CARI Malay Forums

Title: EDISI PENGANTIN [GUBAHAN HANTARAN & MAKAN BERADAB] [Print]

Author: hanieliza    Time: 15-6-2005 10:23 PM
Title: EDISI PENGANTIN [GUBAHAN HANTARAN & MAKAN BERADAB]
Rasanya dulu ada topik ni tapi nampak gayanya dah hilang laaaa..
so sebagai panduan untuk gubahan coklat atau gula-gula sebagai hantaran....
kak liza tepek lagi....

ini  kak liza ambil dari majalah RASA JUN 2005...












[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 19-10-2007 08:06 PM ]
Author: hanieliza    Time: 15-6-2005 10:28 PM





Author: hanieliza    Time: 15-6-2005 10:35 PM
boleh juga lihat :dia:Gubahan Hantaran
Author: hanieliza    Time: 15-6-2005 11:00 PM







Author: nsutra    Time: 16-6-2005 09:12 AM
Kak Liza...menariknya...sesiapa nak kawin tu boleh la share idea diaorang kan..:lol
semua cantik2....
Author: sue    Time: 16-6-2005 09:15 AM
sue pernah buat yg gula2 loly pop & coklat ferero tu... pernah gak buat coklat ferero mcm gugusan anggur
Author: bayu    Time: 16-6-2005 10:29 AM
Simple tapi menarik....
Gubahan coklat yang bentuk love tu bayu pernah buat masa kawin dulu dan gubahan untuk adik kahwin buat dua tingkat
Author: blackmore    Time: 16-6-2005 12:36 PM
...kak liza...:tq::tq::tq::tq::tq::tq::tq::tq:..very much appreciate your help...:hug::hug::hug:
Author: blackmore    Time: 20-6-2005 09:34 PM
....nie lah dia gubahan which i made for my cousin's wedding....last minit baru teringat nak amik gambar..



[ Last edited by blackmore on 20-6-2005 at 09:36 PM ]
Author: blackmore    Time: 20-6-2005 09:38 PM
...another one...gubahan from kit kat...


Author: blackmore    Time: 20-6-2005 09:42 PM
...yang nie my dearest mother yang bikin....


Author: blackmore    Time: 20-6-2005 09:44 PM
...and this one also...done by my mum...


Author: tarbiah    Time: 21-6-2005 09:40 AM
Yang bawah sekali tu apa?Kek lapis ke?
Author: blackmore    Time: 21-6-2005 10:59 PM
Originally posted by blackmore at 20-6-2005 21:44:




...this one is not a cake tarbiah...its a pudding...marble pudding namanya...cantik kan???...semua orang kat majlis tu puji yang pudding nie cantik skali...rasa dia pon...nyamannnnnn.....:bgrin:
Author: tarbiah    Time: 22-6-2005 08:50 AM
camne mak you buat puding tu?Cantik betul!
Author: mrs_livingstone    Time: 24-6-2005 01:49 AM
hah...mana resepi puding tu?:bgrin:
Author: blackmore    Time: 24-6-2005 06:28 PM
Originally posted by tarbiah at 22-6-2005 08:50:
camne mak you buat puding tu?Cantik betul!


...tarbiah...insyaallah nanti kalau senang akan saya share cara2 nak buat pudding nie...
Author: blackmore    Time: 24-6-2005 06:30 PM
Originally posted by mrs_livingstone at 24-6-2005 01:49:
hah...mana resepi puding tu?:bgrin:

...heh...mrs pon minat gak ke??......insyaallah karang kalau senang akan saya postkan resepi pudding nie kat sini...
Author: blackmore    Time: 24-6-2005 08:23 PM
....ok...seperti yang telah dijanjikan...nie lah dia resepi dan cara2 membuat pudding nie...


~Rainbow Marble Pudding~


Bahan2nya

2 bungkus serbuk agar2
1350ml air paip
450gm gula pasir
130gm mentega
8 biji telur bersaiz sederhana
1 tin susu cair Carnation
2 sudu makan tepong custard
2 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh vanilla
pewarna merah dan kuning secukupnya..

Caranya

Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan dulu.

Pukul telur sebentar menggunakan whisker....kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis.

Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih....kemudian, masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata.

