CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678910... 27Next
Return Post new threads
Show: 122362|Reply: 664

Rawatan Laser@Lasik untuk Mata

  [Copy link]

Rank: 3Rank: 3

Post on 26-7-2006 12:47 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Someone please help me...

Prue mintak tolong sgt2...prue nak wat rawatan laser...tapi x tau nak wat kat mana...harga utk sebijik mata ditentukan  based on power mata kita ker...?
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 26-7-2006 05:09 PM |All posts
Saya baru je sebulan 13 hari buat laser mata (lasik).Saya buat di HUKM,cheras. syarikat OPTIMAX tingkat 7. skrg ni ada promotion sampai bulan Oktober ni je.utk kedua2 belah mata cuma RM 3300 (hanya di cawangan HUKM). harga sblm ni dan selepas bulan Oktober RM 4500.Sebelum buat rawatan laser,perlu buat eye examination dulu utk pastikan kaedah rawatan yang sesuai,keadaan mata (cthnya ketebalan dan bentuk kornea,penyakit mata klu ada) dan nak tahu power yang sebenar sbb kadang2 power yang kita check kat kedai cermin mata tu tak tepat.sblm gi utk check kena buat appointment dulu..call no ni 03-91719728..(sorry ye MOD.:tq:.saya tak de syer pun dalam OPTIMAX nih..:hatdown

Klu mmg berminat nak buat mmg saya cadangkan buat sbb setakat ni berbaloi sgt.saya puas hati sgt.sekarang saya dah boleh lupakan spek dan contact lens.pastu penglihatan malam pun best:love:.
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 26-7-2006 05:16 PM |All posts
Lupa lagi satu info..

klu sblm ni pakai contact lens (soft lens)..dinasihatkan tanggalkan contact lens dalam 14 hari dulu sblm buat pemeriksaan mata sbb pemakaian contact lens menyebabkan kornea mata kita rata disebabkan tekanan dr contact lens tu..power pun tak berapa tepat..

klu pakai hard lens kena tanggal lagi lama..klu tak silap saya dalam sebulan..

laser tak boleh buat klu kornea mata kita rata..ini disebabkan technologi rawatan ni yang tak boleh buat klu kornea flat..klu nak buat jugak ada risiko spt kecederaan pada mata..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 27-7-2006 03:01 PM |All posts
tengkiu so much for the info...! Allah Taala sajelah yg membalasnya mmg nak wat sgt2 nih...tapi prue nak wat sebelah mate aje...nanti dah wat...prue bg tau...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 29-7-2006 03:04 PM |All posts
aku  ade long and short sighted, astimatigsm pun ade, bole wat gak ke
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 29-7-2006 04:38 PM |All posts
kimb punya rabun seblah kanan 500 seblah kiri pon 500 dan juga silau...alat bantuan untuk melihat contact lens dgn spek selalu gilir2 pakai dan kebanyakannya tak pakai langsung....kimb ada dgr dari makcik seblah rumah buat operation mata tatau laa dia buat lasik ke or buang cataract tapi dia cakap doctor tu tanam contact lens yg paling soft dlm mata guna lazer...lepas guna kaedah tu dia cakap mata dia terang tapi selallu kena letak air dlm tiub yg dia kasik (bentuk macam eyemo)errr itu kee yg dinamakan lasik?teringin nak buat operation mata tapi selalu tak sempat cari info
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 31-7-2006 02:50 PM |All posts
utk claire,

klu wat rawatan lasik doktor tak tanam apa2 pun dalam mata..cuma adjust je guna laser..maybe makcik tu buang selaput dan doktor tambah kanta sebab  mata die rabun. mmg lepas rawatan kena pakai ubat titik..tapi cuma dalam masa 2 ke 3 minggu jer..lepas tu macam biasa.

power 500 tu takde masalah klu nak wat..silau pun boleh dibetulkan sekali..apa2 pun try buat eye examination dulu tgk condition mata mcmana..

utk ummy43,

long and short sighted ngan astimatigsm boleh dibaiki..cuma saya tak pasi kaedah apa yang sesuai..yang penting gi check dulu..baru doktor akan nasihatkan macamana..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 31-7-2006 02:51 PM |All posts
kalu nak tahu pasal optimax gi website www.optimax.com
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 31-7-2006 03:19 PM |All posts
Originally posted by secret_whisper at 26-7-2006 05:09 PM
Saya baru je sebulan 13 hari buat laser mata (lasik).Saya buat di HUKM,cheras. syarikat OPTIMAX tingkat 7. skrg ni ada promotion sampai bulan Oktober ni je.utk kedua2 belah mata cuma RM 3300 (hanya ...


