CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678910... 89Next
Return Post new threads
Show: 241102|Reply: 2202

MERGED SEMUA PASAL RUMPUT

  [Copy link]

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-2-2006 10:39 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Ada sesiapa boleh share info pasal rumput? Jenis-jenis rumput. Jenis apa yang sesuai ditanam. Jenis apa yang senang nak maintain. Cara-cara nak tanam.
Kalau upah kontraktor tanam berapa harganya.

[ Last edited by  mok_nik at 2-6-2007 11:56 AM ]
Reply

Props Report

Moderator

Certified Intelligent Android

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 7-2-2006 11:01 AM |All posts
Originally posted by CivicSI at 7-2-2006 10:39 AM
Ada sesiapa boleh share info pasal rumput? Jenis-jenis rumput. Jenis apa yang sesuai ditanam. Jenis apa yang senang nak maintain. Cara-cara nak tanam.
Kalau upah kontraktor tanam berapa harganya.



Kalau nak cerita satu2 pasal jenis2 rumput, karakter n cara penjagaannya ni panjang..... Bergantung samada kita nak yg pure ataupun yg hibrid.....Bergantung jugak pd budget dan kegunaan........Kalau kat rumah sekarang ni banyak org tanam cow grass.... kalau ada budget lebih sikit bole pilih pearl grass ataupun manila grass..... Cara tanam pun banyak antaranya samada guna sod ataupun springging...
Harga bergantung samada tanam close atupun spot........ kalau tanam bnyk bole la diskaun lagi........
www.jowopinter.blogspot.com
Reply

Props Report

Post on 7-2-2006 11:15 AM |All posts
ha..kat rumah saya tanam pearl grass...alhamdulillah..tak yah nak gunting ke apa...cantik hijau jer....tengok jiran sebelah tu tanam rumput carpet..tiap tiap bulan kena gunting...eiii..tak der  masa la..nak buat gitu..tengok india tu tanak senang jer...pi beli kat sungai buluh jer...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 7-2-2006 11:23 AM |All posts
Originally posted by CivicSI at 7-2-2006 10:39 AM
Ada sesiapa boleh share info pasal rumput? Jenis-jenis rumput. Jenis apa yang sesuai ditanam. Jenis apa yang senang nak maintain. Cara-cara nak tanam.
Kalau upah kontraktor tanam berapa harganya.



paling senang rasanya cow grass kut...
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 7-2-2006 12:05 PM |All posts
Originally posted by cikpah at 7-2-2006 11:15 AM
ha..kat rumah saya tanam pearl grass...alhamdulillah..tak yah nak gunting ke apa...cantik hijau jer....tengok jiran sebelah tu tanam rumput carpet..tiap tiap bulan kena gunting...eiii..tak der  mas ...
Assalamualaikum cikpah,

Dah brp lama tanam ghumput mutiara?

Wsalam
Afaman kaana mukminann kamann kaana fasiqa, laa yas tawuun - 32:19
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-2-2006 01:31 PM |All posts
Originally posted by blackpurple at 7-2-2006 11:01 AM



Kalau nak cerita satu2 pasal jenis2 rumput, karakter n cara penjagaannya ni panjang..... Bergantung samada kita nak yg pure ataupun yg hibrid.....Bergantung jugak pd budget dan kegunaan...... ...


Blackpurple,

Apa kata kalau start share info pasal cow grass first? Kalau ada picture lagi bagus so that boleh beza antara pearl grass, manila etc.
Macam  kalau nak buat lining between steping stone selalunya guna jenis apa?:stp:
Reply

Props Report

Moderator

Certified Intelligent Android

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 7-2-2006 02:54 PM |All posts
Originally posted by CivicSI at 7-2-2006 01:31 PM


Blackpurple,

Apa kata kalau start share info pasal cow grass first? Kalau ada picture lagi bagus so that boleh beza antara pearl grass, manila etc.
Macam  kalau nak buat lining between ste ...


