CARI Malay Forums

Title: MENGHIAS BILIK TIDUR ANAK [Print]

Author: pinkish    Time: 30-11-2006 04:02 PM
Title: MENGHIAS BILIK TIDUR ANAK
saya baru pindah rumah, sekarang tengah siapkan bilik utk 3 org ank pompan saya yg masih kecik. biasanya apa hiasan dan perabot yg sesuai letak dlm bilik tu? combination kaler mcmmana/ xkan kaler pink je seme brg kan? ada apa2 idea x? cadangnya nak bubuh abjad ABC kat dinding dlm susunan yng menarik dgn sticker2 kartun.
Author: Apanama    Time: 30-11-2006 04:39 PM
pinkish,

kalau saya ada anak perempuan, saya berangan nak buat mcm ni.

Katalah umur nya dalam 4 tahun ke atas ..
Theme color saya akan pilih purple / dusty pink dan corak untuk girls saya suka samada butterfly atau barbie atau apa nama sekor serangga tu.. aaa pepatung...

Saya akan beli/cat perabut seperti katil, almari, dressing table yg berwarna putih kemudian saya stencil dengan corak bunga bunga.

Kalau dapat katil bertiang lak. saya akan letak kelambu , kalau tak jumpa katil bertiang saya akan letak mcm ala-ala canopy yg separuh bulat di kepala katil.. macam bilik sang puteri aje ..

Dinding saya tidak akan letak wallpapaer di semua bahagian sebab nanti bila mereka besar mereka pasti cepat boring dengan susana yg ada..  mungkin saya akan letak wallpapaer di satu bahagian , kalau ada wallpaper corak ballerina ke pun cantik juga.. satu bahagian dinding lagi saya akan cat sahaja.

Langsir bili saya akan buat yg beropol2 dan saya akan campur corak bunga/kekotak/jalur/plain..mana-mana kombinasi..

Saya ni berangan aje..
Author: pinkish    Time: 30-11-2006 04:52 PM
Originally posted by Apanama at 30-11-2006 04:39 PM
pinkish,

kalau saya ada anak perempuan, saya berangan nak buat mcm ni.

Katalah umur nya dalam 4 tahun ke atas ..
Theme color saya akan pilih purple / dusty pink dan corak untuk girls saya su ...

wow..mcm bilik tuan puteri yer..tp buat masa ni saya prefer nak buat konsep kartun2 jer..kat mana nak cari mende2 mcm ladybird atau butterfly yg besar2 utk lekat kat dinding bilik ye? lagi satu cadangnya nak cat bilik kaler biru gelap..pastu kat bahagian dinding depan katil diorang nak lukis bulan dan bintang..nmpk mcm kita tgk langit waktu malam. langsir dah buat corak kartun garfield. skrg tgh cari kain utk buat cadar corak kartun doraemon atau sinchan plak.
Author: Maisarah    Time: 30-11-2006 05:41 PM
Originally posted by pinkish at 30-11-2006 04:02 PM
saya baru pindah rumah, sekarang tengah siapkan bilik utk 3 org ank pompan saya yg masih kecik. biasanya apa hiasan dan perabot yg sesuai letak dlm bilik tu? combination kaler mcmmana/ xkan kaler p ...

my sis decorate bilik her daughter dgn disney cartoon. nice!
Author: Ibu_Sara    Time: 30-11-2006 05:53 PM
For my doters..bilik dia saya cat warna cam lilac..pintu warna cream, katil ngan lemari saya tempah & cat warna cream. wall decoration just a framed stitch pooh & friends.
Author: yaszz    Time: 30-11-2006 11:43 PM
Originally posted by Ibu_Sara at 30-11-2006 05:53 PM
For my doters..bilik dia saya cat warna cam lilac..pintu warna cream, katil ngan lemari saya tempah & cat warna cream. wall decoration just a framed stitch pooh & friends.


Tempekla gambar ibu_sara, me ponn suker lilac color, tgh plan nak cat my room w dat color... terfikir nak matchkan dgn offwhite / soft guava green... I think pastel cream ponn match...

Pinkish, pink is so synonym w girls but why not u try other colors as well, cam lilac ibusara ckp tu, tak pun soft burgundy, soft pastel orange... girls ni biasa la kena pastel2, kaler2 soft gitew... Lg satu I suggest kasik girls pilih their own fav. cartoon character... kdg2 lain dgn usia dorang... yg kakak maybe minat lain dr yg adik... Cam my son dulu2 minat bob the builder, skrg dah beralih ker power rangers... tp train thomas still his no.1 fav, tgh berangan nak siapkan bilik dia berkonsepkan trains...
Author: holmes    Time: 30-11-2006 11:55 PM
Originally posted by pinkish at 30-11-2006 04:02 PM
saya baru pindah rumah, sekarang tengah siapkan bilik utk 3 org ank pompan saya yg masih kecik. biasanya apa hiasan dan perabot yg sesuai letak dlm bilik tu? combination kaler mcmmana/ xkan kaler p ...


Anak2 pinkish umur berapa tahun...?  kena sesuaikan ngan umur depa gak rasanya kalo nak pilih cara menghias bilik ni...
Author: holmes    Time: 30-11-2006 11:59 PM
sekadar cadangan jerk...gambar2 ni hom dpt dari tenet...


















