sunsweet78 posted on 1-9-2003 11:14 PM

GARLIC SUPPLEMENTS

dear Dr.

Dr. boleh tak terangkan di sini, apakah kelebihan sebenar kalau amalkan memakan garlic or pil bawang putih, selain buang angin....

[ Last edited by  blackmore at 9-8-2008 01:40 AM ]

Acong posted on 2-9-2003 12:22 PM

KEBAIKAN BAWANG PUTIH

Banyak!



Ianya mengurangkan kadar kolesterol. Pesakit koronari-anteri yang mengambil makanan tambahan bawang putih didapati boleh merendahkan paras lipoprotein yang dikaitkan dengan penyakit jantung, manakala bagi yang tidak mengambil bawang putih tidak menunjukkan pengurangan kadar lipoprotein.
Berbagai jenis sebatian sulfur yang terdapat dalam BAWANG PUTIH boleh memberi kesan yang baik untuk kesihatan kardiovaskular. Ini banyak memberi kesan kepada biosintesis asid lemak, kolesterol, tringliserida dan fosfolipid. AJOENA, bahan bawang putih, mempunyai kesan anti-pembekuan yang mujarab.
BAWANG PUTIH mengandungi 754 bahagian per milion (PPM) Germanium - iaitu lebih dua kali ganda daripada Ginseng. Germanium adalah perangsang imun, pembekal oksigen dan penghalang radikal bebas. Kajian menunjukkan Germanium amat berkesan untuk merawat kesan terbakar, penyakit radiasi, beberapa jenis kanser dan penyakit jantung. Bawang putih mengandungi bahan-bahan lain yang menunjukkan kesan anti-tumor terhadap haiwan.
Pengambilan bawang putih yang banyak boleh mengelakkan kanser perut. Bawang putih menghalang nitrat diet bertukar menjadi kanser yang menyebabkan nitrosamina.
Kajian menunjukkan sebatian bawang putih dialil sulfida merupakan nutrien anti-kanser yang berkesan. Apabila diberikan kepada tikus sebelum mendedahkan tikus tersebut kepada agen penyebab kanser kolon, ianya mempunyai kesan perlindungan antikarsinogenik terhadap esofageal, kanser perut dan kulit dengan membenarkan hati untuk menyahtoksikkan bahan kimia penyebab kanser. Di Institut Kanser Kebangsaan Amerika Syarikat, para saintis berusaha menghasilkan ubat antikanser yang pertama diperbuat daripada bawang putih.
Alisin adalah campuran sulfur yang memberikan kuasa antibiotik pada bawang putih. Ianya berkesan seperti penisilin tetapi tidak memusnahkan bakteria yang baik.
BAWANG PUTIH juga merawat Kandida Albikons, sejenis jangkitan yis yang disebabkan oleh pil perancang, antibiotik, kartisona, kencing manis, kekurangan nutrien, sembelit dan tekanan.

Info ni haku amik dari sini!

bonita posted on 13-9-2003 11:31 AM

baik utk jantung kite..

julia robert posted on 1-10-2003 12:23 PM

Dan juga bagus utk kulit.....

riss_1688 posted on 1-10-2003 01:40 PM

Bawang putih merupakan makanan kesihatan yg mempunyai kesan yg menakjubkan :- :bg:

* org mesir menganggap bawang putih dapat membekalkan tenaga badan dan memberinya kepada pekerja yg membina piramid

* Li Shizhen dalam bukunya 'Ben Tsao Gang Mu' membahagikan fungsi perubatan bawang putih kepada: menghilangkan angin, penghapus takungan, penawar toksin, germied, diuretik, hilang bengkak, batuk dan cirit-birit

* Liputan akhbar pada 25/1/94: Institut pengkajian kanser di US telah melakukan satu ujikaji terhadap org Cina dan dapat membuktikan bawang putih boleh mencegah kanser. Peratusan pengidap kanser perut adalah 40% lebih rendah bagi mereka yang selalu mengambil bawang putih

* Kajian saintis mendapati: di kawasan pengeluar bawang putih utama iaitu di wilayah Shantung di China, penduduknya jarang mengidap kanser.

Active Garlic - sesapa nak order pm jer..

