CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 13563|Reply: 16

Ayat-ayat Al-Quran untuk kecantikan

[Copy link]

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 25-8-2007 12:11 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Assalammualaikum,

Ada siapa-siapa tahu tak ayat - ayat Al-Quran yang boleh kita hafal dan amalkan untuk kelihatan sentiasa berseri-seri dan awet muda?.

Kongsikanlah...
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 25-8-2007 12:38 PM |All posts
Penah bace ... amek wudhu' buleh buatkan seseorang itu berseri2 .... wallahualam.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 25-8-2007 01:45 PM |All posts
Originally posted by eastrun at 25-8-2007 11:11
Assalammualaikum,

Ada siapa-siapa tahu tak ayat - ayat Al-Quran yang boleh kita hafal dan amalkan untuk kelihatan sentiasa berseri-seri dan awet muda?.

Kongsikanlah...


Ayat-ayat Quran itu adalah "hudallinnas" (petunjuk bagi manusia) untuk masuk ke surga, jadi TIDAK BENAR jika ada ayat-ayat tertentu dalam quran yang dibaca khusus untuk tujuan tertentu. Tidak ada tuntunan dari Nabi dan tidak pernah dicontohkan. Banyak yang melakukan hal ini actually, especially in Indo. They read Quran katanye untuk mencantikkan wajah maka dibaca surah Yusuf, jika untuk fighting di baca surah alam taro kaifafa dan ketika mengucapkan "wal abTAR" if you tinju someone, dia akan terkena tinju yang dahsyat ( memang yang sesat itu pasti lucu), ada lagi membaca Quran untuk dagangan biar laris, ade juga untuk pindah rumah dan lain-lain. Ini semua ajaran sesat dan menghina Quran. Al Quran adalah petunjuk umat manusia dan bukan hanya untuk hal-hal kecil saje. Jike semua yang dibaca dalam Al Quran di baca dan di amalkan maka itu dapat menjadikan manusia selamat dunia dan akheratnya.
Dan untuk kecantikan, bacalah ayat Quran dan kajilah maknanya, dan amalkan. Niscaya antum akan menjadi orang yang berakhlaq baik, mengamalkan sunnah, beraqidah baik, dan jika sudah seperti ini face antum akan bercahaya keimanan dan terang, dan enak terlihat. I often see my friends in this kinda shape masha Allah. Theyre not handsome, but jike kite melihat akan timbul kecintaan dan sedap ajee jike dilihat. So REMEMBER that!!
Sudah siapkah kite mati???
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 25-8-2007 03:52 PM |All posts
Originally posted by ikhwanindo at 25-8-2007 01:45 PM

Ayat-ayat Quran itu adalah "hudallinnas" (petunjuk bagi manusia) untuk masuk ke surga


Masha Allah....yang ni benar. Sahih.
Journey of my heart...
منم٧٧
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 25-8-2007 03:54 PM |All posts
Originally posted by et3rNiTy at 25-8-2007 12:38 PM
Penah bace ... amek wudhu' buleh buatkan seseorang itu berseri2 .... wallahualam.


Kat akhirat Nabi Muhammad akan mengenali umatnya dari cahaya wudhu' yang berseri-seri

Insha Allah kat dunia pun sesetengah orang dapat dilihat noor (cahaya) yang berseri dari amalannya yang sunnah...

Wallahu a'lam
Journey of my heart...
منم٧٧
Reply

Props Report

zy  

Rank: 4

Post on 2-9-2007 10:07 AM |All posts
Cantikkan hati dulu inshallah! muka pun bertambah berseri-seri...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 9-9-2007 01:04 AM |All posts
suraj yusuf ayat 11 or 14 yang awalnya "...berkatalah yusuf...se belas bintang sujud pada ku..."
Reply

Props Report

Post on 9-9-2007 08:54 PM |All posts
Originally posted by kekbelacan at 9-9-2007 01:04 AM
suraj yusuf ayat 11 or 14 yang awalnya "...berkatalah yusuf...se belas bintang sujud pada ku..."


Salam,

Terjemahan ayat tersebut yang saya ambil dari bacaan.com ialah seperti yang dibawah:

12:4. Apabila Yusuf berkata kepada bapanya, "Ayah, saya melihat sebelas bintang, dan matahari, dan bulan; saya melihat mereka sujud kepada saya."

Namun apakah benar ayat ini adalah untuk kecantikan wajah?  Perhatikan beberapa ayat sebelum dan selepasnya untuk mendapatkan pengajaran/pemahaman yang 'tartil'(sebenar). AllahuA'laam......
Reply

Props Report

Dita_liebely This user has been deleted
Post on 13-9-2007 12:51 PM |All posts
Asalamualaikum..

Dulu sy pernah tanya Ustaz, ustaz cakap try baca surah an-nur... bila sy try tengok surah an-nur, di sana terdapat ayat yang menyuruh wanita menutup aurat dan
menjaga pandangan... ref Surah An-nur 24:31.

Di situlah terletaknya kecantikan wanita, seindah hiasan adalah wanita yang solehah... yang menjaga diri demi Allah dan agama.. insya Allah...

Wasallam.
Reply

Props Report

grugals This user has been deleted
Post on 19-9-2007 12:11 AM |All posts

Reply #1 eastrun's post

baca surah nabi yussuf...mak sedara sy dia selalu amal kan setiap pagi..kan nabi yusuf tu lawa orgnya
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 30-9-2007 03:06 AM |All posts

Reply #1 eastrun's post

Klau anda nak awet muda, jngan baca doa-doanya shj, tetapi harus wajah slalu dibasahi denan air wudhu.  Best lagi kalau anda slalu baca al-Quran bertajwid, dgn makhrajnya yg betul kerana ianya seperti membuat exercise kat muka kita.  Cobalah.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 19-1-2008 04:37 PM |All posts

Reply #10 grugals's post

ooo...surah Nabi Yusof ek...
nanti boleh amalkan...
ada surah lain tak?
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 15-5-2008 11:21 AM |All posts
rasanya ada satu ayat kat surah al imran.. tapinya me tak ingat plak ayat berapa... petua ni dr fadzillah kamsah bg
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 11-12-2013 01:10 PM |All posts
surah nabi yusuf & ali imran ayat 200 kalau x silap
surah al waqiah ayat 35 -38, baca seleps solat isyak atau pun semasa mandi

Baca ayat 35 hingga 38 surah Al-Waqiah setiap kali mandi untuk curahan pertama, mulakan dari kepala.



Maksud Surah Al-Waqiah ayat 35 - 38 :

(35) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa,
(36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh),
(37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya,
(38) (semuanya itu disediakan) bagi puak kanan.

Setelah solat subuh, bacalah surah Yusuf kemudian minum 3 teguk air suam. Mudah-mudahan wajah kelihatan berseri dan awet muda. Last edited by haryatie on 11-12-2013 01:12 PM

It is better to be alone than in bad company....
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 11-12-2013 10:15 PM |All posts
Last edited by kertasputih on 11-12-2013 10:22 PM

Cukuplah ALLAH Sbg Pelindung Ku
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 20-12-2013 09:57 PM From mobile phone |All posts
Cantik luar cantik dalam cantik sana sini.......
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 20-12-2013 11:13 PM |All posts
baru muqqodimah nampak sudah tertawan

dengar kata hati jgn sampai kau jadi sawan
Yours Faithfully,
S.Amin.Shabab the scout
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 21-12-2014 10:32 AM , Processed in 0.136040 second(s), 30 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top