secret...ada effect apa2 tak lepas buat?
ada pantang larang tak lepas buat tu?
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 1-8-2006 02:46 PM |All posts
Originally posted by Pr|nCeSS^M|cKeY at 31-7-2006 03:19 PM


secret...ada effect apa2 tak lepas buat?
ada pantang larang tak lepas buat tu?


ok..masa operation tak rasa sakit langsung..sejam lepas tu baru rasa pedih2 sikit macam kena bawang dalam sejam je.so masa ni di nasihatkan tido.dalam masa seminggu masa tido kena pakai topeng mata macam lanun tu sbb takut tangan dgn tak sengaja tergaru masa tido.

dalam masa 2-3 minggu kena pakai ubat titik yang dia bagi.penting ni utk menghalang jangkitan dan mata kering.jangka masa utk dapat penglihatan  yang kita nak depend on power sebelum operation.lagi tinggi lagi lama.

dalam masa sebulan kena pantang sauna,facial, berenang,dan sukan2 yang berat cthnya bola jaring,badminton dll.klu setakat joging tu boleh.

so far oklah..as long as kita dgr cakap doktor tu..sekarang ni saya dah leh buat macam biasa..nak gosok2 mata pun tak de masalah..mula2 cuak jugak...tapi tu perasan jer..:pmuka:

klu buat kat optimax ada pemeriksaan susulan lepas operation.lepas 1 hari, lepas 7 hari, lepas sebulan dan lepas 3 bulan. so doktor tu akan monitorlah keadaan mata kita..bayaran utk check up dgn ubat2 sume dah masuk dalam bayaran RM 3300 tu.
1

View rating log

Reply

Props Report

crv  

Rank: 3Rank: 3

Post on 1-8-2006 03:49 PM |All posts
mata kita pun rabun...  macam best je lasik ni kan...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 1-8-2006 11:20 PM |All posts
Originally posted by crv at 1-8-2006 03:49 PM
mata kita pun rabun...  macam best je lasik ni kan...


tu la pasal...
dgr mcm best je diaorg citer...
tapi miki blm keje lagi la...
takde duit lagi nak buat...
nanti kalau keje..dah ada duit sendiri...
nak jugak buat...tp takut laaa
Reply

Props Report

crv  

Rank: 3Rank: 3

Post on 2-8-2006 08:36 AM |All posts
Originally posted by secret_whisper at 1-8-2006 02:46 PM


ok..masa operation tak rasa sakit langsung..sejam lepas tu baru rasa pedih2 sikit macam kena bawang dalam sejam je.so masa ni di nasihatkan tido.dalam masa seminggu masa tido kena pakai topeng  ...



Secret, crv nk tanya berapa lama ya kita kena ambik mc dari doktor ni.  mesti doktor suruh kita rehat kat rumah dan adakah kita kena admitted 1 or 2 days kat sana?
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 2-8-2006 10:52 AM |All posts
Originally posted by crv at 2-8-2006 08:36 AM



Secret, crv nk tanya berapa lama ya kita kena ambik mc dari doktor ni.  mesti doktor suruh kita rehat kat rumah dan adakah kita kena admitted 1 or 2 days kat sana?



klu buat kat optimax doktor akan bagi MC 3 hari..kat temapt lain saya tak pasti..masa saya buat hari tu lepas rawatan boleh terus balik.mula2 tu terkejut jugak sbb ingatkan kena rehat dulu kat sana atleast  2 atau 3 jam.masa nak balik tu kenalah ada org lain yang drive balik dan jgn lupa bawak cermin mata hitam..

masa buat eye examination pun klu boleh ada org lain yang boleh drive balik sbb masa check tu dieorg akan masukkan ubat yang jadikan penglihatan kita silau sgt.nak baca  sms kat hdpon pun cam susah.ni dalam 1 hari jadi camtu.lepas tu ok balik..ni sebab dieorg rehatkan muscle mata utk dapatkan power yang tepat and mudah utk dieorg check condition mata.
dan lebih baik klu bawak cermin mata hitam..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 2-8-2006 12:58 PM |All posts
secret..masa dia operate tu kita dlm keadaan sedar ke atau dia inject ubat tidur tu?
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 2-8-2006 01:22 PM |All posts
Memang tak dinafikan rawatan laser ni hanya dibuat oleh pakar....tapi pakar pun manusia biasa...ada buat kesilapan...mana lah tau kan..it is still possible to happen to anyone of us....just in case if you are the one....risiko laser ni mengerikan...mata boleh buta.....

