EDISI PENGANTIN [GUBAHAN HANTARAN & MAKAN BERADAB] - Makanan & Resipi - Hobi & Kehidupan - CARI Infonet -

CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
1234Next
Return to list New
View: 79773|Reply: 91

EDISI PENGANTIN [GUBAHAN HANTARAN & MAKAN BERADAB]

[Copy link]
Post time 15-6-2005 10:23 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Rasanya dulu ada topik ni tapi nampak gayanya dah hilang laaaa..
so sebagai panduan untuk gubahan coklat atau gula-gula sebagai hantaran....
kak liza tepek lagi....

ini  kak liza ambil dari majalah RASA JUN 2005...












[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 19-10-2007 08:06 PM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2005 10:28 PM | Show all posts | Share




Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2005 10:35 PM | Show all posts | Share
boleh juga lihat :dia:Gubahan Hantaran
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2005 11:00 PM | Show all posts | Share






Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2005 09:12 AM | Show all posts | Share
Kak Liza...menariknya...sesiapa nak kawin tu boleh la share idea diaorang kan..:lol
semua cantik2....
Reply

Use magic Report

sue This user has been deleted
Post time 16-6-2005 09:15 AM | Show all posts | Share
sue pernah buat yg gula2 loly pop & coklat ferero tu... pernah gak buat coklat ferero mcm gugusan anggur
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2005 10:29 AM | Show all posts | Share
Simple tapi menarik....
Gubahan coklat yang bentuk love tu bayu pernah buat masa kawin dulu dan gubahan untuk adik kahwin buat dua tingkat
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2005 12:36 PM | Show all posts | Share
...kak liza...:tq::tq::tq::tq::tq::tq::tq::tq:..very much appreciate your help...:hug::hug::hug:
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2005 09:34 PM | Show all posts | Share
....nie lah dia gubahan which i made for my cousin's wedding....last minit baru teringat nak amik gambar..



[ Last edited by blackmore on 20-6-2005 at 09:36 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2005 09:38 PM | Show all posts | Share
...another one...gubahan from kit kat...

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2005 09:42 PM | Show all posts | Share
...yang nie my dearest mother yang bikin....

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2005 09:44 PM | Show all posts | Share
...and this one also...done by my mum...

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2005 09:40 AM | Show all posts | Share
Yang bawah sekali tu apa?Kek lapis ke?
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2005 10:59 PM | Show all posts | Share
Originally posted by blackmore at 20-6-2005 21:44:




...this one is not a cake tarbiah...its a pudding...marble pudding namanya...cantik kan???...semua orang kat majlis tu puji yang pudding nie cantik skali...rasa dia pon...nyamannnnnn.....:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2005 08:50 AM | Show all posts | Share
camne mak you buat puding tu?Cantik betul!
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2005 01:49 AM | Show all posts | Share
hah...mana resepi puding tu?:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2005 06:28 PM | Show all posts | Share
Originally posted by tarbiah at 22-6-2005 08:50:
camne mak you buat puding tu?Cantik betul!


...tarbiah...insyaallah nanti kalau senang akan saya share cara2 nak buat pudding nie...
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2005 06:30 PM | Show all posts | Share
Originally posted by mrs_livingstone at 24-6-2005 01:49:
hah...mana resepi puding tu?:bgrin:

...heh...mrs pon minat gak ke??......insyaallah karang kalau senang akan saya postkan resepi pudding nie kat sini...
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2005 08:23 PM | Show all posts | Share
....ok...seperti yang telah dijanjikan...nie lah dia resepi dan cara2 membuat pudding nie...


~Rainbow Marble Pudding~


Bahan2nya

2 bungkus serbuk agar2
1350ml air paip
450gm gula pasir
130gm mentega
8 biji telur bersaiz sederhana
1 tin susu cair Carnation
2 sudu makan tepong custard
2 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh vanilla
pewarna merah dan kuning secukupnya..

Caranya

Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan dulu.

Pukul telur sebentar menggunakan whisker....kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis.

Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih....kemudian, masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata.

Bahagikan adunan ke dalam 3 buah mangkuk...bubuhkan koko ( yang sudah dicampurkan sedikit air) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata....adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 diwarnakan dengan kuning dan merah...

Gunakan loyang berbentuk 4 persegi berukuran 9x9x3 atau loyang bentuk jantung seperti yang dalam gambar kat atas tu...

Merengkan loyang sedikit dengan menyangga salah satu hujungnya dengan buku atau lain2 benda yang keras...tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang disusuli pula ngan sadu senduk makan adunan warna kuning dan satu senduk adunan warna coklat..ulang cara begini sehingga adunan selesai digunakan.

Letakkan loyang kembali kepada kedudukan asalnya dan masukkan adunan ke dalam peti sejuk dan biarkan adunan keras sebelum dipotong dan dihidangkan...

...Rainbow Marble Pudding nie ialah hidangan lemak manis yang memang elok dijadikan hadiah pada hari pertunangan ataupun hari ulang tahun rakan sekerja...


...selamat mencuba....
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2005 09:22 PM | Show all posts | Share
Originally posted by blackmore at 20-6-2005 09:44 PM:
...and this one also...done by my mum...



lawah nyer yang ini~~
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2005 09:31 PM | Show all posts | Share
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2005 09:33 PM | Show all posts | Share
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2005 12:22 PM | Show all posts | Share
Adik ipar saya nak bertunang Ahad ni, boleh tak cadangkan apa jenis makanan utk dibuat hantaran tu(semuanya 7jenis) Kalau boleh bagilah contohnya dan cara nak menggubahnya.Kalau ada gambar lagi bagus.

Tolong ye, saya tengah kering idea ni...
Reply

Use magic Report

aiko83 This user has been deleted
Post time 11-8-2005 09:50 AM | Show all posts | Share
wooiiiiiiiii
cantiknya
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2005 09:58 AM | Show all posts | Share
Originally posted by blackmore at 20-6-2005 09:34 PM:
....nie lah dia gubahan which i made for my cousin's wedding....last minit baru teringat nak amik gambar..

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v313/blackmore/Ross110.jpg


Lawanya kak more punya gubahan ni....:cak::cak:

Yang stand tu pakai apa eh kak?

[ Last edited by gadis_aries on 11-8-2005 at 10:01 AM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

2-8-2015 08:15 AM GMT+8 , Processed in 0.068472 second(s), 15 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list