View: 390024|Reply: 1353
|
ANEKA KEK COKLAT BAKAR
[Copy link]
|
|
Post Last Edit by ninoZ at 8-2-2010 21:50
Post Last Edit by ninoZ at 8-2-2010 21:25
Thread lama telah ditutup dan sedang dikemaskini..
sila sambung di thread baru..
boleh klik di bawah utk rujuk ke thread lama..
terima kasih..
http://forum.cari.com.my/viewthr ... ge=1&extra=page%3D1 |
|
|
|
|
|
|
|
baru buat chocolate cake....senang saja
Flourless Hazelnut Chocolate Cake
source: The Australian Women's Weekly - wicked sweet indulgences
1/3 cup (35g) koko
1/3 cup (80 ml) air panas
150g dark chocolate, cairkan
150g butter, cairkan
1 1/3 cups (275g) firmly packed brown sugar
1 cup (125g) hazelnut meal (ground hazelnuts)
4 eggs, separated
1 sudu makan koko, extra
1. Panaskan oven 180 C. Grease deep 19cm square cake pan; alaskan tepi dan dasarnya dengan baking paper.
2. Campur koko dengan air panas di mangkuk yang besar hingga sebati. Gaulkan chocolate, butter, gula, hazelnut meal dan kuning telur.
3. Beat putih telur hingga soft peaks; gaul ke dalam campuran chocolate dalam dua batches.
4. Tuang ke pan. Bakar 1 jam atau hingga firm. Biarkan dalam pan selama 15 minit, pindahkan ke wire rack dengan atas kek di atas. Dust dengan koko semasa menghidang.
ps. gambar belum ada; belum potong. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Kacip...
Kalau dah tutup thread lama... make sure all the resipi masuk kat compilation ye...
banyak sumber ilmu gak kat situ |
|
|
|
|
|
|
|
ishh...ishh...
thread tu ditutup pun sebab nk masukkan ke archieve lerr..
jgn lupa belek2 kat sana erkk..
cian huda..penat gilerr dok wat archieve.. |
|
|
|
|
|
|
|
Mousse Chocolate Cake - from FNR ARCHIVED
b4 raya baru2 ni buat Mousse Choc Cake - RESEPI ADA KAT ARCHIVED PAGE 3.
Tapi Kali ni ada skit modification kat resepi ni...
Resepi mousse Chocolate cake [speedial]
Bahan2
625 gm Cooking Chocolate --->> I used only 500 gm cooking choc
225 gm Marjerin/butter --->> I guna majerin jer
325 Tepung Naik sendiri --->> I guna tpg gandum jer + 1 sudu teh b/powder + 1/2 sudu teh soda bikarbonat
500 ml air sejuk --->> air ais dari peti sejuk
secubit garam
250 gm gula --->> I guna 150gm jer gula
3 biji telur.
Cara-caranya:-
Masak coklat bersama marjerin hingga cair masukkan air sejuk dan kacau sehingga rata. Biarkan ia sejuk.
Pukul telur dan gula hingga betul-betul kembang. Masukkan garam.
Selepas itu masukkan tepung naik sendiri dan coklat tadi berselang seli. --->>> Hak ni mula2 I blender jer telur dan gula sampai gula hancur, pastu masukkan tepung ngan choc cair tu, then blender lagi....dah siap.
Bakar pada suhu 150 - 170'C selama 1 jam or lebih/sehingga masak. --> suhu ni bergantung pada oven masing2 sbb takut kek merekah bila oven terlalu panas. Loyang plak I guna 9"x9" just nice takdelah tinggi sangat kek tu, rasanya kalu guna loyang 8"x8" mesti tinggi elok
Kalu ikut tekak I lah...kek ni tak payah dah topping ke apa ker..just makan camtu jer dah cukup moist dah smpi pegang pun mcm melekat2 coklat dia tu...
[ Last edited by speedial at 23-10-2007 11:06 AM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by speedial at 23-10-2007 10:53 AM
b4 raya baru2 ni buat Mousse Choc Cake - RESEPI ADA KAT ARCHIVED PAGE 3.
Tapi Kali ni ada skit modification kat resepi ni...
Resepi mousse Chocolate cake [speedial]
Bahan2
625 gm Cookin ...
deme buat ambe makin gatai tangan nak buat kek cekelat |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by speedial at 23-10-2007 10:53 AM
b4 raya baru2 ni buat Mousse Choc Cake - RESEPI ADA KAT ARCHIVED PAGE 3.