Author: Apanama    Time: 1-12-2006 09:58 AM
Ibu_Sara,

nak tanya u tempah katil dan almari dekat mana ya? saya ni penat masuk kedai perabot dan puas belek nak samakan pattern etc.. ada je set tak lengkap.. kalau custom made senang nak ikut kehendak kita kan..
Author: Ibu_Sara    Time: 1-12-2006 01:27 PM
Originally posted by Apanama at 1-12-2006 09:58 AM
Ibu_Sara,

nak tanya u tempah katil dan almari dekat mana ya? saya ni penat masuk kedai perabot dan puas belek nak samakan pattern etc.. ada je set tak lengkap.. kalau custom made senang nak ikut ...


Hi apanama,

Saya tempah dengan sorang uncle nie, kedai dia kat jalan kelang lama..nanti saya ambik gambar bilik anak saya..
Author: pinkish    Time: 1-12-2006 02:30 PM
Originally posted by Ibu_Sara at 30-11-2006 05:53 PM
For my doters..bilik dia saya cat warna cam lilac..pintu warna cream, katil ngan lemari saya tempah & cat warna cream. wall decoration just a framed stitch pooh & friends.

kaler lilac tu camne? :hmm:
Author: pinkish    Time: 1-12-2006 02:36 PM
Originally posted by yaszz at 30-11-2006 11:43 PM


Tempekla gambar ibu_sara, me ponn suker lilac color, tgh plan nak cat my room w dat color... terfikir nak matchkan dgn offwhite / soft guava green... I think pastel cream ponn match...

Pinki ...

klu tanya kat anak2 saya tu..sorg nak kaler purple, sorang nk biru yg kecik nak kaler merah..xkan nak kaler semua kaler tu dlm bilik depa :geram: tp itulah..kaler2 lembut ni sesuai dgn jiwa bdk2 pompan ni kan? tp kalau cartoon mmg depa semua suka sinchan jer..
Author: pinkish    Time: 1-12-2006 02:38 PM
Originally posted by holmes at 30-11-2006 11:55 PM


Anak2 pinkish umur berapa tahun...?  kena sesuaikan ngan umur depa gak rasanya kalo nak pilih cara menghias bilik ni...

umur tiga dara pingitanku..5,4,3 :nyorok:
Author: pinkish    Time: 1-12-2006 02:41 PM
Title: Reply #8 holmes's post
cantiknyaaa!!!! suka tgk yg no. 5dan 6 tu..saya plan nak wat mcm yg no. 5 tu ler..tp kat atas sikit dan lukis bulan dan bintang atas latar biru gelap.
Author: dealova77    Time: 1-12-2006 02:59 PM
TIPS

Decorating rooms for little girls is quite a pleasurable activity. It is a nest for daydreaming, spinning tales of wonder, study, play with dolls, sleep and even do a little makeup and spend time gazing at the mirror for all those imagined-up pimples! Here are some super ideas to transform the room of your place a paradise for fairies:

* Girls, whether small, teenaged or those turning into young women, tend to be more creative than boys and love to have a say in the decoration of your room. So, ask your girl to make a list of her favorite toys or characters that she would like to incorporate as a theme of her room.

* Use her favorite colors to paint the walls of the room, as accents, accessories or linens and curtains.

* Girls love to recycle the products and to use them into new creative innovative ways. Mirror attached to the dresser formerly can be put directly on the wall. The knobs, pulls of the dressers and armoires can be changed while posters can be changed for an instant new look.

* Bold backgrounds with bulletin boards, where the girls can paste magazine cutouts, hand-made greeting cards or their own paintings and drawings, are often loved by them and encourage creativity in them.

* New linens, bedsheets and duvet covers matching the theme of the room featuring fairies, Christmas colors, wedding bells or even garden elves are a warm change too. Let the girls paint the matching valances for their windows.

* The choice and taste of a growing child and girls change quickly. So it is advisable to use the hand painted murals, cheaper options for carpets and rug areas, wall stick ups, framed arts, posters and accent rugs that can be easily changed and are budget-friendly.

* Accent pillows and throws, hanging wall tapestry and cheap window treatments and area rugs can be used for introducing variety in color and texture.
   
* Don't forget to provide plenty of storage area in the dressing table and a full-length mirror to organize their cosmetics, jewellery pieces, hairpins, combs and other accessories.
Author: dealova77    Time: 1-12-2006 03:02 PM


Tingin nak buat bilikmy doter cam ne.. so sweet :love:
Author: Ibu_Sara    Time: 1-12-2006 03:27 PM
Originally posted by pinkish at 1-12-2006 02:30 PM

kaler lilac tu camne? :hmm:


mcm purple sikit.  kalau tengok gambar yg holmes paste tu, bilik yang last sekali.  kaler dia lebih kurang dinding tu..cume light lagi sikit.
Author: yaszz    Time: 2-12-2006 12:44 AM
Originally posted by dealova77 at 1-12-2006 03:02 PM


Tingin nak buat bilikmy doter cam ne.. so sweet :love:


haah tomey tomey... wak ku kempunan jek...
Author: holmes    Time: 2-12-2006 10:35 AM
Originally posted by pinkish at 1-12-2006 02:38 PM

umur tiga dara pingitanku..5,4,3 :nyorok:


Ohh...masih kecik2 lagikk ropenya...tapi memang dah pandai memilih ni kan...:bgrin:

serupa umur anak2 sedara hom....6 dan 4 tahun...
Author: holmes    Time: 2-12-2006 10:36 AM
Originally posted by dealova77 at 1-12-2006 03:02 PM


Tingin nak buat bilikmy doter cam ne.. so sweet :love:


so sweet bilik tido ni...sesuai utk girls...
Author: Iman_Baby    Time: 2-12-2006 11:44 AM
Originally posted by Ibu_Sara at 1-12-2006 01:27 PM


