CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 10736|Reply: 21

mandi junub di bulan Ramadhan

[Copy link]

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 25-9-2006 08:19 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

white ade kemusykilan sket pasal mandi wajib di bulan Ramadhan ni..  ade  member ckp mandi ni bole dibuat selepas waktu imsak pada mlm yg kite bersama tu... betul ke???  so maknanya or b4 subuh boleh  mandi tu??? in case kite terlajak waktu subuh then bole x mandi tu lepas subuh n posa kite x batal erk????????

[ Last edited by  whiteroselady at 25-9-2006 08:23 AM ]
1

View rating log

this is what we called LIFE........
Reply

Props Report

Defender

Saje je provoke......

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 25-9-2006 10:01 AM |All posts
Originally posted by whiteroselady at 25-9-2006 08:19 AM
white ade kemusykilan sket pasal mandi wajib di bulan Ramadhan ni..  ade  member ckp mandi ni bole dibuat selepas waktu imsak pada mlm yg kite bersama tu... betul ke???  so maknanya or b4 subuh bol ...


Boleh mandi junub selepas habis waktu imsak tu, maknanya lepas masuk subuh pun memang boleh mandi tu, tak ada masalah pun jika mandi pukul 6:30 ke....

Ini berdasarkan hadith yg ni :

Sahih Muslim
Book 006, Number 2451:
Abu Bakr (he is Abu Bakr b. Abd al-Rahman b. Harith) reported: I heard Abu Huraira (Allah be pleased with him) narrating that he who is overtaken by dawn in a state of seminal emission should not observe fast. I made a mention of it to 'Abd al-Rahman b. Harith (i. e. to his father) but he denied it. 'Abd al-Rahman went and I also went along with him till we came to'A'isha and Umm Salama (Allah be pleased with both of them) and Abd al-Rahman asked them about it. Both of them said: (At times it so happened) that the Apostle of Allah (may peace be upon him) woke up in the morning in a state of junub (but without seminal emission in a dream) and observed fast He (the narrator) said: We then proceeded till we went to Marwan and Abd al-Rahman made a mention of it to him. Upon this Marwan said: I stress upon you (with an oath) that you better go to Abu Huraira and refer to him what is said about it. So we came to Abu Huraira and Abu Bakr had been with us throughout and 'Abd al-Rahman made a mention of it to him, whereupon Abu Huraira said: Did they (the two wives of the Holy Prophet) tell you this? He replied: Yes Upon this (Abu Huraira) said: They have better knowledge. Abu Huraira then attributed that what was said about it to Fadl b. 'Abbas and said: I heard it from Fadl and not from the Apostle of Allah (may peace be upon him). Abu Huraira then retracted from what he used to say about it. Ibn Juraij (one of the narrators) reported: I asked 'Abd al-Malik, if they (the two wives) said (made the statement) in regard to Ramadan, whereupon he said: It was so, and he (the Holy Prophet) (woke up in the) morning in a state of junub which was not due to the wet dream and then observed fast.

Sahih Muslim
Book 006, Number 2452:
'A'isha, the wife of the Apostle of Allah (may peace be upon him), said: The dawn broke upon the Messenger of Allah (may peace be upon him) during the Ramadan in a state of junub not because of sexual dream (but on account of intercourse) and he washed himself and observed fast.

Sahih Muslim
Book 006, Number 2453:
Abu Bakr reported that Marwan sent him to Umm Salama to ask whether a person should observe fast who is in a state of junub and the dawn breaks upon him, whereupon she said that the Messenger of Allah (may peace be upon him) (was at times) junbi on account of intercourse and not due to sexual dream, and the dawn broke upon him, but he neither broke the fast nor recompensed.

Harap hadith-hadith ni membantu.

[ Last edited by  antiQue at 25-9-2006 10:02 AM ]
1

View rating log

If you are ashamed to stand by your color, you better seek another flag.
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 25-9-2006 10:18 AM |All posts
:stp::stp:
Bleh bg mlayu punye tak ? please...... nak tau la..... huhuhuhu :malu:
Reply

Props Report

adryn This user has been deleted
Post on 25-9-2006 10:30 AM |All posts
Originally posted by antiQue at 25-9-2006 10:01


Boleh mandi junub selepas habis waktu imsak tu, maknanya lepas masuk subuh pun memang boleh mandi tu, tak ada masalah pun jika mandi pukul 6:30 ke....

