CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

QQ登录

只需一步,快速开始

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
1234Next
Return Post new threads
Show: 12259|Reply: 96

KUNMING, CHINA

[Copy link]

Warrior

Mesyuarat Tingkap

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 15-11-2006 10:23 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Ada sesiapa di sini pernah gi Kunming China?
Tetiba cam nak gi sana laks.. hehehehee
siapa yg ada experience.. meh la kongsi kat sini...meaceh....
Respect is earned. So? Earn it!
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 15-11-2006 10:29 AM |All posts
wah .. bila nak gi tu? ;)
Jom travel
Reply

Props Report

Warrior

Mesyuarat Tingkap

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 15-11-2006 11:43 AM |All posts
ni plan jer tipin.. bila tu tak tau laei....
tengok poket kembung ke kempis dulu.. hehehehe

di Kunming ni katanya ramai penduduk Islam.. sooo makanan bukan satu hal....
hmmm.. I nak tau gak laaa what else can we expect to see or buy or what kan..

ko nak join sama ke tipin.. jom arrrr
Respect is earned. So? Earn it!
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 15-11-2006 12:53 PM |All posts
cam best jek... nanti.. tunggu poket kembung gak.. aku pun bnyk plan dlm senarai menunggu.. last2 sumer tak jadik muahahaha

Ko plan nak ikut pakej dr Sg ka?? Sat nak buat research ttg Kunming.. tumpang thread ye..



Kunming city



Attraction

Yunnan Stone Forest



Kunming, the capital of Yunnan Province, enjoys great fame among tourists not only because the region features a consistently warm climate, but also thanks to its wonderful vistas and landscapes. Among the most dramatic of these attractions is the Stone Forest (Shilin), known since the Ming Dynasty (1368-1644 A.D.) as the 'First Wonder of the World.'

The Stone Forest is in Lunan Yi Nationality Autonomous County, which is about 120 kilometers (75 miles) from Kunming and requires only a three-hour drive. It covers an area of 400 square kilometers (96,000 acres) and includes both large and small stone forests, as well as many other scenic spots. An old local saying says that 'If you have visited Kunming without seeing the Stone Forest, you have wasted your time.' Truly, the Stone Forest is one of the most important attractions of Yunnan.
  Admission Fee: CNY 140       
  Recommended Time for a Visit: Two hours        
  Opening Hours: 08:30 to 18:00




Dianchi Lake, the largest lake of Kunming, enchants people with its cyan water and peaceful environment. It is a favorite with those who want to escape from the hustle and bustle of the city life.

Sightseeing List

Black Dragon Pool
Daguan Park   
Dianchi Lake Scenic Area
Flowers and Birds Market
Golden Temple  
Qiongzhu Temple (Bamboo Temple)
Western Hills  
Yunnan Stone Forest  
Yuantong Temple
1

View rating log

Jom travel
Reply

Props Report

matz_rockz This user has been deleted
Post on 16-11-2006 04:15 PM |All posts
Originally posted by cranko21 at 15-11-2006 10:23 AM
Ada sesiapa di sini pernah gi Kunming China?
Tetiba cam nak gi sana laks.. hehehehee
siapa yg ada experience.. meh la kongsi kat sini...meaceh....



salam sis...i tengok bj kadir ada kat kunming on suria channel,the place looks interesting.


i check kat silkair tiket mahal..i cannot afford.

ada tempat makan called muslim street......bila lah hamba nak sampai kat china ??
Reply

Props Report

Warrior

Mesyuarat Tingkap

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 16-11-2006 04:30 PM |All posts
Originally posted by matz_rockz at 16-11-2006 04:15 PM



salam sis...i tengok bj kadir ada kat kunming on suria channel,the place looks interesting.


i check kat silkair tiket mahal..i cannot afford.

ada tempat makan called muslim street.... ...



