CARI Malay Forums

Title: ANEKA NASI & LAUK PAUK SAMPINGAN [Print this page]

Author: hanieliza    Time: 11-4-2004 04:25 PM
Title: ANEKA NASI & LAUK PAUK SAMPINGAN
Post Last Edit by Kacip_Fatimah at 20-9-2011 09:59

Nasi minyak ini sedap dimakan dengan dalca, ayam masak merah dan juga acar timun atau acar buah...  


NASI MINYAK

Bahan

1 kg beras bathmati
5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ]-dihiris
3 cm halia ]
2 helai daun pandan..koyak & simpulkan
3 tangkai daun kari
5 gm kulit kayu manis
3 gm bunga lawang
3 gm cengkih
3 gm pelaga
1/2 cawan susu cair
2 biji tomato..cincang kecil
1 liter air
2 s/b minyak sapi
bawang goreng
kismis
bawang-dihiris halus

Cara Membuat
1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk rice cooker.
2. Masukkan bahan-bahan yang dihiris dan tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan susu, daun kari, daun pandan dan air secukupnya.
4. Masukkan beras & tomato dan biarkan sehingga kering dan masak.
5. Untuk menghidang, hiaskan dengan bawang goreng, kismis dan daun bawang.

DALCA

Bahan-Bahan:
600 gm daging
3 biji ubi kentang
5 batang kacang panjang
1 biji carrot
1 cawan kacang dhal.....rebus lembut
6 biji buah belimbing buluh
4 biji cili hijau
2 biji mangga muda
2 biji tomato
1 labu bawang besar
2 biji terung bulat putih atau biru
4 cawan santan
1 bungkus rempah kari daging..dibancuhkan dgn air asam jawa
4 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] hiriskan
3 cm halia ]
1 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar minya
Garam secukup rasa

Cara:
1. Potong daging 2.5 cm x 2.5 cm dan bersihkan.
2. Belah 4 kentang,tomato, bawang besar dan terung.
3. Potong kecil mangga muda.
4. Potong kacang panjang sepanjang 2.5 cm.
5. Panaskan minyak sapi & minyak .
6. Tumiskan bahan yg dihiris sehngga wangi.
7. Masukkan rempah kari daging dan biarkan sehingga naik minyak,
8. Masukkan daging dan santan secukup. Renehkan sehingga lembuk/empuk.
9. Masukkan kacang dhal dan semua sayur yang dipotong.
10. Kacau lagi hingga mendidih dan empuk.
11. Masukkan garam.
12. Masukkan belimbing dan cili hijau sebiji-sebiji.
13. Renehkan sehingga naik minyak lagi.
14. Siap untuk hidangan

AYAM MASAK MERAH

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam ..dipotong kecil..bersihkan dan buh kunyit & garam dan goreng

Bahan untuk dikisar:
10 tangkai cili kering
5 tangkai cili merah
3 cm halia
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 btng serai
4 biji tomato
2 S/B tomato sos

kacang peas
bawang besar,,potong gelang
minyak masak
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa

Cara:
1. Pijarkan minyak dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar hingga garing.
2. Setelah itu masukkan ayam, kacang peas, bawang besar, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
3. Gaulkan hingga sebati dan rata.
4. Apabila telah kering bolehlah diangkat.

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 31-7-2007 12:03 PM ]
Author: ninoZ    Time: 11-4-2004 06:44 PM
my boss's fav menu kenduri..

Nasi Tomato
Ayam Masak Ros
Daging Rendang Kicap
Pajeri Rebung
Acar Timun



jap lagi eh kita taruk resepi
Author: wasted    Time: 11-4-2004 07:02 PM
meleleh air liur.
Author: hanieliza    Time: 11-4-2004 08:45 PM
Originally posted by wasted at 11-4-2004 07:02 PM:
meleleh air liur.

,elelh macam ni ker...:mll::mll::mll:
nasib baik kak liza masak menu ni arini..:cak:
Author: RasaCinta    Time: 12-4-2004 06:59 PM
Originally posted by ninoZ at 4-11-04 06:44 PM:
my boss's fav menu kenduri..

Nasi Tomato
Ayam Masak Ros
Daging Rendang Kicap
Pajeri Rebung
Acar Timun



jap lagi eh kita taruk resepi


sik...menu utama tu...espeseli acar timon
aa tapi nak tanya...amende pajeri rebung tuh
:cak:
Author: hanieliza    Time: 12-4-2004 07:10 PM
Originally posted by RasaCinta at 12-4-2004 06:59 PM:


sik...menu utama tu...espeseli acar timon
aa tapi nak tanya...amende pajeri rebung tuh
:cak:

agaknya masak pejeri yg bahan asasnya rebung...digantikan terung atau nenas...:hmm::stp:
Author: RedRose    Time: 13-4-2004 02:08 PM
ehmmm .. kenkadang klu kenduri kecit2 .. mcm kenduri kesyukuran ke atau kenduri tahlil, org buat menu nasik putih ngan lauk kampung je kak liza ..

tapi klu redrose, buat kenduri akikah anak2 wajib menu nasik beriani... maklumla org johor ... ye la sebab klu akikah anak lelaki kan kene 2 ekor kambing ... haa ... tak tau nak buat masak apa lagik klu kambing tuh ... rasanya beriani kambing la yg paling sesuaii .. ye dak ??
Author: Sasha    Time: 13-4-2004 02:17 PM
Originally posted by hanieliza at 2004-4-12 07:10 PM:

agaknya masak pejeri yg bahan asasnya rebung...digantikan terung atau nenas...:hmm::stp:


selalunya jumpa pajeri nenas atau timun kan..

sedap ker rebung buat pajeri..? pernah rasa ker kak?:hmm:
Author: ninoZ    Time: 13-4-2004 06:30 PM
Originally posted by RasaCinta at 2004-4-12 18:59:


sik...menu utama tu...espeseli acar timon
aa tapi nak tanya...amende pajeri rebung tuh
:cak:


Pajeri or Paceri Rebung tu sama je mcm buat Pajeri nenas, pajeri terung or lain lain pajeri..cuma gantikan dgn rebung jeruk aje...
sedappp tauuuu
FYI byk lagi sayuran/buah yg boleh dibuat pajeri cth :
mangga
kedondong
rambutan [esp jenis masam]
labu
pisang [jenis yg masam sket]
dgn apple pun boleh..

konsep dia sama je mcm buat chutney..
Author: hanieliza    Time: 13-4-2004 08:21 PM
Originally posted by RedRose at 13-4-2004 02:08 PM:
ehmmm .. kenkadang klu kenduri kecit2 .. mcm kenduri kesyukuran ke atau kenduri tahlil, org buat menu nasik putih ngan lauk kampung je kak liza ..

tapi klu redrose, buat kenduri akikah anak2 waj ...

yelah..pagi tadi kak liza attend majlis baca Yassin kat rumah kawan dia jamu nasi putih...
lauknya ayam goreng berlada,
masak lemak ikan kering & nenas,
ikan bakar & air asam..sambal belacan,
sayur taugeh goreng dan ulaman...
kami pulun makan..sampaikan kueh mueh yg dibawa tak habis.
.pastu memasing tapau bawa balik kueh orang lain...[ambil serba sikit kueh orang lain yg dibawa kemajlis tu]...

meriah sungguh...
lama sungguh kami cuti buat majlis ni since memasing sibuk ...

