CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return Post new threads
Author: maklang2003

baby batuk n berkahak

[Copy link]

Rank: 2

Post on 29-11-2006 10:08 AM |All posts
Originally posted by maklang2003 at 15-5-2006 03:29 PM


tu la tuh, mertua maklang pun dok kasik dia ubat kahak jek..(ubat batuk dia tak kasik langsung)...

alami, kalau anak u batuk u kasik ubat batuk ke tak??ke dok kasik ubat kahak jek??

waaaa ...



Anak u minum susu apa yer??Cuba u tukar susu dia mungkin ada kekurangan sikit..

Bagaimana hendak mengenal pasti alahan pada bahan pada makanan ?

Seseorang doktor yang menilai dan memeriksa bayi atau kanak -kanak perlu sentiasa memikirkan kemungkinan berlakunya alahan makanan jika si anak itu menunjukkan tanda -tanda seperti di bawah ini :-

cute
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 29-11-2006 12:39 PM |All posts
The important concept of common cold(batuk, batuk berkahak/selsema/demam) is that, MOSTLY it is caused by virus.

Most parents would ask for ANTIBIOTIC from the doctor with the idea that the ANTIBIOTIC will cure the fever faster. Antibiotic is meant for BACTERIAL infection. The implication of taking antibiotic regularly(without actual reason to do so) is increase risk of bacterial resistant. Once u or your child have this, then it's a major problem.

Why does the doc gives the antibiotic?
1. When he suspect that the infection is bacterial in nature.
2. When he suspect that the initial viral infection has been complicated with bacterial infection.
3. As a prophylaxis treament, for example after having a minor surgical procedure.
4. When the doctor feels that he wanted to make extra money, so he sell the antiobiotic even though it's not necessary.
5. When the parents arguing with the doctor, :gado: as if they know more than the doctor, even when the doctor has explained in details that there is no need for antibiotic, but these stuborn arrogant  parents/patient still insist on antibiotic-----so the poor doctor has no option other than to prescribe the un needed antiobtic.

Personally,I prescribe the antibiotic for the reason 1, 2, 3 and occasionally 5.

Moral of the story, don't jump into conclusion to immediately ask for antibiotic/arguing with your doc for antibiotic. The Doc have reason to do so.Don't think the Doc who easily prescribe antibiotic is a good doctor. In fact, they may cause more harm than good, especially in baby/small children.

Most batuk berkahak for baby up to 1 year old is Virus infection, most common is Acute Bronchiolitis. The symptoms can be:
-demam, batuk banyak kahak, nafas berbunyi especially at night, sometimes like wheezing,dada berombak.

In serious cases of acute bronchiolitis, the doctor will administer the Nebulizer(beri gas,selalunya di klinik or hospital).But this does not mean your child is asthmatic. It's part of the treatment of bronchiolitis. For oral medication, it may be:
1. Syrup Paracetamol-----demam
2.Syrup Phenergan/Benadryl------batuk
3. Syrup Piriton/Actifed ------------selsema/gatal
4. Syrup Ventolin ---------buang kahak.  

In fact, Ventolin(salbutamol) is actually a beta agonist drug that is used for asthma .It will dilate the constricted bronchioles, so in baby/child with acute bronchiolitis, the administration of Sy.Ventoilin or Nebulize(contain ventolin) is to enhance the constricted lungs, thus promoting phlegm expulsion. That's why afer Nebulization or Sy. Ventolin administration, some baby may vomit out the phlegm.This is an expected response.

The used of anti-histamine(like Sy Piriton, Sy Actifed) or Codeine/dextrometrophan based medication(like Sy Benadryl) will caused Sedation. It is not advisable for prolong use of these types of medication in paediatric patients. The sedating effect that caused your baby buzz off, tido. The Sy.Ventolin/Nebulizer won't cause sedation as many parents believe.

Apart from medication, u should also perfoms chest physio to thye baby/small child to stimulates expulsion of the phlegm. This is most necessary after feeding.Gently rub or tepuk slow-slow at the back of the baby.Org tua tua kata "sendawakan baby". The milk also need to be diluted as to prevent the risk of aspiration pneumonia cause while coughing vigourously, the milk may regurgitates into the airway, thus causing an infection to the lung(aspiration pneumonia). Dilutes it depends on the severity of the illness, for eg if usually u gives 4 scoops of milk, reduced it to 3 or 2 scoops.Yes, your baby will be hungry, so the idea is to give small,FREQUENT meal. Other than reducing the risk of aspiration pneumonia, this also allow the milk(lactose) to digest slowly, thus preventing colic(perut kembung),vomiting,diarrhoea---all due to indigestion of lactose.

