CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return Post new threads
Show: 10317|Reply: 62

baby batuk n berkahak

[Copy link]
maklang2003 This user has been deleted
Post on 2-5-2006 03:52 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

nak tanyer korang semua,

biasakan bila baby batuk n berkahak, dr dok kasik ubat per hek??dan baper lama gaknyer dia batuk tuh??peh2 ada tak bila dia demam + batuk + berkahak + ada plak timbul cam ala2 nak kena "campak"...:tq::tq::tq:
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 2-5-2006 04:28 PM |All posts
anak saya kalau batuk berkahak biasanya doktor bagi ventolin syrup
Reply

Props Report

maklang2003 This user has been deleted
Post on 2-5-2006 04:34 PM |All posts
Originally posted by arysa at 2-5-2006 16:28
anak saya kalau batuk berkahak biasanya doktor bagi ventolin syrup


anak tuh baper bulan / tahun hek??my baby 9 month...sian kat dia, merah n berair mata dia bila batuk..waaaaaaaaaaaaa.....baper lama makan masa nak baik batuk dia tuh???tak sanggup r tgk dia dok batuk jek..kita pun tak tido malam dibuatnyer..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 2-5-2006 05:29 PM |All posts
masa ammall gi klinik kerajaan, ader nurse tu tak bagi beri ubat batuk kat baby... katanya nanti kahaknya cair, masuk paru-paru... kalau berkuman.. nanti paru-paru brkuman..kena admit hosptal untuk sedut + treatment. Tapi bila gi klinik biasa, diorang tak setuju.. dr. kasik jer ubat batuk. Tapi ammall percaya jugak sedikit sebanyak kata-kata nurse kerajaan tu... sebab rasanya keliling ammall nih ramai pulak yg baby-baby diorang admit hosptal sebab paru-paru berkahak dan berkuman...  Setakat nih, anak ammall yg dah besar sikit tuu.. mmg ammall selalu suruh muntahkan.. tapi yg kecik tak reti la lagi..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 2-5-2006 05:32 PM |All posts
yg nampak ala-ala campak.. kekdang tak sure sebabnya.. adakah alergik ubat? atau ruam biasa? atau mmg dapat campak.. kena tanya doktor. Biasa kalau campak betul, dr. check kalenjar belakang telinga akan bengkak sikit..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 2-5-2006 06:31 PM |All posts

Reply #3 maklang2003's post

anak saya memang dari kecik batuk berkahak... sekarang ni umur dia nak masuk 4 tahun...
kalau pergi klinik pediatrik, memang doktor akan bagi ubat sedut dulu...kat rumah pun guna juga...memang standby inhaler ngan chamber...

betul tu...kalau dah batuk...memang tak tidur malam la jawabnya...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 2-5-2006 06:36 PM |All posts

Reply #4 ammall's post

kalau gi klinik kerajaan memang dorang akan suruh admit...
kat klinik pediatrik pun boleh buat gak treatment tu... lalok jerr bila kena gas tu....
treatment tu utk cairkan kahak juga... kalau tak cairkan, salur pernafasan akan jadi sempit...tu yang jadi susah nak bernafas...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 3-5-2006 09:09 AM |All posts
tiba-tiba teringat pulak kat my friend punya baby sitter, sorang makcik ni. Dia jenis tak ambik ubat-ubat doktor nih sangat, mostly suka guna cara tradisional. Kalau baby my friend ni batuk, dia kasik apa tau... mak cik tu kasik makan buah peria yg pahit tu.. Pastu baby tu akan ueekkla.. sebab pahit.. keluar la kahak-kahak yg tersumbat kat tekak tu... heheh.. tapi ok la batuknya cepat baik. ..
Reply

Props Report

maklang2003 This user has been deleted
Post on 3-5-2006 09:57 AM |All posts
Originally posted by ammall at 3-5-2006 09:09
tiba-tiba teringat pulak kat my friend punya baby sitter, sorang makcik ni. Dia jenis tak ambik ubat-ubat doktor nih sangat, mostly suka guna cara tradisional. Kalau baby my friend ni batuk, dia ka ...


