CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678Next
Return Post new threads
Show: 28803|Reply: 194

Pengalaman Umrah dan Haji

[Copy link]
niceaniesz This user has been deleted
Post on 11-10-2003 11:32 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Pengalaman di Mekah N Madinah During Haji N Umrah



Salam untuk sumer....teeringin nak dengar cerita, dari sahabah dan sahabiah sekelian, samada diri sendiri atau famili or kenkawan yang sudah ke mekah masa perfom umrah ke haji ker....apa pengalaman derang, how they've changed....atau apa-apa la yang menariknya....perubahan mereka tu mendadak ke, statikker...or menegak...:re:







.

[ Last edited by  ibnur at 28-3-2007 12:16 PM ]
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 11-10-2003 01:35 PM |All posts
pengalaman aku

la..takda apa pula
cuma masa kiterang baru lepas balik dr masjid nabawi
ada bebudak arab
panggil "jakart,"jakarta"

hohohoho
sabo aja aku
teringin aja nak jerit
malaysia la weigh


tapikan
ikhlas aku ckp
aku lagi suka madinah berbanding makkah
madinah jauh lebih bersih dan selesa
minta maafla
aku ckp ni
kat masjidil haram
mmg banyak taik burung...

kene hati hati
esp kalau sembahyang kat tingkat atas
Imagine there's no countries,
it isn't hard to do,
nothing to kill or die for,
and no religion too.
Imagine all the people,
living life in peace
Reply

Props Report

Adventurer

aku dah bosannn..

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 12-10-2003 02:11 PM |All posts
Originally posted by Duta lover at 11-10-2003 13:35:
pengalaman aku

la..takda apa pula
cuma masa kiterang baru lepas balik dr masjid nabawi
ada bebudak arab
panggil "jakart,"jakarta"

hohohoho
sabo aja aku
teringin aja nak je ...



BULAN PUASA NI LAH RAMAI YG BEREBUT2 MENGERJAKAN UMRAH..terutama mlm 10 terakhir ramadhan....crowded gile...time tu rasa macam bulan haji pulak...


'TERINGIN AKU MENGUNJUNGI RUMAHMU....'
"Truly, my prayer and my service of sacrifice, my life and my death,
are (all) for Allah, the Cherisher of the Worlds:  
Reply

Props Report

niceaniesz This user has been deleted
Post on 13-10-2003 09:53 AM |All posts
ye aarrrr...korang kan...pas balik tu kan...adertak masa semayang syik ternampak2 kaabah tuh....aku windu aaa sosana saner.....masa time aku pegi...telaga air zam zam tutup under renovation....tapi aku tetap puas ati....alhamdulillah la kan sumernya....citer aaa lagik...besla plak...kenangkan sumler...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 13-10-2003 12:03 PM |All posts
Suatu hari tu saya pergi tawaf. Masa tu tak ramai orang. Lepas tawaf saya tengok tempat hajarul aswad juga orang tak ramai. Saya pun masuk line, nak cium hajarul aswad. Depan saya ada orang Afghan. Tua. Saya kata dalam hati, eh lepas dia cium aku cium, kan ada 'kesan-kesan' ciuman dia kat situ naya aku!. Tiba-tiba lepas pakcik tu cium datanglah seorang remaja perempuan arab pakai purdah sama adik lelaki dia. Bila dia datang polis pun suruh saya bagi laluan. Dia pun cabut purdah depan saya dan cium....bila dia cabut purdah, 'hati sayapun luruh atas lantai' ... FULLAMAK, CANTIK NYERRRRRRRRRRR! Lepas tu saya cium. Tapi masa cium tu kepala hotak dah fikir lain dah ;).... Astaghfirullah.

