silentwinner posted on 26-1-2012 10:35 PM

GPS untuk kesan kereta

Salam,

         
         Aku pernah dengar benda ni tapi x tahu mende sangat.kawan aku citer alat ni akan mengesan kedudukan kereta kita dan kita leh matikan kenderaan ni pakai kod dari jauh so pencuri bangsat tu xleh wat ape2.Apa nama benda ni ek?katne nak dapat?harga standard?paling murah berape?adakah ni sistem terbaik untuk mengelak kecurian kereta atau x?Jenama apa yang bagus?kat mudah ngan lelong.com ada x?Pastu aku dengar siap ada GPS camni ada fee bulanan.betul ker?Kalau korang ada apa2 info pasal ni sharela same2.Terima kasih.


P/S: klu da ada thread serupa admin merge jela.tapi yang saya cek suma citer pasal GPS untuk cari tempat nak tuju.thanks.

H4dRi posted on 26-1-2012 10:41 PM

kat batu cave, ade kompani yg jual mnde alah ni, CAPTOR nmenye, guna sistem GPS & RF signal, bole monitor guna pc/smartphone, harga aku da lupa, asenye bwah 3k,

bayaran langganan stiap thun xsmpai 2rat, setiap 2 thun kena tuka backup bateri utk alarm

otai_g posted on 27-1-2012 12:12 AM

kalo ko pakai kete mahal berbaloi gak la install sistem ni, tp kalo takat kereta biasa2 jerk rs cam x berbaloi...

btw aku mmg pernah terbaca sistem ni dlm paper. mmg dia leh matikan engine n sistem kereta. tp bila pencurik dah slmt bawak lari ke bengkel mati engine pun dah x guna dah..

alzan posted on 27-1-2012 12:17 AM

klu dok dlm bangunan nk trace susah sikitla sbb GPS guna satelit.
kelemahan dlm ruang tertutup

batu_bergolek posted on 27-1-2012 05:59 PM

Post Last Edit by batu_bergolek at 27-1-2012 18:02

Salam, Saya pakai yg versi miskinnyer, :lol::lol::lol: GSM GPS tracker. sebab kes saya tak ekonomic nak pakai brand cobra dan etc untuk semua kereta saya.

benda ni akan boleh alert, track, dissable siap ada mic/speaker supaya awak boleh cakap ngan pencuri kereta yg dalam kereta tuh :lol::lol::lol:

bagusnya system ni, sbb ala2 diy. monthly cost dia hanya bayar beli simcard dan sms je. saya pakai celcom dan untuk alat tu saya pakai celcom blue yg exp 2 thn. jadi cost setakat sms rendahlah.

saya suka system mcm, dia independent tak sambung ngan alarm, jadi kalo alarm kene bypass sistem ni jalan lagi. dan ada sesetengah model akan ada function log, jadi bila masuk dalam bangunan dsb dia akan simpan last coordinat gps yg dapat terima.

cuma kena pandai pasanglah. kene sorok sikit antenna supaya tak tahu kereta awak pakai system ni. dan benda tu tak mahal mana pun dalam rm 300-400 jer.

silentwinner posted on 28-1-2012 01:43 PM

Memang alat ni ada fees bulanan ke?ada x yang xde?

batu_bergolek posted on 28-1-2012 02:43 PM

Reply 6# silentwinner

kalo yg mcm saya pakai, mmg takde la monthly fees, cuma charge sms. tapi takdelah technical support dan recovery personnel. kalo pakai cobra dan etc adalah monthly fees, tapi awak akan ada technical support dan kalo kereta awak kene curi, diorang akan dispatch recovery personnel utk ambik kereta.

anakmuda posted on 29-1-2012 12:18 AM

apa nama jenama dia? bagi detail leh...

batu_bergolek posted on 29-1-2012 12:48 AM

Reply 8# anakmuda

takde jenama pun, try google "Gsm Gps Tracker" kebanyakkan made in China cuma pastikan pilih yg pakai GSM band yg sama kat Malaysia dan ada external antenna sbb yg internal antenna kadang2 signal tak cukup kuat.

silentwinner posted on 29-1-2012 01:06 PM

aku baru terbaca yang pencuri dah tahu cara disable barang ni.means ada benda ni pun x bole jamin selamat gakla.hebat gak pencuri2 kereta sekarang ni advance tul.

batu_bergolek posted on 29-1-2012 02:16 PM

Reply 10# silentwinner

dalam dunia ni mana ada yg guarantee bang oi :lol::lol::lol: mati je yang guarantee itupun kita tak tahu bila, rumah Tun Daim yang ada guard dan guard dog pun pencuri boleh ceroboh dan sempat curi kasut. :lol::lol::lol:



Apa yang awak buat sebenarnya bila pasang security system ni lebih kepada menyusahkan pencuri tu, dan menyebabkan pencuri cari kereta lain. Satu lagi benda saya tak suka bila pakai factory fitted dan aftermarket fitted system nih, diorang suka install alat keselamatan pada tempat yang standard mengikut model kereta, jadi bila pencuri nak curi diorang dah ada idea asas kat mana nak cari alat keselamatan yg dipasang dalam kereta. Terus terang saya kata, kebanyakan sendiket pencuri ni sebelum jadi pencuri diorang kerja sbg tukang pasang alarm system. Jadi kelebihan pakai alat yg kita pasang sendiri nih, kita boleh letak alat tu kat mana kita nak dan tempat yg lebih susah nak access.

silentwinner posted on 1-2-2012 07:13 PM

Hehehe betul gak...benda ni leh pasang sendiri?bro pasang sendiri ker?kasi tips sikit.
Page: [1]
View full: GPS untuk kesan kereta