putrisakura posted on 7-2-2012 05:03 PM

Mengaku pemborong tp bukan pemborong.. pengalaman anda:(

Salam..

ramai yg mengaku die pemborong.. tp sebenarnye die pun amek barang dari pemborong..silap2 die pun amek barang dari bukan pemborong..

pernahkan anda mengalami keadaan sebegini?

saya sedang mencari pemborong kain pasang dan tudung..nak jual kecil2kan di opis n fb..tp tak tau mane nak cari..semua org mengaku pemborong..camne nk jual harga pasaran, dah dpt pun harga pasaran..

camne org baru nak niaga..klu semua org yg mengaku pemborong nak amek untung atas untung.. ? :(

tuna_sandwic posted on 7-2-2012 07:01 PM

kena banyakkan mencari lagi

ia memerlukan masa untuk anda berjumpa pemborong yg sebenar

adorable10 posted on 7-2-2012 07:12 PM

Dalam biz..ILMU dan Connection teramat penting...Penipuan di mana mana....Yg paling penting kena tahu harga yang betul...Banyak tanya Kawan2...

Kamen_rider posted on 7-2-2012 10:53 PM

cari kedai yang nama kedainye pemborong..

willy_wonka posted on 8-2-2012 06:07 PM

Reply 1# putrisakura

Putri,Untuk elak dari ditipu,lebih elok putri pergi ke jalan TAR/Masjid India.kebanyakkan arked kat situ memang jual borong.
boleh PM saya nak tahu kedai borong mana yang ok..
saya bukan peniaga di jalan TAR cuma adalah pengalaman ambil barang di sana..:)

BATUAPI8888 posted on 9-2-2012 06:46 PM

Reply  putrisakura

Putri,Untuk elak dari ditipu,lebih elok putri pergi ke jalan TAR/Masjid India ...
willy_wonka Post at 8-2-2012 18:07 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


   kalau betul bukan ko punya dan sekadar utk memberitahu TT mana kedai pemborong sesuai, ko post reply je sini. Takpe. Bukan ko nak menjual pun{:4_503:}

willy_wonka posted on 9-2-2012 07:01 PM

Reply 6# BATUAPI8888

memang nak bagitau tapi takut mod ingat saya nak promote barang sendiri pula..:)ok,kalau nak tudung awning lycra saya cadangkan tudung annur..tudung tone annur warnanya semua cantik2.
tudung awning yang bercorak,kedai fazli ferina pun ok.
kedai annur ni di dalam hotel noble.hotel sebelah globe (sekarang dah jadi sarah hughes)


kain pasang pula,TT nak yang jenis camana?kalau jenis crepe wangi,yang harga RM75 sepasang-kualiti bagus,bukan yang RM35 sepasang..ada 1 kedai dekat dengan masjid India.saya tak tau la nama kedai tu apa tapi selalu saya panggil kedai dino je.kedai tu memang jual kain crepe wangi saja.


selalunya untuk dapat harga borong,TT kena beli minima sekodi lah.
kalau nak jual kain pelikat/kain batik boleh tengok dekat pemborong nur ajung.

putrisakura posted on 9-2-2012 10:59 PM

Reply 7# willy_wonka
tq willy...nt sy survay ye... :) klu boleh dpt lagi details lg bagus..hehe

a_dira posted on 10-2-2012 12:21 PM

Reply 7# willy_wonka

sekodi tu berpa helai?

surwanis posted on 10-2-2012 03:21 PM

ye....harap ada kwn2 yg dapat membantu...

sbb sy pun ke arah ni...hala tuju tahun ni

kaki_ayam posted on 11-2-2012 11:30 PM

kalau betul2 nak pemborong kena g kilang la. kalau cari peniaga mana ade org xnk untung kak..xde lg istilah meniaga sebab nk rugi :lol:
(jgn marah,ini mmg fakta)
*mcm saya,ambik kain pasang cotton di jalan TAR, banyak harga..ada yg cotton murah tu dlm RM18 - RM30. kalau cotton yg kualiti tu dlm harga RM45 - RM55. kena pandai2 mengayat le kalau nk murah. tp biasanya direct kilang la baru betul2 murah.

an2toncit posted on 11-2-2012 11:33 PM

pemborong tudung kat jln tar tu indon kan ... siap dah bukak kedai kat area chow kit ....wife aku byk la beli ngan dia pastu antar ke kuantan suruh kak ipar jual ....kalo kat pasar malam bangi tu  peniaga tudung banyak amik dr indon ni

nuhanis posted on 15-4-2012 01:59 PM

aku pun dlm proses nak meniaga kecil kecilan (harap2 menjadi)
ingat nak cari baju kurung yang siap dah / tudung/ kerongsang
tapi bila survey2 kat internet. mak aih, harga mahai la pulak walau nk beli borong, ada yg lagi mahai dr beli sehelai. :@:shakehead3::(
nak pergi jalan tar / masjid india. aku org utara. plus xtau jln2 kat sana.
ada sesapa tau dak kilang2 pemborong area utara?
kedah / perlis / pulau pinang / perak?
ingat nak pi terus la.
please...aku dah buntu ni.
atau sesapa yg boleh bagi harga borong yg reasonable, pm aku.
thanks.

lordvoldemort posted on 16-4-2012 09:35 AM

pembohong la tu

AinRaz posted on 27-7-2012 01:59 PM

willy_wonka posted on 8-2-2012 06:07 PM static/image/common/back.gif
Reply 1# putrisakura

Putri,Untuk elak dari ditipu,lebih elok putri pergi ke jalan TAR/Masjid Ind ...