[ Last edited by hanieliza on 13-4-2004 at 08:24 PM ]
Author: hanieliza    Time: 13-4-2004 08:49 PM
Originally posted by Sasha at 13-4-2004 02:17 PM:


selalunya jumpa pajeri nenas atau timun kan..

sedap ker rebung buat pajeri..? pernah rasa ker kak?:hmm:

kak liza tak pernah rasa pajeri rebung...tapi percah rasa acar umbut kelapa ..sedap & manis asli...

apakata Shasha atau kak liza buat nanti...pasti kita bagi komen
anyway ninoz dah bagi klu macam mana nak masak pajeri rebung tu
Author: Sasha    Time: 14-4-2004 08:38 AM
Originally posted by hanieliza at 2004-4-13 08:49 PM:

kak liza tak pernah rasa pajeri rebung...tapi percah rasa acar umbut kelapa ..sedap & manis asli...

apakata Shasha atau kak liza buat nanti...pasti kita bagi komen
anyway ninoz dah bagi k ...


oooohh like that one..ok ok..akak buatlah ekkeke...nanti kasi sha rasa
Author: hanieliza    Time: 14-4-2004 09:02 AM
Originally posted by Sasha at 14-4-2004 08:38 AM:


oooohh like that one..ok ok..akak buatlah ekkeke...nanti kasi sha rasa

no problem maa..pastu kak liza anto dalam forum kat cari.com ni ..
bolih tak:stp:
Author: chempaka_ku    Time: 14-4-2004 07:32 PM
Originally posted by hanieliza at 13-4-2004 08:49 PM:

kak liza tak pernah rasa pajeri rebung...tapi percah rasa acar umbut kelapa ..sedap & manis asli...

apakata Shasha atau kak liza buat nanti...pasti kita bagi komen
anyway ninoz dah bagi k ...


menu kenduri.....
selalu umbut kelapa biasa (bukan kelapa sawit) yang dibuat sayur, add udang hidup dan tak perlu campur santan sebab umbut kelapa tu nanti akan mengeluarkan sendiri air yang seakan-akan santan dan warna sayur ni putih...sedap manis...yum yum...

sweet and sour fish....juga salah satu dish yang selalu dihidangkan terutama sekali ikan merah.......

daging pula masak rendang atau kari......

dessert kenduri selalunya sago cream yang dicampur ice cream atau pun hidangkan buah tembikai merah atau kedua-duanya sekali......
Author: RedRose    Time: 15-4-2004 02:34 PM
Originally posted by hanieliza at 13-4-2004 08:21 PM:

yelah..pagi tadi kak liza attend majlis baca Yassin kat rumah kawan dia jamu nasi putih...
lauknya ayam goreng berlada,
masak lemak ikan kering & nenas,
ikan bakar & air asam..sambal ...


huishhh ... sedapnye kak liza ... dia buat sendiri ke catering tuh ??
teringat masa dok buat kenduri arwah pak mertua taun lepas... nih la menu yang org paling suka ... :ah: :clap:
Author: Sasha    Time: 15-4-2004 02:43 PM
Originally posted by hanieliza at 2004-4-14 09:02 AM:

no problem maa..pastu kak liza anto dalam forum kat cari.com ni ..
bolih tak:stp:


bole sokmo :lol
Author: Paja    Time: 15-4-2004 03:24 PM
Title: Lauk Kenduri masa aku kawin 6 tahun dulu
1) Nasi Minyak + Nasi Putih
2) Ayam Goreng Rempah
3) Sambal Tumis Sotong Kering
4) Acar Buah + Acar Sayur (Timun/Carrot)
5) Masak Lemak Nenas Ikan Masin
Author: glump    Time: 15-4-2004 06:34 PM
tpt kg aku kalau kenduri biasanya mkn nasi ambang i.e nasi dalam dulang. dalm dulang tu tu biasanya ada nasi putih, mee goreng, sambal goreng(tjis my fav.),ayam masak kicap. lauk tambahan biasanya kerabu pucuk ubi,sayur lodeh tapi kuah dia pekat,ikan kering bulu ayam or ikan cekik leher & rendang.
Author: ninoZ    Time: 15-4-2004 06:38 PM
Originally posted by chempaka_ku at 2004-4-14 19:32:


menu kenduri.....
selalu umbut kelapa biasa (bukan kelapa sawit) yang dibuat sayur, add udang hidup dan tak perlu campur santan sebab umbut kelapa tu nanti akan mengeluarkan sendiri air yang s ...


umbut kelapa sawit pun boleh digunakan gak tauu..
dah penah terbaca pasal tu n dorang cakap sedap gak mcm umbut kelapa
umbut pisang pun boleh buat kerabu - [yg ni makanan vietnam]

Author: chempaka_ku    Time: 15-4-2004 08:01 PM
Originally posted by ninoZ at 15-4-2004 06:38 PM:


umbut kelapa sawit pun boleh digunakan gak tauu..
dah penah terbaca pasal tu n dorang cakap sedap gak mcm umbut kelapa
umbut pisang pun boleh buat kerabu - [yg ni makanan vietnam]


hehe memang boleh tapi tak sesedap kelapa biasa :bgrin:
umbut pisang juga best buat sayur especially kalau masak dgn santan yum yum...........kerabu/sambal jantung pisang pun sedap........

ada sesiapa pernah makan sambal rotan? ni kira umbut ke? not sure pulak....
rasanya pahit, cara buat... isi rotan tu dimasak hinggalembut dan getahnya keluar, lepas tu buat macam sambal biasa campur udang kering, bawang merah, putih, cili padi dan air limau........kalau ada gerenti tambah nasi ni....
Author: Sasha    Time: 15-4-2004 08:24 PM
Originally posted by glump at 2004-4-15 06:34 PM:
tpt kg aku kalau kenduri biasanya mkn nasi ambang i.e nasi dalam dulang. dalm dulang tu tu biasanya ada nasi putih, mee goreng, sambal goreng(tjis my fav.),ayam masak kicap. lauk tambahan biasanya  ...



ada dekat beberapa tempat aku pegi nasi dorang hidang di pangel Nasi pelangi..dan Nasi hujan panas...nasib baik bukan nasi sejuk :bgrin:
Author: ninoZ    Time: 15-4-2004 08:29 PM
Originally posted by chempaka_ku at 2004-4-15 20:01:


hehe memang boleh tapi tak sesedap kelapa biasa :bgrin:
umbut pisang juga best buat sayur especially kalau masak dgn santan yum yum...........kerabu/sambal jantung pisang pun sedap........