[ Last edited by riss_1688 on 1-10-2003 at 01:53 PM ]

bj posted on 3-10-2003 09:20 AM

Garlic memang baik!

ramualdo posted on 22-4-2004 03:44 PM

khasiat garlic

ape khasiat garlic nie sbb skang nie saye amalkan makan garlic kapsul tetiap hari

ape side effect die?

mbhcsf posted on 22-4-2004 05:11 PM

salam..

saya nak tanya sikit mkn garlic ni betul ker depa kata anticholesterol?
anti viral?
hmm ada side effect tak..??i pun dunno..
anyone..???

fly_in_d_sky posted on 22-4-2004 08:34 PM

garlic ni bagus utk kesihatan ....
tp side effectnyer ialah ............ bau
so kalau nak sendawa pi jauh2 ...
kang ada yg pengsan .......
orang Italy suka guna garlic byk2 dlm makanan diorg
tp diorg tak potong .... just buang kulit n taruk cam tu
takpun diorg pecah2 skit ..... n tabur jer ........

nautilus posted on 8-5-2004 04:07 PM

Garlic supplements

Originally posted by ramualdo at 22-4-2004 15:44:
ape khasiat garlic nie sbb skang nie saye amalkan makan garlic kapsul tetiap hari

ape side effect die? :stp:


For centuries since ancient times garlic has been thought to have wide range of properties ranging from fighting infection to warding off vampires ! Ever seen in movies of a garland of garlics worn around the neck of the actor/actress or hung above the door ?

A few studies seem to suggest that garlic may help to lower the blood cholesterol level, lipids (triglycerides) and the formation of atheromatous plaques in the walls of the arteries.

(Plaques are hardened, fatty materials of lipids, cholesterol and calcium that are deposited in the iner lining of arteries. The lead to arteriosclerosis and narrowing of heart arteries)

Recent reviews of scientific literature did do appear to support this. At best, the effects on lowering blood cholesterol is minimal (if any). The other so-called "beneficial effects" on lowering blood pressure and the heart were equivocal and inconclusive at the moment.

The garlic supplement business have capitalised on the earlier perceived "benefits" of garlic. While adding garlic in your diet is not harmful you should be cautious in taking garlic supplements sold on the market.

As in anything, excesses of garlic in the form of supplements can be harmful to your health. Occurrences of fainting and dizziness following "excessive" intake of garlic supplements have been reported. :o
Like all supplements- minerals, Vitamins, herbs - it is best that you discuss with your family dr as to your individual needs and make an informed decision about increasing your usual intake of these.

nautilus posted on 8-5-2004 04:48 PM

How much is a "safe"  daily intake of garlic ?

Actually nobody (even FDA) can be sure on this. It is generally recommend eating between half to two average sized cloves of garlic in a day. You should remember that in some individuals, even eating a small amount of garlic a day can lead to bad breath and body ordour because the sulphur (garlics are high in sulphur) is excreted in the breath and sweats

You should be extra cautious if you are already taking other "health or herbal" supplements. When choosing garlic supplements you should choose one that is "coated" so that it is released from the capsule only when it reaches the small intestines and not in the stomach. This is to reduce the bad breath. Its irritating effect on the stomach lining in some people may also lead to belching and of course excessive gas (gentut). :rf:

If you are already taking or intend to take garlic supplements it is advisable that you keep in mind the following precautions:

Avoid taking garlic supplements for at least a week if you are going for elective operation. It may interfere with the blood clotting mechanism.

Do you need garlic supplement when you intend to or are currently nursing (menyusu) your baby?  

Are you currently pregnant ? What is the effect of excessive garlic on the unborn baby ?

Can excess garlic affect my growing child ?

You have an underlying medical condition involving beeding tendencies or clotting of the blood.

You have been prescribed a blood thining medication (aspirin, warfarin,etc) for your heart condition.

A previous reaction to garlic like urticaria, skin rash, itchiness, swelling of the lips and/or tongue, difficulty breathing, stomach cramps. All these indicate a serious allergy to garlic consumption.

You have been diagnosed to have diabetes and is taking medication for it.

Having arthritis and is taking pain-killers like aspirin, naproxen, brufen and the likes.
  
There may be interactions with over the counter medication bought without a prescription. These include herbal medicines (eg gingko that can interfere with clotting).

kilroy posted on 9-5-2004 04:18 PM

Garlic Side Effects, Interactions and Warnings

+ People allergic to garlic may develop a rash from touching or eating the herb

+ Consult your practitioner before using garlic if you are pregnant

+ Can inhibit blood clotting. If you have a blood-clotting disorder, consult an herbalist or a licensed healthcare professional

+ Avoid large amounts of garlic if you are taking aspirin or other drugs that thin the blood.

+  Produces bad breath, heartburn, and flatulence.

+  Garlic is thought to function as an adjunct treatment for cardiovascular disease. Consult your practitioner before using it in this capacity.

+  Eating 10 or more raw garlic cloves a day can be toxic and in some cases can trigger an allergic reaction.

+  Do not take if you are breast-feeding because it can pass into the breast-milk and cause colic in infants.

