CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123456Next
Return Post new threads
Show: 24227|Reply: 128

Interior Design Consultant

[Copy link]

Rank: 3Rank: 3

Post on 25-11-2006 10:48 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Topic ini dibuka oleh sayer dan Saudari Hamyhaireen.... adalah khas utk semuar para forumer yang memerlukan tunjuk ajar cara cara mengubah suai rumah anda secara online.....dimana saper saper yang berminat boleh lar paste kan ruang rumah anda dan sayer atau saper saper yang lebih mahir akan tolong redesign dan anda akan dapat lihat hasil nya dengan serta merta(mengikut kemampuan atau skill yang ader sajer lerrr...tolong secara suka rela ) hehehehe

Sebarang pandangan dan kritikan anda amat di alu alukan..


Sambungan dari topic " warna apa yg boleh nampak ruang jadi besar"...di bawa kesini lebih sesuai
Make Love Not War!! Fight War Not People
!!
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 25-11-2006 10:59 PM |All posts
Sebelum







Selepas




Dinning area: Warna gelap jadi feature wall...warna dipilih berdasar kan dinning table anda sesuai ngan warna nya....feature wall ader dua tone...utk perhiasan kalau mau taruk meja pastikan di bawah garis warna gelap.... utk bahagian warna atas kalau blh biar kan ia kosong...ini pandangan sayer sahaja saper saper blh lar komen atau kritik dipersilakan hehehe





Yang ni pulak kalau cat rumah sahaja macam gini lar rupa nyer....jgn lupa komen yer





Utk ruang tamu...nasihat saya coffe side table kalau blh jgn taruk aper aper biar kan ia kosong....nampak clean sikit

ruang tamu ni ter extream make over pulak...sofa, curtain tv cabinet warna asal ok lar tak teruk sgt.....cuma gatal tgn nak tukar warna...maner tau in future kalau ader budget leh tukar

Pasal flooring.....tiles original ok jugak takder masalah.....tapi kalau nak effect hotel....ader budget sikit taruk lar semuar carpet light cream....inssyallyah cantik.... raser macam hotel nanti

Dinding sebelah kiri kalau nak taruk aper aper...taruk lar frame satu biji warna hitam atau warna kayu yang horizontal panjang
1

View rating log

Make Love Not War!! Fight War Not People
!!
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 25-11-2006 11:10 PM |All posts
Yang ini pula dari Saudari Cik Tina

"daiken,
kalau pic yg sayer paste tue, katakan nak tuko warna dinding, warna aper yg u suggest.tgk putih mcm busang..tp putih paling safe color. at the same time nak menten nampak luas dan harmoni.
suggestion plis"  


Sebelum





Selepas



Warna di pilih bedasarkan warna katil anda dan glass frame warnanya agak terang jadi sayer pilih warna kehijauan sikit sayer raser ngam ngan bad frame anda....anyway cantik bilik....heheheheh..
kalau ada cadangan lain sila lar..sayer akan tukar colour lagi sampai awak puas hati hehehehe


Option 2 request for purple colour

"kalau tuka jadik cam soft purple camana eh rupa bentuknyer??? ehehehe"




Semuar gambaran diatas adalah sebagai contoh dengan aper yang di maksudkan di post yang pertama supaya anda tau perbezaan di antara post post lain yang telah wujud hehehehe:hatdown:
Make Love Not War!! Fight War Not People
!!
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 25-11-2006 11:43 PM |All posts
Bg plan / gamber rmh yg kosong bule? Tolong kasik idea gabungan warna2 & susun atur perabot skali ... chewah byk plak aku nak mintak tolong ni...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 26-11-2006 10:11 AM |All posts
Originally posted by yaszz at 25-11-2006 11:43 PM
Bg plan / gamber rmh yg kosong bule? Tolong kasik idea gabungan warna2 & susun atur perabot skali ... chewah byk plak aku nak mintak tolong ni...



