CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 44773|Reply: 41

link website, fotopages, blogs yg berkaitan dengan bod!

[Copy link]

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 26-5-2006 05:02 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Memandangkan saya jumpa bebrapa link kraf yg menarik.. so saya taruk la kat sini.. n senang jugak, kalu kita semua taruk link2 web kraf yg kita jumpa kat sini.. nak buat rujukan pun senang.. actually some saya dpt dr thread Hobbies n Living ni jugak, and saya save as favourite.. so senang kalu gathered semua kat sini..


Misc:


Dlm ni ada mcm2
http://www.craftsitedirectory.com/sewing/index.html

membuat baby sling sendiri
http://www.ida.net/users/stace/sling.html

Crochet, knitting:

Idea for kraf utk baby guna kaedah knit, crochet, sew (sub link dr web kat atas tuh)
http://www.bevscountrycottage.com/baby.html


Quilting , applique, patch:

basic Quilting lesson
http://www.sew-whats-new.com/quiltlessons/lesson1.shtml

free quilt pattern
http://www.freequiltpatterns.info/


Smocking Technique:


Learn How to smock
http://www.info4u2.com/How_to_Smock.94.0.html


Cross Stich:

free cros stich pattern
http://www.semco.com.au/free_counted.htm


Baju-bajuan:

Cara buat baju kurung
http://naninana.tripod.com/

sewing basic n technique (ada jugak jual pattern baju)
http://www.simplicity.com/index.cfm?page=sewingBasics.html

free kurung, jilbab, kebaya  pattern
http://www.geocities.com/imatu/



Ribbon EMbrodery (RE)

http://www.needlepointers.com/ShowArticles.aspx?NavID=697

From Bianca :
http://www.chatelaine.net/pages/eseide01.htm

http://www.taunton.com/threads/pages/t00017.asp

From Kak Melur:

http://www.wyldwmn.com/rose1.htm
http://www.helengibb.com/ladyelenor.htm
http://sredeluxe.tripod.com/Free%20Pattern.htm
http://wyldwmn.com/fuchsia.htm
http://www.stitching.com/CDA/stitch/stitches/ribbon.html

[ Last edited by  adhwan at 5-6-2006 07:20 PM ]
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 27-5-2006 07:16 PM |All posts
apa kata kalau tukar tajuk kepada:

laman web berkaitan dengan hobi anda.

bukan setakat kraf, malah boleh juga laman web lain spt fotopages yg mempunyai isi berkaitan dengan bod kita. selain itu laman web yang berkaitan dengan:

- jahitan
- tanaman / pergola / landskap
- memancing / menternak ikan : dan binatang2 lain
- dll yg berkaitan.


ct akan sticky kan, tapi pls yea, no borak at all...!sebarang borak akan di delete, plzz yea, topik ni utk memuatkan link sahaja, setiap satu atau banyak link akan di berikan kredit.
Reply

Props Report

Melur01 This user has been deleted
Post on 29-5-2006 08:58 AM |All posts
SMOCKING

Flash: http://www.countrybumpkin.com.au
majalah smocking yang begitu detail dalam menjahit smocking dan juga menjahit pakaian kanak-kanak ... kita perlu refer ke issue-issue majalah lama untuk memahirkan dalam jahitan smocking dan jahitan pakaian kanak-kanak... dengan hanya satu issue majalah tidak dapat membantu untuk menjahit keseluruhan pattern smocking yang ada di pasaran...

Flash: http://www.sewbeautifulmag.com/index.html
majalah ini bagus untuk menjahit jahitan classic dan unik... banyak corak-corak yang begitu cantik... majalah ini tidak sesuai untuk yang baru ingin belajar jahitan smocking...
1

View rating log

Reply

Props Report

Fighter

RinduKu Menggamit Pulang

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 29-5-2006 12:29 PM |All posts
Seni & Kraftangan

1-Create Your Style With Swarovski
Kemungkinan untuk berkreatif dengan komponen kristal Swarovski adalah terbatas hanya dengan imaginasi kita. Pelajari pelbagai teknik seperti cara ikatan (kumai), jahitan dan tampalan menggunakan gam untuk menghasilkan barangan perhiasan dan barang kemas berasaskan kristal jenama Swarovski di laman web ini. Arahan terperinci berserta dengan illustrasi terdapat di sini.  


