Edited by bianglala at 9-1-2019 10:39 PM
Beko, bonglai, bonglai kayu, bolai kayu, kulai, merkulai, bol, boloi, bikir, bekak, merulai, atau pokok biji lunang ialah sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang lain. Nama saintifiknya Oroxylum indicum Vent.
Pucuk dan buah muda beko boleh dibuat ulam dengan mencelurkannya dahulu kemudian dimakan dengan sambal belacan, budu, cencaluk dan pencecah yang lain. Buahnya boleh dibuat kerabu. Daunnya berasa sedikit kelat dan pedas.
Pokok sederhana besar setinggi 20 m, tidak banyak dahan. Daun majmuk, sederhana besar, anak daun dengan ukuran lebar yang hampir sama, bertangkai pendek, bentuk lonjong, pucuk muda berwarna hijau kekuningan dan bertukar hijau tua setelah matang. Bunga majmuk, sederhana besar, berbentuk corong, putih kekuningan, berbau busuk, terdapat dalam jambak bunga yang keluar di hujung dahan. Buah besar, panjang meleper, sedikit bengkok dan berjuntai. Biji kecil, banyak terkandung dalam buah, sangat nipis, putih.
Ia mengandungi air, karbohidrat, tanin, baicalin, glukosa, serat, krisin, alkoloid, kalsium, kalium, zink, zat besi, magnesium, fosforus dan vitamin. Beko dikatakan boleh merawat sakit perut, rematisme, luka yang membawa jangkitan, angin dalam perut/usus, pembuka selera makan, rawatan ibu selepas bersalin, demam panas, kolera, bengkak sendi, disenteri, sakit kepala (migrain), limpa bengkak, sakit gigi, sakit urat, tekanan darah tinggi, dan darah bertoksik atau kotor.
Di pantai timur terutama di Kelantan dan Terengganu, buah beko sudah tidak asing lagi. Ia merupakan makanan popular sama ada sebagai ulam atau dijadikan kerabu.Sepanjang bulan puasa misalnya, kerabu beka yang dijual di kebanyakan gerai makanan di pasar Ramadan di negeri itu adalah antara pilihan utama pengunjung.Walaupun rasanya agak pahit tetapi kerabu beko menjadi hidangan pembuka selera dan kemestian ketika berbuka puasa.
Kerabu buah beko
Pucuk beko juga boleh dibuat ulam dan kerabu dengan mencelur terlebih dahulu.
Jika dijadikan ulam, peminat beko selalunya membakar buah muda tersebut terlebih dahulu bagi mengurangkan rasa pahitnya.Beko atau nama saintifiknya Oroxylum indicum daripada keluarga tumbuhan bignoniaceae mempunyai pokok yang besar.
Batangnya pula lurus manakala daunnya hanya merimbun di bahagian hujung dahan.Pokok ini turut mengeluarkan bunga berwarna keunguan sementara buahnya berbentuk nipis, lebar dan memanjang seperti parang.Buah mudanya berwarna hijau tetapi bertukar kepada kehitaman apabila masak.
Selain dimakan sebagai ulam atau kerabu, beka juga sebenarnya mempunyai khasiat yang tersendiri.Menurut Pegawai Pusat Sumber Genetik Tumbuhan, Institut Biosains Universiti Putra Malaysia (UPM), Tajuddin Abdul Manap, buah beka juga baik untuk kesihatan kerana ia boleh mencuci darah.
“Memakan buah beka juga boleh membantu menambahkan susu ibu terutama bagi mereka yang baru lepas bersalin.
Tambah beliau, selain buahnya, rebusan daun beka jika diminum akan mengurangkan demam atau sakit kepala di samping boleh dijadikan mandian lepas bersalin.
“Untuk mendapatkan lebih kesegaran bagi ibu lepas bersalin, selain daun beka rebusan juga ditambah dengan campuran herba lain, termasuk serai wangi,” jelasnya.
Kata Tajuddin, manakala akar pokok beka pula boleh melegakan demam, sakit atau pening kepala dan juga selesema.
“Akar beka yang dicampur sedikit air perlu ditumbuk halus sebelum ia dipupuk di kepala.
sumber: wikipedia blog khasiatherba
Resepi Kerabu Beko
Bahan: Buah beko dipotong halus dan direbus Ikan bakar dan diambil isinya Dua ulas bawang merah Sedikit lada hitam Kerisik Perahan asam limau nipis Santan satu senduk direneh sebentar Garam
Cara: Tumbuk isi ikan, lada hitam dan bawang merah Masukkan ke dalam hirisan buah beko celur Masukkan kerisik, santan, garam, perahan asam limau nipis Gaul rata Sedia untuk dihidang
|