RESEPI DAGING RUSA,KIJANG & PELANDUK - Makanan & Resipi - Hobi & Kehidupan - CARI Infonet -

CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Search
12Next
Return to list New
View: 19957|Reply: 48

RESEPI DAGING RUSA, KIJANG & PELANDUK

[Copy link]
Post time 28-9-2006 11:55 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

askum semua...

saya nak tumpang bertanya pada kawan2 di sini yg penah masak/ mkn daging rusa/kijang:-

masakan apa yg paling sesuai dgn daging rusa?
adakah masakan yg sama mcm daging lembu?

dgr kata daging rusa ni manis. bleh sapa2 share resepi best?
sbb saya teringin nak masak utk hidangan hari raya nanti.. harap ada yg sudi membantu... tq..

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 30-1-2008 02:27 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2006 12:04 PM | Show all posts | Share
zaizaa

kat mana u dapat daging kijang/rusa/pelanduk tu?
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2006 12:05 PM | Show all posts | Share
Tahun lepas, saya pernah buat rendang pelandok. Sedap gak. Saya main buat ajer macam buat rendang daging.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2006 12:09 PM | Show all posts | Share
Bos lama jaja memang ada lesen memburu kijang, rusa dan pelanduk ni... so, setiap kali lepas balik berburu,
dia mesti beritahu jaja.. Kita pun apa lagi, tumpang beli sekaki... mahal juga daging species ni... kalau tak
silap dalam RM30 - RM35 sekilo.

Daging baru hasil tangkapan memang manis......Selalunya jaja masak rendang, atau bakar aje...
Sedap!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2006 12:11 PM | Show all posts | Share
Ye la Jaja. Bakar pun sedap. Masa birthday anak awal tahun dulu, memang buat bbq daging rusa dan saya buat rendang landak. Not bad.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2006 12:15 PM | Show all posts | Share
buat sate pun sedap....
Reply

Use magic Report

yusnina This user has been deleted
Post time 28-9-2006 12:17 PM | Show all posts | Share
Waa....sedapnya daging rusa ni....dah lama x makan....kat tempat kerja ni mmg depa buat jual daging rusa ni......tahun lepas dapat free je...bos beli sampai 3 kilo....sekilo RM25.....tp bos x makan....semua dia bagi kat kita.....selalunya dia orang buat panggang je especially kalau ada kursus, mesti ada rusa panggang buat dinner....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2006 12:23 PM | Show all posts | Share
ada org jual... org tu cakap rusa ternak, payah nak dpt yg liar zaman skrg ni kan...
ni pun sebab tringin nak rasa keenakan daging rusa... kalu xkena ngan masakan takut hilang keenakan daging tu..

jadi bakar & masak rendang sesuai la ngan rusa ni ye...?
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2006 12:35 PM | Show all posts | Share
kat sabah panggil daging rusa ni daging payau.
glamer gaks kat sini.

bagi saya rasanya sama macam daging biasa & betul la ada rasa manis sikit. saya suka makan daging payau ni. selalu mak saya masak kicap jer. rasanya kalau masak style daging goreng tu pun ok gaks kot.

:bgrin:
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2006 12:49 PM | Show all posts | Share
hehe.. bukan pe lemoneka payah nak dapat daging ni kat kl, kalu ada mahal plak tu.. dlm rm20 lbih skilo..

kalu masak xkena cara, sayang la.. ingat nak masak spesel skit aaa... utk raya la katakan... nak buat kelainan tuk thn ni....
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2006 12:58 PM | Show all posts | Share
ooo..

untuk special2 time raya, rasanya rendang payau tu sesuai sangat la tu....
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2006 02:52 PM | Show all posts | Share
di rumah kalau rusa/kijang - masak kunyit (kunyit hidup, lada hidup, lada kering kisar, serai, halia serta bawang merah & putih) dan masak kari campur kentang.