Bahagikan adunan ke dalam 3 buah mangkuk...bubuhkan koko ( yang sudah dicampurkan sedikit air) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata....adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 diwarnakan dengan kuning dan merah...

Gunakan loyang berbentuk 4 persegi berukuran 9x9x3 atau loyang bentuk jantung seperti yang dalam gambar kat atas tu...

Merengkan loyang sedikit dengan menyangga salah satu hujungnya dengan buku atau lain2 benda yang keras...tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang disusuli pula ngan sadu senduk makan adunan warna kuning dan satu senduk adunan warna coklat..ulang cara begini sehingga adunan selesai digunakan.

Letakkan loyang kembali kepada kedudukan asalnya dan masukkan adunan ke dalam peti sejuk dan biarkan adunan keras sebelum dipotong dan dihidangkan...

...Rainbow Marble Pudding nie ialah hidangan lemak manis yang memang elok dijadikan hadiah pada hari pertunangan ataupun hari ulang tahun rakan sekerja...


...selamat mencuba....

Author: dilah21    Time: 24-6-2005 09:22 PM
Originally posted by blackmore at 20-6-2005 09:44 PM:
...and this one also...done by my mum...



lawah nyer yang ini~~
Author: dilah21    Time: 24-6-2005 09:31 PM

Author: dilah21    Time: 24-6-2005 09:33 PM

Author: tarbiah    Time: 27-7-2005 12:22 PM
Adik ipar saya nak bertunang Ahad ni, boleh tak cadangkan apa jenis makanan utk dibuat hantaran tu(semuanya 7jenis) Kalau boleh bagilah contohnya dan cara nak menggubahnya.Kalau ada gambar lagi bagus.

Tolong ye, saya tengah kering idea ni...
Author: aiko83    Time: 11-8-2005 09:50 AM
wooiiiiiiiii
cantiknya
Author: gadis_aries    Time: 11-8-2005 09:58 AM
Originally posted by blackmore at 20-6-2005 09:34 PM:
....nie lah dia gubahan which i made for my cousin's wedding....last minit baru teringat nak amik gambar..

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v313/blackmore/Ross110.jpg


Lawanya kak more punya gubahan ni....:cak::cak:

Yang stand tu pakai apa eh kak?

[ Last edited by gadis_aries on 11-8-2005 at 10:01 AM ]
Author: mawar_berduri    Time: 11-8-2005 11:17 AM
kak Liza,

web kak liza tu update tak....
dah lama tak mashuk lerrr
Author: MAKLANG    Time: 2-9-2005 04:44 PM
Originally posted by blackmore at 20-6-2005 09:42 PM
...yang nie my dearest mother yang bikin....


blackmore, yg ini kuih lapis ke? Kalau bukan, tempek resepinya buleh....Maklang dah cuba rainbow marble puding tu, sedap tau.Thks for the recipe.
Author: blackmore    Time: 2-9-2005 10:55 PM
Originally posted by MAKLANG at 2-9-2005 04:44 PM

blackmore, yg ini kuih lapis ke? Kalau bukan, tempek resepinya buleh....Maklang dah cuba rainbow marble puding tu, sedap tau.Thks for the recipe.


...Maklang...ye...itu kuih lapis...cuma loyangnya jer my mum gunakan yang berbentuk bunga...i think yang buat ianya menarik ialah bentuk dan juga warnanya yang begitu strikingly pink...

...eerr...thank u sebab sudi mencuba resepi tu...senangkan membuatnya??...

Author: blackmore    Time: 2-9-2005 10:58 PM
Originally posted by gadis_aries at 11-8-2005 09:58 AM


Lawanya kak more punya gubahan ni....:cak::cak:

Yang stand tu pakai apa eh kak?

..eerr...thank u aries....and sorry aries...lama akak tak singgah kat sini...jadi tak prasan plak aries tanyakan soalan nie...actually...yang stand dia tu pakai gabus jugak...boleh dibeli dari kedai2 gubahan nie semua...
Author: zul_khaleeda    Time: 9-9-2005 08:15 AM
sedapnya...rainbow tu..
Author: puansri    Time: 9-9-2005 08:36 AM
bukan setakat tu menarik pulak tu
Author: MAKLANG    Time: 9-9-2005 09:39 AM
b/more, ni dia puding yang maklang buat tu..ada kat thread puding sana tu...