The practice of Suction(sedut kahak) is applicable if those mentioned therapy still fail to expel the phlegm. Mind u that suction is considered as invasive treatment, hence the risk of producing infection is there. The doc will judge either to perform suction or not. In reality, I seldom performing suction to the small child.

[ Last edited by  RedDevils at 29-11-2006 12:43 PM ]
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 30-11-2006 10:32 AM |All posts
Originally posted by maklang2003 at 15-5-2006 03:29 PM


tu la tuh, mertua maklang pun dok kasik dia ubat kahak jek..(ubat batuk dia tak kasik langsung)...

alami, kalau anak u batuk u kasik ubat batuk ke tak??ke dok kasik ubat kahak jek??

waaaa ...


Askum Maklang2003,

Pengalaman saya yang dah beranak 5 nie...kesemuanya memang ada lelah terutama anak ketiga saya (kembar) memang teruk.....kalau kena batuk mesti menjadi leleh....saya amalkan beri minum air madu suam dan halia...terutama awal pagi sebelum susuan pertama...isi dalam botol..

caranya : sedikit halia ketuk gunakan peralatan kayu jangan guna peralatan besi....(sikit aja...hujung jari manis aja) masuk dalam teko tanah (yang selalu org cina buat bancuh teh cina) tuang air mendidih (mendidih yang betul-betul) biar suam bancuh dengan madu(seeloknya madu yg betul-betul asli, madu hutan) jangan banyak sangat, manis-manis buah aja..isi dalam botol bagikan waktu pagi dalam 5.30 pagi gitu...tengahari pun boleh..air kosong tu boleh digantikan dengan bancuhan nie..dengan izin Allah akan berkurangan...lendir2 akan keluar ikut najis..memang nampak lendir putih tu..

Lagi satu kak ipar ajar..dia nurse...pepagi sebelum bagi susu... celupkan jadi dgn air suam geletik sikit tekak dia...sampai dia termuntah...tapi yg nie saya tak pernah try..sebab cara pertama tadi selalunya menjadi.


Sampai sekarang nie stok madu tak pernah keputusan kat rumah...kalau tak sembunyikan madu tu..jumpa tinggal bekas kosonglah jawapnya....hari2 dia kata batuk...
Reply

Props Report

Hboxx This user has been deleted
Post on 29-12-2006 03:39 PM |All posts
Kalau masalah baby ni saya rasa seeloknya jumpa pakar kanak-kanak. Treatment dan ubat yang diberi dia lain sikit daripada general Dr.

Setengah baby sukar makan ubat atau bila makan ubat muntah balik. Elok dibagi treatment gas + oxygen (lebih berkesan)..ikutlah nasihat dr berapa jam sekali. Kalau dah teruk dr akan bagi injection.

Kesihatan anak-anak amat penting dijaga semasa baby/kecil... tidak kiralah astma ke demam panas ke..sebab takut effect bila dia besar nanti.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 16-1-2007 10:54 AM |All posts
nak tanya skit. utk baby yg ada eczema. doktor penah btau yang batuk selsema ni serangkai dgn eczema baby garlic. so, treatmentnya sama ke? maklumla baby eczema ni lain skit.
-the most successful people are those who are good at plan B-
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 18-1-2007 12:15 PM |All posts
sori nak tumpang tanya..kalau bagi org dewasa plak camana nak menghilangkan kahak..mcm isteri saya baru lepas operation so kalau time batuk tu memang rasa mcm nk terkencing la sakitnya..masalahnya dlm tekak dia banyak kahak..so sesaper boleh bagi cadangan camana nk hilangkan kahak tu...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 19-1-2007 12:35 AM |All posts
aku tak leh dengar...kesian...rasa cam nak sedut jer kahak tu..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 23-1-2007 02:51 PM |All posts
nasib baik jumpe topik ni, malam semalam suddenly my daughter muntah2 non stop.. kandungan muntah dia, susu + kahak sikit + ada bubur nasi. nak dijadikan cerita, semalam pun mmg saya ada muntah2.. ada kaitan ke kalau saya muntah2 ngan anak saya tu muntah2.. :hmm: malam tu gak g klinik n doktor check dia kata skarang ni mmg musim baby muntah2.. :jeling: mmg musim ke? alhamdulillah.. ari ni dia dah ok tp still risau coz dia muntah tu sampai lembik badan dia.. lagi pula sejak amik dia dari umah pengasuh tu dia lom minum susu lagi.. malam tu lepas balik dr klinik baru dia nak minum susu.. food poisening ke? or something else?
|UnCuN| |UnCuTe|
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 23-1-2007 04:16 PM |All posts
Originally posted by RedDevils at 29-11-2006 12:39 PM
The important concept of common cold(batuk, batuk berkahak/selsema/demam) is that, MOSTLY it is caused by virus.