...


penah makan tak rendang lengkuas?
main bahan dia lengkuas yg dikisar n di toskan.. pastu masak cam  rendang biasa..
kalau tak salah..namanya rendang terlagi-lagi
rasa cam makan rendang daging hancur... tapi pastu siap laaaa
legaa semua angin2 kat badan..hihihihi
nih rendang tradisional yg asalnya dari perak
nanti me carikan resepinya..
ade dlm my collection
Author: RedRose    Time: 16-4-2004 10:45 AM
Originally posted by glump at 15-4-2004 06:34 PM:
tpt kg aku kalau kenduri biasanya mkn nasi ambang i.e nasi dalam dulang. dalm dulang tu tu biasanya ada nasi putih, mee goreng, sambal goreng(tjis my fav.),ayam masak kicap. lauk tambahan biasanya  ...


nih biasanye menu org jawa kan .. kat johor banyak ...

tapi klu ikut family redrose, mak masak nasik minyak, ayam masak merah, kurma daging peh tu ada dalca daging tetel dan goreng papedom ... peh tu dulang tu lapik ngan daun pisang.. perghh hingga menjilat jari .. biasanye kitorang bertiga beradik mkn satu dulang.. mak ngan abah satu dulang .. rasa kemesraan bertambah2 .. tapi nih dulu la, masa zaman2 kitorang skolah dulu, sebab time cuti skolah bila balik dari asrama berkumpul adik beradik sume mak mesti buat cam tuh ..

alamak terasa nak makan nasik ambang le pulak .. lambatnye nak balik kampung nihhh ..
Author: Paja    Time: 16-4-2004 04:02 PM
umbut kelapa masak lemak putih pun dah power ...

ninoz, anak2 kita kawin nanti .. kita hidang lauk pauk tradisional masa kenduri ..hhehehe musti tak cukup nasik!
Author: ctredzuan    Time: 18-4-2004 07:29 PM
tapi utk hidangan pengantin jangan lupe yang ini!!


:mll::mll::mll:
Author: RasaCinta    Time: 18-4-2004 07:57 PM
Originally posted by ninoZ at 4-13-04 06:30 PM:


Pajeri or Paceri Rebung tu sama je mcm buat Pajeri nenas, pajeri terung or lain lain pajeri..cuma gantikan dgn rebung jeruk aje...
sedappp tauuuu
FYI byk lagi sayuran/buah yg boleh dibuat  ...


terlewat sikit..owh mcm chutney....memula pelik gak buat pakai rebung..sbb mcm starchy....biasa pakai dried appricot..dgn....satu lagi taktau plak namanya..tapi banyak biji kecil2
Author: ninoZ    Time: 18-4-2004 10:58 PM
Originally posted by Paja at 2004-4-16 16:02:
umbut kelapa masak lemak putih pun dah power ...

ninoz, anak2 kita kawin nanti .. kita hidang lauk pauk tradisional masa kenduri ..hhehehe musti tak cukup nasik!

kita siap lauk..
sapa nak makan byk2.. sila bawak  nasik tambah sendiri

wakakakakakakaakakakaka...
Author: Baiduri Othman    Time: 18-4-2004 11:06 PM
Lama tak lepak kat Forum Foods & Recipes. Bercakap tentang menu kenduri, baru last week attend kenduri kahwin sepupu saya. Masa duduk makan semeja dgn emak2 saudara saya, diaorg cakap kan best kalau ada umbut kelapa masak lemak masak dgn clam (rupa2nya kat Semenanjung pun sebut umbut kelapa jugak). Lepas tu ada ikan terubuk masin, rebung masak lemak ke, botok ikan. Bila difikir2kan, boleh jugak ubahsuai menu kenduri ni. Tak salah kalau hidangkan udang galah masak kari, kerang/siput masak dgn sejenis ubi (org Swak sebut karibang), sayur midin masak belacan ke.........
Author: hanieliza    Time: 3-5-2004 02:24 AM
Buat hanna..kak liza tuliskan resepi nasi saja..lauknya hanna bolih rujuk di page 1...
Nasi Tomato..

Bahan-Bahan:
5 cawan beras - cuci dan toskan
3 ulas bawang putih - hiris
5 ulas bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
3 biji Buah pelaga
3 biji Bunga cengkih
1 inci Kulit kayu manis
2 kuntum Bunga lawang
1/2 cawan susu cair
4 biji tomato - cincang
1/2 cawan sos tomato
majerin /minyak sapi
Garam secukup rasa
Air (ikut sukatan beras dalam 5 cawan gak)
daun pandan disimpul or daun sup cincang

Cara:
1. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah dengan merjerin hingga kuning dan naik bau. Gunakan periuk rice cooker tu..

2. Masukkan susu cair, tomato, garam dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih.

3. Masukkan beras & daun pandan/daun sup dan alihkan periuk kedalam tempat rice cooker dan biarkan masak.

4. Apabila nasi telah kering, kacau rata tapi jangan sampai hancur..

5. Bolih dihidangkan bersana lauk ayam masak merah dan dalca atau kerabu timun..


Author: hanna1905    Time: 3-5-2004 04:13 AM
tima kasih bebanyak...kak liza...
Author: Baiduri Othman    Time: 3-5-2004 01:43 PM
Originally posted by hanieliza at 2004-5-3 02:24 AM:
Buat hanna..kak liza tuliskan resepi nasi saja..lauknya hanna bolih rujuk di page 1...
Nasi Tomato..

Bahan-Bahan:
5 cawan beras - cuci dan toskan
3 ulas bawang putih - hiris
5 ulas ...


My reply:-

Kak Liza, boleh hantar sikit kat saya?
Author: hanieliza    Time: 3-5-2004 02:15 PM
Originally posted by Baiduri Othman at 3-5-2004 01:43 PM:


My reply:-

Kak Liza, boleh hantar sikit kat saya?

boleh..no problem...:lol
banyak pun boleh...cuma takut sampai sana..nasi pun basi..
Author: Baiduri Othman    Time: 3-5-2004 06:21 PM
He he he. Anyway, thanks for the Nasi Tomato recipe. Sesuai sgt buat juadah hariraya. Kalau utk majlis kenduri prefer lagi nasi putih. Tiba2 tak sabar2 nak sambut hariraya. Macamana pulak boleh jadi mcm ni? lol:lol
Author: CatLady    Time: 5-5-2004 04:29 PM
meleleh jerk..air liur.I nih  :mll: .hehe
Author: hanieliza    Time: 24-5-2004 04:01 PM
Semalam kak liza buat nasi berani sempena anak kak liza balik dari asrama dan juga hari jadi adiknya...:lol

Nasi Beriani

Bahan-Bahan:
8 cawan beras Basmathi
9 gelas air
1 cawan yogurt
1 camca besar rempah Beriani(gunakan rempah Beryani Gemini)atau lain2 rempah Beriani.

Author: hanieliza    Time: 31-1-2005 08:26 PM
baru2 ni kak liza cuba buat masakan ini..

BERIANI SAYUR

Bahan-Bahannya:
4 cawan beras basmati [basuh dan toskan]
1/2 cawan susu cair
1 tongkol jagung [ambil isi saja]
4 cawan air
1 batang lobak merah [diparut]
1/2 cawan kacang peas
1 cawan lada benggala merah dan kuning [dipotong dadu]
1/2 cawan kismis

Bahan tumis
1 inci kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 biji bawang besar [mayang halus]
3 ulas bawang putih[cincangkan]
2 cm halia [mayang halus]
1 s/b rempah kurma [bacuhkan sikit ngan air]
1 helai daun pandan
3 s/b minyak
3 s/b minyak sapi

untuk hiasan
Hirisan telur dadar
bawang goreng
daun bawang [mayangkan]
  
Cara membuatnya
1. Panaskan minyak sapi dan minyak dalam periuk rice cooker.
2. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
3. Masukkan air, garam dan susu cair.
4. Bila mendidih, masukkan beras dan semua bahan sayuran.
5. Alihkan peiruk kedalam periuk nasi dan masak saperti biasa.
6. Bila dah nampak kering gemburkan sekali dan tekan suiz semula. Biarkan kering lagi.
7. Hidangankan dalam pinggan hidang besar yg leper dan taburkan bahan hiasan.
8. Makan dengan ayam masak merah atau gulai kerutub daging dan juga daun salad.