Hi apanama,

Saya tempah dengan sorang uncle nie, kedai dia kat jalan kelang lama..nanti saya ambik gambar bilik anak saya..



ibu sara,

cepat le tepek gambar bilik anak... nak tengok.. nak tengok.. :bodek::bodek::bodek:
Author: pinkish    Time: 4-12-2006 08:48 AM
Originally posted by holmes at 2-12-2006 10:35 AM


Ohh...masih kecik2 lagikk ropenya...tapi memang dah pandai memilih ni kan...:bgrin:

serupa umur anak2 sedara hom....6 dan 4 tahun...

a'ah..x padan ngan kecik dah pandai memilih mcm2..mcm tu lah anak pompan yek..yg pastinya x boleh bagi tido dekat2 sbb selalu bergusti depa tu..:geram:
Author: pinkish    Time: 4-12-2006 08:50 AM
Originally posted by Iman_Baby at 2-12-2006 11:44 AM



ibu sara,

cepat le tepek gambar bilik anak... nak tengok.. nak tengok.. :bodek::bodek::bodek:

:setuju: lama beno nunggu gambo ibu sara..bila nak tempek ni? x sabo gak nak tengok. mesti lawa. :love:
Author: sakuragi    Time: 4-12-2006 10:22 AM
Originally posted by dealova77 at 1-12-2006 02:59 PM
TIPS

Decorating rooms for little girls is quite a pleasurable activity. It is a nest for daydreaming, spinning tales of wonder, study, play with dolls, sleep and even do a little makeup and spen ...



Hmmm cantik la hom... tapi kat mana nak cari decoration yg mcm snail n flowers tu... berkenan gak sbb simple n nice

:love::love:
Author: tad2200    Time: 4-12-2006 12:09 PM
cantik cantik.. hom gamba2 tuh cantik2 bilik.. simple but sweet.. dealova.. yg nih memang comey.. aduh.. bila la tad nak ada anak ek..
Author: misy    Time: 4-12-2006 12:53 PM
semlm pegi midvalley, nampak satu kedai/showroom utk bilik anak kat level 2, cantik cantik hiasan & perabot dia... katil tiang warna putih pun ada..
Author: olink    Time: 4-12-2006 02:05 PM
kat ikea pon cantik gak cth design bilik budak2 ...boleh tiru idea situ...
Author: ogierazali    Time: 4-12-2006 02:54 PM
sapa2 boleh tolong gie..... utk bilik anak gie..... yg lelaki 6 tahun .... yg perempuan 2 tahun...... tidur dalam satu bilik.... gie baru beli katil, almari & rak TV.... semua jenis kayu yg sama warna coklat..... bilik dah cat warna biru..... so ada sapa2 boleh bg idea......
Author: Iman_Baby    Time: 4-12-2006 10:32 PM
Originally posted by Ibu_Sara at 4-12-2006 09:50 PM
Pinkish ,

Nie dia bilik2 tidur anak saya..both guna cat yg sama.   Simple ajer..:nyorok:




Ini katil yg sama tempah sekali  ...



Ibu_Sara,

: cantik.. cantik... kemas je nampak.. my doter sure suka Pooh tu.. mana nak dpt gambar pooh tu eek..
Author: pinkish    Time: 5-12-2006 09:37 AM
Originally posted by Ibu_Sara at 4-12-2006 09:50 PM
Pinkish ,

Nie dia bilik2 tidur anak saya..both guna cat yg sama.   Simple ajer..:nyorok:




Ini katil yg sama tempah sekali  ...

cantik dan kemas!
nampak mcm luas je bilik anak Ibu_Sara, berapa org tidur bilik tu?
Author: Ibu_Sara    Time: 5-12-2006 10:22 AM
Originally posted by Iman_Baby at 4-12-2006 10:32 PM



Ibu_Sara,

: cantik.. cantik... kemas je nampak.. my doter sure suka Pooh tu.. mana nak dpt gambar pooh tu eek..


:tq::tq: Iman..pooh tu cross stitchnyer pattern.
Author: Ibu_Sara    Time: 5-12-2006 10:24 AM
Originally posted by pinkish at 5-12-2006 09:37 AM

cantik dan kemas!
nampak mcm luas je bilik anak Ibu_Sara, berapa org tidur bilik tu?


:tq::tq:pinkish..sorang jer tidur kat situ.
Author: tad2200    Time: 5-12-2006 10:41 AM
gie.. buat simple gini jer.. cuma katil tuh rapatkan kekiri  dan kanan dinding.. gamba nih tad amik kat page 1. deco cantik


Author: pinkish    Time: 5-12-2006 11:06 AM
Originally posted by ogierazali at 4-12-2006 02:54 PM
sapa2 boleh tolong gie..... utk bilik anak gie..... yg lelaki 6 tahun .... yg perempuan 2 tahun...... tidur dalam satu bilik.... gie baru beli katil, almari & rak TV.... semua jenis kayu yg sam ...