Abg Mat

psl tgk BJ kadir laaa I tergerak nak gi nie..
tapi selalu tak dpt tgk dari awal, selalu tgk rancangan tu kat ujung2 jer.. :geram:

kalau naik MAS ticket appx S$450+ tapi kena transit kat KL
kalau naik Silkair or China Air.. ngan tax segala mau S$500+  gakkk

hmmmmm:hmm:
Respect is earned. So? Earn it!
Reply

Props Report

matz_rockz This user has been deleted
Post on 16-11-2006 04:47 PM |All posts
Originally posted by cranko21 at 16-11-2006 04:30 PM



Abg Mat

psl tgk BJ kadir laaa I tergerak nak gi nie..
tapi selalu tak dpt tgk dari awal, selalu tgk rancangan tu kat ujung2 jer.. :geram:

kalau naik MAS ticket appx S$450+ tapi kena tr ...



sis, i wait for tiger.....itu pun kalo dorang fly sanai

the fare too expensive for me,maklum lah i ni back packer.

kalo you nampak cheap tiket,please alert me.many thanks sis.
Reply

Props Report

matz_rockz This user has been deleted
Post on 17-11-2006 09:28 AM |All posts
sista crank,semalam did you see the KUALI KUNMING?
abang BJj visited the family....dia masok rumah ,tak bukak  kasut .

i thot asian selalu take off the kasut before masok rumah.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 28-11-2006 06:29 PM |All posts
Patutla Cranko nak gi Kunming...
Kat Suria jam 6.30 pm ada Kuali Kunming... ;)
* BJ K tu antara host tersohor ka kat Sg?
Jom travel
Reply

Props Report

Warrior

Mesyuarat Tingkap

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-11-2006 10:20 AM |All posts
Originally posted by TipinTakTipu at 28-11-2006 06:29 PM
Patutla Cranko nak gi Kunming...
Kat Suria jam 6.30 pm ada Kuali Kunming... ;)
* BJ K tu antara host tersohor ka kat Sg?




tak la tersohor.. tapi quite a home name here laaa.

coz dia tu pakai make-up, pakar stylist.. dan pandai masak laks tu..
Respect is earned. So? Earn it!
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 29-11-2006 06:54 PM |All posts
Originally posted by cranko21 at 29-11-2006 10:20 AM

tak la tersohor.. tapi quite a home name here laaa.
coz dia tu pakai make-up, pakar stylist.. dan pandai masak laks tu..


ooooo.. dia pandai masak ker.. patutla.. tapi lelama tengok kelembutan tu tersengih2 aku menonton...  :bgrin:
Jom travel
Reply

Props Report

Warrior

Mesyuarat Tingkap

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 30-11-2006 08:30 AM |All posts
Originally posted by TipinTakTipu at 29-11-2006 06:54 PM


ooooo.. dia pandai masak ker.. patutla.. tapi lelama tengok kelembutan tu tersengih2 aku menonton...  :bgrin:




hehehee. ko sengih2 tgk kat tv eh Tipin..
aku duduk berbual ngan dia pun aku tersengeh2...
hehehehehee
Respect is earned. So? Earn it!
Reply

Props Report

mamakcute This user has been deleted
Post on 24-1-2007 01:45 AM |All posts

Food in Kunming









Reply

Props Report

mamakcute This user has been deleted
Post on 24-1-2007 01:46 AM |All posts

2.















Reply

Props Report

mamakcute This user has been deleted
Post on 24-1-2007 01:47 AM |All posts

Jiuxiang Karst Cave











Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 24-1-2007 12:03 PM |All posts
Kawan Kak tim nak gi bulan Mac ni. Apa yang bole Kak Tim kirim? Cadar, alas meja, chairback, bekas tisu boleh ker? Kain sutera pasang ok ke?
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 24-1-2007 12:04 PM |All posts
Kawan Kak tim nak gi bulan Mac ni. Apa yang bole Kak Tim kirim? Cadar, alas meja, chairback, bekas tisu boleh ker? Kain sutera pasang ok ke?
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 12-2-2007 12:26 PM |All posts
Dek oii.. tak de ke yang murah hati nak jawab soalan Kak Tim ni..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 12-2-2007 01:39 PM |All posts

Reply #18 TimahMulia's post

I say man Kak Tim, kalau sy dah gi leh la bantu...
Jom travel
Reply

Props Report

Warrior

Mesyuarat Tingkap

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 12-2-2007 02:56 PM |All posts
tulah psl.. ada sesiapa dah pernah pegi tempat ni?? citer la sket..
I pun nak tau gak..
Respect is earned. So? Earn it!
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 12-2-2007 04:12 PM |All posts
hehe...i dah pergi. last year...tak ingt bulan brape tapi betul2 time raye haji.mase tu musim sejuk...bukan snow cume sejuk. cuaca kalo mlm dalam 7c...mmg sejuk.siang dalam 11-12c gitu la...

