CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
1234567Next
Return Post new threads
Show: 64509|Reply: 151

Tragedi Tanjung Kupang 4 Dis 1977

[Copy link]

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 16-5-2006 12:48 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

trajedi kapalterbang terhempas di tanjung kupang, gelang patah, johor
pada 4 disember 1977


7.21 pm pesawat boeing mh 653 berlepas dr pulau pinang menuju ke kl
7.46 pm berada di ruang angkasa batu arang setinggi 4000 kaki
7.47 pm pemandu kapalterbang melaporkan kepada pusat pengawalan penerbangan udara '653 going around' dan pusat menjawab '653 is cleared to land, surface wind calm'
pemandu kemudian melaporkan sekali lagi kpd pusat kawalan dgn berkata 'overshooting'. sebuah kapalterbang yg menunda mh 653 bertanya 'whats your problem' dan dijawab 'we have an emergency on board'
750 pesawat mh 654 memberitahu 'maintaining 3000 coming over kl (beacon) in two minutes, hijacker on board' pusat menjawab 'cleared to land on runaway 33 with no delay' tetapi dijawab kembali 'we are now proceeding to singapore' dan understand message receive'. pusat menjawab 'message received, understood'
8.05 pusat  mengarah kan pesawat 653 contact kawalan trafic singapore dengan radio frequency singapore,
pusat kawalan dikl bagitau pusat pengawalan singapore mengenai perkembangan mh 653 dan mereka membenarkan pesawat tersebut terbang setinggi 21000 kaki
8.12 pusat kawalan singapore membenarkan 653 turun ke paras 7000 kaki

kemudian perhubungan pusat kawalan singapore terputus hubungan ngan pesawat 653

8.30 pm mengikut laporan polis kapalterbang tersebut berada di ruang udara tanjung kupang

seorang mata-mata dan orang ramai yg berada di kawasan tersebut melaporkan kapalterbang itu kelihatan terbakar lalu menjunam tetapi naik semula.. dan di saat itu kapalterbang itu meletup

selepas ia meletup di udara kapalterbang itu terhempas ke tanah dan meletup sekali lagi.

jumlah korban 100 org, 93 penumpang, 7 org anak kapal antaranya
pilot kapten G.K ganjoor
pembantu pilot kamarulzaman jalil
pramugara-karim tahir, onn jaafar
pramugari- sharifah sidah syed mohamad, azian borhanuddin

antara penumpang yg terkorban
menteri pertanian, datuk sri haji ali bin haji ahmad, lahir di pontian pada 29 jun 1930
ketua pengarah jabatan kerjaraya, tan sri mahfuz khalid,
pengarah kerjaraya bahagian tentera, datuk haji khalid mohamad
timbalan ketua pengarah jabatan perikanan, encik abu bakar othman merican
setiausaha politik datuk sri haji ali, encik hood fadzil                        
duta cuba ke malaysia mario garcia inchaustegui dan isterinya
   
antara teori rampasan kapalterbang
1. dirampas oleh ahli tentera merah jepun (dinafikan oleh menteri dalam negeri, tan sri ghazali shafie)
2. dirampas militan vietnam - singapore telah menahan 3 org militan vietnam berikutan rampasan kapalterbang DC 3 Air vietnam sebelum kejadian rampasan. perampas mungkin bertujuan ingin membebaskan kawan diorang
3. dirampas oleh penetang kerajaan cuba..

walau bagaimanapun ia tidak dapat dipastikan..

kapalterbang itu terhempas di kawasan paya.. ia terhempas berdekatan dengan sebuah rumah yang sedang/baru mengadakan kenduri kawin..
cebisan cebisan mayat bertaburan di dalam paya dan ade yang tersangkut di pokok.
cebisan mayat tersebut dikumpulkan di dalam plastik dan dikebumikan di perkuburan khas jalan kebun teh johor bahru, kawasan ini diberikan oleh kerajaan negeri johor.
upacara pengkebumian dibuat mengikut adat dan ajaran agama islam, kristian, budha dan hindu, ia dilakukan pada pagi jumaat 9 disember.                                                                    
kelemahan ketika itu
penumpang tidak diperiksa dengan teliti, barang tidak diperiksa dengan teliti.
di tempat kejadian telah ditemui beberapa pucuk pistol dipercayai milik penumpang

sumber- mastika jamuari 1978

[ Last edited by  amazed at 8-2-2009 07:01 PM ]
1

View rating log

u cant fool all the people all the time
Reply

Props Report

Fighter

[AikOLiaN]