[ Last edited by MAKLANG at 9-9-2005 01:19 PM ]
Author: blackmore    Time: 9-9-2005 08:58 PM
Originally posted by MAKLANG at 9-9-2005 09:39 AM
b/more, ni dia puding yang maklang buat tu..ada kat thread puding sana tu...

....tahniah maklang!!!...memang cantik puding nie...and...like ive said...rasanya pon sedappppppp....
Author: punchup    Time: 1-12-2005 09:57 AM
kak lisa atau forumer yg tahu

cma ner nak buat agar2 utk hantaran yg nak btk cam patung pakai skirt kembang, (kena pakai acuan cam btk kon lah kan:stp::stp: nak beli kat mana ye :stp::stp tapi agar2 tu kena keras ke.... tima kasih :pray:

[ Last edited by Kacip_Fatimah at 3-2-2006 09:32 PM ]
Author: hanieliza    Time: 1-12-2005 02:01 PM
kak liza ada resepinya..
kalau sudi boleh la sapa2 cuba buat..
kak liza asik bertangguh jer nak buat..

acuan benbentuk kon tu boleh beli kat kedai jual bahan kek saperti BAGUS..BWY..

PUDING LAPIS GAUN PENGANTIN

Bahan
25 gm serbuk agar
1200 ml air
400 gm gula
daun pandam

200ml susu segar
berbagai pewarna [merah/kuning/hijau/biru/unggu]

Cara
1. Masakkan agar2 dan air   & daun pandan sehingga mendideh.
2. Masukkan gula dan biarkan mendideh lagi.
3. Ambil 100 ml bancuhan agar dan campurkan sedikit warna kuning dan 2 sudu besar air suam. Tuangkan dalam loyang berbentuk kon dan biarkan keras.
4. Apabila telah keras, cakarkan sedikit dgn lidi satay dipermukaannya sebelum dituangkan lagi  100 ml bancuhan agar-agar yg telah dicampurkan dengan 2 sudu besar susu segar.
5. Ulangi proses melapis saperti diatas untuk warna biru, merah, unggu dan  hijau pula.
6. Tunggu sehingga semua lapisan agar-agar keras betui seblum di terbalikkan/dikeluarkan dari acuannya.


NOTA:
kalau tak mahu buat dalam kon boleh tuangkan dlam acuan/loyang biasa dan hiaskan saperti hantaran makanan biasa..

Author: tereka    Time: 1-12-2005 03:00 PM
:stp:
tak pernah tengok...ada gambar tak
Author: niceghost2005    Time: 1-12-2005 08:05 PM
Originally posted by tereka at 1-12-2005 03:00 PM
:stp:
tak pernah tengok...ada gambar tak


ff:

psstttttt.......teman ada CALON pengantin nya. :cak:
Author: Neksu    Time: 1-12-2005 08:07 PM
Originally posted by punchup at 1-12-2005 09:57 AM
kak lisa atau forumer yg tahu

cma ner nak buat agar2 utk hantaran yg nak btk cam patung pakai skirt kembang, (kena pakai acuan cam btk kon lah kan:stp::stp: nak beli kat mana ye :stp::stp t ...


hi,
mesti cantik ni...
kalau buat nanti tolonglah pastekan gambar nya kat sini, boleh kita semua tengok.
Author: puansri    Time: 1-12-2005 08:13 PM
bukan setakat hantaran untuk birthday pun boleh untuk girl skirt dia kembang untuk boy terbalikkan acuan tu boleh buat clown.tapi acuan tu mesti yang plastik kalau yang besi tak boleh buat clown.nanti bila senang saya snap ok.tungguuuuuuuuuu.
Author: punchup    Time: 2-12-2005 10:00 AM
kak liza, tq tq tq :love: tapi cam conpius sikit agar2 yg dah keras tu kalo cakar2 kan x hancur ke? sbb nak buat tuk hantaran ni theme kaler pink....kaler apa yg match ngan pink kak....sorry kak saya baru nak belajar masak heheheh

pas tu kan kak....maksud nyer masa buat first layer tu cuma separuh kon tu je kan :stp::stp:

kak satu lagi...pas dah siap keras terbalik kan pas tu patung tu kita cucuk je ke...:stp:

tq kak

puansri...nanti kalo puan dah buat puan tolong snap ye ;) :pray::pray: tq puan
Author: puansri    Time: 2-12-2005 10:22 PM
inilah gambar yang saya maksudkan

ini untuk girl atau hantara bolehleh



Ini pulak untuk boy



ini acuannya yang plastik yang besi pun ada



dalam buku recipe dia lain sikit dari Kak Liza...
Author: mysara    Time: 3-12-2005 06:13 AM
Title: Juadah Pertunangan
hai semua... pertama kali sara buka thread kat sini..