Most parents would ask for ANTIBIOTIC from the doctor with the idea that the A ...

what i have experienced is ...doc yg suker kasik antibiotik...like my son br 3 ari selsema..no demam or suam2 kuku..doc dah kasik antibiotik..so i prefer wait n see...because kalo hingus cerah..aku rs he's having his allergy..ada le abuk2 kat mana2 tuh..if keadaan doesn't get better aku bg antibiotik..ok ka practice aku nih?
skang nih musim penyakit seme nih...anak sedara kite dah msk ward,,..anak member pun kene gak..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 26-1-2007 11:08 AM |All posts
Originally posted by uncun at 1/23/07 02:51 PM
nasib baik jumpe topik ni, malam semalam suddenly my daughter muntah2 non stop.. kandungan muntah dia, susu + kahak sikit + ada bubur nasi. nak dijadikan cerita, semalam pun mmg saya ada muntah2. ...



my doter pun penah kene camnie.........selidik punye selidik........rupenye my bbsitter lmbat bagi mkn......so perot masuk angin......and bile dah masok angin tu........segala benda yang masok dalam perot akan terkuar balik.......angin tu menolak......cian kt baby lova..........soknye lova sound direct jek kt bbsitter tu......."nnt akak bg mkn on time yek".....terkebil2 die
i love my life~
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 26-1-2007 03:11 PM |All posts
Originally posted by RedDevils at 29-11-2006 12:39 PM
The important concept of common cold(batuk, batuk berkahak/selsema/demam) is that, MOSTLY it is caused by virus.

Most parents would ask for ANTIBIOTIC from the doctor with the idea that the A ...


wow..this is a very good post....clear and comprehensive...covered everything....huhu, i dont know paediatrics...bronchiolitis respiratory synctial virus bla2....got headache

anyway.....rakan2 baca la post saudara RedDevils ni....excellent explanation and concise
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 27-1-2007 09:17 PM |All posts
AMARAN : JANGAN BAGI UBAT BATUK (PHENERGEN/PROMETHAZINE) KEPADA KANAK-KANAK 2 TAHUN KE BAWAH

Promethazine should not be given to children under two years of age; there is potential for fatal respiratory depression in this age group.

So pls be cautious....if you go to government clinic or government hopsital emergency department and this medicine is prescribed/given for your child/baby, pls do not take it.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 30-10-2007 05:50 PM |All posts

kalo baby batuk teruk, nak buat camner yek??

salam. ader sesiaper yg tau ubatnya, bg tau yer, coz baby anez demam + batuk...kesiannya plzzzz
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 30-10-2007 06:21 PM |All posts

Reply #1 anez2's post

Pergi Hospital ..gi ward emergency bayar seringgit je .. budak2 batuk kuat ditakuti ada kaitan dgn lelah atau paru2 infection... Kalau ada duit gi pakar je ... sekarang jgn percaya sangat klinik.. kadang2 doktor muda takde pengalaman .. main bagi ubat batuk je .. kalau pakar dia akan buat extra test to confirm takde jangkitan di paru2... jangan biarkan lama2 budak tu batuk ...
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 3-11-2007 12:21 AM |All posts
kalo nak cara kuno bagi makan madu yang asli
kalo tak kurang dalam tiga hari bawak aje gi klinik
penyangak cyber
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 27-11-2007 04:52 PM |All posts
sapu vicks kat tapak kaki baby pastu bagi pakai stokin
insyaallah berkesan...boleh apply gak untuk orang dewasa
Reply