...cow grass tu rumput yag biasa dorang tanam kat rumah tu.... nama scientific dia Axonopus compressus... rumput ni tahan lasak sikit n biasa ditanam utk padang2 bola.... tapi maintenance leceh sikit la sebab kena mow selalu.... banding dgn pearl grass ataupun philipine grass, dia ni hibrid... tak perlu mow sebab rumput ni tak akan panjang pun......tapi kekadang kalau tanam kat humiditi yang tinggi mudah kena attack dgn fungus....

kalau nak tanam kat celah2 stepping stone ataupun grasscrete tu.. apa2 rumput pun bole tapi lebih estetik kalau guna rumput yg bertekstur halus mcm Philipine grass....
www.jowopinter.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 7-2-2006 02:55 PM |All posts
me tanam rumput carpet...nama betul2 tak taou peal ker manila ker....

ada 2 jenis:
1) cepat panjang, selalu kena gunting/potong
2) lambat panjang dan pendek sket.....me punya yg niee...pendek...tak payah nak gunting2/potong...cuma trim die dgn cabut rumput2 jahat....itu jer.....tp dlm masa yg sama me tanam rumput carpet yg panjang tuuu jugak...kat depan umah, mak aiiiii asyik2 nak kena potong bila dah panjang......compare yg pendek kat garden belakng ....
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 7-2-2006 04:09 PM |All posts
Originally posted by blackpurple at 7-2-2006 02:54 PM


...cow grass tu rumput yag biasa dorang tanam kat rumah tu.... nama scientific dia Axonopus compressus... rumput ni tahan lasak sikit n biasa ditanam utk padang2 bola.... tapi maintenanc ...


Ni haa....cow grass.

1

View rating log

Afaman kaana mukminann kamann kaana fasiqa, laa yas tawuun - 32:19
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 7-2-2006 04:27 PM |All posts
Meya tanam rumput carpet tu ler tapi tak tahu jenama ape...sebab pakai beli ajek.

Kalau biarkan nanti dia jadi panjang sikit and then gemuk2 sikit.

Meya ni rajin menggunting kalau berkesempatan especially time2 redup or kalau ada rumput2 jahat tuh...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 8-2-2006 10:05 AM |All posts
Originally posted by meya at 7-2-2006 04:27 PM
Meya tanam rumput carpet tu ler tapi tak tahu jenama ape...sebab pakai beli ajek.

Kalau biarkan nanti dia jadi panjang sikit and then gemuk2 sikit.

Meya ni rajin menggunting kalau berkesempat ...


rajinnyaa meya....
me suka tgk rumput carpet yg bergulung2 kalau dah panjang...nampak mcm bukit2...nampak gemok2.....geram tgk....tp kalau diratakan sure tak lawa....sebab nanti rumput tu jadik kaler coklat bila diratakan...
Reply

Props Report

Post on 8-2-2006 10:16 AM |All posts
w'salam nice...dah setahun lebih..cuma nak siram jer...
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 8-2-2006 10:32 AM |All posts
Originally posted by cikpah at 8-2-2006 10:16 AM
w'salam nice...dah setahun lebih..cuma nak siram jer...


Miker tanam cara PATCHES ker?

Selalu nya ghumput mutiara....jarang oghang tanam cara tu.:cak:

Ooooooooooooo....baru setahun.
Nanti kena rajin buang weeds dan tabur pasir halus di celah celah nya.

Bukan setakat menyiram jer......
Baja pun kena taruh gak.

Nanti dier jadi merah merah.
Afaman kaana mukminann kamann kaana fasiqa, laa yas tawuun - 32:19
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-2-2006 10:35 AM |All posts
Originally posted by niceghost2005 at 7-2-2006 04:09 PM


Ni haa....cow grass.




NG,
Cow grass mike yang warna putih tu sebab kena embun ke sebab apa ekk? Rumah mike ni banyak kabus .. kat mane rumah mike?
Teman nak tanam cow grass sikit, pearl sikit ..ikut tempat and kesesuaian .
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 8-2-2006 01:05 PM |All posts
Originally posted by meya at 7-2-2006 04:27 PM
Meya tanam rumput carpet tu ler tapi tak tahu jenama ape...sebab pakai beli ajek.

Kalau biarkan nanti dia jadi panjang sikit and then gemuk2 sikit.

Meya ni rajin menggunting kalau berkesempat ...

meya beli ruput carpet ni sekaki brp harga? ukuranya 1 keping rumout ni = 2 kaki kan? brp upah tanam?
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 8-2-2006 01:07 PM |All posts
Originally posted by teletubis at 8-2-2006 01:05 PM

meya beli ruput carpet ni sekaki brp harga? ukuranya 1 keping rumout ni = 2 kaki kan? brp upah tanam?