Tapi Kali ni ada skit modification kat resepi ni...
Resepi mousse Chocolate cake [speedial]
Bahan2
625 gm Cookin ...
Moist tak cake nihhh..nampak macam menarik jerr..Ada tak perbezaan dr segi texture kek kalau kita gunakan cooking chocolate instead of coco powder. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by nhuda at 23-10-2007 11:17 AM
deme buat ambe makin gatai tangan nak buat kek cekelat
ni ler kek yg paling cepat abis...hidang2 jer abis.....suka betul budak2 makan.... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by cupcakes at 23-10-2007 11:57 AM
Moist tak cake nihhh..nampak macam menarik jerr..Ada tak perbezaan dr segi texture kek kalau kita gunakan cooking chocolate instead of coco powder.
bykkkkk perbezaaan....kalu guna cooking choc...kek akan jadik lagi moist compared to guna coco powder....(coco powder ni kan jenis tepung...so a bit dry lah)
kek ni memang jenis yg betul2 moist sbb kat bawah dia mcm lembap sesangat...tak payah pakai toping dah...memang really moist...
senang jer buat ni...prengggggggg pakai blender jer..... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #10 speedial's post
deme membuatkan ambe makin teruja nak buat
tp klau ambe buat, nak buat 1/3 adunan jer...
[ Last edited by nhuda at 23-10-2007 12:42 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #6 speedial's post
325 Tepung Naik sendiri --->> I guna tpg gandum jer + 1 sudu teh b/powder + 1/2 sudu teh soda bikarbonat
500 ml air sejuk --->> air ais dari peti sejuk
boleh tak diganti dgn tepung naik sendiri?apa beza bakign powder dan soda bikarbonat?bukan kedua2nya adalah serbuk yg sama fungsinya?
air ais...kenapa perlu digunakan air ais?boleh guna air masa biasa? |
|
|
|
|
|
|
|
kalau ikut resepi asal mmg pun guna self raising flour..cuma speed nie aje guna tepung gandum biasa..tu pasal dia kena tambah baking powder dan soda.. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #12 clairekimberly's post
betul cakap kacip tu....resepi asal memang guna tepung naik sendiri....disebabkan I guna tpg gandum so kenalah tambah baking powder & soda bikarbonat....ini cuma substitute utk sape2 yg takde tepung naik s'diri....so both tepung boleh guna lah.....
Pasal perbezaan baking powder & soda bikarbonat tu tidaklah teman tau sbb blum betul2 arif pasal mende2 ni sume...(memandang skang ni zaman IT so why not u just type kat google search & cari apa perbezaannya)....
& pasal guna air ais tu I pun tak tau disbbkan kat resepi tertulis air sejuk I just assumed air ais jelah.....pasal nak guna air masak tu I tak pastilah....maybe buleh kot.... |
|
|
|
|
|
|
|
speedial
u guna blender yang digunakan untuk mesin cili dan bawang tu ker? |
|
|
|
|
|
|
|
speedial
u guna blender yang digunakan untuk mesin cili dan bawang tu ker? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #16 sitipayung's post
yesss my dear.....
sbb apa I guna blender....adunan ni dia cair skit...so bila I campurkan tpg dgn choc cair tu...dia mcm bergentel2 tpg tak hancur...last2 I blender jer sume senang tepung pun hancur skali....tp jgn plak blender skali harung nanti tak muat lak blender tu.... |
|
|
|
|
|
|
|
speedial
u blender secara berperingkat-peringkat lah yer...kek nie boleh dikukus tak? selepas berapa hari kek nie jadi moist? saya minat nak cuba |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #18 sitipayung's post
2-3 kali gak lah....
tak pastilah buleh kukus ke tak...i takut bantat jer kalu kukus...
kek ni tak payah tunggu beberapa hari.....hari tu i buat kek ni hari isnin malam..hari selasa ptg baru potong trus masuk mulut....urmmmm nyamannya rasa....lembut jer..penuh coklat dia....try lah siti...sonang jer kek ni....
tp make sure suhu jgn kuat sgt takut dia merekah mcm gunung brapi lak kan.... |
|
|
|
|
|
|
|
tq speedial.......nanti i cuba dan beri maklumbalas kepada u . |
|
|
|
|
|
|
| |
|