CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Author: dilaOHdila

KEK PISANG

[Copy link]

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 4-2-2008 11:49 AM |All posts
Kek pisang....





s roberts........
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 4-2-2008 12:58 PM |All posts
up...........................
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 12-5-2008 10:42 PM |All posts

Banana Crumb Muffins

hello!!!
this is a recipe that i got from allrecipes.com...
tried to baked it twice with some alterations to
the ingredients.actually the recipe is for muffin but
fairy convert jadik cake
very2 nice and highly recommended!

INGREDIENTS
  • 1 1/2 cups all-purpose flour (sift)
  • 1 teaspoon baking soda (sift)
  • 1 teaspoon baking powder (sift)
  • 1/2 teaspoon salt
  • 3 bananas, mashed (if the banana is too ripe then the sugar kurangkan)
  • 3/4 cup white sugar
  • 1 egg, lightly beaten
  • 1/3 cup butter, melted (i changed this to 1/3 cup of olive oil)
  • 1/3 cup packed brown sugar
  • 2 tablespoons all-purpose flour
  • 1/8 teaspoon ground cinnamon (tukar to 1/4 t/spoon--me like cinnamon!)
  • 1 tablespoon butter
  • I add in extra 1/3 cup milk so that it will be more fluffy
DIRECTIONS
  • Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C). Lightly grease 10 muffin cups, or line with muffin papers.
  • In a large bowl, mix together 1 1/2 cups flour, baking soda, baking powder and salt. In another bowl, beat together bananas, sugar, egg and melted butter(and milk if you are adding it). Stir the banana mixture into the flour mixture just until moistened. Spoon batter into prepared muffin cups.
  • In a small bowl, mix together brown sugar, 2 tablespoons flour and cinnamon. Cut in 1 tablespoon butter until mixture resembles coarse cornmeal. Sprinkle topping over muffins.
  • Bake in preheated oven for 18 to 20 minutes, until a toothpick inserted into center of a muffin comes out clean.
  • A very easy recipe.sayang kalau tak cuba!
In love with Dior in geranium red!
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 13-5-2008 04:57 PM |All posts
adnil skrg nih tgh cuti bersalin, pantang ada lagi beberapa hari nak habis, bosan giler dok umah nih... leh kata at least sekali seminggu mesti wat kek atau kuih sampai kena sound dek mama pasal ligat sgt... tadi teringat semalam ada beli pisang, sampai hari nih cam tak laku jer pisang tu, so try lah buat kek pisang resepi maklang sebab ramuan dia tak banyak dan semua ada kat rumah.. jadi tadi kul 3 pm kek masuk oven, kul 4 keluar oven, jap tadi dah merasmikan kek tu... sedapp dan gebus.. memang recommended la... senang, sedap, budget ciput... thanks maklang for sharing such a good recipe..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 22-5-2008 02:39 PM |All posts
1st time wat kek pisang...memang mudah...murah...dan tentunye sedap dan gebu kek pisang ni...

resepi dapat daripada kawan..







[ Last edited by  chemox at 22-5-2008 02:40 PM ]
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 22-5-2008 04:57 PM |All posts

Reply #126 platinum8's post

nice.. Best tak kek pisang nih..tu cream cheese ker or just plain buttercream..if u don't mind sharing..nih resipi saper..
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 22-5-2008 04:59 PM |All posts

Reply #130 chemox's post

Wahh macam kek pisang kat kedai.. yg ni ada guna ovelette ker?
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 22-5-2008 06:50 PM |All posts
Originally posted by chemox at 22-5-2008 02:39 PM
1st time wat kek pisang...memang mudah...murah...dan tentunye sedap dan gebu kek pisang ni...

resepi dapat daripada kawan..

http://i248.photobucket.com/albums/gg170/chemox/cooking/DSC06160. ...


takkan tunjuk gambar ja kot....

mana resepinya kak chemox....
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 22-5-2008 10:00 PM |All posts

Reply #130 chemox's post

Nak tanya kek pisang ni boleh tak kita nak steam/kukus saja instead of bakar?
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 22-5-2008 10:02 PM |All posts
Originally posted by platinum8 at 4-2-2008 11:49 AM
Kek pisang....

http://i66.photobucket.com/albums/h279/platinum8/P1010379.jpg

http://i66.photobucket.com/albums/h279/platinum8/P1010389_edited.jpg

http://i66.photobucket.com/albums/h279/p ...


