CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678910... 12Next
Return Post new threads
Show: 87358|Reply: 283

ANEKA NASI & LAUK PAUK SAMPINGAN

[Copy link]

Fighter

~~~KAK LIZA~~~

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 11-4-2004 04:25 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Post Last Edit by Kacip_Fatimah at 20-9-2011 09:59

Nasi minyak ini sedap dimakan dengan dalca, ayam masak merah dan juga acar timun atau acar buah...  


NASI MINYAK

Bahan

1 kg beras bathmati
5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ]-dihiris
3 cm halia ]
2 helai daun pandan..koyak & simpulkan
3 tangkai daun kari
5 gm kulit kayu manis
3 gm bunga lawang
3 gm cengkih
3 gm pelaga
1/2 cawan susu cair
2 biji tomato..cincang kecil
1 liter air
2 s/b minyak sapi
bawang goreng
kismis
bawang-dihiris halus

Cara Membuat
1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk rice cooker.
2. Masukkan bahan-bahan yang dihiris dan tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan susu, daun kari, daun pandan dan air secukupnya.
4. Masukkan beras & tomato dan biarkan sehingga kering dan masak.
5. Untuk menghidang, hiaskan dengan bawang goreng, kismis dan daun bawang.

DALCA

Bahan-Bahan:
600 gm daging
3 biji ubi kentang
5 batang kacang panjang
1 biji carrot
1 cawan kacang dhal.....rebus lembut
6 biji buah belimbing buluh
4 biji cili hijau
2 biji mangga muda
2 biji tomato
1 labu bawang besar
2 biji terung bulat putih atau biru
4 cawan santan
1 bungkus rempah kari daging..dibancuhkan dgn air asam jawa
4 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] hiriskan
3 cm halia ]
1 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar minya
Garam secukup rasa

Cara:
1. Potong daging 2.5 cm x 2.5 cm dan bersihkan.
2. Belah 4 kentang,tomato, bawang besar dan terung.
3. Potong kecil mangga muda.
4. Potong kacang panjang sepanjang 2.5 cm.
5. Panaskan minyak sapi & minyak .
6. Tumiskan bahan yg dihiris sehngga wangi.
7. Masukkan rempah kari daging dan biarkan sehingga naik minyak,
8. Masukkan daging dan santan secukup. Renehkan sehingga lembuk/empuk.
9. Masukkan kacang dhal dan semua sayur yang dipotong.
10. Kacau lagi hingga mendidih dan empuk.
11. Masukkan garam.
12. Masukkan belimbing dan cili hijau sebiji-sebiji.
13. Renehkan sehingga naik minyak lagi.
14. Siap untuk hidangan

AYAM MASAK MERAH

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam ..dipotong kecil..bersihkan dan buh kunyit & garam dan goreng

Bahan untuk dikisar:
10 tangkai cili kering
5 tangkai cili merah
3 cm halia
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 btng serai
4 biji tomato
2 S/B tomato sos

kacang peas
bawang besar,,potong gelang
minyak masak
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa

Cara:
1. Pijarkan minyak dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar hingga garing.
2. Setelah itu masukkan ayam, kacang peas, bawang besar, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
3. Gaulkan hingga sebati dan rata.
4. Apabila telah kering bolehlah diangkat.

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 31-7-2007 12:03 PM ]
hidup ini satu UJIAN...

http://hanieliza.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 11-4-2004 06:44 PM |All posts
my boss's fav menu kenduri..

Nasi Tomato
Ayam Masak Ros
Daging Rendang Kicap
Pajeri Rebung
Acar Timun



jap lagi eh kita taruk resepi
Hentikan pembakaran terbuka...JANGAN MEROKOK!!
Reply

Props Report

wasted This user has been deleted
Post on 11-4-2004 07:02 PM |All posts
meleleh air liur.
Reply

Props Report

Fighter

~~~KAK LIZA~~~

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 11-4-2004 08:45 PM |All posts
Originally posted by wasted at 11-4-2004 07:02 PM:
meleleh air liur.

,elelh macam ni ker...:mll::mll::mll:
nasib baik kak liza masak menu ni arini..:cak:
hidup ini satu UJIAN...

http://hanieliza.blogspot.com
Reply

Props Report

RasaCinta This user has been deleted
Post on 12-4-2004 06:59 PM |All posts
Originally posted by ninoZ at 4-11-04 06:44 PM:
my boss's fav menu kenduri..