+  Garlic reinforces warfarin action by heterogeneous mechanisms. It should thus not be used in patients on oral anticoagulant and/or antiplatelet therapy.
- Oral anticoagulants and medicinal plants. An emerging interaction -- Argento A, Tiraferri E, Marzaloni M. -- Ann Ital Med Int. 2000 Apr;15(2):139-43.

+  Garlic may increase the risk of bleeding or potentiate the effects of warfarin therapy.
- Am J Health Syst Pharm 2000 Jul 1;57(13):1221-7; quiz 1228-30 -- Potential interactions between alternative therapies and warfarin. -- Heck AM, DeWitt BA, Lukes AL.

+  Changes pharmacokinetic variables of paracetamol, decreases blood concentrations of warfarin and produces hypoglycaemia when taken with chlorpropamide.
- Drugs 2001;61(15):2163-75 -- Interactions between herbal medicines and prescribed drugs: a systematic review. -- Izzo AA, Ernst E.

nasuha posted on 16-8-2004 01:46 PM

Garlic juga boleh merawat kemurungan kerana boleh membebaskan serotonin.....betul ke?

Luisa_Fernanda posted on 16-8-2004 06:53 PM

Bukan ke kalau banyak makan bawang putih badan jadi berbau??? Ke bawang besar?:stp::stp::stp:

RaDiO@cTiVe posted on 26-8-2005 10:27 AM

BAWANG PUTIH

Garlic telah digunakan sejak turun temurun untuk tujuan kesihatan. Persoalannya adakah ia benar-benat berkesan sebagaimana yang dikatakan? Antara penyakit yang dikatakan boleh dibantu dengan pengambilan garlic ialah penyakit cardiovascular system dan kanser.



Antara bahan aktif garlic ialah:

alliin - dalam garlic yang segar

allicin

diallyl disulphide (ia mengeluarkan bau seperti sulfur menyebabkan ada orang yang tidak suka mengambil garlic)

ajoene

Garlic juga mengandungi pelbagai bahan yang lain. Dianggarkan lebih 200 bahan terdapat dalam garlic termasuklah selenium (sejenis anti-oksident), kalsium, vitamin B, C dan sebagainya.



CVD (Cardiovascular disease)

Garlic telah didapati membantu dalam perkara-perkara ini:

mengurangkan kolesterol tidak baik (LDL) dan triglycerides (lemak di dalam darah). Garlic juga mungkin meningkatkan kolesterol baik (HDL). Bagaimanapun ada kajian mendapati kandungan kolesterol menjadi bertambah tinggi selepas pengambilan garlic. Ini adalah disebabkan kolesterol yang telah melekat di saluran darah (atherosclerosis) dikikis oleh garlic dan kolesterol ini masuk ke dalam saluran darah. Ini membuktikan keberkesanan garlic dalam mengurangkan atherosclerosis - sila lihat di bawah.

mengurangkan kemungkinan darah menjadi beku (blood clot). Pembekuan darah adalah tinggi disebabkan cara hidup moden seperti kerana pencemaran udara, merokok, tekanan perasaan kerana kerja dsb, pemakanan yang banyak lemak dsb.

membantu mencairkan blood clot yang sedia ada. Ini mengurangkan risiko mendapat angin ahmar (stroke).

mengurangkan berlakunya proses atherosclerosis.

mengurangkan tekanan darah. Ia berlaku kerana beberapa sebab :  garlic membuang bakteria yang tidak baik dari usus. Bakteria ini boleh menyebabkan tekanan darah naik.

garlic mempunyai kesan diuretik iaitu pembuangan air dari badan. Ini menurunkan tekanan darah.

garlic menyebabkan prostaglandins (sila lihat rencana mengenai evening primrose oil) meregangkan (relax) saluran darah dan ini juga mengurangkan tekanan darah.




Antara produk lain yang baik untuk pesakit CVD ialah Lecithin, Vitamin E dan Minyak Ikan (mengandungi EPA dan DHA). Sila rujuk dha.htm



Kanser

Garlic mungkin sangat baik untuk membantu mengawal kanser. Kajian di kalangan rakyat China dan Italy menunjukkan risiko mendapat kanser perut adalah lebih rendah dengan pengambilan garlic. Garlic juga mungkin baik untuk jenis-jenis kanser yang lain.

Garlic melindungi dari kanser dengan cara termasuk menyekat pengeluaran nitrosamine, menguatkan sistem imuniti pengambil garlic dan sebagainya.

Antara produk lain yang mungkin sesuai untuk pesakit kanser yang banyak diperkatakan sekarang ialah Shark Cartilage.