pelanduk - masak kunyit.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2006 02:55 PM | Show all posts | Share
teringin nk rasa daging2 tu semua....tp kat mana nk dpt ekk...
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2006 03:09 PM | Show all posts | Share
ha'a kan mana nak dpt? maksud saya nak dpt dlm stok yg byk. dorg ni jual yg style daging beku tu ke? ala..yg mcm daging lembu beku tu..
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2006 03:11 PM | Show all posts | Share
saya pernah makan daging kancil...tu pun masa kat umah mak angkat dkat maran pahang...saya ingat kancil tu besar..rupanya sama besar dgn ayam jer...mak angkat masak kari makan dgn lemang..tak puas mkn kancil sbb kecik jer..isi pun kurang..tulang jer byk..
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2006 03:43 PM | Show all posts | Share
Originally posted by harleena at 28-9-2006 12:11 PM
Ye la Jaja. Bakar pun sedap. Masa birthday anak awal tahun dulu, memang buat bbq daging rusa dan saya buat rendang landak. Not bad.



Rendang Landak?  Camner rasanya?
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2006 03:47 PM | Show all posts | Share
kalu rusa ok lagi..kalau kijang mmg tekak aku takleh masuk..rasa dia lain sikit..
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2006 03:54 PM | Show all posts | Share
kat sabah panggil daging payau....buat sambal pun sedap.....tapi selalu mak masak rendang
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2006 04:04 PM | Show all posts | Share
tu la pasal...mak mentua aku kat sabah sana nu..setiap kali mai kl mesti bawak payau la..kijang la...mcm2 tak larat aku nak makan...kijang tu la yang tekak aku takleh masuk tu......hehehehe...
Reply

Use magic Report

KakSri This user has been deleted
Post time 28-9-2006 05:29 PM | Show all posts | Share
daging nya raser cam daging lembu tapi manis sket, and hitam sket dr lembu
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2006 11:39 PM | Show all posts | Share
hmmm masa kecik2 dulu aku ingat penah makan daging rusa ke kijang lupa plak...tapi rasanya daging tu...ya Rabbi memang enak gila....manis dia lain...sampai sekarang aku tak leh lupa kecedapannya..
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2006 01:13 AM | Show all posts | Share
soulha pernah makan daging rusa/pelanduk nie.....kitaorg  buat kari jer...sedap jg..pernah mkn daging kambing gurun (orng kasi..)...uuhh,sedap dh panas ssngt...

daging unta kt sini tk sedap maner pun..patut pun arab jarang mkn...orng kita jer...
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2006 01:33 AM | Show all posts | Share
Kalau ikut kasta kesedapan dibawah piawaian lidah saya;

1. Landak
2. Kijang
3. Pelanduk
4. Rusa

Landak nie rasa dia berubah ubah kerana dia ada sistem diet dia tersendiri. Tapi memang daging 1st class lah....

Kijang aku letak kat no 2, binatang nie sedap wooo.... Dia makan buah buahan, sebab tu daging dia berbeza sedikit daripada rusa atau binatang yang lain. Rasa dia pun kengkadang berubah ubah mengikut musim buah yang menjadi makanan mereka...

Pelanduk, aku kurang kenal sikit, tapi setahu aku dia pun makan buah buahan gak. Aku tak gemar sangat binatang nie....

Rusa, daging dia lembut, sebab makan rumput jer, tapi ada beza antara yg hidup dibelantara dengan yang tepi tepi hutan. Yang kat hutan nun rasa dia memang besh kalau compare yg tinggal tepi kebun or dipelihara, nie disebabkan oleh faktor permakanan mereka....
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2006 05:48 AM | Show all posts | Share
masa duduk asrama dulu..ada seorang senior bawak rendang daging landak..sedap gak

tahun lepas masak rendang daging rusa masa raya..sekilo RM35...tu pun rusa ternak ...kat kg saya ada orang buka ladang ternak rusa..
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2006 09:40 AM | Show all posts | Share
Originally posted by meya at 28-9-2006 03:43 PM



Rendang Landak?  Camner rasanya?

Sedap rasanya. Cam rasa ayam pun ada, cam rasa daging pun ada. Campuran dua-dua la kut.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

5-7-2015 12:25 PM GMT+8 , Processed in 0.803281 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list