2- Step by Step Guide of SW Jewelry Making
Kristal Swarovski adalah nama yang telah lama sinonim dengan kecantikan dan kecemerlangan. Laman ini memaparkan gambar ilustrasi tahap-tahap utama pembuatan barang perhiasan dari Kristal Swarovski. Glosari terma-terma yang biasa digunakan  untuk takrifan barangan perhiasan Swarovski juga terdapat di sini.

3- How to Sew a Fabric Towel Topper
Laman ini mengandungi cara cara untuk membuat tuala dapur berpenyangkut fabrik.

4- How to tie a Windsor Knot
Mengikat tali leher mungkin sesuatu yang agak  rumit terutama jika anda belum pernah melakukannya. Laman ini menyediakan panduan dan illustrasi mengikat tali leher untuk menghasilkan ikatan tali leher yang di panggil Windsor Knot.

5- Bow Tie Knot
Pemakaian Tali bow atau 'Bow Tie' memberikan gaya yang elegan dan formal kepada pemakainya. Pelajari cara-cara mengikat tali bow di laman web ini.

6- [url=http://handel.pacific.net.id/content/pendidikan/lipat/index.html]Cuba Sendiri
blog antik & english home decor :http://mrsnorhobi.blogspot.com
Reply

Props Report

Fighter

RinduKu Menggamit Pulang

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 29-5-2006 12:38 PM |All posts
Seni Jahitan

1. Kursus Jahitan: Menjahit Baju Melayu Cekak Musang
Objek pembelajaran ini menerangkan kaedah menjahit baju melayu cekak musang. Selain penerangan yang mudah difahami, foto-foto yang menunjukkan teknik-teknik jahitan baju melayu cekak musang juga dipaparkan. Di akhir pembelajaran, latihan penilaian diberikan untuk menguji kefahaman pelajar.

2. Kursus Jahitan: Menjahit Baju Kurung Tradisional
Objek pembelajaran ini menunjuk cara kaedah menjahit baju kurung tradisional. Langkah-langkah terperinci membuat baju kurung seperti mengukur, membuat pola, menggunting kain dan menjahit ditunjukkan di sini.

3. Dunia Jahitan Anda
Objek pembelajaran ini menerangkan empat jenis jahitan, iaitu jahitan sementara, jahitan penyambung, jahitan pengemas dan jahitan hiasan. Ia juga mendemonstrasikan bagaimana jahitan tersebut dihasilkan. Latihan disediakan untuk menguji pemahaman pelajar.

4. Menyulam: Sulaman Klasik
Laman web ini memaparkan teknik dasar menyulam untuk kategori sulaman klasik seperti tikam jejak, stem, rantai, pagar, dan banyak lagi. Teknik sulaman ini sesuai untuk pola pada kain dicipta sendiri atau pola siap dibeli.
blog antik & english home decor :http://mrsnorhobi.blogspot.com
Reply

Props Report

Fighter

RinduKu Menggamit Pulang

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 29-5-2006 12:49 PM |All posts
Lagi seni jahitan .....

1. Kursus Jahitan: Blaus
Belajar menjahit baju blaus di sini. Langkah-langkah menjahit baju blaus daripada mengenal bahagian baju serta jenis-jenis kolar dan tangan, mengambil ukuran, merajah pola, mengunting fabrik sehinggalah mencantum bahagian fabrik diterangkan secara terperinci dalam objek pembelajaran ini. Kemahiran asas menjahit adalah perlu untuk menghasilkan baju blaus ini.

