trio's neighbour claiming they had heard the maid screaming for help.

The maid claimed she had been kicked and hit with a back scratcher.

The trio are remanded until next Wednesday to facilitate investigations. The maid is temporarily staying at a WAO shelter.

Vokuro posted on 6-8-2011 08:26 PM

Nasib baik ada jiran yg prihatin.

HaMiZiE posted on 6-8-2011 08:29 PM

so pityful.. kena abused sampai cam tue sekali
kalo citer bab maid abused nie... memang never ending story ar...
kalo ambik maid phil, indong, cambodia...or even local, surely ada kes yang kena abuse sebab mereka bukannya bekerja ngan firm or company pon... tapi individual family..

ang_bess posted on 6-8-2011 09:42 PM

ksian kt maid ni...x mention ker nama majikan die ni???bese2 bngse tu..;P

mbhcsf posted on 7-8-2011 02:29 AM

penderaan kini ke tahap inter ASEAN...cayalah malaysians... 17 hours a day .waaaa...macam boeing 747 jer dengaq

drvn182 posted on 7-8-2011 02:38 AM

non malays punya kerja la neh kasi busuk nama malay sia je

Acong posted on 7-8-2011 02:55 AM

Post Last Edit by Acong at 7-8-2011 02:56

ada kenalan aku tu ceo kompeni besar...... dok complain maid kemboja nya bebal..... pastu dok jerit2 kat maid dia..... aku habaq kat dia, nanti maid ko naik mental, tikam ko masa tido baru tau...... senyap dia terus...... :laugh3:

apa maid bukan manusia kaa? dah laa ejen amik gaji depa 6 bulan sebagai imbuhan.... mmg manusia siyal & celaka laa yg menindas org2 susah.... mudah2an keturunan korg dilaknat.....! :vmad3:

noor2 posted on 7-8-2011 05:35 AM

manusia suka sangat menghambakan manusia...ingat diri tu dah beso sangat bila ada pembantu rumah...

tak de pembantu rumah ada yang sanggup suruh mak sendiri pulak jaga anak..masak..

wartakita posted on 7-8-2011 01:48 PM

The basic charasteristic of Malaysians ... Dera Amah ...;P

toki_rompin posted on 7-8-2011 02:06 PM

ada kenalan aku tu ceo kompeni besar...... dok complain maid kemboja nya bebal..... pastu dok jerit2 ...
Acong Post at 7-8-2011 02:55 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif


    strangely aku cakap menda yg sama dengan golf partner aku... haha.. skunk ni dia tak jerit2 lagi dah..
kadang2 time dia dtg rumah aku, dia bwk maid dia sama utk bermesra2 dengan maid maid aku yg berketurunan siam itu... kerja maid dia pun dah makin bagus. ye lah kan, bila suasana kerja sudah ok, pasti dia kerja dgn hati yg senang

beta_carotene posted on 7-8-2011 02:31 PM

para majikan selalu berdilema samada ingin berlaku baik atau tidak kepada amah kerana khuatir amah itu naik kepala dan sbg nya.

bagi yg Islam ikutilah contoh Rasulullah yang melayan pembantu2nya seperti keluarga sendiri.
usahlah bersangka buruk kepada amah.

sarizu posted on 7-8-2011 02:38 PM

maid aku kata aku majikan terbaik d dunia! ;P

jiran2 aku pun suka ngan maid aku yg baik hati

lkick2113 posted on 7-8-2011 02:42 PM

maid kemboja ni didera bini kemboja lobai ape citer????:)

cik.panda posted on 7-8-2011 02:47 PM

nak saspek bangsa yang mendera......... :$

sashin posted on 7-8-2011 03:07 PM

nak saspek bangsa yang mendera.........
cik.panda Post at 7-8-2011 14:47 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    konpem cina :P

md_nana posted on 7-8-2011 04:18 PM

ape perasaan yg mendera ek??

assafdiyah posted on 7-8-2011 10:29 PM

kenapalah ada manusia buat manusia macam hamba abdi.. :L

cmf_inquisitor posted on 7-8-2011 10:31 PM

seronok je dengar maid2 yg dah bersama dgn majikan derang bertahun2 lamanya. elok je happy, respect each other :)

totokumngok posted on 7-8-2011 10:35 PM

strangely aku cakap menda yg sama dengan golf partner aku... haha.. skunk ni dia tak jerit ...
toki_rompin Post at 7-8-2011 14:06 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


   ko jumpa maid ko kat danok kaa..???:lol:

Acong posted on 8-8-2011 02:05 AM

strangely aku cakap menda yg sama dengan golf partner aku... haha.. skunk ni dia tak jerit ...
toki_rompin Post at 7-8-2011 14:06 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gifaku cakap kat kawan aku tu..... maid pung org juga...... jgn layan cam anjing kurap.... nanti ko tido, kena tetak baru tau........ :lol:

penyo posted on 8-8-2011 02:08 AM

http://4.bp.blogspot.com/_PvXWTobhWIs/SfjrIH31w5I/AAAAAAAABAc/HolWs8ypy1w/s400/300409+kemboja.jpg

kesiannya kemboja kena dera:(
Page: [1]
View full: Pembantu Rumah Kemboja Didera...