Author: hanieliza    Time: 31-1-2005 08:32 PM
topik ini juga boleh dirujuk...
http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=101515&fpage=27

dan juga
http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=59907&fpage=46

Author: hanieliza    Time: 26-4-2005 09:55 PM
Originally posted by hanieliza at 11-4-2004 04:25 PM:
Nasi minyak ini sedap dimakan dengan dalca, ayam masak merah dan juga acar timun atau acar buah...  

AYAM MASAK MERAH

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam ..dipotong kecil..bersihkan dan buh kunyit & garam dan goreng

Bahan untuk dikisar:
10 tangkai cili kering
5 tangkai cili merah
3 cm halia
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 btng serai
4 biji tomato
2 S/B tomato sos

kacang peas
bawang besar,,potong gelang
minyak masak
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa

Cara:
1. Pijarkan minyak dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar hingga garing.
2. Setelah itu masukkan ayam, kacang peas, bawang besar, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
3. Gaulkan hingga sebati dan rata.
4. Apabila telah kering bolehlah diangkat
.





AYAM MASAK MERAH

[ Last edited by hanieliza on 26-4-2005 at 09:56 PM ]
Author: hanieliza    Time: 22-6-2005 06:59 PM


PAJERI BOMBAY NENAS akan TUMIS AIR SAYUR NENAS

Bahan-Bahan:
1 biji nenas yang sederhana besarnya
biji carrot kecil [ hiris kecil]
2 sudu besar gula
3 biji cili merah [hiriskan]
2 biji cili hijau [hiriskan]
1/2 cawan air
Garam dan serbuk perasa secukup rasa minyak untuk menumis

Bahan Tumis
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 biji bunga pelaga
1 kuntum bunga lawang
1 labu bawang besar [mayangkan]
2 ulas bawang putih [mayangkan]
1 inci halia [mayangkan]


Cara:
1. Nenas dikupas kulitnya kemudian dibersihkan matanya dan dipotong kecil.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
3. Masukkan air,gula dan garam.
4. Bila telah mendideh masukkan nenas, cili merah dan hijau.
5. Biarkan mereneh sehingga mendideh dan rasakan garamnya.
6. Bila telah masak hidangkan bersama nasi minyak atau beriani.


[ Last edited by hanieliza on 22-6-2005 at 07:00 PM ]
Author: ummiauni    Time: 22-6-2005 11:01 PM
Originally posted by hanieliza at 24-5-2004 04:01 PM:
Semalam kak liza buat nasi berani sempena anak kak liza balik dari asrama dan juga hari jadi adiknya...:lol

Nasi Beriani

Bahan-Bahan:
8 cawan beras Basmathi
9 gelas air
1 cawan yogurt
...


Kak liza selain rempah beriani cap gemini, rempah cap apa lagi yg best ye? Ari tu ummi buat nasik beriani (cranko) guna rempah beriani maggi. Kurang mengancamlah. Cap gemini tu, tak pernah nampaklah pulak kat kedai. Ke ade jual kat trg aje ?
Author: hanieliza    Time: 22-6-2005 11:08 PM
Originally posted by ummiauni at 22-6-2005 11:01 PM:


Kak liza selain rempah beriani cap gemini, rempah cap apa lagi yg best ye? Ari tu ummi buat nasik beriani (cranko) guna rempah beriani maggi. Kurang mengancamlah. Cap gemini tu ...

kak liza pernah juga gunakan rempah beriani maggi tu tapi campurkan dengan rempah kari ayam/daging so bolehlah tahan..
anyway rempah beriani Gemini kak liza beli kat KL jugak..
trylah tenguk kat K4..kot2 ada..

Author: ummiauni    Time: 22-6-2005 11:31 PM
Originally posted by hanieliza at 22-6-2005 11:08 PM:

kak liza pernah juga gunakan rempah beriani maggi tu tapi campurkan dengan rempah kari ayam/daging so bolehlah tahan..
anyway rempah beriani Gemini kak liza beli ...

:tq: terima kasih...
Author: DianaA    Time: 24-4-2006 01:50 PM
Title: Nasi Tomato dan lauk seangkatannya
Ini dia resipi Nasi Tomato yang selalu keluarga D sediakan.

  

  

NASI TOMATO KELUARGAKU

Bahan-bahan  

3 cawan beras basmati
2½ cawan air
1 cawan susu cair
1 biji bawang besar, dihiris
3 ulas bawang putih dikisar
3cm halia dikisar
4 sudu makan tomato puri/ setengah botol tomato sos Maggi
1 senduk minyak sapi
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3cm kulit kayu manis
Garam secukup rasa
1/2 cawan bawang goreng
secukup gajus goreng
  
Cara Menyediakan     
1)  Basuh beras dan toskan. Panaskan minyak sapi di dalam periuk.
2)  Masukkan bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis dan bawang merah yang telah dihiris.  Tumis sehingga naik bau.
3)  Masukkan bawang putih dan halia yang telah dikisar dan tumis sehingga garing.  Kemudian masukkan pula tomato puri/ tomato sos.
4)  Setelah naik bau, masukkan air, susu cair dan garam secukup rasa. Masukkan beras, bawang goreng dan gajus goreng.  Gaul rata.
5)  Setelah airnya kering, alihkan ke rice cooker.


AYAM MASAK MERAH

Bahan-bahan
1 ekor ayam, potong ikut suka
25 tangkai lada kering, direndam air panas dan dikisar
2 biji bawang besar, dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
1/2 cawan sos tomato
bawang goreng
gula secukup rasa
garam secukup rasa
ajinomoto jika suka
minyak untuk menumis

Cara Menyediakan
1)  Ayam digaul dengan serbuk kunyit dan garam dan digoreng setengah masak.
2)  Panaskan minyak dan tumis lada kering, bawang besar, bawang putih yang telah dikisar sehingga naik bau dan tanak rempahnya.  
3)  Masukkan sos tomato, bawang goreng, garam, gula dan ajinamoto.  Gaul rata.
4)  Masukkan pula ayam yang telah digoreng setengah masak dan masak sehingga ia pekat dan mendidih.


DALCA

Bahan-bahan   
300 gm daging, dipotong ikut citarasa
2 batang lobak merah
1 batang terung panjang
3 biji ubi kentang
2 biji tomato
100 gm kacang buncis
2 cawan kacang dal (Yang telah di rebus)
8 sudu besar bumbung rempah kari daging
1 biji kelapa (ambi 4 cawan santan)
2 biji bawang besar (di kisar)
4 ulas bawang putih (di kisar)
3 cm halia
5 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
air asam secukupnya
garam secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara Menyediakan   
1)  Bersihkan daging dan potong kecil-kecil.
2)  Sayur-sayuran di potong mengikut selera anda.
3)  Rebus kacang dal dan daging sehinga keduanya masak dan empuk.
4)  Masukkan kenteng dan lobak dan rebus sehingga empuk dan diikuti terung, kacang panjang dan tomato.
5)  Tumis darat: Panaskan minyak dalam kuali.  Masukkan kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan diikut dengan bawang besar, halia dan bawang putih yang telah dikisar.  Tumis sehingga naik bau.
6)  Masukkan rempah kari daging, gaul rata.  Masukkan asam dan garam.  Tumis sehingga ia masak dan masukkan kedalam periuk rebusan daging dan sayur-sayuran.  Kacau hingga sebati.
7)  Masukkan santan dan masak sehingga mendidih dan rasakan garamnya.  


