CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 10178|Reply: 34

kesan-kesan lepas keguguran

[Copy link]
ieyma This user has been deleted
Post on 2-3-2007 04:04 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

saya baru lepas gugur,ada la sebulan dah.sepatutnye saya period every 24th tp,utk bulan ni saya x dtg period dah seminggu.ade ke sebab keguguran aritu,period saya jd x menentu?atau mkin saya prgnant balik,tp mustahil x klu bulan lepas baru gugur,bulan ni dh prgnnt balik.mase gugur aritu pun baru 5-6mggu,bleeding pun cume 8 ari & pastu,darah stop sndiri mcm period.
tolong advice.....
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 2-3-2007 04:09 PM |All posts

Reply #1 ieyma's post

awak ada buat DnC ker? cam saya dulu ada wat... lps 2 bln baru saya period balik, lg pun waktu tu saya dah 6 month preggy.. dan period saya pun Alhamdulillah normal cam biasa tiap2  bulan ok
baby..... mama miss u so much!!!!
Reply

Props Report

ieyma This user has been deleted
Post on 2-3-2007 04:20 PM |All posts

Reply #2 eima80's post

erm,saya x buat dnc sbb atas nasihat dr.alasan dia kandungan blm lebih 10mggu & darah saya dah stop,so....d&c tu xperlu buat lah.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 2-3-2007 04:38 PM |All posts

Reply #3 ieyma's post

ooooo...... mmg sesetengah org lps gugur period dia lari sikit... tp. kalau risau baik jumpa doct....

ada symptom preggy ker?
baby..... mama miss u so much!!!!
Reply

Props Report

ieyma This user has been deleted
Post on 2-3-2007 04:44 PM |All posts

Reply #4 eima80's post

kerap buang air gak,pastu sembelit la skrg ni.selera makan pun kuat gak,nk makan benda2 asam je.itam2 kat kawasan niples tu ade sikitlah.ntahlah,susah nak kate ar...tp,aritu dr ade ckp lepas confirm gugur aritu,xde pantang2.dah back to normal...kirenye dh clean lah.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 2-3-2007 04:47 PM |All posts

Reply #5 ieyma's post

emmm.... mgkn preggy kut... tp baik jumpa doct
baby..... mama miss u so much!!!!
Reply

Props Report

ieyma This user has been deleted
Post on 2-3-2007 05:16 PM |All posts

Reply #6 eima80's post

erm...yeke.patut ke saya jumpa doc skrg or nk kena tggu lagi?
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 3-3-2007 06:57 PM |All posts
nak tau preegy ke tak, cuba try wat UPT dulu..
cam alia, pas miscarriage ari tu period ok je..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 3-3-2007 10:05 PM |All posts
yap..baby pun rasa better u wat UPT... banyak jual kan... kalau masih ragu2 jumpa DR ok...
http://www.mamartfoods.com
Reply

Props Report

ieyma This user has been deleted
Post on 5-3-2007 06:07 PM |All posts

Reply #9 BabyFarid's post

smlm dh jumpe dr,dr syorkan jumpa org yg pndai urut2 utk org bersalin ni.lps gugur tu elokla urut,betolkan urat2 n pape yg ptut.tp,sblm tu dr suspek sy dh prgnnt balik.then,jumpe makcik urut ni.lps dia pegang2 kat perut...terus dia sahkan,mmg dah lekat balik.tp,still peringkat awal lg,so kenala jaga leklok bcoz takut peranakan blom kuat lg.
Reply

Props Report

Conqueror

Dulu sorang...kini berdua.. ..

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 5-3-2007 06:19 PM |All posts
Originally posted by ieyma at 5-3-2007 18:07
smlm dh jumpe dr,dr syorkan jumpa org yg pndai urut2 utk org bersalin ni.lps gugur tu elokla urut,betolkan urat2 n pape yg ptut.tp,sblm tu dr suspek sy dh prgnnt balik.then,jumpe makcik urut ni.l ...
...eerrr...u mentioned dr suspek yang ko dah pregnant balik...so??...did he do a test to confirm his suspicion nie???
...fark frendship!!...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 5-3-2007 08:08 PM |All posts
same question as blackmore.
tak kan lah doktor tak buat test...boleh main suspek2 aje...

dulu aku penah buat d&c...tak ingat bila start period semula lepas d&c tu...lagipun masa tu masih nyusukan anak sulung... 2 tahun lepas tu baru pregnant lagi...
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 5-3-2007 10:17 PM |All posts

Reply #11 blackmore's post

aah..takkan la doc tu tak test kan..boleh main agak2 lak..:hmm:
better confirmkan since u penah experienced miscarriage nie..kalu betul preggy..leh amik early precaution kan..jaga diri baik2..if was2..better get 2nd oppinion
Reply

Props Report

ieyma This user has been deleted
Post on 6-3-2007 10:38 AM |All posts

Reply #13 SaraAlia's post

ade 2 possibility,smada prgnnt blik or effect gugur aritu.klu nk wat test pun,xnmpak pape,awal lg.
anyway..thanx 4 d advice.i really appreciate...
Reply

Props Report

Conqueror

Dulu sorang...kini berdua.. ..