kalau laki pompan tidur sebilik rasanya boleh gunakan kombinasi kaler biru dan pink. tp patern cadar utk anak pompan biarlah beropol2 utk membezakan dia dgn abgnya. atas katil anak pompan boleh letak toys dan baby bear sementara tepi katil yg lelaki boleh gantung poster kereta atau power rangers ker..eh! memandai2 pulak aku ni bagi advise kat org. :nyorok:
Author: anisk    Time: 5-12-2006 11:29 AM
ogie,

boleh buat dua area yang berlainan dalam satu bilik, kaler dinding ngan kaler yang leh fix kan both.. contoh pink n biru, kuning n biru or kuning n hijau,..letak divider yang pisahkan both katil, dan kepala katil bukan menghala satu dinding (how to elaborate yer)...mean that let say katil abang kat sebelah dinding yang kaler biru tuh...dan at other corner letak katil adik ngan kepala katil at other side of wall..
then satu carpet yang suitable both, cam kartun mickey mouse atau kartun carpet yang ada hisan cam jalanraya tuh...letak satu meja bulat kat tengah2 area tuh dengan dua atau tiga stool chair ikut kaler, pink  n biru (contoh meja n stool cam Ikea)...almari leh letak in between area kosong yang ada dan if bilik luas n still ada space untuk letak toy rack , leh letak kat hujung katil....atas katil , letak mainan derang..girl, letak teddy bear n patung or whatsoever the toy yang suit dia, n sebaliknyer laaa

heheh, just my idea...nanti kalau rajin , me leh snap pic my son room ngan contoh meja bulat n stool as decsribed tuh...

Author: Apanama    Time: 5-12-2006 05:50 PM
Ibu_sara,
kemas nampak tersusun bilik tu. clean and minimalist aje. senang nak mengemas. saya suka.

challenging juga nak menghias bilik anak ni kan.  saya pun baru half way menghias bilik anak (a boy).  Rasa menyesal pun ada bila dah siap letak wallpaper separuh.  sebab anak dah usia 6 tahun..  esok dia masuk umur 13 tahun jenuh la saya nak scrap wallpaper tu semula..menyesal pun ada sebab pilih yg nampak kiddy for wallpaper..

Saya rasa sepatutnya saya play with paint aje..  tiba2 terfikir idea cat dinding atas bawah guna 2 color dan garisan antara cat dinding atas dan bawah tu di buat beralun..  kalau nak letak wallpaper pun saya patut letak kat bahagian dinding paling atas (border) dan pilih border yg agak lebar corak untuk kanak2.. esok2 kalau nak scrap senang sikit.. alahai.. inilah kesilapan saya dalam mencuba hias bilik anak saya..
Author: spidernfly    Time: 5-12-2006 07:40 PM
belum nak sempat hias apa pun in my sons room coz i pun baru pindah to this new house.... but for now gi ni je la rupanyer.... (i thought mau put some canvas art later on)


[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]
(their closet)

[img][/img]
(again their closet tapi ni byk their winter clothing[jumpers, jackets, skivy's] and baju melayus)
Author: ogierazali    Time: 6-12-2006 09:59 AM
Originally posted by tad2200 at 5-12-2006 10:41 AM
gie.. buat simple gini jer.. cuma katil tuh rapatkan kekiri  dan kanan dinding.. gamba nih tad amik kat page 1. deco cantik



Tad.... memang suka gambar ini....... TQ..:tq:.TQ...:tq: tad.....
Author: ogierazali    Time: 6-12-2006 10:04 AM
Originally posted by pinkish at 5-12-2006 11:06 AM

kalau laki pompan tidur sebilik rasanya boleh gunakan kombinasi kaler biru dan pink. tp patern cadar utk anak pompan biarlah beropol2 utk membezakan dia dgn abgnya. atas katil anak pompan boleh l ...


sebenarnya gie tgh cari warna yg sesuai utk cadar........ TQ bg idea utk cadar beropol2 tu.... bagus idea tu....:love: ada gambar tak.... insya allah gie boleh jahit cadar.........
Author: ogierazali    Time: 6-12-2006 10:13 AM
Originally posted by anisk at 5-12-2006 11:29 AM
ogie,

boleh buat dua area yang berlainan dalam satu bilik, kaler dinding ngan kaler yang leh fix kan both.. contoh pink n biru, kuning n biru or kuning n hijau,..letak divider yang pisahkan both ...


ada masalah klu gie nak buat area yg berbeza.... bilik nya kecil..... rumah gie ada 4 bilik , master bedroom, bilik gie..... bilik no 2 bilik anak2 gie.... bilik no.3 bilik nya kecil so buat store... bilik no. 4 bilik jahitan gie..... bilik anak gie keluasan dalam 10 x 11 kaki ada tingkap.... sebab rumah gie rumah tepi.....

sekarang ni... gie terfikir nak buat cadar warna hijau + pink.... :love:cantik tak? bilik tu dah warna biru.... cantik tak agak2nya.....:hmm:
Author: pinkish    Time: 6-12-2006 12:39 PM
Originally posted by ogierazali at 6-12-2006 10:13 AM


ada masalah klu gie nak buat area yg berbeza.... bilik nya kecil..... rumah gie ada 4 bilik , master bedroom, bilik gie..... bilik no 2 bilik anak2 gie.... bilik no.3 bilik nya kecil so buat st ...

cantik kaler ijau ngan pink wat cadar tp motif bunga2 atau cartoon?
Author: Ibu_Sara    Time: 6-12-2006 07:36 PM
Originally posted by Apanama at 5-12-2006 05:50 PM
Ibu_sara,
kemas nampak tersusun bilik tu. clean and minimalist aje. senang nak mengemas. saya suka.

challenging juga nak menghias bilik anak ni kan.  saya pun baru half way menghias bilik anak  ...


