CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
1234Next
Return Post new threads
Show: 70139|Reply: 78

MENGHIAS BILIK TIDUR ANAK

[Copy link]

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 30-11-2006 04:02 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

saya baru pindah rumah, sekarang tengah siapkan bilik utk 3 org ank pompan saya yg masih kecik. biasanya apa hiasan dan perabot yg sesuai letak dlm bilik tu? combination kaler mcmmana/ xkan kaler pink je seme brg kan? ada apa2 idea x? cadangnya nak bubuh abjad ABC kat dinding dlm susunan yng menarik dgn sticker2 kartun.
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 30-11-2006 04:39 PM |All posts
pinkish,

kalau saya ada anak perempuan, saya berangan nak buat mcm ni.

Katalah umur nya dalam 4 tahun ke atas ..
Theme color saya akan pilih purple / dusty pink dan corak untuk girls saya suka samada butterfly atau barbie atau apa nama sekor serangga tu.. aaa pepatung...

Saya akan beli/cat perabut seperti katil, almari, dressing table yg berwarna putih kemudian saya stencil dengan corak bunga bunga.

Kalau dapat katil bertiang lak. saya akan letak kelambu , kalau tak jumpa katil bertiang saya akan letak mcm ala-ala canopy yg separuh bulat di kepala katil.. macam bilik sang puteri aje ..

Dinding saya tidak akan letak wallpapaer di semua bahagian sebab nanti bila mereka besar mereka pasti cepat boring dengan susana yg ada..  mungkin saya akan letak wallpapaer di satu bahagian , kalau ada wallpaper corak ballerina ke pun cantik juga.. satu bahagian dinding lagi saya akan cat sahaja.

Langsir bili saya akan buat yg beropol2 dan saya akan campur corak bunga/kekotak/jalur/plain..mana-mana kombinasi..

Saya ni berangan aje..
Being the best is enough.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 30-11-2006 04:52 PM |All posts
Originally posted by Apanama at 30-11-2006 04:39 PM
pinkish,

kalau saya ada anak perempuan, saya berangan nak buat mcm ni.

Katalah umur nya dalam 4 tahun ke atas ..
Theme color saya akan pilih purple / dusty pink dan corak untuk girls saya su ...

wow..mcm bilik tuan puteri yer..tp buat masa ni saya prefer nak buat konsep kartun2 jer..kat mana nak cari mende2 mcm ladybird atau butterfly yg besar2 utk lekat kat dinding bilik ye? lagi satu cadangnya nak cat bilik kaler biru gelap..pastu kat bahagian dinding depan katil diorang nak lukis bulan dan bintang..nmpk mcm kita tgk langit waktu malam. langsir dah buat corak kartun garfield. skrg tgh cari kain utk buat cadar corak kartun doraemon atau sinchan plak.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 30-11-2006 05:41 PM |All posts
Originally posted by pinkish at 30-11-2006 04:02 PM
saya baru pindah rumah, sekarang tengah siapkan bilik utk 3 org ank pompan saya yg masih kecik. biasanya apa hiasan dan perabot yg sesuai letak dlm bilik tu? combination kaler mcmmana/ xkan kaler p ...

my sis decorate bilik her daughter dgn disney cartoon. nice!
hidupku pasrah kpd-Mu..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 30-11-2006 05:53 PM |All posts
For my doters..bilik dia saya cat warna cam lilac..pintu warna cream, katil ngan lemari saya tempah & cat warna cream. wall decoration just a framed stitch pooh & friends.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 30-11-2006 11:43 PM |All posts
Originally posted by Ibu_Sara at 30-11-2006 05:53 PM
For my doters..bilik dia saya cat warna cam lilac..pintu warna cream, katil ngan lemari saya tempah & cat warna cream. wall decoration just a framed stitch pooh & friends.


Tempekla gambar ibu_sara, me ponn suker lilac color, tgh plan nak cat my room w dat color... terfikir nak matchkan dgn offwhite / soft guava green... I think pastel cream ponn match...

Pinkish, pink is so synonym w girls but why not u try other colors as well, cam lilac ibusara ckp tu, tak pun soft burgundy, soft pastel orange... girls ni biasa la kena pastel2, kaler2 soft gitew... Lg satu I suggest kasik girls pilih their own fav. cartoon character... kdg2 lain dgn usia dorang... yg kakak maybe minat lain dr yg adik... Cam my son dulu2 minat bob the builder, skrg dah beralih ker power rangers... tp train thomas still his no.1 fav, tgh berangan nak siapkan bilik dia berkonsepkan trains...
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 30-11-2006 11:55 PM |All posts
Originally posted by pinkish at 30-11-2006 04:02 PM
saya baru pindah rumah, sekarang tengah siapkan bilik utk 3 org ank pompan saya yg masih kecik. biasanya apa hiasan dan perabot yg sesuai letak dlm bilik tu? combination kaler mcmmana/ xkan kaler p ...