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 16-5-2006 04:33 PM |All posts
kes2 pasca nahas tu pun menarik perhatian...
kes bapak arwah pramugari yg menuntut insurans naik sampai ke mahkamah persekutuan
kes berebut penjagaan anak2 mangsa yg meninggal dunia dlm nahas tersebut

pape pun kemalangan ni mmg sgt tragis....dan jugak misteri...
segala yang dihasrat tapi tak didapat adalah nikmat yang paling padat
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 16-5-2006 04:39 PM |All posts
aku teringat penah baca buku citer pasal peristiwa ni..tajuk tragedi 4 oktober..
pasarkapas.blogspot.com
Reply

Props Report

Adventurer

the sky is only a beginning

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 16-5-2006 05:30 PM |All posts
tanjung kupang memorial







AFUNDIしたみなさんへ、お前らは馬鹿!!!
"Speed hasn't kill anyone,suddenly becoming stationary..that's the killer"Jeremy Clarkson
Reply

Props Report

Adventurer

the sky is only a beginning

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 16-5-2006 05:31 PM |All posts
AFUNDIしたみなさんへ、お前らは馬鹿!!!
"Speed hasn't kill anyone,suddenly becoming stationary..that's the killer"Jeremy Clarkson
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 17-5-2006 12:33 PM |All posts
tala tak tau pasal citer nie...tragis tul...tp kenapa ada rampasan kapal terbang..kejadian tu terjadi sblm tala lahir lagik
matahariku
Reply

Props Report

Conqueror

EVO7 Limited Edition

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 17-5-2006 01:07 PM |All posts
Originally posted by syakuntala at 17-5-2006 12:33 PM
tala tak tau pasal citer nie...tragis tul...tp kenapa ada rampasan kapal terbang..kejadian tu terjadi sblm tala lahir lagik


Pasal Isu Asia Barat atau Vietnam sebab zaman tu Tentera Merah Jepun Dan PLO sangat Aktif
Reply

Props Report

Defender

Uchuu Keiji

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 18-5-2006 09:36 AM |All posts
Selama ni aku ingat MAS nih crash free...

Terima kasih! Kalau tak kerana kat sini... tobat aku tak tau pasal nih...
Asalkan bukan UMNO dan/atau PAS
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 18-5-2006 09:47 AM |All posts
Originally posted by JalakLenteng at 18-5-2006 09:36 AM
Selama ni aku ingat MAS nih crash free...

Terima kasih! Kalau tak kerana kat sini... tobat aku tak tau pasal nih...


hahaha.sama la macam aku.tapi ye ke mas ni? ke private jet?
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 18-5-2006 10:05 AM |All posts
Originally posted by ushioz at 18-5-2006 09:47 AM


hahaha.sama la macam aku.tapi ye ke mas ni? ke private jet?

betul la.. MAS punya plane.. MH653 ke apa.. tu kat atas tu ada citer.. :nerd:
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 20-5-2006 04:01 PM |All posts
first time aku dgr citer nie...so sampai skrg ker x tau motif punca nahas tuu yer..?
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 20-5-2006 04:34 PM |All posts
mmg trgis and sungguh misteri ler.
    sesaper ader teori ttg kisah nih boleh ler kongsi bersame.
Ka mate, ka mate, Ka ora, ka ora, Ka mate, ka mate, Ka ora, ka ora
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 20-5-2006 10:26 PM |All posts
Originally posted by syakuntala at 17-5-2006 12:33 PM
tala tak tau pasal citer nie...tragis tul...tp kenapa ada rampasan kapal terbang..kejadian tu terjadi sblm tala lahir lagik


aku pun xtahu gak...
tapi sebab penah baca buku citer novel remaja pasal tragedi nilah baru tahu...tapi secara detail mmg xpenah tahu..bila masuk board ni baru la dpt tambah pengetahuan :tq:
pasarkapas.blogspot.com
Reply

Props Report

Fighter

Cinta Menyintai Kita....