:tq::tq: Apanama..actually saya pun dah experience macam apanama jugak.  masa dia orang kecik2 bilik2 tu saya taruk border kat tengah2 then bahagian bawah tu saya cat stripe pink and green pastel to match dengan border tu.  Over the years, border tu terkopek, so saya dah malas nak maintain border tu lagi, terus saya cabut n cat plain ajer.  

Agree, decoration kat bilik budak2 cost a lot of money esp kalau kita nak sedondon semua termasuk langsir, wall paper & cadar, so saya nak play save, and to save the budget too, is to minimize kat accessories atau decoration sbb budak2 cepat membesar and they tends to get boring..nanti tukar2 pulak minat dia orang..kejap suka barbie, pastu suka minnie pulak, dah besar2 nie nak mintak decorate mcm bilik lizzie mc guire lah pulak...mcm2:geram:
Author: ba3syia    Time: 7-12-2006 12:51 AM
Originally posted by ogierazali at 6-12-2006 10:13 AM


ada masalah klu gie nak buat area yg berbeza.... bilik nya kecil..... rumah gie ada 4 bilik , master bedroom, bilik gie..... bilik no 2 bilik anak2 gie.... bilik no.3 bilik nya kecil so buat st ...


Gie,
Kalau rumah corner lot, why not extend sikit, & buat bilik jahit. So, bilik jahit yg skrg tu, convert balik jadi bilik tidur.
Rumah saya pun corner lot, & renovation baru2 ni, saya tambah extra 2 bilik (tapi extend bhgn bawah je, atas tak usik ape2). Satu bilik jadi bilik tidur tetamu, & lagi satu kononnya nak buat bilik kerja saya. Tapi sampai skrg penuh barang2 bilik tu.
Author: anisk    Time: 7-12-2006 10:27 AM
Originally posted by ogierazali at 6-12-2006 10:13 AM


ada masalah klu gie nak buat area yg berbeza.... bilik nya kecil..... rumah gie ada 4 bilik , master bedroom, bilik gie..... bilik no 2 bilik anak2 gie.... bilik no.3 bilik nya kecil so buat st ...


mungkin my idea tak sesuai untuk bilik yang agak kecik kot, apapun ur idea untuk letak cadar kaler pink n hijau tuh ok...just nak tambah sket, rasanyer for small space, u better jangan cat dinding bilik tuh ngan kaler 2 yang gelap sebab ia akan buat that room nampak lebih sempit n kecik....boleh nak cat 2 different kaler untuk dinding, tapi jangan letak kaler yang gelap such as biru keseluruhan ...mungkin biru lembut ngan pink or kuning lembut..heheheh, just my idea....

since u dah cat that room n dah pun beli perabot, i think u leh susun jer dalam bilik tuh ikut kesesuaian ruang...n tambah kan seri bilik ur kid ngan carpet yang motif cartoon,langsir atau tampal frame2 kartun pada dinding macam pic ibu_sara letak ...just like my kid room , i belik puzzle yang cost me only RM 2 n frame kan ..then gantung dlm bilik my son, very low budget, but nampak nice for his room....

pic ni nak tunjuk gambar cartoon dr puzzle yang i frame kan ....apapun , this room dah tak wujud lagik dah now...heheheh...sori, gambar gelap sket...






[ Last edited by  anisk at 7-12-2006 10:29 AM ]
Author: ogierazali    Time: 7-12-2006 01:52 PM
Originally posted by ba3syia at 7-12-2006 12:51 AM


Gie,
Kalau rumah corner lot, why not extend sikit, & buat bilik jahit. So, bilik jahit yg skrg tu, convert balik jadi bilik tidur.
Rumah saya pun corner lot, & renovation baru2 ni, sa ...


tak boleh buat renovation lagi.... sebab CF belum dpt.... lagipun rumah gie end lot.... bukan corner lot.... tapi memang plan nak tambah satu bilik kat belakang sebab rumah gie ada lg 10kaki kat belakang nak buat bilik jahitan.....
Author: ogierazali    Time: 7-12-2006 01:55 PM
Originally posted by anisk at 7-12-2006 10:27 AM


mungkin my idea tak sesuai untuk bilik yang agak kecik kot, apapun ur idea untuk letak cadar kaler pink n hijau tuh ok...just nak tambah sket, rasanyer for small space, u better jangan cat dind ...


bagus jugak idea u tu..... warna bilik anak gie biru lembut........ gie tgh fikir....:hmm:. apa perlu buat......
Author: anisk    Time: 7-12-2006 02:57 PM
Originally posted by ogierazali at 7-12-2006 01:55 PM


bagus jugak idea u tu..... warna bilik anak gie biru lembut........ gie tgh fikir....:hmm:. apa perlu buat......


hehehehehe...pikir pikir, jangan tak pikir...selamat berpikir...hehehehe

****since ur son dah 6 yrs kan, y don u ask for his idea...really, try me, sumtime, they r more creative than us...

Author: ogierazali    Time: 8-12-2006 10:27 AM
Originally posted by anisk at 7-12-2006 02:57 PM


hehehehehe...pikir pikir, jangan tak pikir...selamat berpikir...hehehehe

****since ur son dah 6 yrs kan, y don u ask for his idea...really, try me, sumtime, they r more creative than us...


betul tu..... tapi mcm2 dia nak ..... kekadang pening kepala..... anak gie beritau gie... nak letak TV dalam bilik..... katanya klu ada org datang boleh dia tgk kat bilik & dia boleh baring kat bilik aje.... dia juga nak time table tuisyen & gambar2 di gantung.... mcm2 pulak tu..:geram:.. lagi satu idea dia yg menarik.... dia suruh lukis gambar kat dinding mcm kat sekolah dia.... tapi gie belum dapat idea lagi....  :hmm::hmm:
Author: anisk    Time: 8-12-2006 10:52 AM
Originally posted by ogierazali at 8-12-2006 10:27 AM


betul tu..... tapi mcm2 dia nak ..... kekadang pening kepala..... anak gie beritau gie... nak letak TV dalam bilik..... katanya klu ada org datang boleh dia tgk kat bilik & dia boleh baring ...