tapi my baby 9 bulan lorr....
Reply

Props Report

maklang2003 This user has been deleted
Post on 3-5-2006 10:00 AM |All posts
Originally posted by arysa at 2-5-2006 18:36
kalau gi klinik kerajaan memang dorang akan suruh admit...
kat klinik pediatrik pun boleh buat gak treatment tu... lalok jerr bila kena gas tu....
treatment tu utk cairkan kahak juga... kalau tak ...


actually saya da p klinik kajaan, tp dr check peparu dia "okies".tu yang depa dok kasik ubat batuk (syrup) n ubat kahak...mmg rasanyer sian tgk dia, mmg p spital kajaan tujuan utama saya nak soh depa sedut jek..tp, dr tak suggestkan..tp saya rasa yaang sedut2 nih, mungkin baby tue ada kes "asma"...betul ke??

tue kena gas da lalok, makan ubat batuk tuh pun lalok gak..sian, terhuyung hayang baby saya...waaaaaaaaaaaaaaa.....ZZZzzzzzz....
Reply

Props Report

maklang2003 This user has been deleted
Post on 3-5-2006 10:01 AM |All posts
Originally posted by ammall at 2-5-2006 17:32
yg nampak ala-ala campak.. kekdang tak sure sebabnya.. adakah alergik ubat? atau ruam biasa? atau mmg dapat campak.. kena tanya doktor. Biasa kalau campak betul, dr. check kalenjar belakang telinga ...


da chek semalam, bukan campak..tue panas dalam...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 11-5-2006 08:05 AM |All posts
anyone can suggest vitamin apa yg baik utk budak yg selalu batuk berkahak dan selsema? my son 11 bulan selalu batuk berkahak n selsema sampai 2-3 minggu. i x nak depend dgn ubat spital cox byk kwn2 yg anak dia jd x cergas n aktif bcoz of taking so many ubat spital.
Reply

Props Report

maklang2003 This user has been deleted
Post on 11-5-2006 10:16 AM |All posts
Originally posted by lindasam at 11-5-2006 08:05
anyone can suggest vitamin apa yg baik utk budak yg selalu batuk berkahak dan selsema? my son 11 bulan selalu batuk berkahak n selsema sampai 2-3 minggu. i x nak depend dgn ubat spital cox byk kwn2 ...


vitamin???nama per vitamin tuh??beli kat farmasi ke???tu la tuh kan...ubat spital tuh, takotnyer...bedengkur tak dia tido malam??da try ke vitamin tuh, baper lama da makan vitamin tuh??so far, caner ngan bb?:tq:
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 11-5-2006 10:50 AM |All posts
sedut/nebulize nih dr akan buat depends on condition gak..bukan sewenangnya dia buat jer...kalo kahak tuh tak cair lg susah idup..kahak jd semakin pekat dan susah kuar dr saluran pernafasan.kite kena igt...saluran hidung,tekak n telinga nih bersambung tau.sbb tu kalo selsema bleh kena batuk n maybe gak sampai ke telinga.
anak saya slalu batuk2 gak..esp ms less than one.satu cara saya ngk physio buat kat spital they apply vapor kat muker utk loose the phelgm n sambil dia tepuk kat blakang depan dan depan dada spy kahak2 tuh kuar dr lungs.dia ckp kalo buat mcm tuh bgsnyer kalo budak tuh muntahkan kahak tuh or sekurang2nya dia batuk2 n kahak tuh tertelan msk perut takper.sbb nanti kuar jd taik.sebaiknya mende nih buat pg2..sb kahak tgh byk...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 11-5-2006 10:58 AM |All posts
Originally posted by arysa at 2-5-2006 06:31 PM
anak saya memang dari kecik batuk berkahak... sekarang ni umur dia nak masuk 4 tahun...
kalau pergi klinik pediatrik, memang doktor akan bagi ubat sedut dulu...kat rumah pun guna juga...memang sta ...