Tolong cadangkan jenis2 juadah y g boleh kita buat hantaran pertunangan...
yg sedap tapi kos tak mahal... kira bajet berhemah ler nih...

kalu pihak perempuan juadah manisan / masakan yg mcm mana... kalu boleh utk pertunangan tema moden / tradisional...

pihak lelaki tak payah hantar juadah sgtkan???
Author: zmie78    Time: 3-12-2005 03:37 PM


ni yg b punye hari tu.. tak tau cam mana nk edit.. buat cam ni ler.. sng tgk..

kek dua tu.. aunty b kasi.. sorang satu..
lain tu. nenek b masakan.. hekk..
Author: chempaka_ku    Time: 3-12-2005 03:41 PM
pernah tengok kek or agar-agar yang macam chequered pattern....cantik juga....
gambar tak ada, rosak sebab tak ada flash......

[ Last edited by chempaka_ku at 3-12-2005 03:44 PM ]
Author: zmie78    Time: 3-12-2005 03:42 PM
1. rendang ayam
2. daging masak hitam
3. nasi minyak
4. kek lapis masam manis
5. agar agar buah buahan

salu nyer mcm ni le yg org hantar.. ada juga hantar kek.. mcm kek bday.. buah-buahan.. atau pun coklat masukkan dalam bakul, kasi penuh penuh.. ok gak..

kekek.. itu je b tau..
Author: zmie78    Time: 3-12-2005 03:49 PM
kalau guna kon tu kan.. yg girl nye la.. mcm mana nk masukkan barbie tu.. ke mmg ada lubang khas.. atau kena kerat badan doll tu.. ??

cantek gak kan.. mmm.. ramai nye tanya mcm mana nk wat hantaran makanan.. kekeke

tahniah untuk semua yg akan bertunang or kahwin.. kekeke..!!
Author: puansri    Time: 4-12-2005 06:49 AM
saya tak tahu macam maner org masukkan barbie doll tapi kalau patung lain  beli aje kat bakery shop yang sedia ada yang boleh cucuk murah aje tak sampai RM10 tak silap saya.memang tak ada kaki.
Author: zmie78    Time: 4-12-2005 10:19 AM
ooo.. mmg dah ada pasang siap.. ingatkan kena cari sendiri.. kekeke

nk gak try.. untuk bday ker kan.. salu sgt makan kek span.. makan agar-agar lagi ler..

kekke..
Author: mysara    Time: 4-12-2005 12:42 PM
hehehe... agak2 kalu buat kek lapis sarawak tu...
kita tulis2 nama atas kek tu...
mahal tak belanjanya?
Author: zmie78    Time: 4-12-2005 12:46 PM
hehhe.. rasanya tak ler.. kalau buat sendiri tak sampai rm50.. kalau nk simple lagi.. buat kek coklat.. then topping cantek2 atas kek tu.. hah.. ok lagi..

kat topik lain ada cth agar2 untuk hantaran.. kakak tgk ler sana..
Author: hanieliza    Time: 4-12-2005 03:15 PM



gambar ni kak liza amik dari dalam buku...

kak liza setuju dengan pendapat puanseri...bei doll kat kedai jual bahan kek dan cucuk kat puding tu...

Author: hanieliza    Time: 4-12-2005 03:19 PM
boleh juga buatkan begini jer..simple dan menarik...



ni adalah resepi Diana A ..

boleh tenguk :dia:AGAR-AGAR PELANGI INDAH [DianaA]


[ Last edited by hanieliza at 4-12-2005 04:22 PM ]
Author: DianaA    Time: 4-12-2005 04:19 PM
Originally posted by hanieliza at 4-12-2005 03:19 PM
boleh juga buatkan begini jer..simple dan menarik...



ni adalah resepi Dian ...