PAJERI NENAS

Bahan-bahan

1 biji nenas, potong bulat dan potong empat
3 tangkai lada kering, direndam air panas dan dikisar
1 biji bawang besar, dikisar
2 ulas bawang putih, dikisar
2 cm halia, dikisar
2 cm kunyit, dikisar
5 cm kayu manis
2 biji bunga cengkih
2 kelopak bunga lawang
2 biji buah pelaga
6 sudu besar gula
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara Menyediakan
1)  Panaskan minyak dan masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga.
2)  Tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau dan masukkan gula dan garam.  Gula kena lebih supaya pajeri nenas sedap.
3)  Kemudian masukkan nenas dan masak sehingga layu dan keluar air.  Sedia untuk dihidang.
Author: s3Nor!t@    Time: 24-4-2006 01:59 PM
Originally posted by DianaA at 24/4/06 01:50 PM
Ini dia resipi Nasi Tomato yang selalu keluarga D sediakan.

  http://i10.photobucket.com/albums/a140/Diana_A/Resipi%20 ...


thanks D for the recipe.....:love::love:

ff:cewwaahhh....pengantin baru kita dah masuk dapur....penuh meja dihidangnya....:clap::clap:
Author: pinatbate    Time: 24-4-2006 04:38 PM
jangan tak tau...bukan penuh meja saja...siap hantar kat jiran sampai ke tok imam pun di jamunya....punyalah rajin  D ni...
Author: nsutra    Time: 24-4-2006 05:20 PM
kalau macam ni D punya masakan...bertambahlah berat badan cik abe..hehhehehe
Author: Baiduri Othman    Time: 24-4-2006 07:42 PM
Nasi tomato & lauk2 tersebut sesuai utk hariraya & family gathering. Saya suka jugak makan nasi tomato ttp makan dgn kurma ayam & salad sayur.
Author: ummiaiman    Time: 24-4-2006 08:49 PM
wah D nampak menyelerakan, nak cuba buatlah hari jumaat nie utk menjamu keluarga dan teman2
Author: Nek_Fiona    Time: 24-4-2006 08:51 PM
sedapnya nasi tomato D ni...mmg one of my fav...
Author: attyra    Time: 25-4-2006 08:54 AM

3 cawan beras basmati
2½ cawan air


tak keras ke nasi tuh nnt?
dulu pernah buat nasi jenis2 nih gak.. nasi mcm keras even sukatan air + beras sama...
D guna bera basmati jenama apa?

Author: hanis00    Time: 25-4-2006 11:06 AM
Sabtu lepas kawan lama datang rumah ( 3 keluarga) , tak masak tapi `order'  jer makanan , menu ala2 lauk kenduri la.....Nasik Minyak dengan set2 dia.

Nasik Minyak



Gulai Daging, Ayam Goreng Berempah, Acar dan Sambal Nenas.


Author: DianaA    Time: 25-4-2006 11:25 AM
Originally posted by attyra at 25-4-2006 08:54 AM



tak keras ke nasi tuh nnt?
dulu pernah buat nasi jenis2 nih gak.. nasi mcm keras even sukatan air + beras sama...
D guna bera basmati jenama apa?


Attyra kalau tengok resipi Nasi Tomato tu D guna beras basmathi tak kira beras basmathi jenama apa asal basmathi... Beras tu bersihkan dan rendam dengan air selama 30 minit... kemudian toskan airnya...

3 cawan beras + 2 1/2 cawan air dan kena ambil kira 1 cawan susu cair so liquid semua dah 3 1/2 cawan.

bila masak guna beras basmati ini sukatan air dan beras kena sama dan lebihkan sikit jadi beras tu tak keras sangat ..
Author: Nek_Fiona    Time: 25-4-2006 11:41 AM
selalunya kalau kenduri kahwin,atau apa2 jamuan pun my mom akan masak nasi beriani gam...tu kira speciality keluarga kami...daging lembu dan ayam akan dilapis serta lauk opor daging,dalca ,pacri bombay atau acar timun.Kdg2 acar buah berempah.
Author: noor_hannah    Time: 10-5-2006 12:17 PM
Originally posted by DianaA at 24-4-2006 01:50 PM
Ini dia resipi Nasi Tomato yang selalu keluarga D sediakan.

  http://i10.photobucket.com/albums/a140/Diana_A/Resipi%20 ...



ha... ni dia nasi tomato d.. kak hannah masak semalam.. punya lah cepat.. mcm masak maggie mee je... tetiba dah siap...tapi tak complete set lah.. tak sempat buat... lepas ni nak buat lagi.. sure complete one...




nak tau apa suami ckp... ha.. mcm ni bagus... sedap skit.. hehehe.. susah nak dgr dia puji wehh.. selalu kena tanya.. sedap ke bang?  biasa dia ckp ... ok lah... ni kalau sudah puji sebelum di tanya sudah kira betul2 bagus.. hehehe...

[ Last edited by  shidaaziz at 10-5-2006 04:48 PM ]
Author: noor_hannah    Time: 10-5-2006 12:19 PM


ni ayam farhana.. kes terlebih tepung.. sedapp!!
Author: noor_hannah    Time: 10-5-2006 12:23 PM
lupa.. thanx d for this great nice easy to cook recipe.. i lap u...hhehe...
Author: MAKLANG    Time: 10-5-2006 03:31 PM
amboi kakhann....cantiknya nasi...ini macam kalu, maklang pun nak try gak..tunggu anak dara tu balik dulu...
Author: nsutra    Time: 10-5-2006 04:01 PM
kak han, kita yang duk salin resepi nie pun blom terbuat lagik...hehhehee...
bila tengok kak han punya..rasa semangat berkobar2....
maklang jommm kayuh meh...
Author: jajabingO    Time: 10-5-2006 04:12 PM
Kak Hannah....

Geramlah tengok nasi tomato tu.... cantik aje, sebutir-sebutir...:love:
Kalau tak jadi keberatan, boleh beritahu Kak Hannah pakai beras
jenama apa?  :nyorok:

Jaja pada kebiasaannya menggunakan beras basmathi Faiza aje...
Author: noor_hannah    Time: 10-5-2006 04:53 PM
Originally posted by MAKLANG at 10-5-2006 03:31 PM
amboi kakhann....cantiknya nasi...ini macam kalu, maklang pun nak try gak..tunggu anak dara tu balik dulu...



maklang.. esok lusa kak hannah nak buat lagi ni.. tunggu anak da'e sulung balik... kali ni nak wat set2 dia sekali...

nasi tomato resipi keluarga d ni buat selalu pun sanggup.. sebab semudah A.. B.. C.. cepat betul masak dia...
Author: MAKLANG    Time: 10-5-2006 04:58 PM
kakhann....sekali kena puji ngan hub terus nak buat lagi...hihi....1 set berapa hengget nak jual tu...maklang nak beli...
Author: noor_hannah    Time: 10-5-2006 05:00 PM
Originally posted by nsutra at 10-5-2006 04:01 PM
kak han, kita yang duk salin resepi nie pun blom terbuat lagik...hehhehee...
bila tengok kak han punya..rasa semangat berkobar2....
maklang jommm kayuh meh...



ha copek sutra... pimpin maklang tu polan2.. den dah kekenyangan ni.. tak larat.. eerrrkk!!  burrrppp!!.. alhamdulillah..
Author: noor_hannah    Time: 10-5-2006 05:01 PM
Originally posted by jajabingO at 10-5-2006 04:12 PM
Kak Hannah....