ini namanya asthma..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 11-5-2006 11:13 AM |All posts
Originally posted by lindasam at 11-5-2006 08:05 AM
anyone can suggest vitamin apa yg baik utk budak yg selalu batuk berkahak dan selsema? my son 11 bulan selalu batuk berkahak n selsema sampai 2-3 minggu. i x nak depend dgn ubat spital cox byk kwn2 ...


vitamin tak boleh bunuh kuman
vitamin alone tak boleh sembuhkan batuk
vitamin cuma support body untuk tumbesaran dan supaya fungsi2 badan itu stay normal..
vitamin C boleh prevent /elakkan selsema dan batuk.. tapi dia tak boleh sembuhkan batuk selsema..

ubat hospital untuk selsema mmg ada boleh menyebabkan mengantuk.. tapi tidak boleh sebabkan kerosakan otak (unless kalau dosenya tu tak betul guna.. ANY medicine can become a poison)..

kanak2 yg selalu dapat jangkitan kuman.. mesti ada sebab..
first sekali exposure.. kekadang kat nursery ramai budak2 selsema.. jadi boleh kene jangkit berulang2 kali..
second is underlying asthma.. mungkin kerap batuk malam2 bukan kerana kuman tapi sbb airway budak tu sensitive sejuk sikit, abuk sikit dah semput..
third is nutrition.. well balanced diet and milk this is when vitamins is important ok..

.. Prevention is better than cure..
Reply

Props Report

maklang2003 This user has been deleted
Post on 11-5-2006 11:46 AM |All posts
Originally posted by rebas at 11-5-2006 11:13


vitamin tak boleh bunuh kuman
vitamin alone tak boleh sembuhkan batuk
vitamin cuma support body untuk tumbesaran dan supaya fungsi2 badan itu stay normal..
vitamin C boleh prevent /elakkan  ...
:tq::tq::tq:
Reply

Props Report

alami This user has been deleted
Post on 14-5-2006 11:21 PM |All posts

elakkan ubat batuk

anak I pun asyik batuk gak dulu... dah tu demam memanjang... selang 2-3 minggu demam... memula dulu bial batuk aja, dr bagi ubat batuk la... sampai pernah masuk Ampang Puteri pasal suspect bronchitis... tapi lepas kuar pun sama gak... kitorang tukar ke dr. lain... the treatment lain dari dr. lain yang kitorang biasa pegi.. dia takde ubat batuk... cuba bagi ubat cair kahak.... sebab ubat batuk katanya, tak elok, menyebabkan kahak memekat dan kering.  End up melekat kat dinding peparu toghether with the viruses and germs yang ada time demam ngan batuk tu.  so baby will be prone to further fever and coughing in future.  dah tu bila budak batuk, sebabnya untuk mengeluarkan kahak, walau pun bunyi cam batuk kering. kering pasal kahak dah kering dan pekat. so, elok buat vpour treatment and physio as explained by honeybee1802.. above. elok dimuntahkan kahak tu..
sekarang ni kalau anak kena demam pun, kejap aja la.... temperature pun naik tak tinggi cam dulu dah...anak I kira dah dua kali kena cokseckie la, tapi buat treatment cam tu alhamdulillah cepat sembuh dan tak perlu makan macam-macam ubat...
Reply

Props Report

Moderator

Angguk2...Gelek2...Goyang2

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 15-5-2006 11:36 AM |All posts
Originally posted by rebas at 11-5-2006 10:58 AM


ini namanya asthma..