Boleh no problem.... bagi ajer gambar.....tapi kener bagi tau aper concept yang nak pakai dan bagi tau colour yang minat....kalau sesuai ok lar kalau tak try warna lain....
Make Love Not War!! Fight War Not People
!!
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 26-11-2006 03:58 PM |All posts
Nak tanya.. Daiken ni Interior Desinger ke...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 26-11-2006 10:44 PM |All posts
Originally posted by Iman_Baby at 26-11-2006 03:58 PM
Nak tanya.. Daiken ni Interior Desinger ke...


Yer sayer Interior Architecture and Design 2nd Class Honours (2nd Division).....tapi bab bab rumah ni blh lar sikit sikit sayer lebih pada retail design
Make Love Not War!! Fight War Not People
!!
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 26-11-2006 11:40 PM |All posts
This is very interesting, pakai software ape Daiken?...

i pun belum cadang nak cat rumah warna apa...kalau i bagi tau perabut apa I ada with the colours...+ plan & konsep..u boleh cadangkan warna yg sesuai?...

P/s : Grad mane dulu? I ada kwn ID gaks..She's from Penang
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 27-11-2006 08:29 AM |All posts
wah daiken! bestnyerr!!! :clap:

katakan sayer nak design modern + english...boleh kasik idea design camana yg okeh?? utk rumah kecik size 24 x 75?
Don't hear, don't deem. Drown in before you dive.  
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 27-11-2006 08:36 AM |All posts
Originally posted by MrsJohn at 26-11-2006 11:40 PM
This is very interesting, pakai software ape Daiken?...

i pun belum cadang nak cat rumah warna apa...kalau i bagi tau perabut apa I ada with the colours...+ plan & konsep..u boleh cadangkan  ...



Alaaaa sayer pakai photoshop Cs ngan VectorWorks ajerr heheheh.......lagi senang kalau awak ader gambar...macam contoh kat atas tu

HHeemm i grad kat KBU College
Make Love Not War!! Fight War Not People
!!
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 27-11-2006 08:47 AM |All posts
Originally posted by tina^^ at 27-11-2006 08:29 AM
wah daiken! bestnyerr!!! :clap:

katakan sayer nak design modern + english...boleh kasik idea design camana yg okeh?? utk rumah kecik size 24 x 75?



OOhh nak buat modern+ English...hheemmm...tapi kalau sayer tgk rumah english ni dull sgt sgt.....end then banyak sgt dier punya detail...tapi kalau dah mix with modern tu takder masalah kot....nak buat english style ni senang sikit sebab dier memang very straight foward

Kalau berdasar kan concept awak tu takder lar susah sgt..... utk budget yang rendah and yet dapat hasil yang dikehendaki.... saye cadangankan......lampu pakai chindeliar simple deisgn....wall paper black and white.....sofa red colour....dan perabot warna seperti putih....beach...atau pon hitam.......dan design perabot tu hendak lah bentuk yang modern atau terkini seperti shelving....tv cabinet picture frame dan barang barang perhiasan lain...bagi sayer baru nampak balance

Ini hanya lar pandagan sayer sahaja...nanti kalau ader maser sayer akan bagi contoh gambar yang sesuai degan size rumah awak memang simple
Make Love Not War!! Fight War Not People
!!
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 27-11-2006 09:47 AM |All posts
aa..sayer mmg suker design yg simple..tp nampak moden.

cadangan awak sumer tue kena ngn taste sayer, tp cop! wall paper black n white tue camana??? tak boleh bayang laa rumah mcm papan dam hitam putih. ekekekekek
Don't hear, don't deem. Drown in before you dive.  
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 27-11-2006 11:11 AM |All posts
For Daiken for Daiken....(mod bagilah tacang kat Daiken dah banyak dia tolong kita ni....:love

[ Last edited by  Hamyhaireen at 27-11-2006 11:16 AM ]
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 27-11-2006 11:48 AM |All posts
i cut dari Daiken punya komen kat topic lama
Gambar pertama Dinning and Living Room

- Pencahayaan -

- Lampu kalau blh di seragam kan.....kalau nak puith.... putih ajer kalau nak kuning.... kuning ajer simple ajer....melain kan anda ada alasan tersendiri yang kukuh kenapa anda buat macam tu no problemooo

- Ruang Tamu kurang pencahayaan......Stand light sesuai kalau di letak kan di sudut sebelah kanan di mana coffe table anda berada dan di gantikan lampu yang rendah atau table lamp di sebelah tv anda atau di atas rak kayu tersebut

- Interm of colour choice takder masalah ok....tapi mungkin cat di dinding yang salah nanti sayer akan tunjukkan gambar

- COLOUR-

- Interm of colour choice takder masalah ok....tapi mungkin cat di dinding yang salah nanti sayer akan tunjukkan gambar...mukgin jugak sayer akan tukar warna tgk maner yang lebih sesuai.