Mekacih Kak Liza tolong berikan apa yang sesuai untuk adik kita yang minta resipi agar2 untuk hantaran..:love:

ff: psstt Kak Liza dan kawan2, mana Kak Noor eh lama tak nampak?  Sibuk ke?
Author: hanieliza    Time: 4-12-2005 04:35 PM
Originally posted by DianaA at 4-12-2005 04:19 PM


Mekacih Kak Liza tolong berikan apa yang sesuai untuk adik kita yang minta resipi agar2 untuk hantaran..:love:

ff: psstt Kak Liza dan kawan2, mana Kak Noor eh lama tak nampak?  Sibuk ke?




ff: jugak yer Puan MOD...

Puan MOD aka Puan Noor le ni sedang sibuk melayani mertuanya dari Kedah yg bertamu dirumahnya kat UK nun..
nampaknya kemungkinan dia hanya masuk bod ni sekejap2 jela...:cak:

ahaaaa..bolehlah kak liza pegang rotan..kalau sapa yg acah2 nak  buat kecuh tu..kak liza goyang2kan rotan le....:cak:






[ Last edited by hanieliza at 4-12-2005 04:36 PM ]
Author: xette    Time: 5-12-2005 12:10 PM
ya betui...

wa tunang dulu...wa bikin chocolate cake,,
pehtu wa design la lawa sikit...hehehe
Author: mysara    Time: 5-12-2005 08:02 PM
Originally posted by xette at 5-12-2005 12:10 PM
ya betui...

wa tunang dulu...wa bikin chocolate cake,,
pehtu wa design la lawa sikit...hehehe


ni kek coklat moist tu ke:bgrin:
Author: katak_kiut    Time: 6-12-2005 10:38 AM
Originally posted by zmie78 at 3-12-2005 03:42 PM
1. rendang ayam
2. daging masak hitam
3. nasi minyak
4. kek lapis masam manis
5. agar agar buah buahan

salu nyer mcm ni le yg org hantar.. ada juga hantar kek.. mcm kek bday.. buah-buahan..  ...


tak pernah lagi tgk orang letak yang ni atas dulang hantaran. Kalau pulut kuning tu ada laaaa....

Ermmm, satu lagi halwa boleh gak.
Author: cranko21    Time: 6-12-2005 10:53 AM
this weekend ada pertunangan kazen aku kat melaka ..
kami bantai masak nasi beryani la...
yg lain2 tu.. kang adalah yg buat agar2 gudir ke mende ker.. hehehehehee
Author: katak_kiut    Time: 6-12-2005 11:01 AM
Jap, naik konpius lak aku
ni Juadah Pertunangan untuk hidangan makan ker untuk hantaran???
Author: xette    Time: 6-12-2005 11:21 AM
Originally posted by mysara at 5-12-2005 08:02 PM


ni kek coklat moist tu ke:bgrin:


hehehe...
weiii..aku tunang dulu...lebih kurg 2 taun 3 bln yg lepas..(sekrg dah kawin daaa)
masa tu forum ni pon aku tak kenai..hehehe
tapi aku bikin sendiri punyer resepi ler..
moist chocolate cake gak nama nyer...hehehe

masa hantaran utk kawin pon..konon2 nak buat cake sendiri gak..
tapi pengantin very da bz la..
bz berinai la...bz  mengubah la...mcm2...
Author: Kacip_Fatimah    Time: 6-12-2005 11:57 AM
Originally posted by mysara at 3-12-2005 06:13 AM
hai semua... pertama kali sara buka thread kat sini..

Tolong cadangkan jenis2 juadah y g boleh kita buat hantaran pertunangan...
yg sedap tapi kos tak mahal... kira bajet berhemah ler nih...
...

kalau ikut pembukak thread..dia nak jenis2 juadah yg boleh dibuat hantaran pertunangan..
Author: Kacip_Fatimah    Time: 6-12-2005 12:10 PM
dedulu punya hantaran...