Cantik betul you deco cake pisang ni tapi for kek pisang I prefer plain sebab kalau letak icing rasa hilang rasa original pisang tu.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 23-5-2008 01:30 AM |All posts
Nak tanya, anyone tahu resepi 'Chocolate Cake Banana' from Secret Recipe Cafe Malaysia? I really want to know what kind of frosting they use in between. Is it White Chocolate Mousse? I know they use Chocolate Ganache to cover the whole cake, but still wondering what is the cream in between layer. I tried it last week, turned out wonderful, but still not the same taste as the Secret Recipe Choc Banana Cake. Please anyone?

[ Last edited by  hirokuyumi at 23-5-2008 09:52 AM ]
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 23-5-2008 08:18 AM |All posts

Reply #136 hirokuyumi's post

I stumbled a recipe called "Awfully Chocolate Banana Cake" which is similar to SR Chocolate Banana at Yochana Cake Delights.Blogspot..The frosting is called chocolate mousse..

Perhaps this is what you are looking for:
http://auntyyochana.blogspot.com/2006/07/awfully-chocolate-banana-c_115252156264968965.html
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 23-5-2008 08:57 AM |All posts

Reply #132 cupcakes's post

kek pisang yg saya buat ni x guna ovellette pun cik cupcakes....tp saya guarentee mmg hasilnyer superb...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 23-5-2008 09:00 AM |All posts

Reply #134 kimoree's post

boleh gak kita kukus kek pisang ni...tapi ambik masa lama sket...klu versi bakar cuma 50 minit...tp klu kukus kena dalam 1 1/2 jam...macam tu la lebih kurang...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 23-5-2008 09:08 AM |All posts

Reply #133 pinKy180's post

to pinKy180 and kengkawan sume...ni resepi kek pisang yg saya ada...
harap kengkawan sudi mencuba resepi ni sebab ia amat mudah disediakan dan hasilnya memang puas hati...gebu...lembut...dan rasa manis yang sedang elok....

SELAMAT MENCUBA...


KEK PISANG

7 biji pisang berangan
1 cawan gula pasir
2 cawan tepung
1 cawan minyak masak
3 biji telur B
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh baking powder

Cara :
1.  Pisang dan gula diblender hingga hancur
2.  Masukkan telur satu persatu, blend lagi.  Tambah soda bikarbonat dan baking powder.
3.  Keluarkan adunan pisang daripada blender dan masukkan ke dalam mangkuk besar.
4.  Kemudain, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata.
5.  Akhir sekali, masukkan minyak masak dan gaul sebati.
6.  Bakar selama 50-60 minit @ 170C atau sehingga kek masak.

*** kalau nak kukus pun boleh gak...kukus selama 1 1/2 jam...pas tu bakar jap untuk bagi luar dia garing...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 23-5-2008 09:56 AM |All posts

Reply #137 cupcakes's post

Wohooooo...thanks Cupcakes!!! That's so similar, the only thing I might change is to replace the chocolate mousse to white chocolate mousse. I definitely will make this cake this weekend. Again, thank you so much!
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 23-5-2008 11:01 AM |All posts

Reply #141 hirokuyumi's post

jgn lupa paste gambar kek tu nanti..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 23-5-2008 01:17 PM |All posts
Originally posted by chemox at 23-5-2008 09:08 AM
to pinKy180 and kengkawan sume...ni resepi kek pisang yg saya ada...
harap kengkawan sudi mencuba resepi ni sebab ia amat mudah disediakan dan hasilnya memang puas hati...gebu...lembut...dan ras ...


