CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
1234Next
Return Post new threads
Show: 73295|Reply: 91

EDISI PENGANTIN [GUBAHAN HANTARAN & MAKAN BERADAB]

[Copy link]

Fighter

~~~KAK LIZA~~~

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 15-6-2005 10:23 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Rasanya dulu ada topik ni tapi nampak gayanya dah hilang laaaa..
so sebagai panduan untuk gubahan coklat atau gula-gula sebagai hantaran....
kak liza tepek lagi....

ini  kak liza ambil dari majalah RASA JUN 2005...












[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 19-10-2007 08:06 PM ]
hidup ini satu UJIAN...

http://hanieliza.blogspot.com
Reply

Props Report

Fighter

~~~KAK LIZA~~~

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 15-6-2005 10:28 PM |All posts




hidup ini satu UJIAN...

http://hanieliza.blogspot.com
Reply

Props Report

Fighter

~~~KAK LIZA~~~

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 15-6-2005 10:35 PM |All posts
boleh juga lihat :dia:Gubahan Hantaran
hidup ini satu UJIAN...

http://hanieliza.blogspot.com
Reply

Props Report

Fighter

~~~KAK LIZA~~~

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 15-6-2005 11:00 PM |All posts






hidup ini satu UJIAN...

http://hanieliza.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 16-6-2005 09:12 AM |All posts
Kak Liza...menariknya...sesiapa nak kawin tu boleh la share idea diaorang kan..:lol
semua cantik2....
tengoklah dgn MATA, lihatlah dengan dgn HATI, Renunglah dgn AKAL dan fikirlah dgn IMAN. Insyaallah yang tersurat akan terserlah dan yang tersirat akan terbentang....
Reply

Props Report

sue This user has been deleted
Post on 16-6-2005 09:15 AM |All posts
sue pernah buat yg gula2 loly pop & coklat ferero tu... pernah gak buat coklat ferero mcm gugusan anggur
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 16-6-2005 10:29 AM |All posts
Simple tapi menarik....
Gubahan coklat yang bentuk love tu bayu pernah buat masa kawin dulu dan gubahan untuk adik kahwin buat dua tingkat
member baru bagi sokongan erk !
Reply

Props Report

Conqueror

Dulu sorang...kini berdua.. ..

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 16-6-2005 12:36 PM |All posts
...kak liza...:tq::tq::tq::tq::tq::tq::tq::tq:..very much appreciate your help...:hug::hug::hug:
...fark frendship!!...
Reply

Props Report

Conqueror

Dulu sorang...kini berdua.. ..

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 20-6-2005 09:34 PM |All posts
....nie lah dia gubahan which i made for my cousin's wedding....last minit baru teringat nak amik gambar..



[ Last edited by blackmore on 20-6-2005 at 09:36 PM ]
...fark frendship!!...
Reply

Props Report

Conqueror

Dulu sorang...kini berdua.. ..

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 20-6-2005 09:38 PM |All posts
...another one...gubahan from kit kat...

...fark frendship!!...
Reply

Props Report

Conqueror

Dulu sorang...kini berdua.. ..

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 20-6-2005 09:42 PM |All posts
...yang nie my dearest mother yang bikin....

...fark frendship!!...
Reply

Props Report

Conqueror

Dulu sorang...kini berdua.. ..

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 20-6-2005 09:44 PM |All posts
...and this one also...done by my mum...

...fark frendship!!...
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 21-6-2005 09:40 AM |All posts
Yang bawah sekali tu apa?Kek lapis ke?
Reply

Props Report

Conqueror

Dulu sorang...kini berdua.. ..

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 21-6-2005 10:59 PM |All posts
Originally posted by blackmore at 20-6-2005 21:44:




...this one is not a cake tarbiah...its a pudding...marble pudding namanya...cantik kan???...semua orang kat majlis tu puji yang pudding nie cantik skali...rasa dia pon...nyamannnnnn.....:bgrin:
...fark frendship!!...
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 22-6-2005 08:50 AM |All posts
camne mak you buat puding tu?Cantik betul!
Reply

Props Report

Challenger

beauty with brain

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 24-6-2005 01:49 AM |All posts
hah...mana resepi puding tu?:bgrin:
"Men always want to be a woman's first love, women like to be a man's last romance".....♥
Reply

Props Report

Conqueror

Dulu sorang...kini berdua.. ..