Ini berdasarkan hadith yg ni :

Sahih ...



kalau antique tak keberatan boleh tak translitkan dalam bahasa melayu hadith tu....please....
Reply

Props Report

Post on 25-9-2006 11:45 AM |All posts
Ala..winamp..
awk ambik je kamus..hehe..
berdasarkn hadis yg di atas..
Mengikut kphmnku n pengetahuanku yg lepas..
Mandi junub dibolehkn sehingga sblom masuk waktu syuruk ataupun sblm waktu subuh habis..
Reply

Props Report

Defender

Saje je provoke......

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 25-9-2006 11:48 AM |All posts
Sorry lah... saya ni memang lebih suka paste hadith in English sebab koleksi hadith dari Sahih Sittah yg saya ada dalam soft copy memang in English... kalau nak letakkan dalam BM, Sahih Bukhari dan Muslim yg saya ada dalam BM is in hard copy... so kena taip satu-satu.. tu yg malas tu :bgrin: Tapi disebabkan ada yg nak in BM ni, saya scan je lah from Sahih Bukhari saya.. (ni kes malas nak menaip)

Tapi hadith ni saya rasa sukar sikit nak difahami, sebab dalam bahasa Indonesia... dan agak berbelit sikit.... tapi nanti saya cari yg lain, meanwhile, baca ni dulu...


If you are ashamed to stand by your color, you better seek another flag.
Reply

Props Report

Post on 25-9-2006 11:52 AM |All posts
assalamualaikum.........nih yg aku tahu, berpuasa dalam keadaan berjunub adalah makhruh. maknanyer sah lah puasa kalau belum mandi wajib lagik. tapi tak bolehlah diri dibiarkan dalam keadaan berjunab lama2, sebab nak solat kan tak boleh. kalau salah tolong betulkan.........
Reply

Props Report

Defender

Saje je provoke......

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 25-9-2006 12:02 PM |All posts
Originally posted by winamp05 at 25-9-2006 10:18 AM
:stp::stp:
Bleh bg mlayu punye tak ? please...... nak tau la..... huhuhuhu :malu:


Yg kat atas tu saya letak in Arab and Bahasa Indonesia... kalau susah nak faham yg Bahasa Indonesia, winamp baca yg Arab.. winamp kan dah biasa berbahasa arab  :bgrin:
If you are ashamed to stand by your color, you better seek another flag.
Reply

Props Report

Adventurer

detik 1.20am..10 mei..

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 25-9-2006 12:08 PM |All posts
yap....memang boleh

puasa masih sah...

apa pun sebelum zohor mesti kena mandi jugakkan?

kalau tak,karang tak solat zohor pulak....
Reply

Props Report

Post on 25-9-2006 12:15 PM |All posts
ooo..makhruh rupenye..
Tp klu x mandi pagi2, tak smayang subuh la jawabnye..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 25-9-2006 12:36 PM |All posts
ic... apa yg white paham.....maknanya ade kelonggaran utk kite mandi junub  selepas waktu imsak yakni semasa waktu subuh kan... tp in case terlajak tido ..selepas subuh baru tersedar... maka masih bole terus mandi & puasa ramadhan sah kan???
this is what we called LIFE........
Reply

Props Report

Defender

Saje je provoke......

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 25-9-2006 12:58 PM |All posts
Originally posted by whiteroselady at 25-9-2006 12:36 PM
ic... apa yg white paham.....maknanya ade kelonggaran utk kite mandi junub  selepas waktu imsak yakni semasa waktu subuh kan... tp in case terlajak tido ..selepas subuh baru tersedar... maka masih  ...


yup... jika terlajak pun dah pagi baru sedar, boleh mandi wajib ketika tu saja dan teruskan berpuasa.
If you are ashamed to stand by your color, you better seek another flag.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 26-9-2006 08:52 AM |All posts
Originally posted by antiQue at 25-9-2006 12:58 PM


yup... jika terlajak pun dah pagi baru sedar, boleh mandi wajib ketika tu saja dan teruskan berpuasa.


now i understood....... :nerd: tq
this is what we called LIFE........
Reply

Props Report

adryn This user has been deleted
Post on 26-9-2006 12:00 PM |All posts
Originally posted by antiQue at 25-9-2006 12:58


yup... jika terlajak pun dah pagi baru sedar, boleh mandi wajib ketika tu saja dan teruskan berpuasa.



heheh lega den, sayyyang antique..

