CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678910... 15Next
Return Post new threads
Show: 27923|Reply: 353

MERGED : Jalan Jalan Cari Makan (Dunhill.)

[Copy link]

Rank: 4

Post on 10-7-2006 12:38 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Jom jalan jalan CARI MAKAN..... Kat maner tempat yang menarik yerr?

[ Last edited by  chumpon at 5-12-2007 07:05 PM ]
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 13-7-2006 04:57 PM |All posts
The Biryani Special!




Got this by email. I am feeling hungry...



Biriyani Trivia

Did you know that there are over 26 varieties of biryani made in India?

Or that biryani comes from the Persian word 'birian' which means 'fried before cooking'?

Or that, though it is considered a royal dish of the Nizams and the Nawabs it was never ever served to the royal guests?

Biryani is believed to have been brought to India by Taimur Lang, or Taimur, the lame.

One branch of the biryani comes from the Mughals, who got the dish from Persia and subsequently during their reign in India, the biryani entrenched itself in places like Lucknow, Hyderabad, et cetera.

The other branch of biryani is supposed to have crossed the Arabian Sea and come to Calicut, brought in by the Arab traders. The Calicut Biryani is served with vinegar pickles and papads fried in coconut oil, is a softer variety and light on the stomach has no relation in terms of taste to the other biryanis in the country.

Almost every community today has its own version of the biryani. In the northwest is the Memoni Biryani (people who inhabited the area between Sindh Gujarat and Pakistan) is an extremely spicy biryani, while the Sindhi Mutton Biryani is distinctly different.

There is also the Turkish Pilaf and the Iranian Biryani. The Bohris have their version of biryani that is normally cooked for their weddings and is flavoured with a lot of tomatoes. The Kashmiri Bhuna Ghost Biryani and the Kashmiri Katche Ghost ki Biryani is the benevolence of the Mughal rulers to the northern-most state of India.

The Lucknow (Awadhi) Biryani is the footprint the Moghuls left on the eastern part of India. From Lucknow the biryani moved to Calcutta when, in 1856, Nawab Wajid Ali Shah was deposed by the British.

His team of cooks moved with him and so did the biryani. In Kolkata the biryani entered poorer homes, which could not afford meat everyday, so the meat was replaced by potatoes.

Aurangzeb is believed to have invaded the South and installed the Nizam-ul-mulk who later as the Asfa Jahi ruler became the Nizam of Hyderabad. That explains the movement of the Biryani down south. From the Nizam's kitchen originated the Hyderabadi Biryani and the delicacies that go with it like the Mirchi ka Salan, Dhanshak and Baghare Baingan.

It is not difficult to imagine that the repertoire included 26 types because the Hyderabadi Biryani itself is made in different styles -- Katchi Biryani, where the meat is marinated in curd and then steamed with rice, and the Pakki Biryani, where the meat is cooked with all the accompanying spices and then the rice is simmered with the resultant gravy redolent of mace, ittar and kewra in a sealed handi with saffron and cardamom.
The Vegetable Biryani is the 'tarkari' version, which was originally made for the cashiers and financiers of the Nawabs, who were Mahajan Hindus. The Hyderabadi version of the mixed Vegetable Biryani is the Tahiri.
Marriages between the families of the Nizams of Hyderabad and the Nawab of Arcot explains the journey of the biryani into what is called Arcot Biryani, another distinct type of biryani, which is made with smaller grains of rice.

Biryani is always dum cooked. The rice is fried separately and parboiled while the meat or the vegetables are marinated separately. They two are then layered and cooked under a dum (an earthen cooking pot).

And what's the test of a good biryani? Take a palm-full of the biryani and sprinkle it on the floor. If all the grains remain separate, then you have a good biryani. It means that the rice has been fried just right to ensure it doesn't stick. And, the biryani should not be too spicy. It should be fragrant


[ Last edited by  chumpon at 5-12-2007 07:06 PM ]
1

View rating log

Mr. Oshin_Honey.. extravaganza.. ahakzzz..
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 13-7-2006 04:58 PM |All posts
Mr. Oshin_Honey.. extravaganza.. ahakzzz..
Reply

Props Report

Warrior

Mesyuarat Tingkap

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 13-7-2006 05:12 PM |All posts
adehh dunhill..
ko ni buat perut gue keroncong laks petang2 nie.. :geram:
Respect is earned. So? Earn it!
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 13-7-2006 05:18 PM |All posts

Reply #3 cranko21's post

heheh aku pun lapar sebenornya ni  
Mr. Oshin_Honey.. extravaganza.. ahakzzz..
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 14-7-2006 08:12 AM |All posts
dengar cita , nasi beriani kat Jln TAR tu sedap... tapi tak tau le halal ke idak...
Reply

Props Report

Survivor

ngobrol2 aja...