Willy, kalau nak cari kain jersey dan kain lycra yang borong kat kedai mana ye?
ade tu mengaku pemborong lycra tp semeter (plain lycra) dijual RM15...
sy beli plain lycra kat jakel pun boleh dpt lebih murah dari tu.

ikutkan mmg boleh je sy beli kain2 lycra di jakel Shah Alam tp kadang2 tu ade warna2 tertentu yg dah abes..
pilihan warna pun tak banyak sngt...

willy tau tak kot2 ade pemborong kain lycra & kain jersey kat jalan TAR?

mekasih willy :)

dealova04 posted on 28-7-2012 12:01 AM

utk jumpa pemborong mmg jln tar tempatnyer...ada jual sekodi tu kena amik 12 helai ada 24 helai...aku bkn penjual mmg buyer jer ...time jumaat situlah tmpt aku cuci poket...hehe...yg aku tau pemborong tu diorg x jual kt org mcm aku yg nk bli selai dualai...area borong ni kt jln tar blkg kt area nk sampai masjid india..nama kedai sorry aku x ingat coz byk sgt pastu sama je lot2 mau pon penjual dimana indon pekerja bos pakistan or bangla n pembeli melayu...hehhehh

abg_f posted on 3-8-2012 12:59 AM

actually bukan mudah untuk mendapat harga borong yang betul-betul murah...walaupun u dah pergi kepada pemborong or pekilang
ianya bergantung kepada volume $$$ yang u nak beli

abg_f posted on 3-8-2012 01:01 AM

an2toncit posted on 11-2-2012 11:33 PM static/image/common/back.gif
pemborong tudung kat jln tar tu indon kan ... siap dah bukak kedai kat area chow kit ....wife aku by ...

kat kuantan kakak ipar jual tudung kat mana ...coz saya pun dari kuantan dan juga berniaga tudung

Husna9000 posted on 24-12-2012 05:07 PM

salam kawan2....sy selaku pengeluar iks ni..produk makanan proses...sy ingin bertanya..jika sy nak cari pengedar dan pemborong tu.mcne ye?? dimana sy akan dpt info2 tersebut..harap kawan2 dapat tlg...trm kasih.

Husna9000 posted on 24-12-2012 05:08 PM

sy menjual makanan dalam botol  ..sy sudah pergi fama tp fama xtlg byk pon.dia mnta buat kat pasar tani..tp sy nak cari pengedar..so ada cara x???? sini ada agen x??

ctredzuan posted on 28-12-2012 12:53 AM

pemborong tak semestinya kedainya tulis pemborong, rata2 pemborong yg buka kedai tulis pemborong besar2 tapi org yg beli 20helai pun sama dgn yg beli sehelai, cthnya "BELI SEHELAI DGN HARGA BORONG" ada ke istilah mcm tu, kan.. dan satu hal lagi .. yg offer harga borong cthnya " HARGA RUNCIT RM65, HARGA BORONG RM60, anda blh jual dgn harga rm75, 80" laaa.. apa ke borong nya kalau kurang cuma rm5 huhu...

welltrade posted on 3-1-2013 05:31 PM

Saya membaca dan belajar dari semua....  = )

hafiza posted on 5-1-2013 09:54 AM

Pernah juga terkena tp sebab mmg dah tahu kalau bargain dalam 20 helai tu kira borong lah...cuma terkilan sebab dia bg byk warna dan design yang sama.. sabor jerlah..padahal dah kawtim awal2... xperlah bukan rezekiku...

julia5094 posted on 5-1-2013 06:19 PM

ye la kdg2 pemborong tudung ni nk habiskan stok diorg..sbb tu bg design sama. pernah terkena dahulu..sebaik2nya nk jual tudung baik beli kt kedai..puashati..

tuna_sandwic posted on 5-1-2013 10:23 PM

nak kongsi  pengalaman org yg nak beli borong dgn saya

mengaku nak beli borong tapi bila tanya nak beli berapa? sekali minta kuantiti DUA sajer... borong katerrnyerr
minta nak beli borong tapi kos kastam dan freight tak nak tanggung... borong katerrrnyerrr

kalau nak beli borong, sila belajar dulu makna borong dan kos2 yg akan anda tanggung... pegi jalan tar/kwc pun kalau mintak 10pcs pun belum tentu dia nak bagi harga special... dah tu kalau pegi jalan tar dah tentu ada kos minyak keta/ tambang teksi.. kos peluh.. kos penat kaki dari ujung kedai sanun ke ujung kedai sinun

belian borong bagi saya yg selalu beli borong ialah dalam jumlah 12 atau 24 pastu kos tu tak termasuk lagi kos2 lain terutama kos pembungkusan penghantaran.. duit peluh, duit penat bercakap... tiket katebang dgn kapal laut usah nak kate la.. tu belum lagi kos barang rosak... mana ada boleh return kat tempat beli borong tu...
setakat bawah 12 tu tak pernah lagi dapat borong bila beli dari kilang atau main supplier



Page: [1] 2
View full: Mengaku pemborong tp bukan pemborong.. pengalaman anda:(