mye11even Publish time 3-1-2012 12:50 PM

Pil Subur, Clomid

Siapa pernah beli pil subur, clomiphene?tapi biasa orang sebut pil clomid
saya nak beli kat farmasi hari tu, dia tak jual
sebab ubat terkawal
perlukan surat doktor
siapa yang pernah beli, boleh share apa-apa info pasal pilini

thanks

http://www.hyperfanpage.com/hop.php?ref=mye11even

-@zw@- Publish time 3-1-2012 01:10 PM

cer g jumpa doktor..sbb ubat ni aturan makan kena tgk sesuai ke x..sbb ada yg kena mkn 2 biji sehari,3 bijisehari dan lebih lagi..

mye11even Publish time 3-1-2012 04:03 PM

ada ke pil subur yang bole je dibeli di farmasi tanpa perlu surat doktor?

leylapple Publish time 3-1-2012 04:31 PM

clomid nie, ko kene g klinik pakar sakit puan br diorang akan prescript utk u..

climid nie bila ko makan utk 1 cycle..then ko kene stop for a yr...sebab takut kene kanser ovari...

sofybie Publish time 4-1-2012 03:07 PM

sy pernah beli....1st time doct recomen n ambik kt klinik tu...2nd & 3rd beli kt farmasijer.....

zaralove Publish time 5-1-2012 02:40 PM

pernah makan la, tpi xpernah beli kat farmasi.

biasanya bila kite check masalah kat klinik sakit puan, dia akan beri kite ubat yang sepatutnya. so, kalo boleh amik la bil ke lapran doktor ke..

nt leh la time nak beli kat farmasi tunjuk surat doktor tu. sebab clomid ni xleh mkn sesuka.

MrsInsp Publish time 5-1-2012 08:51 PM

sya mmg makan clomid ni utk buat iui aritu..kesan dia kdg2 pening2, darah naik..badan jgn ckp la..mcm dipam2..hehe..telur jdi 3 biji matang..tp takdak rezeki dah buat iui 3 kali pun tk berjaya...

PitPot Publish time 5-1-2012 10:03 PM

makan folic asid pun boleh..itu boleh je beli

manganini Publish time 6-1-2012 01:55 AM

mcm saya plak, before makan clomid, doktor akan scan dulu takut ada cyst.. kalau ade cyst, tak bleh amik clomid.. tu gynae aku cakap.. jangan amik ubat sesuka hati.. check puncanya dulu, pastu baru amik rawatan yg sesuai..

paripari750 Publish time 6-1-2012 10:31 AM

alhamdulillah sy tgh preggy 4 mths, beli clomid di farmasi biasa je xperlu surat dr cuma ikut aturan yg ditetapkan... rasanya tak semua farmasi ada menjual clomid...

hafizah66 Publish time 6-1-2012 04:43 PM

Better try amik Folic Acid dulu.... mana tau bleh lekat..... saya dulu amik sebulan trus lekat....
kadang2 badan kita ni x cukup zat untuk mengandung..... klu x lekat jugak kena jumpa doktor sakit puan la...

richmommylydzar Publish time 30-12-2014 01:14 PM

saya suka amek bcomplex.. dalam tu ada asid folic.

http://www.lydzar.com/stress-bolehkah-ia-mengganggu-kesuburan-wanita/]stress

norah5566 Publish time 30-12-2014 10:25 PM

lepas tu i makan clomid utk ivf , haid sy jadi smth wrong, sgt tentu....peninglah......

Syazzy Publish time 31-12-2014 12:59 PM

norah5566 replied at 30-12-2014 10:25 PM
lepas tu i makan clomid utk ivf , haid sy jadi smth wrong, sgt tentu....peninglah......

berapa cycle awak ambil clomid ye?
saya ambik 3 cycle.. lepas tu stop..takut sangat...sebab ada yang kata effect dia boleh buat ovari cancer...

norah5566 Publish time 1-1-2015 11:40 PM

Syazzy replied at 31-12-2014 12:59 PM
berapa cycle awak ambil clomid ye?
saya ambik 3 cycle.. lepas tu stop..takut sangat...sebab ada y ...

sbnrnya 2 cycle utk buat ivf 2 kali...dan 5 kali seterusnya , coz kalo i henti makan , tak da haid datang, tapi lepas tu 5 kali, i mmg takut,n risao tak tau kena mkn sampai bila....then i hentikan.....then seterusnnyahaid jadi tak tertentu, kdg kdg datang selama 13-14 hari, henti 2minggu lagi datang 8 hari,,,,,,sgh risau......skrg tak berani cuba lgi ivf, tapi mak mertua tak puas hati....dia hrp i buat lagi.....:'(:'( dan sy gdh dgn dia, somi marah i pula....mrk mmg tdk timbang rasa...

phdhng Publish time 3-1-2015 10:49 AM

sbg doktor , saya tidak cadang makan pil subur, kerana ia akan meningkatkan risiko menghidapi kanser kelak , ia juga akan menjadikan anda terlalu bergantung kepadanya untuk datang haid. Dan ia juga akan menjadikan kamu gemuk.