hehehehe...........see..so many idea kan sampai kita jadik pening..i experienced it oso ..apapun , sonok tengok dia happy bila kita wat macam yang dia nak tuh...
Author: ogierazali    Time: 8-12-2006 03:26 PM
Originally posted by anisk at 8-12-2006 10:52 AM



hehehehe...........see..so many idea kan sampai kita jadik pening..i experienced it oso ..apapun , sonok tengok dia happy bila kita wat macam yang dia nak tuh...


TQ...:tq:.TQ....:tq:. mula2 tak terfikir pun.... lepas u cakap baru terfikir, tapi yg selalu ikut kata anak2 ni... suami gie.... bertambah pening dibuatnya......:geram:
Author: woh_getoh    Time: 9-12-2006 05:17 PM
aku punya blk anak..awal2 dulu..mmg la ada colour theme la.. pastu byk brg bli kat ikea.. bunk bed pon ikea... pastu dinding..kaler kuning lembut + hijau muda.. bg ceria2 katakan.. letak daun2... lampu mcm bunga tuh...

tapi..kusangka panaih ke petang.. ropenye ujan ditghhari hehehe.. tahan dekat 1 bln ajer hehhe.. selepas itu bermulalah operasi ART ATTACK... guess what.. doter aku 5 thn.. son aku 2 thn.. ewah2.. org baru dpt pensil katekan... abis dah dinding aku jadi tempat curahan idea2 kreatif diorang.. ABC la.. 123 la.. gamba katun la.. pehhh.. x payah bli poster la org kata... awal2 bini aku marah gak..last2 aku pikir2.. lantak korang la. nanti dah besau2..aku cat lain la... so skrang dgn bangganya..aku pon tumpang sekaki lukih kat dinding.. mcm mural lah hehehhe...

dr elok2 ada theme... skrang jadi theme skolah tadika hehhehe..

xleh tepek sini la gambo.. malu aih.. hehehhe...
Author: natsuki    Time: 7-12-2007 11:50 PM
ni ade sampleáábilik anak..ok x camni??



p/s : show room at Puchong Lake Edge

[ Last edited by  natsuki at 9-12-2007 11:11 PM ]
Author: marisa_anuar    Time: 8-12-2007 12:07 AM
Title: Reply #52 natsuki's post
cantik nyer nat...i like...
Author: eva    Time: 8-12-2007 07:01 AM
dr my thread






Author: kakyongsarah    Time: 18-12-2007 01:25 PM
suker tengok combination color bilik ni... plan nak buat bilik cam ni untuk my girls 7 & 3 yrs.. ibunye yg lebih...



plan nak tempah furnitures cam ni , nak tanya kos kat adik ipar dulu..


Author: some1in    Time: 19-12-2007 01:03 AM
set bilik tidur lawa lawa masuk sini..
www.kidsnstyle.com.my/
Author: whiteroselady    Time: 19-12-2007 01:16 PM
Originally posted by natsuki at 7-12-2007 11:50 PM
ni ade sample  bilik anak..ok x camni??



p/s : show room at Puchong Lake Edge


white suka yg ni...simple & sesuai for my boy........
Author: eva    Time: 31-12-2007 08:26 AM
Originally posted by pinkish at 1-12-2006 02:36 PM

klu tanya kat anak2 saya tu..sorg nak kaler purple, sorang nk biru yg kecik nak kaler merah..xkan nak kaler semua kaler tu dlm bilik depa :geram: tp itulah..kaler2 lembut ni sesuai dgn jiwa bdk2 pompan ni kan? tp kalau cartoon mmg depa semua suka sinchan jer..


dah bubuh kaler ke blom pinkish?
i think background tu biarkan je putih sbb senang nak blend kaler kesukaan bebudak tu..
apa yg penting bagi dorang space utk each other,,

so preference kat sini.. kaler purple, biru dan merah... tp takder sorang pon ckp theme mcmana kan?

jom i share some pics kat sini k

nie i ambik dr pic Next Home Magazine

utk kakak yg suka purple;



utk kakak 2nd yg suka biru



dan utk si kecil y suka merah... check yg kat bawah tu.. dia abit merah dan putih..



apa yg penting.. background tetap warna cerah
Author: Syd    Time: 16-6-2008 04:03 PM
Hias bilik ikut minat anak
Oleh Bennie Zie Fauzi
bennie@bharian.com.my


BILIK tidur adalah dunia kecil kanak-kanak. Di sini tempat mereka berimaginasi, melakukan aktiviti, tidur dan beristirahat.

Beri kebebasan anak pilih warna, corak kertas dinding dan rekaan perabot

BERBICARA mengenai bilik tidur, kanak-kanak juga seperti orang dewasa memerlukan ruang peribadi. Jika, kita menganggap bilik tidur tempat paling menenangkan, kanak-kanak memerlukan ruang ini bagi mengisi fasa tumbesaran, berimaginasi dan memperkaya pengalaman hidup melalui pembacaan serta aktiviti. Pada akhirnya, ruang ini juga diperlukan untuk berehat dan melelapkan mata.