Props Report

Post on 29-11-2007 12:21 PM |All posts
elok bagi makan madu, untuk buangkan lendir kat dada. anak saya pun penah kena camtu. ubat doktor tak jalan... saya amalkan bagi makan madu ataupun ubat batuk hurix tu, dgn madu dan gamat. memang cepat baik.
madu ni pun sebenarnya elok untuk pesakit asma. boleh hilangkan asma dan elakkan asma bagi yang belum ada asma.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 29-11-2007 12:30 PM |All posts

Reply #4 achara_hani's post

Hi hani, anez dah cuba pakai vicks kat tapak kaki, additional anez sapu kat dada. skali, memang berkesan..tq..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 29-11-2007 12:31 PM |All posts

Reply #5 sofia80's post

makan madu.... masaalah sekarang baby anez tu takut makan ubat...
kalo bg madu lg laa...
tanya ckit..u pakai madu brand aper yek... anez nak cuba skali la..
ubat batuk hurix tu boleh dpt kat semua farmasi ker???
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 29-11-2007 08:45 PM |All posts
selalu batuk kt baby ni sbbnyer viral.....so antibiotik kurang berkesan......kalau batuk2 yg berpanjangan .i.e. sepanjang mlm cthnyer.....dn semakin teruk....tu bronchiolitis namanyer...disebabkan oleh RSV (respiratory synctial virus)....selalunyer anak akan dpt hingus meleleh-leleh, and sukar tarik nafas

RSV tader cure...cuma kita bole treat simptom....sistem antibodi anak akn take care RSV.....

batuk dn sukar bernafas leh guna nebuliser, bg byk minum air, hingus tersumbat, bg saline drops, suction buang selalu....cough suppressant boleh tolong utk batuk...kat hospital paediatrics UK....diorang pakai 'paediatric simple linctus'.....

ader lg sebab2 lain batuk utk baby.....

batuk kt baby ni, masa aku buat paediactrics dulu, boleh diclassify....cth: barky cough, whooping cough, cough plus wheezing, daytime cough, nightime cough, persistent cough, cough plus vomiting......setiap satu ni lain2 sebabnyer (boleh tahu sebab dengan hanya dengar bunyi cough)....kena gi check ngn doctor la...baru dia boleh examine

but most common utk semua baby cough: viral infection, allergy, asthma .

JANGAN smoke dekat dgn baby kepada ibubapa yang smoke tuh...

[ Last edited by  Arissa_Sofea at 29-11-2007 08:54 PM ]
1

View rating log

Creative Thinking...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 30-11-2007 04:44 PM |All posts

Reply #8 Arissa_Sofea's post

thank you arissa for the such information...really appreciates.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 2-12-2007 01:44 AM |All posts

Reply #9 anez2's post

cara nak bagi madu kat baby
-cairkan madu ngan air taruk lam botol susu
-celup jari ngan madu suro baby isap
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 3-12-2007 11:58 AM |All posts
Originally posted by anez2 at 29-11-2007 12:31 PM
makan madu.... masaalah sekarang baby anez tu takut makan ubat...
kalo bg madu lg laa...
tanya ckit..u pakai madu brand aper yek... anez nak cuba skali la..
ubat batuk hurix tu boleh dpt kat s ...

i pun pakai ubt batuk hurix ni.....selalu beli kt 7 eleven je....pastu dulu doter i yg 4 tahun tu slalu batuk d selsema....memang i bg madu original -beli kt kg.,letak dlm susu die sikit 1/2 sudu besar tu....selang 1 hari.....alhamdullillah...skang dah x selalu batuk d selsema.....lgpun i percaya kt madu ni.....sambil tu kan utk otak d kesihatan badan yg lain....d jg antibodi...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 17-4-2008 12:55 PM |All posts

baby selesema & batuk kahak...

ada tak petua ke ape ke utk baby yg seme2 & batuk kahak...dah 2 mgu lebih tak baik2 lagi...risaunye...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 17-4-2008 12:59 PM |All posts

baby selesema & batuk kahak...

ada tak petua ke ape ke utk baby yg seme2 & batuk kahak...dah 2 mgu lebih tak baik2 lagi...risaunye...
Reply

Props Report

123Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 25-10-2014 09:24 AM , Processed in 0.148280 second(s), 41 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top