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 14-7-2006 08:19 AM |All posts
ermm...yummy!...

trajet, jln TAR tu restoren Insaf ke?
Ada yang hilang tika kau hilang
Senyum tawaku
Ada yang pergi saat kau pergi
Cintaku Jiwaku
Hidupku turut pergi bersamamu
Sedangkan aku masih disini..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-7-2006 10:15 AM |All posts
Tapi nasi briyani yang paling sedap yang pernah aku makan (pada selera aku) ialah di Mekah sewaktu aku pergi umrah. Masa tu sebelum balik, rombongan kami buat tahlil dan bacaan doa selamat kat hotel. Kami tempah dari Pak syeikh kat sana.Namanya Pak Aziz (orang pattani) Nasi briyani kambing dan ayam. Nasi tu diletakkan dalam dulang besar. Masa sampai tengok dulang tu, aku takut tak cukup. Tapi satu dulang boleh makan 8-10 orang. Dalam dulang tu dia letak sekali daging kambing .Kalau ayam hanya potong 4.Nasinya lembut betul macam dikukus. Beras yang digunakan jenis yang baik. Nasi briyani kat sana tak ada kuah. Salad juga disediakan. Makan nasi tu tanpa kuah pun sedap rasanya.
1

View rating log

rezeki-suatucatatanperjalanan.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17

Post on 14-7-2006 11:15 AM |All posts
Originally posted by bonita at 14-7-2006 08:19 AM
ermm...yummy!...

trajet, jln TAR tu restoren Insaf ke?



pernah mkn kat restoran insaf tu....
mmg best...diet2 pun leh abis sepinggan...
takde signature
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 14-7-2006 11:19 AM |All posts
Insaf tak masa bayar bil makan tu? Ker tak insaf, nak datang lagik? Aku kdg2 jer insaf2 sbb sodapp .. :nerd:
Jom travel
Reply

Props Report

Post on 14-7-2006 12:25 PM |All posts
mmg insaf bila nak bayar. tp aku x rasa depa yg jual tu insaf. tp aku x prnh insaf pergi sana, tp jarang sgt la.sbbnya aku insaf bhw aku bkn org kaya rupanya..kalo kaya selalu kot pegi..
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 14-7-2006 12:36 PM |All posts
Originally posted by bonita at 14-7-2006 08:19 AM
ermm...yummy!...

trajet, jln TAR tu restoren Insaf ke?


yup... tak pernah makan pun...dengar cita je
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 14-7-2006 12:39 PM |All posts
Originally posted by rezeki at 14-7-2006 10:15 AM
Tapi nasi briyani yang paling sedap yang pernah aku makan (pada selera aku) ialah di Mekah sewaktu aku pergi umrah. Masa tu sebelum balik, rombongan kami buat tahlil dan bacaan doa selamat kat hote ...


memang betul kat mecca sedap.last year masa pergi umrah with daud che ngah, kita org singgah kat satu kedai tu..tak ingat le pulak nama dia.masa tu time nak bersahur.trajet tak de experience makan berkawah nie.so terpaksa le cari geng.fulamak nasi & ayam dia memang kaw... nak order lebih malu le pulak...:nyorok:
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 14-7-2006 12:42 PM |All posts
kalau nak beriani yg agak murah, boleh pegi ke bangi.. nama kedai dia Ghazal, nasi beriani gam dia best.. 1 set baru RM6.50.. tak semahal insaf.. kedai dia tak jauh dr kompleks PKNS bangi.. sederet ngan kedai mamak hassan (alamat dia aku tak ingatlah)..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 14-7-2006 02:33 PM |All posts
ye betol. nasi beriyani gam dpn bgn pkns kat bangi tu sedap:love:
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 14-7-2006 02:58 PM |All posts
Originally posted by Dunhill. at 13-7-2006 04:58 PM

tgk nasi camgini, makan nasi sajer pun takper.
nampak sedap.
aku baru selesai lunch, bole terasa lapar lagi tgk nasi ni....iskkk!!!!
i don't want u to go...Piolo Jos Nonato Pascual
Reply

Props Report

uda Phone Verified User 

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-7-2006 06:24 PM |All posts
Sedapnya! Kak uda dah 5 hari tak jumpa nasi ni. La ni kat Washington, DC.Nak cari kedai Pakistani yang halal, nak pekena nasi Beriani.Manalah nak cari ni! Sekarang ni kat wasington,DC ni dah tak safe dah.Minggu ni aje ada beberapa kes rompakan, pencabulan dan bunuh.Ketua polis dia dah istiharkan DC ni dalam emergency sebab sejak dari awal Julai lagi dah banyak kes tembak dan bunuh.Takutnya nak jalan sorang-sorang kat sini.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 1-9-2006 05:52 PM |All posts
marilah kita paste gambar makanan lagik ;)

jom!
Mr. Oshin_Honey.. extravaganza.. ahakzzz..
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 1-9-2006 06:02 PM |All posts
aduss....nape la sebut insaf2 ni..terliur dh aku...aku kalo g KL mmg kaki ni otomatik je melangkah gi sane..mmg sedap beb...byk gile pon leh abis...

