delcol87 posted on 3-9-2012 03:42 PM

honda eg nk masuk enjin vtec

salam bro2 sekalian,
saya nk tanyalah bro2 otai honda ni, ape beza enjin lantai dan enjin kosong ek? market enjin typr R B16B berapa sekarang?
saya sedang mencari2 enjin vtec nak letak kt kereta sy tu, cuma xtahu sgt kos enjin tu berapa skrg,
kalau trip ni da ade soryla ek,
terima kasih..{:1_545:}

zulka posted on 3-9-2012 04:02 PM

enjin kosong dgn enjin lantai sama la
enjin lantai maknanya dia jual enjin sahaja tanpa gearbok,wiring,ecu...
betul2 enjin sahaja....
harga enjin kosong B16b sekitar 4K - 5K...bergantung kawasan DUN mana....:loveliness:

azeffendi posted on 3-9-2012 04:53 PM

enjin lantai ado jg yg complete semua nya..enjin+gb+wayering..sng citer full pakej untuk convert....tanpa bodypart...sbb dia xdikira halfcut..ade setengah halfcut..depa juai pecah2...nak untung lebey....ikut pada bajet bro nak pakai...sbb lar yg paling mahai enjin kategori b siries ialah 16b....:)...

delcol87 posted on 3-9-2012 05:14 PM

zulka posted on 3-9-2012 04:02 PM static/image/common/back.gif
enjin kosong dgn enjin lantai sama la
enjin lantai maknanya dia jual enjin sahaja tanpa gearbok,wir ...

gearbox blh pkai yg asalkn? kt mane yer blh dpt yg hrga bro ckp tu? sy dk area kL..

delcol87 posted on 3-9-2012 05:16 PM

azeffendi posted on 3-9-2012 04:53 PM static/image/common/back.gif
enjin lantai ado jg yg complete semua nya..enjin+gb+wayering..sng citer full pakej untuk convert.... ...

klau b16a plak brape agk2 skrg? ingt nk enjin je, xnak skali dgn body part tu.. sb yang lain da buat dh, cuma enjin je nk tukar.. bro biase cri brg area mne klau dkt lmbah klang ni?

zulka posted on 3-9-2012 05:30 PM

try call 0163289890 - zalie
prima damansara..

zaipen posted on 4-9-2012 03:05 AM

civic eg ni kalo asal pakai gearbox auto nak masuk vtec manual tapak yang pegang mounting gearbox dia kene tukar sekali amik dari body hafkat gak....kalo x memang x leh pasang.....ade lari sikit kedudukan dari tapak asal....begitu jugak  kalu dari manual nak convert ke auto....tapak ni kene kopek dari hafkat tu pastu welding kan kat chasis tu...tapi sebelum tu tapak yg asal kat body tu kene kopek keluar dulu la.....tapi selalu kalo cara ni selalu kantoi dengan puspakom atau jpj....pasal dah ubah tapak asal....apply kawalselia pun silap2 kene PG10 dulu....

atau....kalau tak nak ubah tapak ni pon boleh....beli je mounting brand hasport....memang dibuat khas untuk ubahsuai mcm ni...tapi harga boleh bikin tersedak sikit la....hehehe

contoh kedudukan tapak yg dimaksudkan itu....tengok bawah lintah merah tu....
http://img148.imageshack.us/img148/3370/simonsenginebaynn7.jpg

contoh gambarajah mounting brand hasport tu....
http://www.dragtimes.com/images-classifieds-large/HASPORT-1992-1995-CIVIC-EG-K20-K24-K-SERIES-SWAP-MOUNTS-for-sale_260619982363.jpg

http://hasport.com/store/index.php/mounts/civic/eg/b-series-eg.html


harap dapat membantu.....hehe

azeffendi posted on 4-9-2012 09:57 AM

kalo gb asalkan sama2 b siries..boleh pnp je kat mane2 enjin....:) kalo enjin lantai complete pun dalm 5k keatas lar...:)....cari slow2 bro..jg kalut2 t dpt xcun.....

delcol87 posted on 4-9-2012 12:32 PM

zaipen posted on 4-9-2012 03:05 AM static/image/common/back.gif
civic eg ni kalo asal pakai gearbox auto nak masuk vtec manual tapak yang pegang mounting gearbox di ...

terbaikla bro.. tp sy pnye da manual dh, kne buat jgk ke?

delcol87 posted on 4-9-2012 12:33 PM

zulka posted on 3-9-2012 05:30 PM static/image/common/back.gif
try call 0163289890 - zalie
prima damansara..

tq bro..

delcol87 posted on 4-9-2012 12:34 PM

azeffendi posted on 4-9-2012 09:57 AM static/image/common/back.gif
kalo gb asalkan sama2 b siries..boleh pnp je kat mane2 enjin.... kalo enjin lantai complete pun da ...