[ Last edited by nahzaluz on 13-10-2003 at 12:04 PM ]
Reply

Props Report

niceaniesz This user has been deleted
Post on 13-10-2003 12:21 PM |All posts
kekkekeekek ko nih...pan kaabah pun dan lagik cenggitu erk...kekekek..aku pun same..ade sekali tu aku perna suh ada org arab (dari kuwait) tu bukak purdah dia...dia jelitas ko.....tapi in her 30's or late 20's la kot....dia tenga sembang ngna aku lam masjid kat mekah....masa tu aku kat tempat pompuan yang facing tul tul pan kaabah....da abis solat asar....dia sembang ngan aku...she speaks good english, n sounds young...aku pun eager la nengok camna ghuper dia....heheheehhe byk lagikla pengalaman indah indah kat sana.....ada mak iran tu lak bekernan la kat telekong aku....siap aku kena bukak telekong aku tuh...siap derang tengok tengok..sib baik bawah telekong aku pakai tudung ....hhehehhe tapi derang sporting...aku bukak, derang cover aku beramai2.....heheheh...jadik mak angkat aku ko....siap bagik duit iran buat sovenir lagik....tapi cakap cam ayam n itik la kan.....nak wat camna...aku tak sepandai speking...parsi...@ arab.....

nah luz ko pegi biler erk....agency maner
Reply

Props Report

Fighter

~~~KAK LIZA~~~

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 13-10-2003 02:02 PM |All posts
Originally posted by niceaniesz at 13-10-2003 09:53 AM:
ye aarrrr...korang kan...pas balik tu kan...adertak masa semayang syik ternampak2 kaabah tuh....aku windu aaa sosana saner.....masa time aku pegi...telaga air zam zam tutup under renovation....tapi ...

K.Lizapun masih terbayang suasana seronoknya di sana...samada di Masjidilharam atau Madinah...bilalah nak dapat kesana lagi agaknya....Inysaalah...
hidup ini satu UJIAN...

http://hanieliza.blogspot.com
Reply

Props Report

niceaniesz This user has been deleted
Post on 13-10-2003 04:02 PM |All posts
a ahkan...in kitarang nya group tempohari tuh, ada sowang mamat tu da pegi sumle, after exactly 2 months balik...betuah sungguh...rezeki sungguh...betula la lambaian dia tuh....i nv thot n imagin i cld be there tau...i nv planned...it jus epend..n nv thot of being redi or not...only wen d time comes nearer..i got freaked....but alhamdulillah....syukur kpdNya...no place s peaceful s being there....tranquility...argh....my rezeki was so murah there....
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 17-10-2003 04:48 PM |All posts
Akum semua...
Boleh tahu tak apa yg perlu disediakan bila nak pegi buat umrah?
Bape kos utk seorang...pakejnya plak, yang sesuai utk org bujang ermm pakej sederhana.
Sepanjang pengalaman sedara sedari...agency mana yg best?
Minta tolong bg info ye...
Saya amat hargainyer
Reply

Props Report

niceaniesz This user has been deleted
Post on 18-10-2003 09:42 AM |All posts
well...i pegi ikut rayhar agency....trusted one, n furthermore dia is one of the top 10 for LUTH's private package for Haji....so far so good..mutaffiw and segalanya...hotel dekat..waktu di mekah pun...turun tangga hotel terus pijak marmar masjid...ala aziz khogeer palace...besebelahan ngan hilton n makkah towers tuh..for those yang da pegi la....
Pricing plak...dpends on type of room yg kita nak....ber2 or ber4, or ber 6.....n days kita kat sana...like me, i amik bilik for 2, and ada di sana 15 hari....that costs me abt RM 3900 lebih, ...tak ingat exact figure.....my flight dri KLIA terus Madinah....naik Arab Airlines....
The prep on goin for umrah ni kan, salunya d agency akan buat kursus every week, selama sebulan, tapi kalu nak lebey pun tak per....its conducted FOC....