1.kuih bahulu ikan besor2..
2.jahit span bentuk buah mempelam untuk diisi garam dan gula..
3.kek kecik2 yg senang dibeli kat kedai..beli dalam 5-6 biji pastu susun comel2 atas pinggan..
4.buah-buahan susun dalam bakul [yg nie selalunya dari pihak lelaki]
5.buat hantaran cam avatar saya kat sebelah nie..hihihi..
6.beli coklat cam hacks..pastu susun cam bentuk kelopak bunga..ikat dgn tali buat cam jambak..

adehh..banyaklaa...kena ingat balik..hihihi..

Author: speedial    Time: 6-12-2005 12:32 PM
dulu2 biasanya org buah gubahan utk hantaran tunang...

1. kek
2. snek wafer diubah jadi mcm2 bentuk
3. gula-gula diubah mcm2 bentuk
4. agar-agar
5. apa lagi ekkk...ekceli byk....

skarang ni dah mcm2 pesen, apa kata buat agar-agar blackmore, kuih lapis ker
Author: orgkaya    Time: 6-12-2005 12:33 PM
amboi siap bergambar........saya org baru disini.........teringat masa muda dulu
Author: eonis_balqis    Time: 6-12-2005 01:33 PM
Originally posted by Kacip_Fatimah at 6-12-2005 11:57 AM

kalau ikut pembukak thread..dia nak jenis2 juadah yg boleh dibuat hantaran pertunangan..


hantaran tunang sepupu eon minggu lps..

kek coklat kukus zaiima .. (eon buat tau):cak:
topping eon guna yg k'hanna punya.. cantik..

gubahan buah-buahan..
gubahan buah merah(ala yg kalu mkn lekat warna mrh kat mulut tu... buah kana kot) lps tu balut ngan dawai  warna n buat kuntum bunga.. cantik.
yg lain2 tu brg2 cam biasa lah..

hidangan majlis tunang lak..
ayam kurma
dalca
solok lada
dll

ff: nanti free eon tepek pic
Author: zmie78    Time: 6-12-2005 02:31 PM
katak yg cute lagi comel.. kekeke.. mmg ler b tak letak masakan tu atas dulang.. tapi kalau pandai ubah.. bleh kot letak atas dulang.. tapi b guna mangkuk kaca yg besar tu.. ntah apa ke anama nya..

agaknya kat seberang sana jarang kot org buat mcm ni.. itu ler awak tak pernah tgk. tapi kat sarawak ni.. mmg ada.. kalau sebelah perempuan ler.. ikut suka hati.. nk buat .. buat..

hehehe.. kalau kek ker agar2 ke.. ok skit letak atas dulang..
Author: sofia80    Time: 2-2-2006 12:55 PM
untungnye la mak2 korang buatkan kueh untuk hantaran. sama la cam mak kita tapi yang kita sedihnye, mak mertua kita dulu, takde buat hantaran ape2 untuk kita. memang sedihhhhh...sampai sekarang teringat2...
Author: epalmerah    Time: 3-2-2006 05:05 PM
sofia jgn sedey...kita dulu pun mcm tu jugak..........
Author: inai    Time: 3-2-2006 07:02 PM
Originally posted by sofia80 at 2-2-2006 12:55 PM
untungnye la mak2 korang buatkan kueh untuk hantaran. sama la cam mak kita tapi yang kita sedihnye, mak mertua kita dulu, takde buat hantaran ape2 untuk kita. memang sedihhhhh...sampai sekarang ter ...


Laa...ingatkan apa yg disedihkan sangat...benda kecik je...Alhamdulillah hi a'la kulli hal.....
Author: myasha    Time: 7-2-2006 11:40 AM
Originally posted by sofia80 at 2-2-2006 12:55 PM
untungnye la mak2 korang buatkan kueh untuk hantaran. sama la cam mak kita tapi yang kita sedihnye, mak mertua kita dulu, takde buat hantaran ape2 untuk kita. memang sedihhhhh...sampai sekarang ter ...


hua samalah kita................
Author: xette    Time: 7-2-2006 12:31 PM
hek elee... relex laa..
wa dulu tawin pon...mak wa or MIL mana da masak2  kuih ka..dodol kaa..utk buat hantaran tu..hehehe
and both hantaran pon (pihak pompuan and lelaki)...makcik wa yg buatkn
mak wa..and MIL wa...goyang kaki jer..
wa tarak hal pon..asalkan majlis berlangsung dgn meriah...hehehe
Author: Iman_Baby    Time: 4-3-2006 12:44 AM
Originally posted by MAKLANG at 9-9-2005 09:39 AM
b/more, ni dia puding yang maklang buat tu..ada kat thread puding sana tu...