Persoalannya, siapa perlu dipertanggungjawabkan menata hias bilik kanak-kanak ini? Wajarkah diserah secara mutlak kepada ibu bapa atau anak-anak juga patut diberi peluang mengemukakan tema dan perhiasan?

Pakar hiasan dalaman dan pemilik Impiana Dagang, Amran Abdullah, berkata ada beberapa panduan menghias bilik kanak-kanak, pertama, ibu bapa perlu mengenal pasti minat anak-anak.

Beliau berkata, kanak-kanak lelaki dan perempuan lazimnya berbeza minat iaitu lumrah bagi lelaki memilih gaya hiasan yang melambangkan watak lasak mereka sementara cita rasa yang perempuan lembut dan feminin.

Jadi, katanya penting bagi ibu bapa bertanya dulu minat anak-anak supaya hala tuju gaya penataan dapat ditentukan.



ôSecara lumrah, kanak-kanak berumur sehingga 13 tahun menyukai kemasan dan perhiasan warna terang, misalnya dinding dicat pinang masak serta kertas dinding corak kartun. Bilik mewakili dunia kecil mereka iaitu tempat dia berangan selanjutnya bercerita. Justeru, elok sekiranya mereka diberi kebebasan memilih sesuatu yang benar-benar dekat dengan jiwa,
Author: si bulat    Time: 17-6-2008 07:28 AM
anak bulat suke colour orange..
so, plan nak colour dinding bilik dia colour orange.. ;)

pas tu sebab rumah kecik, plan nak beli katil yg serba-guna tu je.. yg atas katil, bawah almari or meja tu ke..
kat mane ye ade jual katil yg cam ni & berape kos yer agaknye...

thanxx..
Author: tunteja73    Time: 17-6-2008 08:38 AM
Last week Tun pergi IKEA....
Teruja tengok showroom dia
Especially kids nye bedroom...cantik-cantikkkkkkk
Boleh berkunjung ke sana untuk dapatkan idea...atau beli terussss
Author: rossa_queen    Time: 17-6-2008 09:46 AM
Anyone boleh bagi idea tak utk bilik anak pompuan age 11-15 yrs? Memandangkan dia dah masuk remaja, dia mula complain bilik dia cam bilik budak kecik - iyalah dgn almari mickey mouse, ada barbie dolls, cadar powerpuff girls etc.. So, camner ek nak upgrade bilik dia sikit2 utk kelihatan remaja sikit??
Author: tangkaijering    Time: 17-6-2008 04:26 PM
tolong kasi cadangan nk hias bilik anak lelaki aku.....
Author: dealova04    Time: 18-6-2008 09:22 AM
Title: Reply #62 rossa_queen's post
tu la...
aku ada 2 doters yg kecik2 lg...
yg kakak mmg dah lama ckp nk blk sdr...
ada set katil semua..& hias2...
tp sampai la ni..aku x wat apa pon...
aku pk2 blk..mesti jd mcm ni lah kalau anak dara ku dah remaja...
sure dah x sesuai set katil knk2 tu...
lg pon .. anak2 mn nk tdo sdr kn...
sure nk tdo bwh tiak kita...

mmg aku nk sgt hias blk tuk anak2...
tp..aku akan bli perabot biasa yg leh guna sampai dia bsr...
Author: bayam    Time: 23-8-2008 12:28 PM
ni bilik my son..simple jer.. color pun campur2..anak lelaki takpa kot...



[ Last edited by  bayam at 23-8-2008 03:56 PM ]
Author: matakecik    Time: 24-8-2008 10:47 PM
mata pun nak decorate bilik anak
tapi buat masa ne bilik dia sepah giler
game papa dia pun dalam bilik dia
tapi takpelah buat masa ne dia pun kecik sangat nak tau pasal bilik dia
nanti kena buat operasi mengemas dulu
baru bleh hais2

buat masa ne tgok jelah gambar jawabnya
Author: iamazue    Time: 7-9-2008 08:11 AM
ni ada satu sample lgi.. sori ek kecik jer gambarnya..
aku rasa yg cam ni sesuai utk bilik yg memanjang..

Author: Mas916    Time: 8-9-2008 10:41 AM
Inspirasi Tema Bilik Bayi
Kesukaran menentukan tema bilik bayi boleh dikurangkan dengan menyuntik cita rasa peribadi. Misalnya jika anda gemar bersantai di pantai dan belayar meneroka dunia, selitkan angan-angan anda itu sebagai sebahagian tema hiasan. Anda juga boleh menyerikan ruang dengan mempamerkan permainan sewaktu kanak-kanak.

Anda juga boleh mengilhamkan hiasan menarik melalui warna dan motif fabrik digemari. Beberapa tema yang boleh diabadikan dalam gaya penataan termasuk:

Mainan vintage
Warna tema termasuk hijau hutan, merah dan biru kelasi. Hiasan bertumpu kepada dinding dan katil yang diberi sisipan blok kayu, permainan kuda goyang, patung beruang, badut dalam kotak dan sebagainya.

Pasang kertas dinding sempadan motif kartun beruang dan kuda goyang bersama langsir renda yang diberi sentuhan antik.

Warna asas
Disisipkan menerusi tema belon, bentuk dan nombor. Langsir singkat potongan belon dipasang melapisi fabrik sheers dan diikat kemas dengan pengikat langsir aneka warna berhias butang warna terang.

Ketengahkan katil bercetak gambar kartun dan beri sentuhan baru kepada kabinet lama dengan mengecatnya warna putih dan laci dicat warna berbeza.