ape yg menarik kat situ...em...mase tu i sbb ade company sponsor. fyi, company tu comp cine. so, die bnyk bwk tmpt2 cine, especially tmpt mkn. so, susah skit la. but, die ade satu kwsn yg mmg muslim, betul2 kat town kunming, ade kat area blakang masjid+pusat islam die.

kalo shoping, yessss i agree mmg best. sbb duit die murah. die ade tempat mcm petaling street tu la. tapi one thing...language is the most problem kat situ. dorang mmg totally tak leh speaking english. so, one way is u all kene bargain gune calculator. my advice, bargain 3/4 dari harga yg die sebut. SURE boleh dapat punye. kalo mule2 die tak bagi, u buat2 la nak blah. then, mesti die panggil punye. yg best bley shopping kat situ of cos handbags tiruan lah...macam2 ada. tapi kalau i tak silap, tempat tu sampai ptg jek. so, siap sediala pg situ dari pagi. baru puas. kalau tak buat kalut jek!

pastu, ape lagi...ha, DVD murah kat situ.hehe...dalam rm2-3 kite jek. tapi pandai2 la carik.kene test dulu.tapi nak harap subtitles mmg susah skit lah. ala...kalo citer english tu buat2 paham la kan....kedai2 DVD ni biasenye tutup lewat...so bley cari mlm lah.

em...sutera!! kalo ikut tour guide die MESTI akan bwk tempat silk punye. hari tu dorang bwk kitorang gi kilang tapi ni utk buat quilt, cadar..n sewaktu dengannye lah. em...i bought jugak lah! i beli cadar(silk) KING, free quilt (sutera gak tau),dapat sekali la sarung bantal.mmg sejukkk je.harga?duit kite rm1500.

lagi satu, dorang punye main is TEA. nnti macam2 jenis la die citer kan...siap bawak g tempat research die la ape la. my advice, kalo BETUL2 nak je beli. kalo takat suke2 atau nk bagi org, baik takyah. sbb bukannye murah tau. then, tak tentu lagi u all minum!hahaha...contohnye macam i. tapi please jgn beli tea2 yang kat tepi jln. tu kadang2 die tipu. kat atas daun tea, kat bwh sampah jek.

yang stone forest tu best gak. pada org2 yang suke tgk view...suke jln2...tmpt tu mmg lawa. sume stone..tangkap la gambar bnyk2...

ape lagi ek...
nntilah, kalo ingat i tulis lagi.....
a sEcreT maKes a wOmaN woMaN
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 13-2-2007 03:33 PM |All posts
kat china nie... semua tempat sama je la..
kunming ke beijing ke, shanghai ker..
sama je.. shopping.. pastu lawat batu... tu je ler..
Reply

Props Report

Post on 22-6-2007 01:50 AM |All posts

WILAYAH AUTONOMI UMAT ISLAM CHINA

Assalaamu`alaikum warahmatullaahi wabarakaatuh
Sebenarnya ada beberapa wilayah di China yang ramai umat Islam di China selain dari Kunming. Sebelum saya pergi ke Beijing melalui Hong Kong saya telah pun mencarimaklumat tentang umat Islam China di library dan internet. Hajat hatinak melawat dan meninjau masyarakat Islam di wilayah Autonomi.