so far, yg ustaz tu kata, prep kena dari mental n physical n spiritual.....mentalo..kena ingat pegi sana nak buat ibadat....spiritual plak, buat solat tobat, solat hajat, sekurang2nya 2-3 hari sebelum brangkat sebaik baiknya ialah 41 kali....physical plak...sehat tubuh badan....
duit tak perlu bawa banyak, kat sana pun bole kuar duit gak...ada tabung aji....senang, tak perlu bawa buku account, jus bawa passport.....doa plak, bacala apa yg kita ketahui sahaja.....nanti i cite lagik...
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 23-10-2003 10:12 AM |All posts
OK timakasih nice...
Cite le lagi saya tunggu nie...lepas abih cite baru saya nak tanya.
Saya cadang nak pegi sesorang jer sementara masih muda lagik, and then sbg experience utk buat haji kalau ade rezeki utk akan datang.
Reply

Props Report

niceaniesz This user has been deleted
Post on 23-10-2003 10:43 AM |All posts
Originally posted by yutanagi at 23-10-2003 10:12 AM:
OK timakasih nice...
Cite le lagi saya tunggu nie...lepas abih cite baru saya nak tanya.
Saya cadang nak pegi sesorang jer sementara masih muda lagik, and then sbg experience utk buat haji kalau  ...

ok...nak stat dari maner yer..apa yg u nak tau....
ok....you nak pegi sorang..u ni guy la kan, gil pun ramai gak yg pegi sorang...bg yg da kawin plak, ramai jugakyg pegi sorang, dia orang akan tumpang, muhrim and disana..ok elokla kalu kita pegi sana maser mude n buat umrah dulu sblm buat aji...sekurangnya kita dpt sedikit sebnyk gambaran sebenar keadaan di sana masa haji....buat umrah orang tak seramai masa musim haji n umrah bulan poser (ramadhan)....u  intend nak pegi biler....pegi umrah sgt senang nak buat ibadah...insya allah...senang...hanya a bit pack masa ari isnin n khamis jumaat kerana orang puasa sunat....dan di masjid akan ada kumpulan kumpulan orang bersedekah untuk bebuka pose....seronok...i pun dpt posa sunat di sana...meriah sgt....tapi tidakla sehebat di bulan Ramadhan....

Ok....bile u da decd biler nak pegi...u jus pik up agency, tapi recommendkan rayhar la....sbb i puas ati sgt dgn servise dia....tapi ada jugak org yg buat umrah pakej ni yg bukan agency, jauh la lebih murah.....u boleh dpt as cheap as 2k plus je...15 hari jugak...ada ustaz n ustazah jugak yg bimbing disana....., i amik rayhar cos i trust it n thru recommendation dari frens n relatives yg da pegi w rayhar....apa pun ini sumer teletak kat u....pilihla mana yang u suker...I pilih bilik berdua...senang, tak ramai orang....takla takut menyakitkan ati orang and kita pun sakit ati...mana tau kan....itu sume dugaan...kerana yala nak bercampur ngan orang yang tidak kita kenali sangat...macam kita memula masuk asrama kan...berbagai ragaam dan peel nya...apa pun ini pilihan sendiri....I stil rasa ok bilik berdua tu...sbb bile kita nak ke masjid pun, tetap ada kawan yg tunggu dan pergi bersama2....masa makan pun gitu..tidakla tidak bercampur dgn orang...tetap bercampur....nanti bab ni i cite later k...d pros n cons of bilik ber2 dan beramai2...apa pun itu hanya sekadar pendapat n tidak semestinya benar...terpulang pada kita, mana satu nak dipilih k...

Ok...u daftar nama, and pilih mana satu pakej yang u nak pegi...salunya derang akan ada da list of dates untuk berangkat w d prices for us to choose....buat pasport...yang lain sumer agency uruskan....