[img=300,200]http://i23.photobucke ...



Mak Lang,

Nak tanya le... bila kita nak masukkan bancuhan puding tu satu2.. kena tunggu beberapa minit tak sebelum masukkan next colour... kalau tak kena tunggu... nnt warna dia tak bercampur ke...


thanks...
Author: NoorMasri    Time: 4-3-2006 03:47 AM
Originally posted by Iman_Baby at 4-3-2006 12:44 AM



Mak Lang,

Nak tanya le... bila kita nak masukkan bancuhan puding tu satu2.. kena tunggu beberapa minit tak sebelum masukkan next colour... kalau tak kena tunggu... nnt warna dia tak bercam ...


Hai Iman...meh kak Noor tulun jwb bg pihak Mak Lang..dia cuti berporem ujung minggu...:cak:

tak payah tunggu..buh je selang seli...Insya'Allah tak bercampur sbb adunan tuh bukan cair sgt..
Author: Iman_Baby    Time: 4-3-2006 02:37 PM
Originally posted by NoorMasri at 4-3-2006 03:47 AM


Hai Iman...meh kak Noor tulun jwb bg pihak Mak Lang..dia cuti berporem ujung minggu...:cak:

tak payah tunggu..buh je selang seli...Insya'Allah tak bercampur sbb adunan tuh bukan ...



Kak Noor,

Tq... Iman plan nak buatkan utk anak buah.. hantaran pertunangan dia cuti sekolah ni.. ni yg tengah sibuk dok cari bekas bentuk luv.. baru best....
Author: eonis_balqis    Time: 15-3-2006 08:27 AM
ni gubahan ms spupu tunang..

eon b'kenan gak nak buat  nmpk cam senang je..






sape2 ade pic gubahan tepek ler.. tgh mencari ni.. ahaks!
Author: puansri    Time: 10-5-2006 08:10 PM
ada sesiapa disini yang tahu mengubah kapur jadi bunga? apa rahsianya ya,pinang digubah bunga.....saya tengok sekarang bila mengubah cantik aje hantaran
Author: smeetasmitten    Time: 10-5-2006 09:07 PM
Dulu masa saya kawin, pinang tu di kacip jadi kelopak. kapur pulak diletak tengah2 kelopak yg disusun jadi bunga. Nak tunjuk tapi tak ada gambar.
Author: myra_akira    Time: 6-9-2006 11:59 AM
emm..saya saja nak up kan thread ni...takde ke update yg terlatest....hihihi
Author: zaiima    Time: 6-9-2006 01:48 PM
pening kepala dok pikir nak bg apa utk kawan btunang..ini je yg tmampu dibuat dlm masa 3 hari



letak 2 bekas sbb 1 bekas nampak cam skit sgt

p/s : gambar tak clear sbb guna kamera hphone
Author: myra_akira    Time: 6-9-2006 01:57 PM
Originally posted by zaiima at 6-9-2006 01:48 PM
pening kepala dok pikir nak bg apa utk kawan btunang..ini je yg tmampu dibuat dlm masa 3 hari



letak 2 bekas sbb 1 bekas nampak c ...


macam sedap jer biskut tu kan...err...bagi la resepi dia skali zaiima...hihihi..bleh plak buat
utk raya nanti...myra lak adik nak tunang lepas raya puasa nanti..tu la pasal dok kumpul
bahan tuk buat gubahan nie..dok carik idea lam porem ni lar...
Author: zaiima    Time: 6-9-2006 02:26 PM
Originally posted by myra_akira at 6-9-2006 01:57 PM


macam sedap jer biskut tu kan...err...bagi la resepi dia skali zaiima...hihihi..bleh plak buat
utk raya nanti...myra lak adik nak tunang lepas raya puasa nanti..tu la pasal dok kumpul
bahan t ...



myra..