Geramlah tengok nasi tomato tu.... cantik aje, sebutir-sebutir...
Kalau tak jadi keberatan, boleh beritahu Kak Hannah pakai beras
jenama apa?  

Jaja pada kebiasaannya menggunakan beras basmathi Faiza aje... ...



ha.. basmathi fiza lah tu jaja... cuba lah.. cuma lebih kan sikit air.. ikut sukatan faiza tu..
Author: DianaA    Time: 10-5-2006 07:23 PM
Wow Kak Hannah sedap sungguh tengok Nasi Tomato, Ayam Masak Merah dan Ayam Goreng Farhana tu... alhamdullilah dapat mengikuti selera keluarga Kak Hannah.  Terima kasih sudi mencuba :love:
Author: DianaA    Time: 10-5-2006 07:28 PM
Originally posted by jajabingO at 10-5-2006 04:12 PM
Kak Hannah....

Geramlah tengok nasi tomato tu.... cantik aje, sebutir-sebutir...:love:
Kalau tak jadi keberatan, boleh beritahu Kak Hannah pakai beras
jenama apa?  :nyorok:

Jaja pada kebia ...


Jaja kalau guna beras Faiza.  Jaja baca sukatan beras dan air di paket tu.  Kalau tak silap D, Kak Hannahh ada cakap 1 cawan beras = 1 1/2 cawan air.  Jadi kalau ikut resipi yang D berikan 3 cawan beras campur 2 1/2 cawan air dan 1 cawan susu cair (air dan susu cair adalah sukatan untuk cecair).  Jadi Jaja sukat air lebih sikit ikut sukatan yang tertera kat paket beras tu.
Author: jajabingO    Time: 10-5-2006 08:43 PM
Kak Hannah & D,

Terimakasih diatas penerangan yang diberikan...:tq::tq:

Insya'allah cuti panjang ni nak mulakan projek nasi tomato ni....dah tak sabar nak cuba
Author: noor_hannah    Time: 10-5-2006 09:30 PM
Originally posted by DianaA at 10-5-2006 07:23 PM
Wow Kak Hannah sedap sungguh tengok Nasi Tomato, Ayam Masak Merah dan Ayam Goreng Farhana tu... alhamdullilah dapat mengikuti selera keluarga Kak Hannah.  Terima kasih sudi mencuba :love:



alhamdulilah..
Author: noor_hannah    Time: 10-5-2006 09:31 PM
Originally posted by jajabingO at 10-5-2006 08:43 PM
Kak Hannah & D,

Terimakasih diatas penerangan yang diberikan...:tq::tq:

Insya'allah cuti panjang ni nak mulakan projek nasi tomato ni....dah tak sabar nak cuba



sama2 kasih jaja.. lepas cuba bagi lapuran terkini dan sensasi tau.. hehehe..
Author: noor_hannah    Time: 10-5-2006 09:31 PM
Originally posted by DianaA at 10-5-2006 07:28 PM


Jaja kalau guna beras Faiza.  Jaja baca sukatan beras dan air di paket tu.  Kalau tak silap D, Kak Hannahh ada cakap 1 cawan beras = 1 1/2 cawan air.  Jadi kalau ikut resipi yang D berikan 3 ca ...



betul tu jaja... kena ikut sukatan faiza tu....
Author: nsutra    Time: 11-5-2006 10:34 AM
Originally posted by noor_hannah at 10-5-2006 05:00 PM



ha copek sutra... pimpin maklang tu polan2.. den dah kekenyangan ni.. tak larat.. eerrrkk!!  burrrppp!!.. alhamdulillah..

mak aiiiii kak hannah....kekeyangan nampaknya!..hehehhehhee....
Author: ciku_nunu    Time: 12-7-2006 06:44 AM
Title: nasi minyak....
nunu baru dok usha ayam masak madu kak laiza. then, baca lak reply top40 nak makan ayam tu ngan nasi minyak. tetiba rasa membuak2 seleraku nak makan nasi minyak:love:

camne nak wat nasi minyak ek? tak penah wat sendirik. slalu makan masa kenduri je...
Author: hanieliza    Time: 12-7-2006 07:47 AM
ada macam-macam nasi minyak..nasi tomato..
cuba tenguk sini :dia: Kompilasi NASI

ada macam-macam kompilasi masakan.. just tenguk kat Food n Recipes Archive..

Author: ciku_nunu    Time: 12-7-2006 08:25 AM
mekacih kak liza:tq::tq:
Author: BeeComeL    Time: 18-7-2006 08:10 PM
Title: Nasik Tomato
Chef-chef Diva... Auntie Bee sebok soh mintak resepi nasi tomato.. sudi2 la berkongsi resepi.

*klu dah ader topik nih mod tlg merge.. :tq:


Nih resepi Bee dpt dari Mesra.Net.


NASI TOMATO
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar
? cawan minyak sapi
2 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga 2 ? cawan air
2 kuntum bunga cengkih
2.5 sm kulit kayu manis
2 cawan beras
? cawan tomato sos

CARA2:
Goreng bawang putih dan bawang merah dalam minyak sapi hingga kuning. Masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga. Apabila naik baunya masukkan beras dan gaul rata. Tuangkan air dan garam, biarkan hingga mendidih. Bila sudah kering, masukkan tomato sos. Angkat dan hiaskan dengan telur rebus, bawang goreng, bawang besar yang dihiris bulat dan daun bawang.


*lauk2 nyer takder plak dlm tuh..

:stp::stp:

[ Last edited by  BeeComeL at 18-7-2006 08:17 PM ]
Author: hanieliza    Time: 12-9-2006 12:13 AM




NASI JAGUNG

Bahan
6 caw beras bathmati....basuh dan toskan
2 caw jagung parut/jagung frozen
1 caw susu cair
8 caw air
2 s/b rempah beriani
2 biji buah tomato.....potong dadu
3 s/b minyak sapi
1 tangkai daun ketumbar.....mayang
daun pandan........simpulkan
garam
gula

bahan tumis
5 ulas bawang merah   ]
3 ulas bawang putih      ] mayang halus
2 cm halia                      ]
2 cm kulit kayu manis         
2 kuntum bungka lawang
5 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Cara...
1. Panaskan minyak sapi dlam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah beriani. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, tomato dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, jagung dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Bila telah masak bolih dihidangkan bersama Ayam Masak Merah, Rendang TOK dan Acar Rampai.




RENDANG TOK

Bahan
1 kg daging [potong sebesar 3 inci]
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1/2 cawan kerisik
1/2 biji kelapa [dipotong nipis] >> kakliza x masukkan sebab anak2 tak suka..
3 s/b gula merah
3 keping asam keping
Daun kunyit [koyakkan]
garam

Bahan mesin
2 s/b ketumbar
1 s/b jintan manis
1 s/b jintan putih
1 s/b lada hitam
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
25 biji cili kering
20 biji bawang merah
5 cm halia
5 batang serai
3 cm lengkuas

Cara:
1. Masukkan semua bahan kecuali daun kunyit, kerisik dan asam keping dalam kuali.
2. Masakkan dengan api perlahan sehingga pekat dan naik minyak.
3. Bila telah pekat masukkan daun kunyit, asam keping dan kerisik. Kacau rata.
4. Masakkan lagi sehinggan naik minyak dan cukup pekat. [sebaiknya keringkan sikit rendang ni]
5. Hidangkan.