Selain daripada Tembok Besar China , Kota Larangan. Tianamen Squre , Istana Musim Panas yang merupakan tempat sejarah sekiranya ada masa dan wang elok lah pergi ke wilayah Autonomi Umat Islam seperti Xinjiang, Linxia, Kashgar, Turpan , Urumqi dan lain-lain yang lebih di kenali sebagai laluan sutera. Kalau zaman dahulu wilayah-wilayah ini dikenali sebagai Turkistan Timur yang mananya asalnya ialah negara Islam, sebelum komunis menaklukinya. Masyarakat disini masih lagi berpegang teguh kepada agama islam dan banyak sejarah peninggalan Islam yang terdapat di wilayah-wilayah ini. Rupa paras mereka pula agak lain dari bangsa China kerana mereka berdarah campuran dengan Turki dan Pakistan. Setelah saya dapat banyak maklumat saya berazam akan mengunjungi wilayah2 ini . Sewaktu saya ke China 4 tahun lepas saya tinggal di rumah sepupu saya yang mengajar di Beijing Foreign University ( sekarang sepupu saya dah pun kembali ke Malaysia ). Saya hanya dapat cuti selama 9 hari sahaja. Setelah sampai di Beijing sepupu saya cakap beberapa orang studentnya telah pun kembali ke Xinjiang dan sekiranya saya nak pergi dia akan menalipon mereka. Pada hari yang kedua setelah melawat Beijing saya menalipon syarikat penerbangan tempatan dan saya diberitahu bhw harga tiket pergi balik ialah 3000Yuan ( 1500RM ) dan masa perjalanan ialah 4 jam. Terkejut saya kerana saya naik pesawat cathay Pasific dari KLIA ke Hong Kong 4 jam juga. Besar sungguh negara China. Oleh kerana wang tidak cukup saya tanya keretapi express pula dan saya diberitahu tambangbya ialah 550RM pergi balik. Saya rasa senang hati tetapi kemudian saya di beritahu lama masa perjalanan ialah 48 jam pergi sahaja. Oh ! macam mana nak pergi kalau pergi balik sudah memakan masa 4 hari. Itu belum lagi melawat. Akhirnya saya batalkan dan berhasrat insha` ALLAH akan pergi juga suatu hari nanti.

Sepupu saya memperkenalkan saya dengan beberapa orang pelajar dari Xinjiang yang belajar bahasa Arab di Beijin Foreign University. Saya terkejut bila mendapati mereka fasih berbahasa Arab sedangkan mereka tidak belajar di negara Arab. Mereka ini menemani saya dalam lawatan ke wilayah Tianjin ( bukan tiang Jin ), Kami ke Tianjin melawat beberapa perkampungan masyarakat Islam dan sekolah agama untk orang2 tua. Alhamdulillah mereka begitu gigih belajar Al Quran.
Saya bersyukur kepada ALLAH kerana dapat beramah mesra dengan masyarakat Islam dan juga dapat kawan2 China yang menamani saya kerana komunikasi dengan orang China amat sukar sekali . Dengan adanya mereka senang saya berjalan dan shopping. Mereka inilah yang menjadi penterjemah saya dengan menggunakan bahasa Arab. Sehingga sekarang saya masih lagi berhubung dengan mereka melalui e mail dan sms. Insha` ALLAh saya akan ke sana lagi dalam waktu terdekat.

Banyak sekali kenangan sewaktu di negara China dan negaranya amat kaya sejarah dan tempat-tempat indah. Sesiapa yang ingin melawat China saya syorkan beli buku yang ditulis oleh seorang bekas pelajar Malaysia di Korea yang mengembara ke negara China selama 4 bulan melalui jalan darat dari Hong Kong sehingga ke laluan sutera , sempadan Pakistan. Seronok baca buku ini lengkap dengan gambar sekali, sehingga saya baca 2 kali dan saya membawanya sewaktu ke China.
Bukunya berjudul " Pengembaraan ke negeri China ". Di tulis oleh Abdul Rahim Adam, mengandungi 132 muka surat dan ditulis dalam tahun 1994.

Namun begitu China telah banyak mengalami perubahan, jadi pengangkutan bas lama dan keretapi lama yang dinaiki oleh Abdul Rahim tidak lagi digunakan di negara China now.

Sekiranya sesiapa yang nak melawat wilayah Yunan dan Xinjiang atau Linxia boleh lah meminta e mail sahabat saya dari sana.

Sekian selamat mengembara.
wassalaam
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 3-7-2007 03:29 PM |All posts
emmm .. teringin gak nak pi kunming ni .... tgh kumpul info ...

ada sesapa ke nak share?
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 28-3-2012 10:48 PM |All posts
alahai... baru nak cari info pasal Kunming...dah berdebu thread ni ...
Reply

Props Report

1234Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 22-12-2014 07:55 AM , Processed in 0.161725 second(s), 26 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top