kdar posted on 10-10-2011 08:05 PM

PEGAWAI KONTRAK SKIM PERKHIDMATAN SINGKAT (SPS) 2012?

ASSALAMUALAIKUM WBT...SALAM 1 MALAYSIA...
ADA X KWN2 TAU APA KESUDAHAN BAGI PEGAWAI KONTRAK SKIM PERKHIDMATAN SINGKAT (SPS) DIBAWAH PROGRAM RANSANGAN EKONOMI 1 DAN 2 UNTUK TAHUN DEPAN 2012?
SAMBUNG KONTRAK? DISERAPKAN? DITAMATKAN PERKHIDMATAN?
MINTA SHARE PLZZZZ....

abby1647 posted on 11-10-2011 01:28 PM

awk bekerja dibwah jabatan ape?
sy salah sorg pekerja sps ni..tpi tu dulu,masa tahun 2009..ikutkan msa sain kontrak dlu,tempoh perkhidmatan lebih kurang setahun lbih iaitu sehingga bulan 12 2010,tpi xsmpai 6 bulan sy bekeje,sy dapat surat diberhentikan pada bulan 1 2010..bukan sy sorg,hampir sribu lebih pekeja sps ni mengalami nsib yang sama..sume org tertanya2 kenapa bgitu mudah kontrak dibatalkan,tanpa ape2 sebab yang munasabah..kami terpaksa mencari keje laen,lebih ksian lgi kepada mereka yang sudah bekeluarga,sekelip mata hilang keje,hilang punca pendapatan.. ingatkan dah xde lagi pegawai sps ni,rupanya masih lagi wujud..

teky posted on 11-10-2011 01:34 PM

ermmm mereka semua ini akan ditamatkan tempoh perkhidmatan sikit demi sedikit.. amek masa.. tpi dengarnya yg pasti mmg xkan disambung lagi once kontrak da tamat..tpi kene tgok jabatan jugak... kat sini ader sorg.. ikutkan kontrak da tamat bulan 9.. tpi sambung lagi tuk 3 bulan.. lepas tuh abes laa...

leylapple posted on 11-10-2011 02:05 PM

dah namanya skim perkhidmatan singkat (utk menampung mana2 kekurangan pegawai di mana2 jabatan),so bila dah ada yg jawatan tetap datang, diorang akan berhentikan skim nie..

mcm gstt..bila cikgu permanent datang, satu persatu perkhidmatan gstt akan di tamatkan...kecuali ada kes2 tertentu di mana pegawai tersebut diserapkan di atas keperluan kepakaran..

kdar posted on 11-10-2011 03:11 PM

awk bekerja dibwah jabatan ape?
sy salah sorg pekerja sps ni..tpi tu dulu,masa tahun 2009..ikutkan  ...
abby1647 Post at 11-10-2011 13:28 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    sya bkerja dibwh kementerian pegangkutan...mgikut PRE pkhidmatan sps/pks shingga dis 2010 tapi bila bajet 2011 dibentangkan telah dsambung setahun pada 2011.. heran pla bla u all kna berhenti sbb PA byk kkurangan tnaga kerja trutma kementerian pelajaran..

kdar posted on 11-10-2011 03:14 PM

ermmm mereka semua ini akan ditamatkan tempoh perkhidmatan sikit demi sedikit.. amek masa.. tpi deng ...
teky Post at 11-10-2011 13:34 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

pjanjian sps dibuat slama 6 bln selepas tu klu diperlukan kna renew pjanjian..not sure if 3 bln sbb tu dgr mcm keja sambilan bkn dibwh program ransangan ekonomi (PRE)...GSTT telap dserap kejawatan tetap pd thun ni..

hungryhenry posted on 11-10-2011 03:21 PM

Tak boleh convert ke sambilan ke? gaji hari, kat tempat aku dulu ramai je yang pekerja sambilan dah dekat 3-4 tahun jugak la. tetiap tahun bahagian/jabatan tu mintak bajet cover pekerja-pekerja sambilan ni gred N41

gegendang posted on 11-10-2011 07:20 PM

ada lg ke pegawai sps ni camne nak mintak..last year dh keje  ni tp contract xsambung lps disember 2010 ari tu

kdar posted on 11-10-2011 07:54 PM

ada lg ke pegawai sps ni camne nak mintak..last year dh keje  ni tp contract xsambung lps disember 2 ...
gegendang Post at 11-10-2011 19:20 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

x sure lg la..jwtn krajaan kn skrg kena beku dr state hngga federal...tht y ada sps kot...