ACAR RAMPAI [masak]

Bahan
1 batang timun
1 batang carrot
2 labu bawang besar
3 tangkai cili merah
3 tangkai cili hijau
1/2 cawan cuka tiruan
1 s/b gula
1 s/b biji sawi
garam
kunyit
1 s/k kapur [dibancuh ngan 1 liter air]

Bahan tumis [mayang]
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
minyak

Cara
1. Semua sayur dipotong kecil dan panjang.
2. Rendamkan dlam air kapur [supaya rangup].
3. Toskan sayuran supaya kering
4. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis dan biji sawi sehingga layu.
5. Masukkan cuka tiruan, garam, serbuk kunyit dan gula.
6. Bila mendideh masukkan sayuran dan kacau rata.
7. Bila nampak pekat boleh angkat dan hidangkan.

Author: c_manis    Time: 6-10-2006 05:59 PM
Title: Nasi Beriyani/Bukhari
Nak tanya sapa2 expert dalam masakan utk kongsi pengalaman macamnana nak masak nasi beryani ni..
Saya merupakan penggemar nasi beryani tapi tak tahu nak masak nasi  ni..:geram:
Kalau boleh nak buat sendiri daripada  beli kat luar, mahal lak tu.. :nyorok:
Sudilah kiranya berkongsi kepakaran saudara/saudari semua..
Terima kasih.. :tq:
Author: BeLiAn    Time: 9-10-2006 03:47 PM
Title: BERANEKA NASI
Kawan-kawan,
ada resepi nasi tak?cthnya nasi tomato ker,nasi brayani ker ape2 jerlah jenis nasi yg boleh kita kongsi bersama...
tapi belian tak ada resepi tau cuma nak mintak resepi jer pada sesiape yg sudi nak kongsi....

terima kasih :tq:

Author: hanieliza    Time: 9-10-2006 04:36 PM
mungkin boleh tenguk sini... :dia:  MENU KENDURI

Author: BeLiAn    Time: 10-10-2006 11:25 AM
TERIMA KASIH KERANA MEMBANTU SAYA
Author: NoorMasri    Time: 10-10-2006 04:31 PM
Originally posted by BeLiAn at 9-10-2006 03:47 PM
Kawan-kawan,
ada resepi nasi tak?cthnya nasi tomato ker,nasi brayani ker ape2 jerlah jenis nasi yg boleh kita kongsi bersama...
tapi belian tak ada resepi tau cuma nak mintak resepi jer pada s ...


boleh jugak tengok kat archive bwh topik nasi..macam2 jenis nasi ada..

klik sini

http://forum.cari.com.my/viewthr ... &extra=page%3D1
Author: hanieliza    Time: 23-11-2006 08:31 PM
baru2 ni kakliza belajar masakan dari ustaz yg mengajar kat surau dikawasan umah kakliza..
kamis seramai 25 orang bergotrong royong masak 10 kilogram beras bathmati dan 6 ekor ayam...





NASI ARAB

Bahan
1 kg beras bathmati [basuh dan toskan
1.5 liter air
500 gm ayam [potong kecil dan bersihkan]
1 tin kecil kacang peas
1 cawan kismis
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
1 pokok daun sadri [daun sup] ] hiris
1 pokok daun ketumbar            ]
3 s/b minyak
5 s/b minyak sapi
2 s/b serbuk jintan manis ]
1 s/b serbuk jintan putih  ] bancuh ngan sikit air
bawang goreng
gula
garam

Bahan tumis
5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih   ]  mayang
1 labu bawang besar ]
3 cm halia                  ]
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 s/k jintan manis
1 s/k jintan putih

Cara
1. Panaskan minyak sapi dan minyak. Tumiskan semua bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan serbuk jintan yg telah dibancuh dengan sikit air. Kacau rata.
3. Masukkan cili merah, cili hijau, air, ayam, gula dan garam. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras dan masak saperti nasi biasa.
5. Bila nasi telah masak taburkan daun yg dihiriskan, bawang goreng, kacang peas dan kismis. Tutup sebentar.
6. Bila nasi agak kering gemburkan nasi dan boleh hidangkan dengan dalca sayur, sambal merah dan  ayam tandoori


AYAM TANDOORI

Bahan
1 ekor ayam [potong kecil dan bersihkan]
1 paket rempah tandoori MAGGI
3 s/b cili mesin
1 s/b serbuk kunyit
5 s/b  tepung goreng ayam
3 ulas bawang merah   ]
2 ulas bawang putih     ]  mesin halus
2 inci halia                    ]
garam

Cara
1. Gaulkan semua bahan dan perapkan selama 1/2 jam
2. Gorengkan dalam minyak yg banyak sehingga garing.


SAMBAL MERAH

Bahan
200 gm cili kering              ]
200 gm bawang merah    ]  mesin
3 ulas bawang putih         ]
2 labu bawang besar [mayang]
1/2 cawan tomato sos
1 cawan cili sos
minyak
garamgula

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.
2. Masukkan tomato sos dan cili sos. Kacau rata sampai naik minyak.
3. Masukkan bawang besar dan gula. Masakkan sehingga pekat.



Author: MAKLANG    Time: 24-11-2006 09:20 AM
esok maklang wat kenduri khatan anak bujan maklang dan tahlil arwah seklai...insyaAllah...Maklang tak masak pun lauk pauk...panggil catering jer. Menunya :-

Nasi putih
gulai lemak nenas+ikan masin
sambal tumis ikan bilis+petai
daging msk hitam
ayam goreng berempah

dessert : maklang nak wat puding b/more dan agar2 bodoh jer....Adik ipar nak wat dadih.
buah2 (pisang, tembikai)

semoga majlis ni berjalan lancar dan tetamu yang hadir dapat menikmati jamuan...insyaAllah...risaulah maklang ni..selalu kenduri masak sendiri..takder panggil katering...tak tau cukup ke idak lauk pauk yg ditempah...Maklang tempah utk 100 kepala jer.
Author: real    Time: 8-12-2006 11:45 AM
Title: Sape ada recipe ayam masak merah yang best?
hai semua...

re nak minta tolong kepada sesape yang ada recipe ayam masak merah yang best...tolong postkan..re dah belek page belakang xjumpa..

re nak masak semperna birthday member ujung bulan nie...
Author: duquesne    Time: 8-12-2006 02:43 PM
Tak tau la kalau my recipe ni best. but this is how I do it..

1. Ayam  1 ekor- dipotong mengikut saiz yang dikehendaki.. dimarinate bersama serbuk kunyit dan garam secukup rasa  - goreng sehingga garing
2. 8 Bawang putih, 6 bawang merah, 1.5 inci halia - blend together bersama 2 sudu cili boh
3. Tomato puree - secukup rasa (dalam setengah botol sos tomato botol saiz biasa)
4. Tomato merah - 4 biji - dibelah 6 setiap sebiji
5. Serai 2 batang - dititik
6. Gula merah
7. Garam secukup rasa
8. Bawang besar dihiris bulat bulat dalam 0.5 cm lebar

cara-cara:
1. Tumiskan bawang putih+bawang merah+halia+serai+cili boh tadi sehingga garing
2. Masukkan bawang besar yang dihiris dengan tomato puree, kacau sehingga sebati - kalau nak tambah 1 cawan air
3. Tambah 2 camca teh gula merah, dan garam secukup rasa
4. Biarkan dia sehingga mendidih.
5. Bila kuah dah pekat sikit, tambah tomato dibelah 6 tadi..
6. Bila dah cukup rasa masin, manis dan masam sikit tu, angkat kuah tadi, dan tuangkan ke atas ayam yang dah digoreng garing sebelumnya.