2. Kursus Menjahit:Seluar Panjang
Belajar cara menjahit seluar panjang di sini. Objek pembelajaran ini akan menerang satu persatu langkah-langkah menjahit seluar panjang pinggang bengkuk berplit dua ini. Pelajar akan didedahkan  dengan rupabentuk bahagian depan dan belakang seluar panjang, senarai peralatan dan bahan-bahan yang diperlukan untuk menghasilkan seluar tersebut, cara mengambil ukuran badan, cara merajah pola seluar, cara mengunting fabrik dan akhirnya teknik-teknik menjahit seluar tersebut. Pelajar perlu mempunyai kemahiran asas menjahit untuk mengikuti objek pembelajaran itu.

3.Langsir Box Pleat
Belajar cara membuat langsir paten Box Pleat di sini. Dalam objek pembelajaran ini, pelajar akan ditunjukkan bahagian-bahagian langsir, bahan yang diperlukan untuk membuat langsir, cara mengukur dan menganggar fabrik untuk langsir, cara mengunting fabrik dan akhir sekali teknik menjahit langsir paten Box Pleat ini. Kemahiran asas menjahit diperlukan untuk mengikuti pembelajaran ini.

4.  Kursus Menjahit: Kusyen Bunga
Dalam pembelajaran menjahit kusyen bunga ini pelajar akan diperkenalkan dengan rupabentuk kusyen bunga. Peralatan dan bahan-bahan yang diperlukan untuk menjahit kusyen ini juga dinyatakan. Setelah itu pelajar akan mempelajari cara-cara menjahit kusyen bunga termasuklah cara merajah pola, mengunting fabrik, menanda basi jahitan dan seterusnya cara menjahit kusyen.

5. Kursus Menjahit: Kusyen Segiempat
Belajar cara menjahit kusyen segiempat dalam pembelajaran ini. Pelajar akan diperkenalkan dengan rupabentuk kusyen segiempat ini. Peralatan dan bahan-bahan yang diperlukan untuk menjahit kusyen ini juga disenaraikan. Setelah itu pelajar akan mempelajari cara-cara menjahit kusyen segiempat termasuklah cara merajah pola, mengunting dan menyusun fabrik dan menanda basi jahitan. Kemahiran asas menjahit diperlukan untuk menjahit kusyen ini.
blog antik & english home decor :http://mrsnorhobi.blogspot.com
Reply

Props Report

Fighter

RinduKu Menggamit Pulang

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 29-5-2006 12:59 PM |All posts
Taman dan Lanskap

1- Tip Penjagaan Lanskap
enjagaan landskap amat penting untuk memastikan landskap terjaga dan cantik sepanjang masa. Terdapat pelbagai informasi dari segi penjagaan dan pemeliharaan landskap, pemindahan pokok bunga, mereka bentuk lanskap, dan membangun lanskap kejur dan lembut dalam laman web ini.

2. No Space Garden
Taman yang kecil memerlukan rekabentuk yang mempunyai kekuatan tersendiri supaya setiap inci ruang dapat digunakan sepenuhnya. Laman web ini menghuraikan satu persatu elemen seperti penggunaan ketinggian ruang, lengkuk, struktur bentuk, penanaman tumbuhan yang menarik perhatian dan skema warna yang sesuai yang perlu digabungkan untuk mendapatkan taman idaman anda.

3. Problem Solving
Kepada anda yang suka berkebun, layari laman web ini untuk mengetahui tentang ancaman haiwan atau serangga perosak, penyakit pokok dan tumbuhan liar atau rumpai. Galeri gambar-gambar haiwan atau serangga perosak dan penyakit yang menyerang tumbuhan, kesan kepada tumbuhan, tanda-tanda tumbuhan diserang dan langkah pencegahan dan pengawalan dan maklumat mengenai rumpai dan cara mengawalnya terdapat disini.