Nasi Tomato
Ayam Masak Ros
Daging Rendang Kicap
Pajeri Rebung
Acar Timun



jap lagi eh kita taruk resepi


sik...menu utama tu...espeseli acar timon
aa tapi nak tanya...amende pajeri rebung tuh
:cak:
Reply

Props Report

Fighter

~~~KAK LIZA~~~

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 12-4-2004 07:10 PM |All posts
Originally posted by RasaCinta at 12-4-2004 06:59 PM:


sik...menu utama tu...espeseli acar timon
aa tapi nak tanya...amende pajeri rebung tuh
:cak:

agaknya masak pejeri yg bahan asasnya rebung...digantikan terung atau nenas...:hmm::stp:
hidup ini satu UJIAN...

http://hanieliza.blogspot.com
Reply

Props Report

RedRose This user has been deleted
Post on 13-4-2004 02:08 PM |All posts
ehmmm .. kenkadang klu kenduri kecit2 .. mcm kenduri kesyukuran ke atau kenduri tahlil, org buat menu nasik putih ngan lauk kampung je kak liza ..

tapi klu redrose, buat kenduri akikah anak2 wajib menu nasik beriani... maklumla org johor ... ye la sebab klu akikah anak lelaki kan kene 2 ekor kambing ... haa ... tak tau nak buat masak apa lagik klu kambing tuh ... rasanya beriani kambing la yg paling sesuaii .. ye dak ??
Reply

Props Report

Super Moderator

KeTurunan SUPER SAIYA

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Sr Super Moderator

Post on 13-4-2004 02:17 PM |All posts
Originally posted by hanieliza at 2004-4-12 07:10 PM:

agaknya masak pejeri yg bahan asasnya rebung...digantikan terung atau nenas...:hmm::stp:


selalunya jumpa pajeri nenas atau timun kan..

sedap ker rebung buat pajeri..? pernah rasa ker kak?:hmm:
* I never enter a business  relationship without my exit plan in my back pocket * - Super Saiya Sasha

"Dont argue with an idiot, he will drag you down to his level and beat you with experience" - Dilbert
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 13-4-2004 06:30 PM |All posts
Originally posted by RasaCinta at 2004-4-12 18:59:


sik...menu utama tu...espeseli acar timon
aa tapi nak tanya...amende pajeri rebung tuh
:cak:


Pajeri or Paceri Rebung tu sama je mcm buat Pajeri nenas, pajeri terung or lain lain pajeri..cuma gantikan dgn rebung jeruk aje...
sedappp tauuuu
FYI byk lagi sayuran/buah yg boleh dibuat pajeri cth :
mangga
kedondong
rambutan [esp jenis masam]
labu
pisang [jenis yg masam sket]
dgn apple pun boleh..

konsep dia sama je mcm buat chutney..
Hentikan pembakaran terbuka...JANGAN MEROKOK!!
Reply

Props Report

Fighter

~~~KAK LIZA~~~

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 13-4-2004 08:21 PM |All posts
Originally posted by RedRose at 13-4-2004 02:08 PM:
ehmmm .. kenkadang klu kenduri kecit2 .. mcm kenduri kesyukuran ke atau kenduri tahlil, org buat menu nasik putih ngan lauk kampung je kak liza ..

tapi klu redrose, buat kenduri akikah anak2 waj ...

yelah..pagi tadi kak liza attend majlis baca Yassin kat rumah kawan dia jamu nasi putih...
lauknya ayam goreng berlada,
masak lemak ikan kering & nenas,
ikan bakar & air asam..sambal belacan,
sayur taugeh goreng dan ulaman...
kami pulun makan..sampaikan kueh mueh yg dibawa tak habis.
.pastu memasing tapau bawa balik kueh orang lain...[ambil serba sikit kueh orang lain yg dibawa kemajlis tu]...

meriah sungguh...
lama sungguh kami cuti buat majlis ni since memasing sibuk ...

[ Last edited by hanieliza on 13-4-2004 at 08:24 PM ]
hidup ini satu UJIAN...

http://hanieliza.blogspot.com
Reply

Props Report

Fighter

~~~KAK LIZA~~~

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 13-4-2004 08:49 PM |All posts
Originally posted by Sasha at 13-4-2004 02:17 PM:


selalunya jumpa pajeri nenas atau timun kan..

sedap ker rebung buat pajeri..? pernah rasa ker kak?:hmm:

kak liza tak pernah rasa pajeri rebung...tapi percah rasa acar umbut kelapa ..sedap & manis asli...

apakata Shasha atau kak liza buat nanti...pasti kita bagi komen
anyway ninoz dah bagi klu macam mana nak masak pajeri rebung tu
hidup ini satu UJIAN...

http://hanieliza.blogspot.com
Reply

Props Report

Super Moderator

KeTurunan SUPER SAIYA

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Sr Super Moderator

Post on 14-4-2004 08:38 AM |All posts
Originally posted by hanieliza at 2004-4-13 08:49 PM:

kak liza tak pernah rasa pajeri rebung...tapi percah rasa acar umbut kelapa ..sedap & manis asli...

apakata Shasha atau kak liza buat nanti...pasti kita bagi komen
anyway ninoz dah bagi k ...


oooohh like that one..ok ok..akak buatlah ekkeke...nanti kasi sha rasa
* I never enter a business  relationship without my exit plan in my back pocket * - Super Saiya Sasha

"Dont argue with an idiot, he will drag you down to his level and beat you with experience" - Dilbert
Reply

Props Report

Fighter