- Warna Perabot sudah ngam...blh diterima lar ader yang berkaitan lar jugak...tapi kalau blh in future jgn semuar warna samer ajer....contoh kalau warna kayu beli semuar warna nak samer aje....kalau blh....salah satu perabot tu  dijadi kan sebagai focus point yang akan attrack attention owang...contoh sofa warna merah..... warna yang contra...contoh akan sayer tunjukkan....

-ARRANGEMENT-

Susan ok tak leh nak buat aper dah kira ok lar tu....cuma ader sikit perubahan

- Kerusi jgan terlalu rapat antara kerusi 3 seater/ single dengan side table kasi jarak jarak sikit...macam tak bernafas pulak....

- Shelving  IKEA tu kalau blh tak payah susun senget...bagi dier sama ngan tv cabinet.....dan tukar kan di sebelah kiri TV cabinet...biar kan kosong di kawasan sliding door...dan letak kan lapu table lamp atau aper aper jenis lampu yang blh letak di atas rak IKEA

- Coffee table depan sofa...in future...or kalau nak tukar beli yang rendah sikit samer tinggi dengan tempat duduk sofa

- Curtain Ok matching ngan dinding...tapi bagi sayer yang silap nyer...warna dinding yang anda pakai terlalu menonjol...dan terlalau menarik perhatian.... cerah....jadi sayer raser....kalau curtain pon warna dinding...dah nampak macam terlalu kuning pulak...mungkin in future blh tukar langsir warna samer...mungkin gelap sikit dari sekarang...nanti sayer bagi contoh

OK sayer ingat itu ajer kot komen sayer atau cadangan peribadi sayer....harap anda puas hati...salah atau silap harap maaf yer....BYByebyebyebybeybebye tgu hasil nya yaaaa...nanti sayer post gambar rumah berwajah baru
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 27-11-2006 11:53 AM |All posts
Projek 2 - dia jemu dgn bunga dan hiasan kat sini. So apa kata korang tolong modify sikit.....

Projek 3 - ruang ni nampak cam tak selari? camna ye?


projek 4  - hiasan dinding tak balance kan? jom tukar



projek 5 ruang menonton
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 27-11-2006 01:35 PM |All posts
Originally posted by tina^^ at 27-11-2006 09:47 AM
aa..sayer mmg suker design yg simple..tp nampak moden.

cadangan awak sumer tue kena ngn taste sayer, tp cop! wall paper black n white tue camana??? tak boleh bayang laa rumah mcm papan dam hitam ...






Gambar di atas adalah salah satu contoh wall paper yang terkini iaitu "Damask" dari segi harga memang terkincit sikit lar tapi puas hati....banyak sekarang owang pakai macam gini punya...kalau nak tgk contoh blh pergi ke 1 utama dekat new wing tapi tak tau aper nama kedai tu..Note: Wallpaper not to scale yer eheheheh

Chandeliar yang match ngan wall paper





Stand Light yang sayer raser sesuai




How to Decorate With Wallcovering

Choose a Color Scheme
Everybody has favorite colors and color combinations, but many people don't know what they like. Look analytically at your wardrobe and you'll see colors you obviously like - since you choose to wear them! Some of your clothing - a scarf or tie for instance - likely has patterns incorporating several colors. Look at how well these colors go together, and you'll get an idea of how to select your multicolored palette for decorating. Successful decorating schemes work well when they use a maximum of three colors. One should be the main color (used on the walls or for window treatments or carpeting, since these are the biggest surfaces to decorate); the other one or two colors should be used in smaller amounts as accents. Many patterned fabrics and wallcoverings make choosing a color scheme easy because they contain a good combination of colors, which you can see at a glance work well together. Wallcovering books are particularly useful because the coordinating patterns are presented side by side