Bab, persediaan material plak...yala kain baju tu la kan....kalu u lelaki, elokla bawa kain ihram satu set, satu set agency kasi....tapi i nasihatkan  bawakla jugak kain pelikat yang tak berjahit satu untuk emergency sekiranya nak buang air kecil atau apa2 sdgkan kita masih dalam ihram....baju pulak, 2-3 helai saje cukup, kat sana nanti kita akan belinya jubah surenya la....sbb kita akan terasa nak pakai jubah...sbb kita tengok sana sume orang pakai jubah...so d tendency to buy n wear it there is high....lagipun sgt murah, u can get as cheap as Riyal 10 for a jubah...lam Rm10.00 la sehelai....

Ok aper lagik...u ask k...kalu i cite kan...tak abis nanti...tak laratlak nak baca...byk tau pengalaman kat sna....nikmat pun banyak....masya allah....subhanallah...:re:
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 23-10-2003 05:19 PM |All posts
Tima kasih lagi sekali Nice...

Sebenarnya saya tak risau sgt persediaan apabila dah kesana, sebagai lelaki..InsyaAllah saya boleh cuba survive, asalkan cukup keperluan asas dah le, tak yah yang mewah2 sederhana jer.
Cuma persediaan sebelum kesana yg saya selalu fikir2,dari segi kewangan saya yakin dah mampu.Saya nak tanya dari segi dokumen perjalanan, saya nie masih plain lagi...tak penah pegi oversea.Ape yg pihak saya kena buat dan agency kena buat ye?Satu lagi  boleh saya tahu alamat agency yg Nice ikut dulu?Saya ade dapat tawaran promo dari Andalusia Travel&Tours di bwh kendalian Ust. Daud Che Ngah...tempatnya di K.L dekat dgn tempat saya.So, saya ingat nak study skit...agency mana yg sesuai.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 26-10-2003 08:36 PM |All posts
Pengalaman..pokcik banyak sangat cerita yang bole share dgn u all ketika musim haji, tapi pengalaman yang pokcik tak  bole lupakan ketika ada jamaah marahkan budak yang bagi service katering, katanya makanan yang dihidangkan secara buffet hanya setaraf dengan makanan anjing..and he add another issue, muka si budak katering pon hampir menyerupai anjing di sebabkan oleh dia  berjanggut..

Last2, besoknya lepas bfast si jamaah tu dimasukkan wad dan di masukkan air...mungkin kerana keculuparan tu lah kot..

Kisah kelakarnya pun banyak..kena kejar dengan Baladiah (polis Arab), and then yang aagak kelakar tengok 2 minah arab bergadu dengan lelaki arab kerana berebutkan tapak berniaga..last2 si minah hentam thatt lelaki  arab habis habisan dengan kerusi macam main gusti..minah arab tu cun gila.Jubah mereka terselak..tapi mereka pakai Jeans la kat dalam....yang hairannya .sepatah kata tak di bebelkan oleh minah arab tu,..hanya action2 yang gila2 je datang..si arab tu tak sempat buat apa2, hanya mulut dia membebel..terbalik dengan orang kita..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 26-10-2003 08:39 PM |All posts
Originally posted by yutanagi at 23-10-2003 05:19 PM:
Tima kasih lagi sekali Nice...

Sebenarnya saya tak risau sgt persediaan apabila dah kesana, sebagai lelaki..InsyaAllah saya boleh cuba survive, asalkan cukup keperluan asas dah le, tak yah yang  ...


Yutanagi..

Kalau nak buat umrah banyak co yang bagi service..TH Travel dr Tabung Haji pon ada..Kalau buat Haji pon sama..banyak pihak swasta yang bagi much more beter service..macam Rayhar,etc..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 26-10-2003 11:44 PM |All posts
SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN.  LEBIHKAN IBADAT DAN BANYAKKAN SEDEKAH DIBULAN YANG MULIA INI
Reply

Props Report

niceaniesz This user has been deleted