Why not give yourself a chance to try reducing your eyes power by drinking g3 superfruit blend juice....tak percaya ...korang boleh surf dlm internet....google search for the web written about 'g3 juice'. Berbanding dgn cost utk rawatan laser....dan risikonya....lebih baik cuma bayar monthly RM280 jer....for 2 bottles of g3! Yang bestnya bukan hanya utk mata...tapi utk kesihatan kita keseluruhannya.....'Provided By Nature, Proven By Science!'
Reply

Props Report

crv  

Rank: 3Rank: 3

Post on 2-8-2006 02:35 PM |All posts
Tima kasihlah secret sbb bagi tau maklumat pasal lasik ni.  skrg rasa cam nk pi je Optimax tu.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 2-8-2006 03:08 PM |All posts
alhamdulillah, prue dah wat dah laser...prue wat kat mid valley jerk...nak tunggu yg optimax kat hukm tu lmbt plak rasenye sebab dah x sabar2 nak wat laser...sebijik mata harga dia 2100...mmg berbaloi...best giler...donia ku kembali berseri... mata mmg terang...mcm yg whisper ckp ade rawatan susulan kan...kat tmpt prue wat ni pon ade rawatan susulan gak...weekend ni nak kena gi check lg...they r so professional...Dr. best, staff pon friendly...anyway, thanx a lot for the info ya whisper
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 3-8-2006 12:39 PM |All posts
Originally posted by clairekimberly at 2-8-2006 12:58 PM
secret..masa dia operate tu kita dlm keadaan sedar ke atau dia inject ubat tidur tu?


kita sedar..doktor just titik ubat kebas kat mata..but jgn risau lah prosedur cuma paling lama pun 15 minit je..masa saya buat cuma 10 minit jer..tak sakit pun..:bgrin:
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 3-8-2006 12:42 PM |All posts
Originally posted by MamaAqil at 2-8-2006 01:22 PM
Memang tak dinafikan rawatan laser ni hanya dibuat oleh pakar....tapi pakar pun manusia biasa...ada buat kesilapan...mana lah tau kan..it is still possible to happen to anyone of us....just in case ...


mmglah doktor tak perfect..tapi untuk makluman, setakat ni kat malaysia tak de lagi ke org buat laser jadi buta..klu yang buat kat oversea cthnya thailand sbb harga die murah pastu tak de rawatan susulan mmg ada yang buta..

klu berduit apa salah ye..ye tak..:cak:
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 3-8-2006 12:46 PM |All posts
satu lagi nak share ngan u all..klu buat laser boleh bayar guna kad kredit pastu leh bayar bulan2..0% interest

secret pun guna kad kredit..so bulan2 kena bayar rm 275 selama sethn.so takdelah terasa sgt keluar duit selonggok..
tapi klu duit ada lebih baik bayar cash jer..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 3-8-2006 12:48 PM |All posts
Originally posted by prue at 2-8-2006 03:08 PM
alhamdulillah, prue dah wat dah laser...prue wat kat mid valley jerk...nak tunggu yg optimax kat hukm tu lmbt plak rasenye sebab dah x sabar2 nak wat laser...sebijik mata harga dia 2100...mmg berba ...


heheh..bagus lah prue..bestkan bila dah nampak semula tanpa bantuan spek atau contact lens..so jagalah mata tu baik2.happyje rasa sbb dapat share rasa seronok ni ngan prue..:pompom:
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 3-8-2006 12:59 PM |All posts
10 ke 15minutes?betul ke operation tu makan masa cuma suku jam je?wahhh terkejut ni cam tak caya je
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 4-8-2006 12:17 PM |All posts

Reply #22 secret_whisper's post

whisper, prue nk tanye skek aa, sebab prue x sampai semenggu lg dgn lasik ni kan, for d 1st week tu mmg nmpk cam kabur2 skit ker...? wisau plak...tp dr. pon ckp camtu gak...bokan ape...takut gak...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 6-8-2006 10:33 PM |All posts
secret.. u kata kena buat ujian mata dulu kan nak check fit ke tak nak buat lasix ni..kads nak tanya, eye check up tu buat kat tmpat lasix tu ke or kite kena buat separately?

kads pun rasa nak buat tapi takut gak le plus mahal plak tu...nanti kalau ada duit lebih, mungkin kads pertimbangkan...but not for now le
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 23-7-2014 05:51 PM , Processed in 0.143130 second(s), 25 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top