trima kasih kak chemox....

simple jer bahan dia....sy nak salin resepi ni dlm buku cooking sy yeaa..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 23-5-2008 02:37 PM |All posts

Reply #143 pinKy180's post

sama2...nanti kang klu dah cube jgn lupa bg feedback kt cni tau...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 25-5-2008 07:50 AM |All posts
Hari ni Hiro baru selesai buat Banana Cake, honestly, ni lah cake yang paling 'cerewet' sekali Hiro pernah buat. You can ask me bake Cheesecake hari-hari, but not this cake. I got frustrated, but tak putus asa. What happened, recipe dalam ni guna metric punya sukatan, and Hiro kena convert into 'standard'. Hiro guna internet converter jek. Tapi yang paling pening bila buat 'mousse'. Ntah apa silapnya tak jadi, but I letak dalam peti ais one night. Today, I keluarkan, whipped high speed and tambah cool whip and walllaaa...jadi jugak, tapi bukan mousse ler, jadi apa pun tak tau, tapi rasa still very good.

Ganache (coklat cair) turned out very nice...glossy and smooth. Now ni dok dalam peti ais, tunggu set dulu. Karang Hiro pi snap gambar. Whatever it is, nampaknya setahun sekali je Hiro buat kek ni....so complicated (for me lah)

Thanks Cupcakes for the link. Mungkin next time its easier for me.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 25-5-2008 10:22 AM |All posts

Reply #145 hirokuyumi's post

frankly speaking, I could't not believe that your're trying to bake this sort of cake..very the leceh by just looking at the ingredients for the mousse chocolate.. tu yg tak terdaya nak buat..then you have to layer pulak.. tabik spring kat you lahh..

Anyway, I like to visit her blog..mmg best..i normally visit her blog every 2-3 days..she will update the blog dgn her new baking attempt..even takde recipes for her new baking but just looking at her baking pun dah ok
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 25-5-2008 10:49 AM |All posts

Reply #146 cupcakes's post

Adoi....penat dia masih terasa lagi nih...macam kena torture buat kek nih...

Tapi agaknya for the first time je, after ni mungkin easier kot for me, apa2 pun I nak try praktis buat mousse. I found other easier mousse recipe, senang sesangat compare dengan the blog you bagi tu. Tak payah guna gelatin, cuma heavy cream, egg yolks, granulated sugar, vanilla extract and chocolate. Cara buat pun senang.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 25-5-2008 02:35 PM |All posts
Originally posted by hirokuyumi at 25-5-2008 10:49 AM
Adoi....penat dia masih terasa lagi nih...macam kena torture buat kek nih...

Tapi agaknya for the first time je, after ni mungkin easier kot for me, apa2 pun I nak try praktis buat mouss ...


rajinnya hiro buat kek ni...Kero pun suka jenguk kat blog auty yochana tu. & ada salin jugak resepi kek tu, tp sbb bnyk sgt nak kena buat...pikir bnyk kali laaa nak buat ke tak ..mebi someday...10 years frm now kot.. baru nak buat.
Nobody pun ada buat kek ni & dia ada bg pic kat topik cake decoration tu...mmg cun kek dia
Doing what you like is Freedom. Liking what you do is Happiness.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 25-5-2008 05:35 PM |All posts
Originally posted by hirokuyumi at 25-5-2008 07:50 AM
Hari ni Hiro baru selesai buat Banana Cake, honestly, ni lah cake yang paling 'cerewet' sekali Hiro pernah buat. You can ask me bake Cheesecake hari-hari, but not this cake. I got frustrated, but ...


sis mana gambaqnya.....nak tengok....
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 25-5-2008 07:20 PM |All posts

Reply #148 Kero_kero's post

saya pun siap print resipi tu tapi tgk jer ingredients.. mmg tunggu dululah..
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 17-4-2014 03:01 PM , Processed in 0.136209 second(s), 25 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top