Syazzy Publish time 3-1-2015 02:12 PM

norah5566 replied at 1-1-2015 11:40 PM
sbnrnya 2 cycle utk buat ivf 2 kali...dan 5 kali seterusnya , coz kalo i henti makan , tak da haid ...

NOT fair lah kalau u je yang kene buat semua ni.

suami dah pernah check dah? sperm count dia ok ke? sperm dia healthy ke?


Syazzy Publish time 3-1-2015 02:14 PM

phdhng replied at 3-1-2015 10:49 AM
sbg doktor , saya tidak cadang makan pil subur, kerana ia akan meningkatkan risiko menghidapi kanser ...

betul... i pun dah naik berat dah.

and my haid jadi tak tentu.

ada any tips utk kembalikan haid yang tak datang2? i memang tak pregnant...dah buat blood test... meman tak pregnant.
hormone dah check..hormone normal... cuma problem dah 3bulan tak ada haid.

ada makan MEDROXYPROGESTERONE ACETATE tapi tak keluar jugak...dah 4 hari makan ubat ni yg 5mg..2tables a day

norah5566 Publish time 3-1-2015 11:07 PM

Syazzy replied at 3-1-2015 02:12 PM
NOT fair lah kalau u je yang kene buat semua ni.

suami dah pernah check dah? sperm count dia ok ...

dia rasa malu...enggan p....:'( tapi i teka dia sperm tak bagus.....coz sll tidur lewat, i baca tu facebook ladies and wombs, kata lelaki tidur lwt , pasti sperm tak bagus......

phdhng Publish time 3-1-2015 11:20 PM

Syazzy replied at 3-1-2015 02:14 PM
betul... i pun dah naik berat dah.

and my haid jadi tak tentu.


Hi
Syazzy, boleh bagi tahu anda buat ujian hormon di lab apa? atau buat ujian di hospital? standard bagi keputusan adalah berbeza dari satu pusat ke satu pusat.

Bagi klinik kami, kami menetapkan standard yang lebih tinggi bagi hormon test.

Syazzy Publish time 6-1-2015 08:38 AM

norah5566 replied at 3-1-2015 11:07 PM
dia rasa malu...enggan p.... tapi i teka dia sperm tak bagus.....coz sll tidur lewat, i baca tu ...

Mintak link tu... i nak copy paste kat hubby hahaha
dia memang tidur lewat gilerrr.... susah nak ckp.... bila ckp, dia kata kiter tak faham dia...dia susah tido bla bla bla... tapi kalau ada benda important besok pagi, reti plak tido awal ahahaha

Syazzy Publish time 6-1-2015 08:39 AM

Edited by Syazzy at 6-1-2015 08:41 AM

phdhng replied at 3-1-2015 11:20 PM
Hi
Syazzy, boleh bagi tahu anda buat ujian hormon di lab apa? atau buat ujian di hospital? stand ...
i buat di Brunei, di Clinic swasta..suggested by my malaysian doctor here...

btw, i dah makan MEDROXYPROGESTERONE ACETATE lebih 4 hari tapi tak kluar jugak period. ada period pain yang teruk..cuma darah kotor tu tak kluar2 langsung

norah5566 Publish time 6-1-2015 03:27 PM

Syazzy replied at 6-1-2015 08:38 AM
Mintak link tu... i nak copy paste kat hubby hahaha
dia memang tidur lewat gilerrr.... susah nak...

hmm. link itu, blh ,tapi cuma bg sy 1 hari utk cari, ok?

phdhng Publish time 6-1-2015 03:40 PM

Syazzy replied at 6-1-2015 08:39 AM
i buat di Brunei, di Clinic swasta..suggested by my malaysian doctor here...

btw, i dah makan M ...

Hi, I am Josephine, Dr.Hng assistant, boleh kamu pm hormone test kepada kami untuk lihat?

Dr.ingin tahu jenis hormone anda yang diuji, dan keputusannya kerana keadaan anda memang sikit luar biasa.

Selain itu, kamu juga boleh pergi ke website kami mendapat maklumat kesuburan dengan teliti. Ia disediakan dalam Bahasa Cina, Inggeris dan Melayu.
http://www.verdure-fertility.com/

Dalam website itu, terdapat ujian hormon yang dicadangkan, mungkin kamu boleh catat senarai jenis hormon itu dan menjalankan ujian hormon di Brunnei, selepas menjalankan ujian itu , kamu boleh pm keputusan kepada kita.

Kamu juga dijemput melayari facebook kami:
https://www.facebook.com/pages/Ladies-Wombs/749625985082587?fref=ts

norah5566 Publish time 7-1-2015 11:38 PM

Syazzy replied at 6-1-2015 08:38 AM
Mintak link tu... i nak copy paste kat hubby hahaha
dia memang tidur lewat gilerrr.... susah nak...

Hi Syazzy, link itu bagi somi awk baca.....ehehhehe

https://www.facebook.com/notes/ladies-wombs/sperma-perlu-tidur-selama-8-jam/789509574427561
Pages: [1]
View full version: Pil Subur, Clomid