~~~KAK LIZA~~~

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 14-4-2004 09:02 AM |All posts
Originally posted by Sasha at 14-4-2004 08:38 AM:


oooohh like that one..ok ok..akak buatlah ekkeke...nanti kasi sha rasa

no problem maa..pastu kak liza anto dalam forum kat cari.com ni ..
bolih tak:stp:
hidup ini satu UJIAN...

http://hanieliza.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 14-4-2004 07:32 PM |All posts
Originally posted by hanieliza at 13-4-2004 08:49 PM:

kak liza tak pernah rasa pajeri rebung...tapi percah rasa acar umbut kelapa ..sedap & manis asli...

apakata Shasha atau kak liza buat nanti...pasti kita bagi komen
anyway ninoz dah bagi k ...


menu kenduri.....
selalu umbut kelapa biasa (bukan kelapa sawit) yang dibuat sayur, add udang hidup dan tak perlu campur santan sebab umbut kelapa tu nanti akan mengeluarkan sendiri air yang seakan-akan santan dan warna sayur ni putih...sedap manis...yum yum...

sweet and sour fish....juga salah satu dish yang selalu dihidangkan terutama sekali ikan merah.......

daging pula masak rendang atau kari......

dessert kenduri selalunya sago cream yang dicampur ice cream atau pun hidangkan buah tembikai merah atau kedua-duanya sekali......
Reply

Props Report

RedRose This user has been deleted
Post on 15-4-2004 02:34 PM |All posts
Originally posted by hanieliza at 13-4-2004 08:21 PM:

yelah..pagi tadi kak liza attend majlis baca Yassin kat rumah kawan dia jamu nasi putih...
lauknya ayam goreng berlada,
masak lemak ikan kering & nenas,
ikan bakar & air asam..sambal ...


huishhh ... sedapnye kak liza ... dia buat sendiri ke catering tuh ??
teringat masa dok buat kenduri arwah pak mertua taun lepas... nih la menu yang org paling suka ... :ah: :clap:
Reply

Props Report

Super Moderator

KeTurunan SUPER SAIYA

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Sr Super Moderator

Post on 15-4-2004 02:43 PM |All posts
Originally posted by hanieliza at 2004-4-14 09:02 AM:

no problem maa..pastu kak liza anto dalam forum kat cari.com ni ..
bolih tak:stp:


bole sokmo :lol
* I never enter a business  relationship without my exit plan in my back pocket * - Super Saiya Sasha

"Dont argue with an idiot, he will drag you down to his level and beat you with experience" - Dilbert
Reply

Props Report

Paja This user has been deleted
Post on 15-4-2004 03:24 PM |All posts

Lauk Kenduri masa aku kawin 6 tahun dulu

1) Nasi Minyak + Nasi Putih
2) Ayam Goreng Rempah
3) Sambal Tumis Sotong Kering
4) Acar Buah + Acar Sayur (Timun/Carrot)
5) Masak Lemak Nenas Ikan Masin
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 15-4-2004 06:34 PM |All posts
tpt kg aku kalau kenduri biasanya mkn nasi ambang i.e nasi dalam dulang. dalm dulang tu tu biasanya ada nasi putih, mee goreng, sambal goreng(tjis my fav.),ayam masak kicap. lauk tambahan biasanya kerabu pucuk ubi,sayur lodeh tapi kuah dia pekat,ikan kering bulu ayam or ikan cekik leher & rendang.
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 15-4-2004 06:38 PM |All posts
Originally posted by chempaka_ku at 2004-4-14 19:32:


menu kenduri.....
selalu umbut kelapa biasa (bukan kelapa sawit) yang dibuat sayur, add udang hidup dan tak perlu campur santan sebab umbut kelapa tu nanti akan mengeluarkan sendiri air yang s ...