kdar posted on 11-10-2011 07:56 PM

Tak boleh convert ke sambilan ke? gaji hari, kat tempat aku dulu ramai je yang pekerja sambilan dah  ...
hungryhenry Post at 11-10-2011 15:21 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

klu convert ke sambilan ok gak kn ada jua yg nak dhrpkn..dgr² bnda mcm tu tpulang pd budi bicara ktua jbtn msg2..

gegendang posted on 11-10-2011 08:32 PM

ada lg ke pegawai sps ni camne nak mintak..last year dh keje  ni tp contract xsambung lps disember 2010 ari tu

matrik02 posted on 11-10-2011 08:37 PM

pekerja khidmat singkat mana ada lagi.. sudah digantikan dengan pekerja khidmat sambilan...

PKS dipanggil pekerja bukan pegawai.


http://www.jpa.gov.my/docs/pp/2011/03/pp032011.pdf

hungryhenry posted on 12-10-2011 09:52 AM

pegawai sambilan gred n41 ni bergantung kepada bajet bahagian/jabatan. mostly kementerian  yang banyak amek. tempat aku dulu setiap KPSU ade PSU masing2 which are these pegawai sambilan. pegi meeting membawa kapasiti pegawai PTD gred 41, sampai ke oversea jugakla. semua yang sambilan ni merasa pegi oversea tapi bukan la meeting yang perlukan decision making or negotiation

gegendang posted on 12-10-2011 04:49 PM

kalo kemnterian nak guna pekerja sambilan ni akan ada kuar iklan kt mane2 ke..camne cara nk apply nye..

matrik02 posted on 12-10-2011 07:21 PM

TERJUMPA INI

IKLAN JAWATAN PEKERJA SAMBILAN HARIAN (PSH)         Print         E-mail

Jumlah Kekosongan    :   Dua (2)

Kelayakan Pendidikan :   Mempunyai sekurang-kurangnya diploma (Kejuruteraan Komputer/Sains Komputer/Multimedia) atau yang setara dan mempunyai pengetahuan dan berkebolehan dalam:
                                      1. Microsoft .Net ( VB.Net or ASP.Net) dan pembangunan aplikasi web.
                                      2. Pembangunan menggunakan pangkalan data Microsoft SQL Server.
                                      3. Pengetahuan dalam Unified Modelling Language (ERD, Usecase, Activiti Diagram/PFD dll.)
                                      4. MySQL Development is an added advantage.
                                      5. Pengalaman dalam pembangunan web service is an added advantage.

Skop Pekerjaan         :  - Membangunkan portal dan sistem Insolvensi Bersepadu (INSIST).
                                   - Membantu melaksanakan pengujian sistem.

Gaji                          : Berdasarkan Pekeliling Perkhidmatan Bil 3 Tahun 2011. Klik link berikut untuk akses pekeliling :
                                  http://www.jpa.gov.my/docs/pp/2011/03/pp032011.pdf

Tempoh Kontrak        : Minima Tiga (3) Bulan

Tarikh tutup              : 31 Oktober 2011

Contact person          : 1.  Pn. Azeleen Mohd Razali   HP: 013-398 6229
                                  2.  En. Mohammad Zulfikri Bin Omar   HP: 019-664 9040

IKLAN PEKERJA SAMBILAN

hungryhenry posted on 13-10-2011 03:24 AM

kalo kemnterian nak guna pekerja sambilan ni akan ada kuar iklan kt mane2 ke..camne cara nk apply ny ...
gegendang Post at 12-10-2011 16:49 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


    tak iklan pun, kadang-kadang amek resume kat Bhg sumber manusia..selalunya HR akan ade pile of resumes.kadang-kadang by recomendation. Tapi bukan main amek je..tgk jugak degree tu related tak dgn bhg/jbtn tu