4. Caring For Your Garden
Penjagaan taman termasuklah penyiraman, pembajaan dan pemangkasan pokok dan tumbuhan yang terdapat di dalamnya. Dapatkan panduan penjagaan taman di sini. Peralatan asas dan penggunaannya untuk taman juga dihuraikan disini.
blog antik & english home decor :http://mrsnorhobi.blogspot.com
Reply

Props Report

Fighter

RinduKu Menggamit Pulang

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 29-5-2006 01:02 PM |All posts
Memancing

Kaki Pancing-petua
aman web ini menyediakan petua berguna yang boleh diamalkan untuk mereka yang suka memancing. Petua mengekalkan ikan yang segar, keadaan cuaca dan petua keselamatan turut disediakan.


bersambung....
1

View rating log

blog antik & english home decor :http://mrsnorhobi.blogspot.com
Reply

Props Report

Melur01 This user has been deleted
Post on 29-5-2006 01:58 PM |All posts
SENI JAHITAN

Menjahit Apron

disini ada ditunjukkan dan penerangan bagaimana menggunting sehingga menjahit sehelai apron.
Flash: http://sewing.about.com/library/weekly/aa051801a.htm?nl=1


Paten-paten jahitan


terdapat berbagai jahitan yang diberikan secara percuma on-line...anda boleh mencuba menjahitnya..
Ingatlah bahawa, tak semestinya anda perlu membeli barang-barang jahitan... mungkin anda boleh gunakan kain-kain yang telah digunakan dahulu...seperti kain langsir yang masih elok tapi tak digunakan lagi...boleh dijadikan beg dan sebagainya...

lihatlah link website ini dan ambillah peluang ini untuk mencubanya...

Flash: http://sewing.about.com/od/freeprojects/

[ Last edited by  Melur01 at 29-5-2006 02:04 PM ]
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 29-5-2006 04:54 PM |All posts
Assalamualaikum,

DIY stuff...


http://www.diynetwork.com/
1

View rating log

Reply

Props Report

Melur01 This user has been deleted
Post on 30-5-2006 10:51 AM |All posts
QUILT & PATCHWORK


Flash: http://mccallsquilting.com/bonus/
website ni ada banyak info tentang bagaimana nak menjahit quilt, termasuk paten-paten percuma yang boleh digunakan untuk memulakan jahitan quilt dan patchwork...
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 31-5-2006 08:04 PM |All posts
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 31-5-2006 10:57 PM |All posts
Home deco idea from casa impian

http://www.casa.com.my/
1

View rating log

Reply

Props Report

Post on 6-6-2006 07:59 AM |All posts
Reply

Props Report

aininfarihah This user has been deleted
Post on 10-6-2006 10:21 PM |All posts
Reply

Props Report

aininfarihah This user has been deleted
Post on 10-6-2006 10:21 PM |All posts
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 12-6-2006 10:05 AM |All posts
Utk mengetahui cara2 menaman anggur atau ingin menegtahui cara penanaman pokok2 dan pokok bunga
sila la  layari  :  http://groups.yahoo.com/group/tamanflora/
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-6-2006 03:58 PM |All posts
sangat best, idea for home deco  :dia: http://www.bhg.com
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 27-7-2006 03:36 PM |All posts
Very very simple DIY project.. how to mix concrete, simple workbench, chairs pergolas etc..

www.buildeazy.com/
1

View rating log

Reply

Props Report

Fighter

++ ZzzZzzZzz ++

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 17-1-2007 12:38 AM |All posts
Macam-macam ada..

www.marthastewart.com

Recipes, Gardening, Craft, Home Decorating, and the list goes on..

[ Last edited by  Ice_Q at 17-1-2007 12:41 AM ]
https://www.facebook.com/beautybazaarblogspot for branded items direct from USA!
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 18-1-2007 04:10 PM |All posts
sofa2 fella
utk peminat sofa

www.fella.com.my
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 18-1-2007 04:10 PM |All posts
sofa2 fella
utk peminat sofa

www.fella.com.my
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 18-1-2007 04:12 PM |All posts
sofa2 fella
utk peminat sofa

www.fella.com.my
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 18-1-2007 04:12 PM |All posts
sofa2 fella
utk peminat sofa

www.fella.com.my
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 3-5-2007 01:55 PM |All posts
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 23-9-2014 06:17 AM , Processed in 0.142541 second(s), 27 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top