(macam terkena kat batang hidung snirik jerk)

:nyorok:
Reply

Props Report

Syd  

Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20

Legenderer

Post on 29-9-2006 09:27 AM |All posts

junub

Makruh lambatkan mandi wajib
Bersama: MOHD. FARID RAVI ABDULLAH

SOALAN

Bilakah waktu yang sesuai untuk mandi wajib selepas bersama dengan suami pada malam hari pada bulan Ramadan?

JAWAPAN: Waktu yang paling sesuai untuk mandi wajib ialah sebelum terbit fajar, iaitu sebelum masuk waktu subuh. Waktu subuh tempohnya pendek dan solat yang afdal ialah solat yang dilakukan pada awal waktu. Melambat-lambatkan mandi wajib adalah makruh. Ini kerana apabila seseorang itu berada dalam hadas besar maka banyak perkara yang tidak boleh dilakukannya seperti membaca al-Quran, solat dan sebagainya.

Justeru, adalah dituntut seseorang yang berhadas besar agar segera menyucikan dirinya dengan mandi wajib. Secara fitrah, naluri insan seseorang itu tidak suka dirinya berada dalam kekotoran. Orang berhadas besar tidak berapa selesa berbanding dengan waktu dia bersih daripada hadas besar.

Sekiranya seseorang lelaki atau perempuan berjunub pada malam hari dalam bulan Ramadan dan tidak sempat mengangkat hadas besar sehingga terbit fajar (masuk waktu subuh), maka puasa kedua-dua mereka sah dengan syarat mereka berniat pada malam hari. Sama juga keadaan ini bagi mereka yang bermimpi pada malam hari sehingga keluar air mani.

Pandangan ini dapat diperkukuhkan lagi dengan melihat kepada apa yang diberitakan oleh isteri-isteri Rasulullah s.a.w. iaitu Aisyah dan Ummu Salamah yang bermaksud: Sesungguhnya Rasulullah dalam keadaan junub ketika masuk waktu fajar kemudian baginda mandi (mandi selepas masuk waktu solat subuh). (al-Lulu
002 Pencinta Tegar Abam KJ
Reply

Props Report

HSMARKETING This user has been deleted
Post on 6-10-2006 10:26 AM |All posts
Rumusannya boleh lah
Reply

Props Report

Emperor

Terganggu di fikiranku...

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 8-10-2006 08:58 AM |All posts
[align=justify]Eh boleh mandi bila2 pun kan.. as long as kita tak melakukan perbuatan yg membatalkan puasa tu waktu tgh berpuasa i.e. terbit fajar ---> terbenam matahari..

lagi satu.. kalau terkeluar mani tanpa sengaja pun tak batal.. :ah:





Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 24-8-2007 12:41 PM |All posts
assalamualaikum....
nak tanya....
kalau seseorang tu berjimak pada mlm hari..
pastu tak terjaga waktu sahur..
dan terbabas waktu subuh..
terjaga selepas syuruk...
adakah puasa masih sah walaupun mandi slps waktu itu...
add me as your friend at friendster:
honey_nabilah76@yahoo.com.my
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 24-8-2007 01:03 PM |All posts

Reply #18 honey_nabilah's post

insyallah , kalau tak sengaja, masih sah puasa nya....cepat cepat bangun , mandi dan qadar sembahyang subuh!!
Money is like petrol to the car..
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 24-8-2007 04:59 PM |All posts

Reply #19 azemee81's post

terima kasih byk2...
add me as your friend at friendster:
honey_nabilah76@yahoo.com.my
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 24-8-2007 05:49 PM |All posts
Puasa tu sah siang hari walaupun kita dalam hadas besar, tapi nampak sangatlah kita tak buat SOLAT subuh... he he he
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 25-8-2007 10:41 AM |All posts
Originally posted by kupia at 24-8-2007 05:49 PM
Puasa tu sah siang hari walaupun kita dalam hadas besar, tapi nampak sangatlah kita tak buat SOLAT subuh... he he he


dah namanya TERTIDORKAN bukn sengaja...
kalau tak sengaja tak salah tapi kenalah qadha balik...
bukan selalu pun...sekali dua jer bila letih
add me as your friend at friendster:
honey_nabilah76@yahoo.com.my
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 24-4-2014 09:39 PM , Processed in 0.133513 second(s), 28 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top