:setuju:....Atau bronchiolitis (nama khusus utk symptom asthma pada baby)......:hatdown:
Reply

Props Report

maklang2003 This user has been deleted
Post on 15-5-2006 03:29 PM |All posts
Originally posted by alami at 14-5-2006 23:21
anak I pun asyik batuk gak dulu... dah tu demam memanjang... selang 2-3 minggu demam... memula dulu bial batuk aja, dr bagi ubat batuk la... sampai pernah masuk Ampang Puteri pasal suspect bronchit ...


tu la tuh, mertua maklang pun dok kasik dia ubat kahak jek..(ubat batuk dia tak kasik langsung)...

alami, kalau anak u batuk u kasik ubat batuk ke tak??ke dok kasik ubat kahak jek??

waaaaaaaa....mmg sian time dia dok batuk tuh..cam batuk kering tuh...even kita org tua nih kalau batuk pun sakit..ini kan baby...
:pray:
Reply

Props Report

alami This user has been deleted
Post on 17-5-2006 01:53 PM |All posts

Reply #20 maklang2003's post

Sekarang tak bagi ubat batuk dah... kalau ubat batuk pun... yg ventolin or sabutamol aja... yg biasa dpt kat klinik sebelum ni memang tak bagi dah.... memang sian tgk dia batuk sekarang ni... tapi untuk masa depan dia gak... biar habis kuar semua bakteria ngan virus yg terlekat ngan kahak lama anak saya tu..:pray:
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 18-5-2006 10:44 PM |All posts
MY son pun selalu keluar masuk ampang putri sebab batuk..one day kawan my hubby rekomen satu dr ni.dulu klinik dia kat area Eastin Hotel tapi sekarang dah pindah kat area Maya hotel, depan bsn..klinik ni memang mahal sikit la tapi kalau setakat batuk tu alhamdullillah..sekejap je dah baik.Klinik ni dia tak bagi ubat batuk tapi dia bagi madu + garlic..sejak jumpa dr ni,my son dah lama tak batuk..kalau sesapa berminat boleh la pm saya..opismate saya semua yg ada problem macam ni semua saya rekomen pegi sana..so far alhamdullilah...semua kembali sihat....
Reply

Props Report

maklang2003 This user has been deleted
Post on 19-5-2006 03:42 PM |All posts
Originally posted by serimaya at 18-5-2006 22:44
MY son pun selalu keluar masuk ampang putri sebab batuk..one day kawan my hubby rekomen satu dr ni.dulu klinik dia kat area Eastin Hotel tapi sekarang dah pindah kat area Maya hotel, depan bsn..kli ...


maya, klinik tuh kat ner??
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 27-7-2006 10:56 AM |All posts
Originally posted by Cakkkk....aaaa at 15-5-2006 11:36



:setuju:....Atau bronchiolitis (nama khusus utk symptom asthma pada baby)......:hatdown:


anak kalam pun kena bronchiolitis dr kecik sejak lahir sampai skang umur 1thn 3bln penyakit uh serang balik..Dr. Cakkk....aaaa berape lama budak akan sembuh n normal balik? ada doktor ckp maybe sampai 4-5thn umur budak tuh..sehingga ke umr tuh penyakit tu akan datang on off..betul ke:hmm:, ni anak kalam tgh batuk tak henti2 nak tido pun susah... sian dia sampai berair mata..pastuh muntah.. nafas lak teruk je bunyi nye.. skang tgh makan antibiotik amoxycillin+clavulanate potassium ( twice daily dosing ).. ubat batuk makan gak..termasuk ubat lelah/kahak..doktor tak sarankan pergi pakar lagi.. sedut gas dulu.. pastuh mkn antibiotik tu.. kalu teruk br jumpe pakar.. for ur info my son dah 3 kali admit kat spital pakar kuantan sejak hayat dia nih..pasal jangkitan kuman ni.. adus penin..penin..
budak sakit nih takleh kena aircond dlm bilik ke? suhu 27degC. sebab kalau pasang aircond semakin kuat batuknye.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 30-7-2006 02:40 AM |All posts
:clap:skang ni anak kalam dah ok skit... alhamdulillah
Reply

Props Report

123Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 23-12-2014 08:51 AM , Processed in 0.138589 second(s), 25 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top