5k ke ats ek? nti usha2 dlu kt halfcut...

delcol87 posted on 12-9-2012 12:11 PM

ade sape2 or kwn2 yg nk jual bullet or dolphin ke? area lembah klang.. klau ade bagitahu k.. my bro nak pakai dolphin jgk.

zulka posted on 12-9-2012 03:08 PM

ko nak dolphin..
enjin B18c
rim SSR TYpe C 16 ori japan
color dark grey
adjustable Hi lo softhard blisten
luar / dlm sumer dh convert..
kete adik aku...nti aku tanya berapa nk jual  

delcol87 posted on 18-9-2012 02:48 PM

zulka posted on 12-9-2012 03:08 PM static/image/common/back.gif
ko nak dolphin..
enjin B18c
rim SSR TYpe C 16 ori japan


mcm mne? da tnye ke der?

zulka posted on 18-9-2012 03:02 PM

dia nk tolak 40.5K..
Last edited by zulka on 18-9-2012 04:47 PM

delcol87 posted on 18-9-2012 05:01 PM

zulka posted on 18-9-2012 03:02 PM static/image/common/back.gif
dia nk tolak 40.5K..

kt mne tu die tgal?

AHMADVW posted on 18-9-2012 07:13 PM

vtec busat;P

zulka posted on 18-9-2012 10:02 PM

delcol87 posted on 18-9-2012 05:01 PM static/image/common/back.gif
kt mne tu die tgal?

Tmn.Melati...
ni kete adik sy..

http://photos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/196710_156334734425503_7585433_a.jpg
http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/226422_170950076297302_7200028_n.jpg
http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/164845_140074876051489_5384010_n.jpg

delcol87 posted on 19-9-2012 11:23 AM

zulka posted on 18-9-2012 10:02 PM static/image/common/back.gif
Tmn.Melati...
ni kete adik sy..

mhalla der.. :'(

zulka posted on 19-9-2012 11:26 AM

delcol87 posted on 19-9-2012 11:23 AM static/image/common/back.gif
mhalla der..

standardla kete dh bikin 100%..
kalau nak murah kena cari yg stended mended la der....:P

delcol87 posted on 19-9-2012 11:32 AM

zulka posted on 19-9-2012 11:26 AM static/image/common/back.gif
standardla kete dh bikin 100%..
kalau nak murah kena cari yg stended mended la der....

tulh psal, dolphin ni market der.. ssh nk jmpe yg mrh2 ni, stndet mended pn 30k jgk..

delcol87 posted on 21-9-2012 10:33 AM

xjadila nk ambik kete, nak ambik enjin je.. tlgla geng, ktne nak cri B16 ni yg murah skit siap pasang..

zulka posted on 21-9-2012 10:43 AM

delcol87 posted on 21-9-2012 10:33 AM static/image/common/back.gif
xjadila nk ambik kete, nak ambik enjin je.. tlgla geng, ktne nak cri B16 ni yg murah skit siap pasan ...

ko dh call no yg aku bagi tu ke?
call la dia.......ckp dgn dia abg yg baru amik enjin H22a rekmen..
aku baru amik enjin H22a lebih kurang sebulan lepas....
ko pegi je kedai dia kat prima dsara...mcm2 brg honda ader...
kot2 aku dpt komisen ke....

ejai601 posted on 21-9-2012 11:19 AM

zulka posted on 18-9-2012 10:02 PM static/image/common/back.gif
Tmn.Melati...
ni kete adik sy..

cantik kete...ni ker dolphin?igtkan spesies ek yg dolphin..yg org pggil bullet tu camne plak?hehehe newbie bertya

zulka posted on 21-9-2012 11:44 AM

ejai601 posted on 21-9-2012 11:19 AM static/image/common/back.gif
cantik kete...ni ker dolphin?igtkan spesies ek yg dolphin..yg org pggil bullet tu camne plak?heheh ...

dolphin a.k.a EG6 a.k.a bullet ..a.ka. mayat ...byk nick name kete ni
yg spesis EK tu di panggil EK9
Page: [1] 2
View full: honda eg nk masuk enjin vtec