Post on 27-10-2003 09:36 AM |All posts
Ok, kita tak perlu buat apa2..hanya buat pasport antarabangsa ajer, d res agency akan uruskan. soal visa ke apa ke....gambar pulak, dua keping, surat beranak...elz apa pun document required, agency will inform you.....

Ok...Rayhar...I pergi ngan Rayhar kan...dia nya add adalah....Lot 2.3, Level 2, PNB Darby Park, No 10, Jalan Binjai 50450  KUALA LUMPUR

TEL :  03-2166942 - Cik Norkhazidah

So far, I sangat berpuas ati dengan Rayhar di sini dan Mutawiff mereka di Madinah dan Mekah....thumbs up untuk mereka....soal kebajikan kita di jaga secukup-cukupnya....ustaz ustaz mereka ramai...dan alhamdulillah sangat membantu....
Apa pun, saya anggapkan itu semua rezeki dari allah untuk saya kerana dipermudahkan sewaktu disana, kerana tidak ada sebarang ketergendalaan...segalanya smooth sahaja...Alhamdulillah....
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 27-10-2003 12:17 PM |All posts
Tima kasih bebanyak atas info tu...:bg:
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 29-10-2003 01:20 AM |All posts
Masa musim haji..jangan lupa bilik berkat...he..he..
Reply

Props Report

niceaniesz This user has been deleted
Post on 30-10-2003 10:02 AM |All posts
Originally posted by pokcikgumber at 29-10-2003 01:20 AM:
Masa musim haji..jangan lupa bilik berkat...he..he..


Ha, bilik berkat tu aper...tak pahamla pakcik...cite sikit bley tak.....pakcik masa p mekah aritu naik pesawat per....turun di maner...tinggal hotel mana...u p haji o umrah...

I duk kat aziz khogeer palace hotel, sebelah hilton \, makkah towers....bedpean ngan gate king abd aziz...gate no. 1...kat situ kan, d guards jaga pintu tak cerewet sangat....okla....

Naik pesawat saudia air...mmm...okla...masa lam flight pegi, pilih daging kambing, dapt nasi beriani, partner i amik chicken pat nasi putih..heheheh i made d correct choice....

Rezeki I plak, turun di madinah terus....mm sef tenaga....waktu i disana, musim panas....madinah lar, mekah sejuk skit.....

tapi kan pakcik, telaga zamzam tutup under renovation,...so tak dpt mandi disitu or menengok keadaannya...rugi rugi, tapi tak terasa pun....sbb still puas ati dpt ke sana...

Masa tengok kaabah plak, masa dlam ihram tak leh masuk masjid, uzur...so org p pintu babus salam...i ikut n tengok dari luar jerk lar....ya allah cam org becinta lagaknya...terintai2.....heheheheh....

apa peristiwa menarik yg pakcik dpt kat sana.....citela kat i....
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 30-10-2003 09:02 PM |All posts
Nice,
Pokcik ke mekah di musim haji..using air asia..Stay kat Selangor Wardah dan Hijjaz hotel  (next to Hilton)..

banyak yang pokcik tengak kisah menarik dan tak menarik..pokcik stay kat sana more than 70 hari..Tengok jemaah yang bergaduh kerana berebutkan buah limau dan dengki kerana dapat buah epal je..macam2..

Tapi pokcik tak boleh lupakan dalam hidop banyak sangat, itu yang pokcik nak pergi lagi ni..musim haji..antaranya ketika melontar, pokcik kena melontar dengan jemmah dr negara arab..teruk sangat dia orang berebut2, sampai keluar berita ada yang meninggal 3-4 orang kerana terpijak..

Yang best tu,..tengah pokcik berebut2 tu, pokcik nak ke depan adus..terkena batu kat kepala pokcik..fus..sakit gak..and after melontar completed, pokcik tak leh keluar, terlalu ramai manusia (malaysian belum ada lagi), tengah rebut2 tu, kelakar pon ada,,tengok jemmah terbogel (lelaki) , kain ihram tercabut..