In an appealingly decorated room, fabrics and wallcoverings do not contain more than three or, at most, four different patterns; they also have common elements, such as motifs and colors. You can create a dynamic space by combining stripes, plaids or checks and floral, in both small - and large-scale patterns, as long as there are some solid areas in one of the colors to provide balance.

http://www.wallcoveringonline.com

Sekian Tima kasih :hatdown:
Make Love Not War!! Fight War Not People
!!
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 27-11-2006 02:15 PM |All posts
Originally posted by Daiken at 27-11-2006 01:35 PM






Gambar di atas adalah salah satu contoh wall paper yang terkini iaitu "Damask" dari segi harga memang terkincit sik ...


Daiken, wall paper kiri dan kanan memang tak sama ye? Wah cantik dah rumah kite walaupun hanya di alam maya :love:
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 27-11-2006 02:37 PM |All posts
A,ah wallpaper patern dier lain lain.....heheheh kalau berani cuba lar buat macam tu:hatdown:
Make Love Not War!! Fight War Not People
!!
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 27-11-2006 02:48 PM |All posts
Originally posted by Daiken at 27-11-2006 02:37 PM
A,ah wallpaper patern dier lain lain.....heheheh kalau berani cuba lar buat macam tu:hatdown:


kalau tak cukup budget dan kalau rajin boleh buat stencil kan?
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 27-11-2006 03:23 PM |All posts
Originally posted by Hamyhaireen at 27-11-2006 02:48 PM


kalau tak cukup budget dan kalau rajin boleh buat stencil kan?



Waaahhh stencil heheheheh...kalau dapat buat tabik spring ler.....tapi stencil ni kalau buat nampak macam tak timbul nampak flat ajer...yang wall paper ni dier punya patern bunga ader timbul timbul so ader feel lar sikit....tapi kalau sayer pon sayer akan buat stecil jugak sebab takder duit hehehehehe
Make Love Not War!! Fight War Not People
!!
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 27-11-2006 04:02 PM |All posts
Originally posted by Daiken at 27-11-2006 03:23 PM



Waaahhh stencil heheheheh...kalau dapat buat tabik spring ler.....tapi stencil ni kalau buat nampak macam tak timbul nampak flat ajer...yang wall paper ni dier punya patern bunga ader timbul  ...


tapi susah woo nak buat..tengoklah design dia...
kalau teringin sesangat bolehla.... tapi ni sesuai untuk rich n famous jer sebab design ni asyik bertukar lagipun lama2 dia tertanggal la (pengalaman rumah member) .......kita ni nak update selalu susahla...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 28-11-2006 03:26 PM |All posts
some tips to share, kite ni belajar dari pembacaan jer...sebelum start sesuatu kerja kena plan dulu....
ok Daiken kalau nak tambah silakan...kita start dari mula...ok murid2 bukak buku (lawak je)...Daiken any book for reference? or any web for beginner?


Tips before getting started
1. How long plan to stay?

2. What type of life?

3. What do you do in each room?

4. Any children? age? Plan another child?

5. How much space need for leisure activity?

6. enough sleeping space for everyone and guests?

7. Do you have enough storage?

8. Do you know your style?

9. Count your room and list multi purpose uses

10. Write down the furniture currently own, like and dislike

11. consider color scheme and favorite color

12. list color any pieces of furniture, fabrics or finds that would be a good start to develop a color scheme

13. how much want to spend either monthly/annually in your interior environment.


isi dulu ye..nanti korang boleh nampak dengan jelas apa yg korang nak......
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 28-11-2006 03:41 PM |All posts
waaaa best laaa Daiken & Hamyhaireen.....

tak lokek ilmu gitu!

bravo!!!
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 28-11-2006 04:01 PM |All posts
Daiken banyak menyumbang kite support dari belakang jer...
Reply

Props Report

Post on 28-11-2006 06:11 PM |All posts

Reply #23 -dOrRRiE-'s post

setuju...baguslah u all
Reply

Props Report

123456Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 31-7-2014 07:28 PM , Processed in 0.156656 second(s), 25 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top