Tu je..
Author: maisya    Time: 8-12-2006 04:29 PM
ayam tandoori dari resepi nasi arab k.liza....nasi  arabnya tak buat pun, just buat ayam ni jer...

Author: disketkosong    Time: 10-12-2006 10:43 PM
mintak tolong, sesape yg ada resepi ayam masak ros, share2 la kat sini yek!

tq!
Author: NoorMasri    Time: 11-12-2006 07:24 PM
Originally posted by disketkosong at 10-12-2006 10:43 PM
mintak tolong, sesape yg ada resepi ayam masak ros, share2 la kat sini yek!

tq!

klik Index bahagian ayam...ada ayam masak ros disitu

http://forum.cari.com.my/viewthr ... &extra=page%3D1
Author: lilo1979    Time: 17-12-2006 11:15 PM
Assalamualaikum/Salam Sejahtera,

Baru2 ni lilo ada try buat dalca. Kacang dal dah direndam semalam & dah direbus lagik lebih kurang sejam setengah kot. Tapi bila masak kuah dalca tuh, dal tu tak berapa hancur. Still berbiji2. Geram sungguh sebab teringat kuah dalca kat rumah orang kawin/kedai mamak memang cantek jer kuah dia. Kacang dal cap tesco. Ker kacang dal tu tak elok ek?..hehehe
Author: NoorMasri    Time: 18-12-2006 06:20 AM
Originally posted by lilo1979 at 17-12-2006 11:15 PM
Assalamualaikum/Salam Sejahtera,

Baru2 ni lilo ada try buat dalca. Kacang dal dah direndam semalam & dah direbus lagik lebih kurang sejam setengah kot. Tapi bila masak kuah dalca tuh, dal tu ...

wslm..

nak tanya masa mula2 rebus tuh taruk garam ke?
Author: lilo1979    Time: 18-12-2006 09:08 PM
hahahaha..i tak letak garam..kena letak garam ker??huahahaha..patutlaaa tak lembut2..
Author: cenggitu    Time: 19-12-2006 12:20 AM
nak gak share resepi...

This is consider my speciality lah kununnya..kalau buat keraian selalu masak camni...rasanya simple tapi mmg favourite my family so bolehlah try if mau...

Nasinya selalu i buat Nasi Hujan Panas ala kak normasri or Nasi Minyak (more or less same -different sikit2 jer)

Gengnya...
A)Acar Jelantah
Timun, Nenas, Bwg Besar, Cili Hijau -dihiris
Campur semua & add gula, garam-don't add water since nanti air timun&nenas tu keluar
if suka can put cuka-I omit this (still rasa sedap jugak)

B)Ayam Masak Merah
Ayam perap ngan bwg putih, garam, kunyit,halia
-pas tu fry separa garing. not too garing nanti keras
bawang besar hiris
bawang merah & putih tumbuk
sos cili, tomato,tiram
ciki giling
most importantly -daun limau purut
cara2 masak
tumis bawang putih & bwg merah tumbuk sampai naik bau
garing add cili giling -tak mau banyak sangat (should be not too pedas as this is sweet & sour plus hot sikitlah)
garing ajer..campakkan daun limau purut -bau dia akan semerbak naik
pastuh boleh masukkan all the sos, gula & garam secukupnya
tambah air if nak berkuah & tengok kepekatannya-tak mau too cair. if tercair addlah balik the sos to thicken it up
last masukkan ayam yg dah digoreng & bawang hiris..balik2 sekejap & tutup api...
kalau ada kismis..i akan masukkan sekali so btambah rasa masam manis the kuah..

C) Kuah dalca
Rasanya sama cam org lain buat.(Sayur penting mesti ada kacang panjang, terung bulat, kentang, carrot)

D) Pappedum Goreng

E) Ayam Goreng
Author: mallanhead    Time: 19-12-2006 12:55 PM
Kak Liza
Nak tanya banyak sikit. Recipe yang kat page 1 tu untuk berapa orang makan. I ni tak reti langsung nak agak2 berapa banyak beras untuk berapa orang makan. Boleh tolong tak. Mana tau nanti nak buat kenduri makan2 kat Perth ni.
Author: NoorMasri    Time: 19-12-2006 05:02 PM
Originally posted by lilo1979 at 18-12-2006 09:08 PM
hahahaha..i tak letak garam..kena letak garam ker??huahahaha..patutlaaa tak lembut2..

eh tak2...

org kata klu taruk garam awal2 kacang payah nak empuk..

nak cepat empuk masa rebus buh sket minyak dlm sesudu kecik gitu
Author: lilo1979    Time: 19-12-2006 09:08 PM
tq for the tips!!!..will try next time..cheers
Author: hanieliza    Time: 19-12-2006 09:48 PM
Originally posted by mallanhead at 19-12-2006 12:55 PM
Kak Liza
Nak tanya banyak sikit. Recipe yang kat page 1 tu untuk berapa orang makan. I ni tak reti langsung nak agak2 berapa banyak beras untuk berapa orang makan. Boleh tolong tak. Mana tau nanti ...


maybe  kalau beras 1 kg tu mungkin boleh akan 6 -7 orang kot...
tapi kkliza pun tak pernah sukat berapa orang makan...

Author: hanieliza    Time: 19-12-2006 09:50 PM
Originally posted by lilo1979 at 18-12-2006 09:08 PM
hahahaha..i tak letak garam..kena letak garam ker??huahahaha..patutlaaa tak lembut2..


kkliza selalunya rendam dulu kacang dhall ..
pastu rebus sampai nampak pecah..amik masa lama jugak la...gunakan api paling kecil..

Author: lilo1979    Time: 19-12-2006 10:19 PM
Originally posted by hanieliza at 19-12-2006 10:50 AM


kkliza selalunya rendam dulu kacang dhall ..
pastu rebus sampai nampak pecah..amik masa lama jugak la...gunakan api paling kecil..



thanks kak liza. I think after this i rebus dalm rice cooker la nampaknya. Tak sanggup tunggu kalau pakai dapur gas (harga gas dah naik)..hehehe
Author: hanieliza    Time: 20-12-2006 08:30 AM
Originally posted by lilo1979 at 19-12-2006 10:19 PM



thanks kak liza. I think after this i rebus dalm rice cooker la nampaknya. Tak sanggup tunggu kalau pakai dapur gas (harga gas dah naik)..hehehe


good idea ni..:ah:
cuma kena jaga air takut kalau2 kering nnt tak sedar..

tapi kalau ada slow-cooker..
lebih baik rebus dalam tu..sebab air takkan kering...

Author: lilo1979    Time: 20-12-2006 09:54 AM
Kalau makanan2 yang kena rebus lama2 like nasi himpit/tulang lembu memang lilo lebih suka pakai rice cooker..Dapur gas kita ada 2 dapur jer so sambil tunggu sup tulang tu boleh masak makanan lain dulu. Hmm..memang kena standby air panas kat tepi kot2 air dlm rice cooker tu kering.
Author: putra_bengal    Time: 19-3-2007 10:07 PM
Title: Jelatah
Bahan-Bahan:






Welcome to CARI Malay Forums (http://mforum.cari.com.my/) Powered by Discuz! X3.2