Anak2 pinkish umur berapa tahun...?  kena sesuaikan ngan umur depa gak rasanya kalo nak pilih cara menghias bilik ni...
♥ With you, Each and everyday is a bonus - Whether it be for one moment, One day or a million moments. Being with you makes me Feel new and bright. Being able to be just us. With you we both create A wealth of warmth Rising from our hearts. A happy atmosphere of love.

Each and everyday is a bonus. I feel lucky and alive. You fill me with youth And masses and masses of Tender loving care. I treasure every moment with you. Thank you for coming into my life.  ♥
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 30-11-2006 11:59 PM |All posts
sekadar cadangan jerk...gambar2 ni hom dpt dari tenet...

















♥ With you, Each and everyday is a bonus - Whether it be for one moment, One day or a million moments. Being with you makes me Feel new and bright. Being able to be just us. With you we both create A wealth of warmth Rising from our hearts. A happy atmosphere of love.

Each and everyday is a bonus. I feel lucky and alive. You fill me with youth And masses and masses of Tender loving care. I treasure every moment with you. Thank you for coming into my life.  ♥
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 1-12-2006 09:58 AM |All posts
Ibu_Sara,

nak tanya u tempah katil dan almari dekat mana ya? saya ni penat masuk kedai perabot dan puas belek nak samakan pattern etc.. ada je set tak lengkap.. kalau custom made senang nak ikut kehendak kita kan..
Being the best is enough.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 1-12-2006 01:27 PM |All posts
Originally posted by Apanama at 1-12-2006 09:58 AM
Ibu_Sara,

nak tanya u tempah katil dan almari dekat mana ya? saya ni penat masuk kedai perabot dan puas belek nak samakan pattern etc.. ada je set tak lengkap.. kalau custom made senang nak ikut ...


Hi apanama,

Saya tempah dengan sorang uncle nie, kedai dia kat jalan kelang lama..nanti saya ambik gambar bilik anak saya..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 1-12-2006 02:30 PM |All posts
Originally posted by Ibu_Sara at 30-11-2006 05:53 PM
For my doters..bilik dia saya cat warna cam lilac..pintu warna cream, katil ngan lemari saya tempah & cat warna cream. wall decoration just a framed stitch pooh & friends.

kaler lilac tu camne? :hmm:
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 1-12-2006 02:36 PM |All posts
Originally posted by yaszz at 30-11-2006 11:43 PM


Tempekla gambar ibu_sara, me ponn suker lilac color, tgh plan nak cat my room w dat color... terfikir nak matchkan dgn offwhite / soft guava green... I think pastel cream ponn match...

Pinki ...

klu tanya kat anak2 saya tu..sorg nak kaler purple, sorang nk biru yg kecik nak kaler merah..xkan nak kaler semua kaler tu dlm bilik depa :geram: tp itulah..kaler2 lembut ni sesuai dgn jiwa bdk2 pompan ni kan? tp kalau cartoon mmg depa semua suka sinchan jer..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 1-12-2006 02:38 PM |All posts
Originally posted by holmes at 30-11-2006 11:55 PM


Anak2 pinkish umur berapa tahun...?  kena sesuaikan ngan umur depa gak rasanya kalo nak pilih cara menghias bilik ni...

umur tiga dara pingitanku..5,4,3 :nyorok:
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 1-12-2006 02:41 PM |All posts

Reply #8 holmes's post

cantiknyaaa!!!! suka tgk yg no. 5dan 6 tu..saya plan nak wat mcm yg no. 5 tu ler..tp kat atas sikit dan lukis bulan dan bintang atas latar biru gelap.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 1-12-2006 02:59 PM |All posts
TIPS

Decorating rooms for little girls is quite a pleasurable activity. It is a nest for daydreaming, spinning tales of wonder, study, play with dolls, sleep and even do a little makeup and spend time gazing at the mirror for all those imagined-up pimples! Here are some super ideas to transform the room of your place a paradise for fairies:

* Girls, whether small, teenaged or those turning into young women, tend to be more creative than boys and love to have a say in the decoration of your room. So, ask your girl to make a list of her favorite toys or characters that she would like to incorporate as a theme of her room.

* Use her favorite colors to paint the walls of the room, as accents, accessories or linens and curtains.

* Girls love to recycle the products and to use them into new creative innovative ways. Mirror attached to the dresser formerly can be put directly on the wall. The knobs, pulls of the dressers and armoires can be changed while posters can be changed for an instant new look.

* Bold backgrounds with bulletin boards, where the girls can paste magazine cutouts, hand-made greeting cards or their own paintings and drawings, are often loved by them and encourage creativity in them.

* New linens, bedsheets and duvet covers matching the theme of the room featuring fairies, Christmas colors, wedding bells or even garden elves are a warm change too. Let the girls paint the matching valances for their windows.