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 6-3-2007 01:59 PM |All posts
Originally posted by ieyma at 6-3-2007 10:38
ade 2 possibility,smada prgnnt blik or effect gugur aritu.klu nk wat test pun,xnmpak pape,awal lg.
anyway..thanx 4 d advice.i really appreciate...
...possibilities and suspicion are two different thing...

...kalau dia kata possibility of u getting pregnant again soon tu ok lah...

...but...kalau dia kata it is possible that u are pregnant during your last visit tu...then...this show that dia syak yang ko pregnant...and for him not to do anything on the pretext that it is too early pada aku is not acceptable...cos...kalau makcik urut bley confirmkan yang ko pregnant di peringkat yang terlalu awal...i dont see why an ultrasound machine cannot confirmkan this very early pregnancy ....
...fark frendship!!...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 6-3-2007 05:55 PM |All posts
saya lepas gugur mmg lewat dlm 10 hari gitu....
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 6-3-2007 08:15 PM |All posts
Originally posted by blackmore at 6-3-2007 01:59 PM
...possibilities and suspicion are two different thing...

....kalau makcik urut bleyconfirmkan yang ko pregnant di peringkat yang terlalu awal...i dont seewhy an ultrasound machine cannot ...


... i like this statement ada logiknya tu..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-3-2007 10:06 AM |All posts
biasanya kalo lps gugur mmg period lari skit... me dulu pun mcm tu... tp memandangkan dah pegi jumpa doktor, sepatutnya doktor buat la test terus utk confirmkan betul pregnant ke tidak.. tak kan main suspek2 jer... tp my gynae ada bg tau lps gugur esp kalo kiter buat DNC, peluang utk pregnant balik dlm jangka waktu terdekat mmg ada... dlm kes me pun mcm tu.. lps gugur, buat DNC, period sekali terus lekat lps tu.. sedgkn utk anak yg pertama me menunggu 2 thn utk lekat... apa2 pun, better pegi jumpa gynae kalo sebelum ni cuma pegi klinik biasa...
http://minanggunbeauty.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 7-3-2007 08:48 PM |All posts
so ade perkembangan ke tuan rumah?
Reply

Props Report

ieyma This user has been deleted
Post on 8-3-2007 09:59 AM |All posts

Reply #19 SaraAlia's post

saya blm buat urine test lg...saya tggu 1-2mggu lg,then baru test.

[ Last edited by  ieyma at 8-3-2007 10:05 AM ]
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 8-3-2007 10:05 AM |All posts
saya pun pernah gugur 11 week dan kena buat dnc. perido memang lari sikit tapi masih period setiap bulan lah cuma lar 5-6 hari gitu.
Reply

Props Report

ieyma This user has been deleted
Post on 8-3-2007 10:07 AM |All posts
camne nk ade kan tulisan kat bawah garisan dlm post kite tu?ade sesape yg sudi nak ajar?
Reply

Props Report

Conqueror

Dulu sorang...kini berdua.. ..

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 8-3-2007 01:49 PM |All posts
Originally posted by ieyma at 8-3-2007 10:07
camne nk ade kan tulisan kat bawah garisan dlm post kite tu?ade sesape yg sudi nak ajar?

...pi kat member cp...choose edit profile...kat situ...ko scroll down sampai ko nampak the word 'signature'...tulis apa ko nak tulis kat situ...then submit...
...fark frendship!!...
Reply

Props Report

ieyma This user has been deleted
Post on 9-3-2007 10:25 AM |All posts
Originally posted by blackmore at 8-3-2007 01:49 PM

...pi kat member cp...choose edit profile...kat situ...ko scroll down sampai ko nampak the word 'signature'...tulis apa ko nak tulis kat situ...then submit...


mekaseh sbb sudi nak ajar...
since pg tadi,saya ade kuar darah tp setompok je.so,mcm mane ye...klu btol saya prgnant.klu jumpe dr pun,urine still x trace ape2 lg.dr msti akan ckp period tu.tp,darah sy bkn mcm period...setompok kecik je. saya ni terlalu sensitif,klu x prgnnt xpayah la saya nak jaga sesgt.1 lg sebab,saya risau jugak period saya lama xdtg klu btol x prgnant.
Reply

Props Report

mryyna This user has been deleted
Post on 16-3-2007 04:34 PM |All posts

Reply #1 ieyma's post

Hmm...say pon ada mengalami nasib yg sama..15/2 ari tu confirm pgnant 6weeks..after 2days dah bleeds...gi hosp dia buat scanning tp tak nampak coz kecik lg...then doc try buat UPT -ve!!doc ckp maybe tak pgnant..sbb klu pgnant UPT still +ve for the next 6weeks..pastu doc advice suruh gi o&g clinic coz masa tu public holiday chinese new year, terpaksa gi emergency jee..malas arr...nanti kene scan lg sbb org tua2 ckp b4 3mths x elok scan sbb scan tu panas bleh gugur..tak tau btul ke tak..after 5days bleeds berhenti try buat UPT still -ve means mmg tak pgnant..time je la wpon hairan campo ajaib gak ah kann..last 2days try buat UPT lg...+ve..smlm pon gi clinic buat UPT lg, pon +ve, so, ni satu lg benda pelik..tak sempat kosong sebln dua dah lekat blk..any comments for others/ doc ?? tak sampai sebln misscarriage dah +ve blk..
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 28-11-2014 09:17 PM , Processed in 0.136550 second(s), 30 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top