kalo kt tmpt aku  ni (KK)...kedai yg jual nasi briyani yg sdp...restoran bayu....mmg sedapp siott.....aku makan kt situ mmg senak perut..penuh sgt...:mll:

*tp btol ke..mcm2 aku dgr cter takbesh psl insaf tu? huhu..:stp:*
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 2-9-2006 11:40 AM |All posts
kpd yg suka jalan2 cari makan tu, kalau korang melancong ke penang aku propose satu kedai nasi beriyani kat market street (little india). tak jauh dari Balai Bomba near jetty Penang. dari Balai Bomba tu about 100 meter saja. nama kedai tu Karai Kudi (halal). pls order Nasi Beriyani Ayam, jgn lupa order Sambar Vadai as yr starter. memang sempoi.
1

View rating log

Success is something that is achieved by the minority, not the majority of people.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-9-2006 07:26 PM |All posts
Dlm byk2 nasik briyani yg aku try dkt klang valley, aku rasa nasik briyani bukhara syed paling sedap..restoran dia dkt kelana jaya.briyani gam kat mana yang sedap aaa..setakat ni takdak yang kena dgn selera aku nihh..briyani gam putrajaya dah try, bangi punya dah try, TTDI jaya pun dah try, dkt pasar ramadan shah alam pun dah try..semua tak sedap..mungkin briyani gam tak kena dgn selera aku kott...Insaff ok lah..tapi bagi aku briyani bukhara syed lagi sedap..:love:
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-9-2006 07:34 PM |All posts
Originally posted by shahgti at 2-9-2006 11:40 AM
kpd yg suka jalan2 cari makan tu, kalau korang melancong ke penang aku propose satu kedai nasi beriyani kat market street (little india). tak jauh dari Balai Bomba near jetty Penang. dari Balai Bom ...


Tadi aku mkn briyani dkt line clear...3/5 bintang..kalau sempat aku akan try tmpt suggestion hang tuh..skrg dlm proses jln2 cari briyani dkt penang..dulu ada satu kedai dpn bukit jambul complex nama aku dah lupa, bunyi lebih kurang asyura sejatirasi..briyani dia memang sedap sehingga menjilat jari..mkn nasik saja pun takpa....tapi aku dulu ada dengar kedai tuh kedai india menyamar jadi kedai mamak..announce dalam pekeliling majlis agama..tapi dah tutup lama dah..agak2 dlm 2002 mcm tuh..mungkin sebab kes tuh kut..
Reply

Props Report

uda Phone Verified User 

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 3-9-2006 01:36 PM |All posts
Beriyani Insaf, beriayani Syed and Beriayani gam tu agak berlainan species.Satu beriyani India/Pakistan and satu tu agak kemelayuan sikit/taste Johor.So susah nah compare, ikut selera masing-masing, ada yang suka style India and style melayu.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 4-9-2006 10:55 AM |All posts
betul, saya setuju dgn uda..

kalo nak judge briyani ni kena ikut category gitu.. beriani gam 1 kategori, beriani mamak 1 category lagi heheheh.. Syed punya nasi beriani tu ok gak (kategori mamak)..

so far the best I've tried in Klang Valley still beriani gam bangi.. baru2 ni try 1 kedai kat serdang jaya.. ok la rasa dia, cuma harga dia murah, RM5 shj.. so far beriani termurah penah jumpa kat sini.. last week try JM Beriani kat Tesco.. for me tak sedap.. mahal je lebih.. 1 set sampai RM9.90.. putrajaya tu pun dah try, 1 set dlm RM9, tak sedap sgt lah.. kitaorg ni laki bini memang pantang nampak kedai beriani gam, mesti nak try test dia punya rasa..
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 4-9-2006 12:26 PM |All posts
uiihh.. threat ni bebetul buat perut lapar la....
paste la gambar nasi beriyani lagi...

kat damansara ni.. kedai mana sedap? bayan dok kat area damansara tapi masih tak jumpe yang best..
penah makan nasi beriyani gam + herba2 kat Johor.. memang sedap la.. tak rase pahit herba tu...

tapi bulan pose nih.. berlambak le nasi beriyani ni di stall2.. pilih je tapi tak terjamin sedap atau tak..
55 Characters Limited
Unsupport Customize Discuz! Code
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 24-10-2014 10:41 PM , Processed in 0.331012 second(s), 35 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top