Bakul menyimpan barang dan kain kotor dicat warna asas pastel dan krim. Tambah menarik andai dinding dicat teknik span serta ditambah motif belon dan nombor.

Pastikan bilik tidak menonjolkan terlalu banyak warna terang kerana boleh mengganggu lena dan fikiran anak.

Hutan hujan
Masukkan unsur burung dan rama-rama mainan yang boleh bergerak di siling mengiringi pelekat dinding motif tumbuhan tropika.

Suasana hutan diserlahkan menerusi mural gambar hutan tropika, kertas sempadan dinding corak belukar, langsir motif buluh dan untaian manik kayu menabiri rak penyimpanan terbuka.

Langit biru
Biru warna popular ditonjolkan menerusi siling berlukis motif langit dan tompokan awan. Hiasan tambahan berupa pelekat hiasan bulan bintang yang bersinar dalam gelap mampu melekakan bayi sebelum tidur.

Haiwan kesayangan
Tema sesuai untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan. Susun patung haiwan di penjuru bilik, dinding ditampal poster haiwan begitu juga cadar dan langsir diberi motif serupa. Corak tapak kaki haiwan dibentuk menggunakan teknik stensil ditampilkan di kepala katil.

Nautika dan dasar laut
Kanak-kanak lelaki cenderung memilih hiasan kapal layar dan rumah api manakala perempuan yang berjiwa lembut dan perasa, elok ditampilkan tema hiasan berasas cengkerang, kulit siput dan segala yang berkait pantai.

Gaya penataan menyamankan mata dijelmakan dengan mural dan hiasan dinding bertema pengembaraan dasar laut, kertas dinding sempadan corak ombak di samping hiasan tambahan gambar ikan duyung, tapak sulaiman dan kuda laut.

Bagi menampakkan kelainan, bilik dilengkapi lampu tidur bentuk kendi dan jala ikan dijadikan hiasan dinding.
Author: lady_lily    Time: 8-9-2008 03:00 PM
Originally posted by bayam at 23-8-2008 12:28 PM
ni bilik my son..simple jer.. color pun campur2..anak lelaki takpa kot...

http://farm4.static.flickr.com/3142/2788313323_6009668d55.jpg?v=0


Bayam....

Mana you beli toy storage tuh? Saya plan nak beli dan dah tengok kat Ikea. Mahal gilerr....Ingat nak cari yg murah2 jer. Mainan anak dah bersepah2.
Author: geng_tx    Time: 10-9-2008 11:17 AM


kebetulan ada dalam enset... ni mural yg lukis sendiri..

junior aku neh memang minat thomas and friends...

so theme bilik dia adalah semua keretapi...

katil yg paling susah nak dapat... katil keta banyak lah...
last last beli dari internet dengan satu kompeni di singapore sana.. 3 bulan baru dapat.

menda menda lain banyak amik kat ikea ... kena sewa van aku nak wat balik barang barang tu semua...


tips dari aku,

pilih satu theme..

dah pilih, carilah barang bertemakan menda tu...

elakkan pilih warna yg terang2... mcm merah dan kuning, oren dsb.... nanti mental state budak leh jadik hyper... tak tenang..
gambar mural tu, base dia putih... tapi dinding lain semua kaler biru thomas... atau biru muda...

so enjoy ....
Author: mama_rock    Time: 10-9-2008 12:31 PM
bagosnye..byk idea.
Author: gorgonz    Time: 6-7-2009 11:25 AM
up
Author: fauzana7    Time: 30-9-2009 04:38 PM
cantekknya... mana nak dapat khidmat runding utk bilik tidur kanak2....
Author: dee4ellese    Time: 27-10-2009 09:46 AM
Bilik tido anak2ku...
Cat sendiri. Awan pun lukis sendiri.








Author: goldfish77    Time: 27-10-2009 11:18 AM
Bilik tido anak2ku...
Cat sendiri. Awan pun lukis sendiri.







...
dee4ellese Post at 27-10-2009 09:46

cun cun....
Author: hunney_bunney    Time: 2-11-2009 09:44 AM
Post Last Edit by hunney_bunney at 2-11-2009 10:19

Post Last Edit by hunney_bunney at 2-11-2009 09:45

Post Last Edit by hunney_bunney at 2-11-2009 09:45

saje nk letak..
dpt dr email..
boleh bg idea utk sume...n praktical jugak...


Author: rimbun1    Time: 2-11-2009 12:24 PM
wahhh cantik2 bilik tidur anak kat sini eks... ada idea skit rimbun nak hias bilik anak.. pst pst baru this week nak tidur bilik sendiri.. so nak hias skit bg dia excited skit kekeke
Author: PremierMum    Time: 2-11-2009 12:41 PM
I pulak ada anak bujang 3 orang. New hse nanti, yg sulung dpt satu bilik and dia nak color brown for his room. Maklum..dah bujang! Abg Ngah dan Abg Lang kena kongsi satu bilik..and sorang nak hijau sorang nak biru. So, plan nak combinekan hijau dan biru tu. Kalau ada cadar Naruto lagi cantik sebab dua2 gila cartoon Naruto. Seluar kecik pon ada gambar Naruto
Author: bspotgurl    Time: 7-12-2009 12:05 PM
75# goldfish77

cantiknya bilik anak
walau buat sendiri pun
still nampak kemas
sukalahh




Welcome CARI Malay Forums (http://mforum5.cari.com.my/) Powered by Discuz! X2.5