Tengah usaha 2 nak keluar tu, last2 dapat jugak..dah keluar je..terus pokcik termuntah..kenapa? tak tahan bau busuk jemaah dr Iran, afghanistan.,arab..peluh dia orang bussuuuuuukkkkk  sanngat..nasib naik ada pak arab tu datang urut2 belakang pokcik..

Bilek berkat?..Kalau u all pergi malalui tabung haji, menggunakan package, lelaki dan perempuan kena tinggal asing2..so ada satu bilek untukkk..hee..he...bilek ni kena booking dan kelakar tengok jemmah yang dah habis guna and tersipu2 malu..lepas tu next....masuk sepasang lagi..
Reply

Props Report

journey This user has been deleted
Post on 30-10-2003 09:57 PM |All posts
1) hajar aswad tu kan.
Agaknya dah berpuluh/beratus/beribu juta manusia cium tak henti2 dah beribu tahun dah.
24 jam siang malam. Dan tentu lain orang lain cara ciuman.

Tapi belum cakap kita cium, baru dekatkan hidung kat batu tu, kita boleh terhidu bau paling harum kita pernah hidu, walaupun waktu tu tengah berebut2. Tu moment in time yang tak bleh lupa sampai bila2.

2) kat sana memang banyak cubaan, cam masa berebut2, bertolak2, dan adatlah kalau dah berjuta manusia himpun sama2 mesti macam2 perkara ada. Mulut kita cuba control sebaik mungkin walau apa cobaan. Sabar kena banyak.

Semoga kita semua semua dipanjang umur, dimurahkan rezeki, supaya dapat menunaikan haji/umrah yang diterima Tuhan walau kita ni manusia yang tak lari dari selalu buat kesalahan kecil dan besar.
Reply

Props Report

niceaniesz This user has been deleted
Post on 31-10-2003 11:18 AM |All posts
ooo itu ker...hehhehhehehe..tergelak plak....senyum n gelak nih...mmm well aniesnya penglaman hanya umrah sahaja lar...nsya allah ada rezeki nak p aji plak...da daftar dah...tapi lmbt lagik...say 8 more yers to go...hehehhehhe...u all ada tak pegi beli buku sejarah mekah, bes buku tu...ditulis dalam bahasa indonesia ala malaysia...author dia indon...a very good book...tak ingat baper harga...rasa less than 20 riyal....

Betul pun, memacam pengalaman dpt dikutip di sana.....diri sendiri mahupun dari org lain...ada yg disana kita jadi lain, kita di sni lain, ada yg disana d true self (true color appears)...

Macamana plak dgn spiritual n physical changes.....tpi one thing la kan...yg thru my observation....mungkin lain org lain pendapat.....

Untuk istiqamah dalam perubahan physical n spiritual tu ialah, disini tu, ialah suasana....bg aniesla kan, tak hairanla kalu ada yg kata...ala baik sekejap ajer....
mende tu terjadi adalah kerna, suasana di sini tidak sperti di sana...dan disni, kita melihat berbagai maksiat.....betul kan....jadi itu jugala antara faktor yg mnybbkan ati itu hitam sumler....

Tapi bukanla satu perkara yg mudah untuk istiqamah kalu tidak kuat...masya allah...ku pohon pd mu ya allah....

Pls comments...n share...
Reply

Props Report

niceaniesz This user has been deleted
Post on 31-10-2003 11:21 AM |All posts
Buat pakcik kalu pegi lagik...mmm pekena roti canai n teh tarik lagi la yer....kat sana i mmg tak mis pekena roti canai n teh tarik di sana...ada kedai kat sana tuh...

KFC pun I try....apa lagik...hehehehheeh....saja...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 31-10-2003 10:31 PM |All posts

ais kerim kat mecca

kALAU U gerai ais kerim, cuba beli satu..1 rial..je..best..lembut sangat..rasanya..tak de kat mesia ni..
Reply

Props Report

12345678Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 31-8-2014 06:22 AM , Processed in 0.130000 second(s), 23 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top