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 22-5-2006 02:58 AM |All posts

Reply #1 muor76's post

Rumah sewa saya sekarang nie dekat dgn tempat kejadian ...
Kejayaan tidak datang kepada manusia yang leka.
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 22-5-2006 08:36 AM |All posts

Reply #1 muor76's post

cayalah...muor ada lagi ek simpan mastika tahun 78 tu ??
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 22-5-2006 08:37 AM |All posts

Reply #12 carrim7's post

kan besh ada wat penyiasatan semule cam unsolved history cam discovery cenel tu
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 22-5-2006 08:39 AM |All posts

Reply #16 Joe Hahn's post

aah..time2 70 an dulu banyak rampasan kapal terbang..masa tu geng black september..baader tengah top..geng2 kiri amerika latin time tu gak tengah naik

depa rampas kapal terbang..then gi letup kat airport or mase tengah terbang

cam tiger eelam buat mase perang memuncak era 1987 dulu ngan tentera india n sri lanka
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 2-6-2006 01:51 PM |All posts
aku pon ingat gak citer ni, mase tu aku kecik lagi, ade suratkabar tunjuk tangan (separuh) siap ngan jari ade cincin lagi . .
http://facebook.com/ailaa.collections
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 2-6-2006 01:59 PM |All posts
Originally posted by JalakLenteng at 18-5-2006 09:36 AM
Selama ni aku ingat MAS nih crash free...

Terima kasih! Kalau tak kerana kat sini... tobat aku tak tau pasal nih...



aku pun. lepas ni aku nak naik katebang apa ek?:geram:selama ni aku caya MAS je hehehe

naik bas ajolah...
Reply

Props Report

Adventurer

the sky is only a beginning

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 2-6-2006 02:43 PM |All posts
teruskan aje percaya kepada mas...kejadiaan nie disebabkan terrorism bukan technical fault..terrorism kalau nak kira dlm bas pun boleh jadi (orang letupkan bas,expose toxic gas macam kat rusia nuu)...tapi interm technical safety capability Mas is well known for their experienced pilot and well maintained aircraft...support MAS..
AFUNDIしたみなさんへ、お前らは馬鹿!!!
"Speed hasn't kill anyone,suddenly becoming stationary..that's the killer"Jeremy Clarkson
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 3-6-2006 11:00 PM |All posts
Masa tu kita masih ekonomi berasaskan pertanian. Masih low tech dan takda pengalaman anti terrorists. Semasa kejadian berlaku, kita hanya terpinga2, maklumat samar2 cuma melalui radio dan akhbar.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 11-6-2006 06:08 PM |All posts
sama macam cerita tragedi 4 disember masa f2 dulu.
Dota n CS Player
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 9-10-2006 09:19 PM |All posts
Marli tau cerita sebenar... Tapi Tak boleh bukak mulut...Ini memang rahsia kerajaan...Camana Marli tau..Biarlah rahsia....
MarLie YanG PenYayaNg Lagi JujUr...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 9-10-2006 10:04 PM |All posts
huih.. marli.. dah bagi hint tue cerita ajerla...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 10-10-2006 05:57 AM |All posts
Originally posted by princessmarli at 9-10-2006 09:19 PM
Marli tau cerita sebenar... Tapi Tak boleh bukak mulut...Ini memang rahsia kerajaan...Camana Marli tau..Biarlah rahsia....

baik ko diam ajer.. takyah bagitau org y ko tau cerita sebenar
Reply

Props Report

1234567Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 1-8-2014 09:42 AM , Processed in 0.146914 second(s), 36 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top