resepi biskut tu, myra jenguk kat thread biskut raya..saya guna resepi almond london tp letak hazelnut
Author: myra_akira    Time: 6-9-2006 03:38 PM
Title: Reply #81 zaiima's post
owhh yer ker...pastu letak coklat putih yer.....
Author: honeybunch    Time: 6-9-2006 03:57 PM
Originally posted by eonis_balqis at 15-3-2006 08:27 AM
ni gubahan ms spupu tunang..

eon b'kenan gak nak buat  nmpk cam senang je..



http://i32.photobucket.com/albums/d13/eonis_bal ...


looks cute..cam hantaran dedulu jek, sorry ekk..cos nowadays dah jarang nampak hantaran cenggini..anyway, i luv the colour, look so bright..
Author: Lady_On_Earth    Time: 15-9-2006 01:24 PM
Title: MAKAN BERADAB + ukiran buah n sayur
akum sume...sape yg rajin tlg buat makan beradab kat sini...
ada yg pandai buat bunga dgn buah ke....apa nama tu..food carving?
lets share...
kalau ada pic lagi bagus...
Author: Lady_On_Earth    Time: 15-9-2006 01:25 PM
kalau topic ni dah ada mod tlg merge kan ye..
Author: Lady_On_Earth    Time: 12-10-2006 12:53 PM





=450,350]http://i3.photobucket.com/albums/y58/lady21/Image997.jpg[/img]

manalah tau kot ada yg nak kawin ke raya ni hehe..boleh jugak cari idea nak hiaskan makan beradab....



[ Last edited by  NoorMasri at 12-10-2006 05:01 PM ]
Author: ziana2006    Time: 12-10-2006 01:01 PM
Originally posted by Lady_On_Earth at 12-10-2006 12:53 PM






http://i3.ph ...



canteqnyerrr...ajarla ziana2006 nak buat...sbb,ingat nak ajak bf ziana2006 dtg makan kat umah nanti...bolehla buat hiasan bagai...:love:
Author: Lady_On_Earth    Time: 12-10-2006 01:05 PM
Title: Reply #4 ziana2006's post
hehe..tak susah ziana...pakai pisau biasa pun boleh..lady pun tgk pic dalam buku majalah saji jer...tapi pic yg kat atas ni lady n my mum try buat sdiri...
ziana tgk bebetul pic tu nanti mesti leg wat....
nak potong kiri kanan tomato tu jangan smp putus....sbb lepas potong kita akan tolak ke depan skit supaya nampak macam tangga gitu..
Author: juita    Time: 7-11-2006 09:00 AM
Title: yang sesuai utk hantaran
makanan apa sesuai utk hantaran ek....selain kek dan halwa.....dedolu family juita akan sumbangkan kek atau  halwa kalu ada keluarga yang nak kawen now ni sepupu dah ada chef plak dia le buat kek, rasa cam rendah diri jer..yer la dia blajar wat semer tu , kitaorang trial and error jek.....tinggal halwa jer la ....apa lagik ek yang sesswai??...

tima kacehh!!
Author: noradanish    Time: 19-1-2007 12:29 AM
Title: cantik gubahan dia
sesapa yang berminat nak tempah dan mendapat idea - idea gubahan hantaran yang lain bolehlah ke forum  dan website nih http://www.syokkahwin.com
Author: wanacu    Time: 9-10-2008 05:43 PM
Title: RESEPI BISKUT BUAH-BUAHAN UNTUK HANTARAN
sAYA TERINGIN SANGAT NAK KAN RESEPI BISKUT BUAH-BUAHAN BERBAGAI RUPA YANG BIASANYA DI TEMPAH UNTUK HANTARAN PERTUNANGAN. mACAMANA YE , BISKUT TU BETUL2 MACAM BUAH YANG SEBENAR? ADA TAK SESIAPA YANG SUDI BERI RESEPI DAN MENGAJAR CARA MEMBUATNYA?
hARAP ADA YANG SUDI MENGAJAR.
Author: ninoZ    Time: 10-10-2008 02:07 PM
Title: Reply #1 wanacu's post
cuba check/ajukan soalan ni di thread aneka biskut atau thread gubahan untuk hantaran
insyaallah ramai yg akan membantu

[ Last edited by  ninoZ at 10-10-2008 02:11 PM ]




Welcome CARI Malay Forums (http://mforum.cari.com.my/) Powered by Discuz! X2.5