hungryhenry posted on 13-10-2011 03:30 AM

TT, sudah terang lagi bersuluh yang gomen dah bekukan pengambilan. Peluang kerja sebagai SPS ni bukanla batu loncatan or jalan mudah or saluran kedua untuk gomen amek secara kontrak yang ade pay slip  atau diserap. Why dont TT jadikan pengalaman 2 tahun sebagai SPS untuk teroka peluang kerja lain di swasta. saya percaya tentu banyak yang TT pelajari masa jadi pekerja SPS ni kan:$

chuckiey posted on 13-10-2011 06:23 PM

pegawai sambilan gred n41 ni bergantung kepada bajet bahagian/jabatan. mostly kementerian  yang bany ...
hungryhenry Post at 12-10-2011 09:52 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

kat bahagian aku, ade 2 pegawai SPS.. kalo dorg x sambung kontrak, 'masak' gak la sbb dorg dh ade 'potfolio' masing-masing.. utk next yr, kitaorg dah amik kira gaji dorg dlm unjuran bajet , tp depends on kelulusan dr MOF gak kan.. lg satu, kem. aku ni kedekut sket nk kasik pegawai SPS gi oversea especially bab training/HCD atas alasan kalo kontrak tamat, kem. x dpt gune pakai skill dorg

kdar posted on 13-10-2011 07:47 PM

kat bahagian aku, ade 2 pegawai SPS.. kalo dorg x sambung kontrak, 'masak' gak la sbb dorg dh ad ...
chuckiey Post at 13-10-2011 18:23 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


    chuckiey..kementerian mana? meh suruh bbudak tu join facebook like group
Kami Pegawai Skim Khidmat Singkat (SPS) Minta Disambung Kontrak Tahun 2012

hungryhenry posted on 14-10-2011 02:16 AM

kat bahagian aku, ade 2 pegawai SPS.. kalo dorg x sambung kontrak, 'masak' gak la sbb dorg dh ad ...
chuckiey Post at 13-10-2011 18:23 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


    so diorang dibayar sebagai sambilan la kan?tempat aku dulu memang understaff,meeting punyela banyak. tak campur dengan seminar,projek kementerian kat luar so memang pegawai sambilan kena assigned pegi sana sini. kalau kat oversea tu within SEA,ade jugak ke India,Japan,german. sebab bahagian ni focal point to many multilateral/international agreements.  And pegawai sambilan ni jugak dpt pendedahan nak buat report meeting,cabinet papers etc. selok belok keje PTD la..

johnlabi posted on 24-10-2011 05:09 PM

Ape yang aku paham, SPS bukan mcm PSH. SPS dibayar sebagaimana termaktub dalam perjanjian kontrak. Ade cuti dan mc dan beberapa kelebihan lain. PSH pula dibayar mengikut hari bekerja.Ade kerja, ade la gaji..

Sebagaimana semua sedia maklum, tiada pengumuman tentang penyambungan kontrak SPS ini dalam Bajet 2012.Jadi, memang kontrak tidak disambung. Penyambungan kontrak mungkin berlaku atas budibicara KSU Kementerian masing-masing tertakluk kepada kelulusan dari MOF. Wallahualam...

rambu posted on 1-11-2011 04:40 PM

pegawai sps banyak jasanya kepada kementerian dan jabatan. apa salahnya serap terus diorg dalam organisasi yang understaff................

chaoyunjie posted on 2-11-2011 01:13 AM

ada lg ke kekosongan?
mcm mna nak apply nie?

bulan_gerhana posted on 2-11-2011 11:50 AM

Post Last Edit by bulan_gerhana at 2-11-2011 11:52

mangsa akan terus jd mangsa.. sape yg dpt sambung sbb jd feberet pada pegawai yg menilai yg tah ape2...

then yg x dpt sambung pi la jumpe.. then jawapan depa xde kuasa.. sume dari ministry padahal list derang yang bagi and propose.. saje x mo jd pihak yg salah and channel salah pada org lebih atas.. saje je dpt dosa kering.. abis kuat alasan.. xde budget.. eii sume tu normal.. pada derang

Kamen_rider posted on 3-11-2011 03:32 PM

lupekan jek lah jawatan ni..pi kerja pam minyak lagi bagus..at least TETAP...
Page: [1] 2 3
View full: PEGAWAI KONTRAK SKIM PERKHIDMATAN SINGKAT (SPS) 2012?