* The choice and taste of a growing child and girls change quickly. So it is advisable to use the hand painted murals, cheaper options for carpets and rug areas, wall stick ups, framed arts, posters and accent rugs that can be easily changed and are budget-friendly.

* Accent pillows and throws, hanging wall tapestry and cheap window treatments and area rugs can be used for introducing variety in color and texture.
   
* Don't forget to provide plenty of storage area in the dressing table and a full-length mirror to organize their cosmetics, jewellery pieces, hairpins, combs and other accessories.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 1-12-2006 03:02 PM |All posts


Tingin nak buat bilikmy doter cam ne.. so sweet :love:
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 1-12-2006 03:27 PM |All posts
Originally posted by pinkish at 1-12-2006 02:30 PM

kaler lilac tu camne? :hmm:


mcm purple sikit.  kalau tengok gambar yg holmes paste tu, bilik yang last sekali.  kaler dia lebih kurang dinding tu..cume light lagi sikit.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 2-12-2006 12:44 AM |All posts
Originally posted by dealova77 at 1-12-2006 03:02 PM


Tingin nak buat bilikmy doter cam ne.. so sweet :love:


haah tomey tomey... wak ku kempunan jek...
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 2-12-2006 10:35 AM |All posts
Originally posted by pinkish at 1-12-2006 02:38 PM

umur tiga dara pingitanku..5,4,3 :nyorok:


Ohh...masih kecik2 lagikk ropenya...tapi memang dah pandai memilih ni kan...:bgrin:

serupa umur anak2 sedara hom....6 dan 4 tahun...
♥ With you, Each and everyday is a bonus - Whether it be for one moment, One day or a million moments. Being with you makes me Feel new and bright. Being able to be just us. With you we both create A wealth of warmth Rising from our hearts. A happy atmosphere of love.

Each and everyday is a bonus. I feel lucky and alive. You fill me with youth And masses and masses of Tender loving care. I treasure every moment with you. Thank you for coming into my life.  ♥
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 2-12-2006 10:36 AM |All posts
Originally posted by dealova77 at 1-12-2006 03:02 PM


Tingin nak buat bilikmy doter cam ne.. so sweet :love:


so sweet bilik tido ni...sesuai utk girls...
♥ With you, Each and everyday is a bonus - Whether it be for one moment, One day or a million moments. Being with you makes me Feel new and bright. Being able to be just us. With you we both create A wealth of warmth Rising from our hearts. A happy atmosphere of love.

Each and everyday is a bonus. I feel lucky and alive. You fill me with youth And masses and masses of Tender loving care. I treasure every moment with you. Thank you for coming into my life.  ♥
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 2-12-2006 11:44 AM |All posts
Originally posted by Ibu_Sara at 1-12-2006 01:27 PM


Hi apanama,

Saya tempah dengan sorang uncle nie, kedai dia kat jalan kelang lama..nanti saya ambik gambar bilik anak saya..



ibu sara,

cepat le tepek gambar bilik anak... nak tengok.. nak tengok.. :bodek::bodek::bodek:
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 4-12-2006 08:48 AM |All posts
Originally posted by holmes at 2-12-2006 10:35 AM


Ohh...masih kecik2 lagikk ropenya...tapi memang dah pandai memilih ni kan...:bgrin:

serupa umur anak2 sedara hom....6 dan 4 tahun...

a'ah..x padan ngan kecik dah pandai memilih mcm2..mcm tu lah anak pompan yek..yg pastinya x boleh bagi tido dekat2 sbb selalu bergusti depa tu..:geram:
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 4-12-2006 08:50 AM |All posts
Originally posted by Iman_Baby at 2-12-2006 11:44 AM



ibu sara,

cepat le tepek gambar bilik anak... nak tengok.. nak tengok.. :bodek::bodek::bodek:

:setuju: lama beno nunggu gambo ibu sara..bila nak tempek ni? x sabo gak nak tengok. mesti lawa. :love:
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 4-12-2006 10:22 AM |All posts
Originally posted by dealova77 at 1-12-2006 02:59 PM
TIPS

Decorating rooms for little girls is quite a pleasurable activity. It is a nest for daydreaming, spinning tales of wonder, study, play with dolls, sleep and even do a little makeup and spen ...



Hmmm cantik la hom... tapi kat mana nak cari decoration yg mcm snail n flowers tu... berkenan gak sbb simple n nice

:love::love:
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 4-12-2006 12:09 PM |All posts
cantik cantik.. hom gamba2 tuh cantik2 bilik.. simple but sweet.. dealova.. yg nih memang comey.. aduh.. bila la tad nak ada anak ek..
my name Norma
Reply

Props Report

1234Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 28-11-2014 11:40 PM , Processed in 0.146402 second(s), 27 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top