umbut kelapa sawit pun boleh digunakan gak tauu..
dah penah terbaca pasal tu n dorang cakap sedap gak mcm umbut kelapa
umbut pisang pun boleh buat kerabu - [yg ni makanan vietnam]
Hentikan pembakaran terbuka...JANGAN MEROKOK!!
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 15-4-2004 08:01 PM |All posts
Originally posted by ninoZ at 15-4-2004 06:38 PM:


umbut kelapa sawit pun boleh digunakan gak tauu..
dah penah terbaca pasal tu n dorang cakap sedap gak mcm umbut kelapa
umbut pisang pun boleh buat kerabu - [yg ni makanan vietnam]


hehe memang boleh tapi tak sesedap kelapa biasa :bgrin:
umbut pisang juga best buat sayur especially kalau masak dgn santan yum yum...........kerabu/sambal jantung pisang pun sedap........

ada sesiapa pernah makan sambal rotan? ni kira umbut ke? not sure pulak....
rasanya pahit, cara buat... isi rotan tu dimasak hinggalembut dan getahnya keluar, lepas tu buat macam sambal biasa campur udang kering, bawang merah, putih, cili padi dan air limau........kalau ada gerenti tambah nasi ni....
Reply

Props Report

Super Moderator

KeTurunan SUPER SAIYA

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Sr Super Moderator

Post on 15-4-2004 08:24 PM |All posts
Originally posted by glump at 2004-4-15 06:34 PM:
tpt kg aku kalau kenduri biasanya mkn nasi ambang i.e nasi dalam dulang. dalm dulang tu tu biasanya ada nasi putih, mee goreng, sambal goreng(tjis my fav.),ayam masak kicap. lauk tambahan biasanya  ...



ada dekat beberapa tempat aku pegi nasi dorang hidang di pangel Nasi pelangi..dan Nasi hujan panas...nasib baik bukan nasi sejuk :bgrin:
* I never enter a business  relationship without my exit plan in my back pocket * - Super Saiya Sasha

"Dont argue with an idiot, he will drag you down to his level and beat you with experience" - Dilbert
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 15-4-2004 08:29 PM |All posts
Originally posted by chempaka_ku at 2004-4-15 20:01:


hehe memang boleh tapi tak sesedap kelapa biasa :bgrin:
umbut pisang juga best buat sayur especially kalau masak dgn santan yum yum...........kerabu/sambal jantung pisang pun sedap........

...


penah makan tak rendang lengkuas?
main bahan dia lengkuas yg dikisar n di toskan.. pastu masak cam  rendang biasa..
kalau tak salah..namanya rendang terlagi-lagi
rasa cam makan rendang daging hancur... tapi pastu siap laaaa
legaa semua angin2 kat badan..hihihihi
nih rendang tradisional yg asalnya dari perak
nanti me carikan resepinya..
ade dlm my collection
Hentikan pembakaran terbuka...JANGAN MEROKOK!!
Reply

Props Report

RedRose This user has been deleted
Post on 16-4-2004 10:45 AM |All posts
Originally posted by glump at 15-4-2004 06:34 PM:
tpt kg aku kalau kenduri biasanya mkn nasi ambang i.e nasi dalam dulang. dalm dulang tu tu biasanya ada nasi putih, mee goreng, sambal goreng(tjis my fav.),ayam masak kicap. lauk tambahan biasanya  ...


nih biasanye menu org jawa kan .. kat johor banyak ...

tapi klu ikut family redrose, mak masak nasik minyak, ayam masak merah, kurma daging peh tu ada dalca daging tetel dan goreng papedom ... peh tu dulang tu lapik ngan daun pisang.. perghh hingga menjilat jari .. biasanye kitorang bertiga beradik mkn satu dulang.. mak ngan abah satu dulang .. rasa kemesraan bertambah2 .. tapi nih dulu la, masa zaman2 kitorang skolah dulu, sebab time cuti skolah bila balik dari asrama berkumpul adik beradik sume mak mesti buat cam tuh ..

alamak terasa nak makan nasik ambang le pulak .. lambatnye nak balik kampung nihhh ..
Reply

Props Report

Paja This user has been deleted
Post on 16-4-2004 04:02 PM |All posts
umbut kelapa masak lemak putih pun dah power ...

ninoz, anak2 kita kawin nanti .. kita hidang lauk pauk tradisional masa kenduri ..hhehehe musti tak cukup nasik!
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 18-4-2004 07:29 PM |All posts
tapi utk hidangan pengantin jangan lupe yang ini!!


:mll::mll::mll:
jualan runcit TUDUNG BAWAL Asli shj,  di online sejak 2003,butik nyata di Kelantan
:: http://ctredzuan.com ::
di FB blh search "ctredzuan.com"
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 26-7-2014 01:06 PM , Processed in 0.583648 second(s), 25 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top