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 24-6-2005 06:28 PM |All posts
Originally posted by tarbiah at 22-6-2005 08:50:
camne mak you buat puding tu?Cantik betul!


...tarbiah...insyaallah nanti kalau senang akan saya share cara2 nak buat pudding nie...
...fark frendship!!...
Reply

Props Report

Conqueror

Dulu sorang...kini berdua.. ..

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 24-6-2005 06:30 PM |All posts
Originally posted by mrs_livingstone at 24-6-2005 01:49:
hah...mana resepi puding tu?:bgrin:

...heh...mrs pon minat gak ke??......insyaallah karang kalau senang akan saya postkan resepi pudding nie kat sini...
...fark frendship!!...
Reply

Props Report

Conqueror

Dulu sorang...kini berdua.. ..

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 24-6-2005 08:23 PM |All posts
....ok...seperti yang telah dijanjikan...nie lah dia resepi dan cara2 membuat pudding nie...


~Rainbow Marble Pudding~


Bahan2nya

2 bungkus serbuk agar2
1350ml air paip
450gm gula pasir
130gm mentega
8 biji telur bersaiz sederhana
1 tin susu cair Carnation
2 sudu makan tepong custard
2 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh vanilla
pewarna merah dan kuning secukupnya..

Caranya

Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan dulu.

Pukul telur sebentar menggunakan whisker....kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis.

Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih....kemudian, masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata.

Bahagikan adunan ke dalam 3 buah mangkuk...bubuhkan koko ( yang sudah dicampurkan sedikit air) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata....adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 diwarnakan dengan kuning dan merah...

Gunakan loyang berbentuk 4 persegi berukuran 9x9x3 atau loyang bentuk jantung seperti yang dalam gambar kat atas tu...

Merengkan loyang sedikit dengan menyangga salah satu hujungnya dengan buku atau lain2 benda yang keras...tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang disusuli pula ngan sadu senduk makan adunan warna kuning dan satu senduk adunan warna coklat..ulang cara begini sehingga adunan selesai digunakan.

Letakkan loyang kembali kepada kedudukan asalnya dan masukkan adunan ke dalam peti sejuk dan biarkan adunan keras sebelum dipotong dan dihidangkan...

...Rainbow Marble Pudding nie ialah hidangan lemak manis yang memang elok dijadikan hadiah pada hari pertunangan ataupun hari ulang tahun rakan sekerja...


...selamat mencuba....
...fark frendship!!...
Reply

Props Report

Challenger

di atas normal

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 24-6-2005 09:22 PM |All posts
Originally posted by blackmore at 20-6-2005 09:44 PM:
...and this one also...done by my mum...



lawah nyer yang ini~~
Harap ku tidak lupa diri bila gembira
Dan cuma mula mencari Kau di saat hiba
Reply

Props Report

Challenger

di atas normal

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 24-6-2005 09:31 PM |All posts
Harap ku tidak lupa diri bila gembira
Dan cuma mula mencari Kau di saat hiba
Reply

Props Report

Challenger

di atas normal

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 24-6-2005 09:33 PM |All posts
Harap ku tidak lupa diri bila gembira
Dan cuma mula mencari Kau di saat hiba
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 27-7-2005 12:22 PM |All posts
Adik ipar saya nak bertunang Ahad ni, boleh tak cadangkan apa jenis makanan utk dibuat hantaran tu(semuanya 7jenis) Kalau boleh bagilah contohnya dan cara nak menggubahnya.Kalau ada gambar lagi bagus.

Tolong ye, saya tengah kering idea ni...
Reply

Props Report

aiko83 This user has been deleted
Post on 11-8-2005 09:50 AM |All posts
wooiiiiiiiii
cantiknya
Reply

Props Report

Challenger

Aries World

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 11-8-2005 09:58 AM |All posts
Originally posted by blackmore at 20-6-2005 09:34 PM:
....nie lah dia gubahan which i made for my cousin's wedding....last minit baru teringat nak amik gambar..

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v313/blackmore/Ross110.jpg


Lawanya kak more punya gubahan ni....:cak::cak:

Yang stand tu pakai apa eh kak?

[ Last edited by gadis_aries on 11-8-2005 at 10:01 AM ]
Life  is too short to wake up with regrets.
Reply

Props Report

1234Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 21-10-2014 01:56 AM , Processed in 0.152088 second(s), 28 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top