Teletubis,

Kalau Pearl Grass....harga nya dari RM2.10 to RM3.50 mengikut jumlah yg di beli.
Itu harga kat Sg Buluh tempoh hari

Tapi teman tengok.....ghumput carpet Phillipines pun o.k. gak.:cak:
Afaman kaana mukminann kamann kaana fasiqa, laa yas tawuun - 32:19
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 8-2-2006 01:18 PM |All posts
thanks nice...tadi i ada tebaca kalau rumput carpet ni sng mcm lipan dll duduk bawah dia...tgh decide ni nak tanam rumput yg sesuai...sg buloh tu kedai mana yg u dpt harga camni?
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-2-2006 01:38 PM |All posts
NG,

Mana ghupa rumput philipines tuh? tampal gambar boleh ?
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 8-2-2006 01:48 PM |All posts
Originally posted by CivicSI at 8-2-2006 01:38 PM
NG,

Mana ghupa rumput philipines tuh? tampal gambar boleh ?

CivicSI n teletubis,

Ghumput carpet Phillipines nie......seghuper dgn ghumput carpet biasa.
Yg beda nya ialah dari segi size n ia lebey padat ke tanah berbanding yg biasa.

Last week teman tengok kat nursery.

Tapi per per pun....teman still prefer COW GRASS.
Tak perlu penjagaan rapi.

Naik....potong, naik..........potong!
Sesekali.....tabur baja.
Afaman kaana mukminann kamann kaana fasiqa, laa yas tawuun - 32:19
Reply

Props Report

Post on 8-2-2006 02:08 PM |All posts
nice..tak der merah merah pun..gemuk gemuk ajer...hijau...la..bukan banyak sangat pun...sekakang kera jer..rumah teres...besar mana la..sangat kawasannya...
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 8-2-2006 02:11 PM |All posts
Originally posted by cikpah at 8-2-2006 02:08 PM
nice..tak der merah merah pun..gemuk gemuk ajer...hijau...la..bukan banyak sangat pun...sekakang kera jer..rumah teres...besar mana la..sangat kawasannya...


Sebab ghumput tu manjer skit.
Kalau di pijak............dier akan sakit.

Kalau tak taruh bajer..........dier akan sakit.
Kalau siram tak betul...........pun dier sakit.

Yg advante nya, dier tu tumbuh TAK SEGHOPER cow grass.
Dier rapat rapat n menjalar.
Afaman kaana mukminann kamann kaana fasiqa, laa yas tawuun - 32:19
Reply

Props Report

Post on 8-2-2006 02:26 PM |All posts
nak pakai baja apa?? nak siram macamana??
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 8-2-2006 03:10 PM |All posts
Originally posted by niceghost2005 at 8-2-2006 10:32 AM


Miker tanam cara PATCHES ker?

Selalu nya ghumput mutiara....jarang oghang tanam cara tu.:cak:

Ooooooooooooo....baru setahun.
Nanti kena rajin buang weeds dan tabur pasir halus di cela ...


Nice...

Tanam rumput pun rupanya kena baja ya... baru le saya tahu... selama ni tak pernah berbaja pun...
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 13-2-2006 02:01 PM |All posts
Assalamualaikum semuer,

Ini adalah rumput cow grass yg teman tanam kat ghumah.


Wsalam
1

View rating log

Afaman kaana mukminann kamann kaana fasiqa, laa yas tawuun - 32:19
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 13-2-2006 04:54 PM |All posts
Originally posted by niceghost2005 at 13-2-2006 02:01 PM
Assalamualaikum semuer,

Ini adalah rumput cow grass yg teman tanam kat ghumah.


Wsalam



NG,

Macam mana nak bagi rata and warna sama hijau ye? Kalau letak topsoil boleh rata tak?

Rumah abang teman last year baru tanam philiphine grass..kontraktor tuy caj 4 ringgit psf untuk rumput and upah tanam. Seringgit untuk topsoil.
Murah ke mahal? Semua sekali abg teman bayor Rm5000.
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 31-10-2014 10:56 PM , Processed in 0.146459 second(s), 27 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top