Kelebihan-kelebihan lain

Garlic sering diambil bersama-sama Horseradish untuk merawat masalah resdung, selsema dan sinus.

Garlic memperbaiki penghadaman anda. Ia berupaya membunuh bakteria yang tidak baik di dalam perut dan usus. Sila lihat rencana ulser.htm.

Garlic membantu bagi mereka yang bermasalah membuang air (sembelit).

Sulfur di dalam garlic mempunyai ciri-ciri antibiotik dan antifungus dan ini baik untuk masalah kulit seperti psoriasis dan jerawat.

Garlic telah digunakan dengan jayanya dalam masalah rheumatoid arthiris (sakit sendi).

Garlic baik untuk pesakit kencing manis kerana ia boleh mengurangkan kadar gula.

Salah satu bahan aktif garlic, ajoene, didapati berupaya menghalang pencernaan lemak dengan membantutkan tugas enzim lipase, iaitu enzim yang bertugas memecahkan lemak sebelum ia diserap. Oleh itu lemak tidak diserap. Bagaimanapun kajian tersebut dijalankan secara in vitro (in vitro bermakna di luar badan manusia). Pembantutan tugas lipase adalah cara bekerja sejenis ubat kurus yang terbaru di pasaran (Xenical).




Perkara-perkara lain

Garlic yang tidak berbau (odourless garlic) tidak mengandungi bahan aktif sulfur. Ini mungkin mengurangkan keberkesanan garlic tersebut.

Pengambilan garlic untuk jangkamasa yang lama dan dalam dos yang tinggi perlu untuk mendapatkan kesan yang baik.

Kesan sampingan garlic termasuklah ketidakhadaman yang berlaku pada individu tertentu dan bau mulut menjadi 'busuk' - terutamanya kepada mereka yang tidak suka garlic.


:)

irnawatimm posted on 6-2-2014 10:36 AM

Kelebihan Garlic Shaklee

Saya suka 'packaging' botol Garlic Complex ni. Kecil, comel dan mudah dibawa bersama. Nak masuk dalam poket seluar pun boleh, harga pun berpatutan sangat-sangat, semua orang mampu milikinya..aisehh, Suka Sangat!!=)

Petua orang tua-tua, bawang putih ni bagus untuk kesihatan yang mana antara kebaikkannya, bagi ibu yang berpantang selepas bersalin dapat membantu pengeluaran angin dalam badan, mengurangkan tekanan darah tinggi, juga untuk membanyakkan susu. Sungguh masa berpantang dulu kalau mak saya guna bawang putih 3 lawang besar bawang putih mak ulas-ulaskan campur dalam lauk yang mak masak. Memang susu badan banyak sangat masa tu^_^

Jadi apa keistimewaan Garlic Complex ni yang membuatkan para pengguna cepat tertawan?. Let's Check it out!!

Kelebihan yang terdapat pada Garlic Complex keluaran Shaklee adalah Galic Complex diperbuat daripada bawang putih jenis premium yang ditanam secara organik di California, USA diwaktu musim panas dan bebas 100% daripada penggunaan racun perosak.

Pembuatan supplement Garlic Complex dilakukan pada terkawal iaitu pada suhu bilik tanpa haba semata-mata untuk mengekalkan pengaktifan Allicin pada tahap 100%. (tidak semua garlic yang dijual dipasaran mempunyai Allicin aktif. Allicin merupakan sebatian organosulfur yang terkandung dalam bawang putih yang mempunyai kelebihan sebagai antibakteria dan anti kulat, dan mempunyai sifat penyembuh.


Kegunaan Allicin Pada Bawang Putih Untuk Kesihatan Manusia

    Mengurangkan pemendapan atesklerosis dan lemak
    Menormalkan keseimbangan lipoprotein
    Menurunkan tekanan darah
    Mempunyai anti-darah beku dan anti-ativiti radang
    Berfungsi sebagai anti-oksidan
    Bersifat antibiotik dan antibakteria semulajadi
    Bantu rawat jangkitan kulit seperti penyakit kaki makan air
    Bantu rawat asthma

   
Sekiranya anda atau ahli keluarga dinasihatkan mengambil ubat antibotik untuk melawan jangkitan penyakit seperti selesema, batuk, cirit-birit dll dan anda berasa khuathir akan kesan sampingan antibiotik untuk kesan jangka masa panjang, cepat-cepatlah ambillah supplement garlic yang antara kebaikkannya merupakan antibiotik 100% semulajadi, tanpa bahan kimia, perasa, gula  dah bahan sintetik yang memberi kesan pada kesihatan.
sms untuk dapatkan garlic shaklee ini kepada 0176766156

Page: [1]
View full: GARLIC SUPPLEMENTS